Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-07-02 14:00

Låga svenska försvarsanslag riskerar försvarssamarbetet med Finland

"Många skulle bli förvånade om de visste hur långt samarbetet med Finland kommit." - ÖB Micael Bydén 
Svensk-finskt försvarssamarbete fördjupas och beskedet i Finland är att det lett till väsentligt ökad finsk försvarsförmåga. Samarbetet hotas dock av de låga svenska försvarsanslagen var beskedet på förmiddagens seminarium om försvarssamarbetet mellan de finska och svenska broderfolken.
C Salonius-Pasternak och ÖB Micael Bydén.

Det svensk-finska försvarssamarbetet är djupare än vad de flesta känner till, men ÖB Micael Bydén tycker att frånvaron av långsiktighet och riktning i samarbetet är en brist. Finnarna jobbar alltid långsiktigt, men det gäller inte Sverige och i synnerhet inte svensk försvarspolitik.

C Salonius-Pasternak menar att de låga svenska försvarsanslagen dock hotar försvarssamarbetet och är ett skäl till oro. Samarbetet har stärkt finsk försvsförmåga, främst inom luftförsvar, både via delad lägesbild, tillgång till basering av flyg i Sverige och förstås även understöd av svenska flygvapnet. Exakt hur svensk försvarsförmåga stärks är dock osäkert, eller hemligt. En framskjuten lägesbild är förstås positivt, och Sverige vill kanske hellre ta fighten på finsk mark än på svensk.
Robert Dalsjö, FOI
Robert Dalsjö på FOI varnar för att politiker kanske ser försvarssamarbetet som ett sätt att sälja in Gripen till Finland, som kommer behöva nytt stridsflyg framöver. Han menar att vi inte ska bli besvikna om Finland väljer amerikanska plan och försvarssamarbetet ska inte få påverkas av detta.

Dalsjö menar att Trump just nu ser ut att göra sitt bästa för att förstöra den ömsesidiga västerländska försvarsorgansiationen Nato, vilket totalt kan rita om den säkerhetspolitiska kartan i Europa. FOI har också en rapport från i vintras som konstaterar att försvarsförmågan i Europa är avsevärt mycket sämre än den är på pappret - pappersförsvaret lever i allra högsta grad i väst. Enda undantaget är USA, som har reell försvarsförmåga och att bli undsatt av USA är det enda som snabbt och i volym kan undsätta Norden eller Baltikum vid ett ryskt angrepp.

Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är ännu inte ett formellt bindande avtal om faktiskt försvar i skarpt läge, men är en överenskommelse på högsta nivå. Att faktiskt bilda en ömsesidig försvarsallians mellan de två broderländerna skulle vara ett naturligt nästa steg, om vi inte går med i Nato. Finland bibehåller Nato som en möjlig lösning för landet, men det ska främst ses som signalpolitik till Ryssland. Håll er i skinnet, annars inleder vi processen att gå med i Nato. Doktrinen började gälla redan på 80-talet, och kanske är något som även Sverige borde anamma. Att Finland och Sverige går med i Nato är bland det sista som finns på den ryska diktaturens önskelista, och ett hot om detta skulle stärka Sveriges position.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Tror Finnarna gillar att får tillgång till luftburen Radar för luftförsvaret.
  Synd att tidigare regeringar sålde ut lejonparten av dessa bara.

  SvaraRadera
 2. Har inte européerna själva gjort sitt bästa för att sabotera NATO. De enda som uppfyller NATO krav är väl esterna? Övriga åker gärna snålskjuts och låter USA stå för kostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ligger lite i det

   Radera
  2. Snart lyckas nog EU eskalera handelskriget med USA med😎

   Radera
  3. Precis vad Trump säger på den berömda bilden från G7-mötet när han sitter ner och Mutti hänger över bordet - "Ni får inget gratis längre".

   Radera
  4. Storbritannien, Polen, Frankrike är nära, de baltiska länderna klarar 2% eller är nära osv. Bovarna är i första hand Tyskland, Spanien och Italien.

   Radera
 3. Ubåtar och deras förmågor, inte minst för underrättelseinhämtning är också ngt finnarna saknar.

  Verkligen tragiskt att följa hur Sveriges försvar imploderar i takt med resten av landet under nuvarande katastrofala styre. Finnarna kan iaf glädjas åt att inte längre styras från sthlm.

  SvaraRadera
 4. Ryssland verkar agera för att få med Sverige i NATO. Lättare att peka ut Sverige som fiende om vi gör det kan antas vara anledningen. Precis som USA behöver också Ryssland fiender av inrikespolitiska skäl.

  SvaraRadera
 5. Har det inte alltid varit så att Sverige skall försvaras till siste finnen?

  Tror ju dock att man i Finland knappast håller på och pratar om "genus" i försvaret eller pratar så mycket öht utan ser till att göra sakerna !

  I Finland har man ju SISU..!!
  I Sverige har vi... "FISU"???

  SvaraRadera
  Svar
  1. N precis, där är det fortfarande runka bulle och herrtidningar på logementet...eller inte:
   https://puolustusvoimat.fi/sv/del-av-samhallet/arbetet-med-jamstalldhet-och-likabehandling

   Radera
  2. "... herrtidning..." ;-) Med "utvik"?
   Tror jag inte ens finns kvar att köpa i vanliga tidningskiosker..

   Radera
  3. Både Fib aktuellt och aktuell rapport finns på den lokala kiosken, har dock inte lyckats ta reda på vilken målgruppen är. Men jag gissar på äldre gubbar som inte har internet.

   Radera
  4. K-märk för F-N !!
   ;-)

   På min "glasögonpluton" fanns det en som billigt, mycket billigt kunde komma över makulatur av osålda "herrtidningar"... - ja detta var före nätets tid - Konkurrensen från "piratvideokillen" på "luckan" var dock stenhård!

   Detta var inte i en grå forntid utan i slutet på 80-talet...

   Radera
  5. De finns ju kvar ... :-O
   I en "Pressbyrå" nära dig...

   https://webshop.pressbyran.se/webbshop/tidningar/erotik/?lang=sv

   Radera
  6. I Sverige har vi riktiga män "jävlar anamma". det är därför vi oftast vinner i hockey mot Finland. Sen ska finnarna vara glada, och det är de, för att Sverige under så många hundra år har offrat hundratusentals soldater för att försvara dem. Titta bara på hur mycket vapen och material samt soldater vi skickade till Finland under Vinterkriget.

   Radera
  7. I Sverige har vi Bergman, i Finland Jouko Turkka. :-)

   Radera
  8. Mats-Helge Olsson vs Aki o Mika Kaurismäki då.. ? ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=GGRDhngyvgU

   Radera
  9. "Din mor är populär på nätet"
   https://www.youtube.com/watch?v=RL852iEZ2zM

   Radera
 6. Såg förresten den här notisen på Fi försvarsmaktens hemsida. (https://maavoimat.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/maavoimien-mekanisoitu-harjoitus-arrow-18-alkaa-niinisalossa). Synd att Svenska FM inte var med, hade varit intressant att tussa brigaderna mot varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.google.com/maps/place/38840+Niinisalo,+Finland/@60.8282626,15.3145168,4.5z/data=!4m5!3m4!1s0x4688e488de1ec785:0xa00b553b98fc100!8m2!3d61.84527!4d22.4819077

   Radera
 7. " de finska och svenska broderfolken."
  Vad jag tänker är väl både Norge, Danmark och Island mer broderfolk än Finland. Inom idrottens värld är de väl värsta motståndare......?

  Samtidigt är det ju jättebra att man har ett gemensamt försvar.

  Om/när EU rasar samman kanske ett nära samarbete i norden vore det bästa? Tillsammans med några nordnordvästliga Europavänner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, av de där tre är ju två korrumperade av århundraden av danskt styre och den tredje arvfienden. Ned med Juten! :)

   Radera
  2. Det "danska styret" har i alla fall lett till att alla tre länderna har kontroll över sin migration. @Nils N: Broderfolk med en nationsgemenskap nästan dubbelt så länge som Skåne har varit svenskt och med 190 svenskar som gett sitt liv för Finlands självständighet 1914-44.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Finska erfarenheter av svenska regeringens svek inför och under fortsättningskriget gör att finnarna vet hur att värdera svenska utfästelser om militärt stöd när det väl kommer till kritan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad norrmännen och danskarna tyckte om de 2 miljoner tyskar som fick åka tåg genom Sverige, politikerna glömde fråga skattebetalarna då med. Det är dock glömt och förlåtet nu.

   Radera
  2. Viskningar i maktens korridorer i Helsingfors tyder på att finnarna i dagsläget betraktar Sverige som ett större säkerhetspolitiskt hot än dagens Ryssland. Finnarna oroas tydligen av samma orsaker som orsakat att Norge har offentliggjort att de har planerna klara för att låt armén stänga gränsen mot Sverige vid behov.

   För övrigt, norrmännen minns fortfarande hue Sverige behandlade norska kungen med familj ...

   Radera
  3. Som finländare anser jag inte Sveriges beteende under fortsättningskriget "svek". Självisk, kanske, som nationer tenderar att gå, men rationell.

   Naturligtvis skulle vi ha välkomnat all den militära hjälpen som Sverige kunde ge, men Sveriges balansräkning under historiens gång var ganska förståelig. Både nazisterna och sovjeterna var formidliga och förkastliga.

   Radera
  4. Gs, han flydde in i Sverige till säkerheten där, med tyskarnas hack i häl. Vad var det som inte var bra?

   Har Sverige gjort som krigshetsarna idag vill hade han inte haft ett fritt land att fly till. Norska motståndet hade inte haft en säker plats att vila upp i.

   Ungefär som finnarna inte haft någon inofficiell hjälp om Sverige legat i frontlinjen.

   Balansgången var skicklig från Günther och co. Finnar och norrmän och danskar var faktisk motståndare. Båda fick hjälp härifrån. Mycket hjälp. Svenskar skall vara stolta över hur politiken sköttes under kriget.

   (Min far, fjorton år, samlade ihop ett och ett halvt ton förnödenheter till Finland. Morfar och mormor och grannens familj hade krigsbarn hos sig (när det var över kunde barnet åka hem). Fråga gärna era gamla släktingar vad de gjorde.)


   Radera
  5. @GuDu: Faktum är att Sverige vägrade låta norske kungen komma till Sverige, han fick vända vid gränsen och fly norrut med tyskarna hack i häl.

   Minns hur det gick till med estniska statens guldreserv som esterna hade deponerat i "säkert förvar" i Sverige. Sverige lämnade över guldreserven åt Stalin, något som Sverige blev tvungen att ersätta Estland för efter att esterna återtagit sin frihet.

   Minns dessutom baltulämningen, ett annat av Sveriges ärorika tilltag.

   Som Churchill konstaterade, de allierade arméerna borde gått in i Sverige och rensat upp ormboet med dess slemme kung.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera