Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-07-11 14:39

Konjunkturordningen: Börsen, konjunkturen, arbetslösheten

Regeringen slår sig för bröstet för att arbetslösheten är låg och utgår från att de normalutmanade väljarna ska tro att det beror på regeringen, och inte konjunkturläget som mestadels beror på den globala ekonomin. I själva verket är arbetslösheten det sista att dyka när man går in i lågkonjunktur, efter börsen och konjunkturbarometern, så det är det sista halmstrået för regeringen att hålla fast vid. Låg arbetslöshet är alltså sista varningstecknet och inte något att föra fram som ett positivt argument.
Konjunkturbarometern i ljusbrunt, 12-månaders förändring på börsen i mörkt och 12-månaderes förändring i arbetslöshet i grönt. Data: SCB, Stockholmsbörsen, Konjunkturinstitutet
Låg arbetslöshet är något som uppstår trots politiker, inte tack vare. Den beror främst på den globala konjunkturen i världsekonomin, som går i cirka åtta till nio år långa cykler. Vi är nu i slutet av den senaste cykeln och kraschen står alltså inför dörren.

Det första som viker ner är börsen, då finansmarknadens aktörer blirckar framåt. Det andra som viker ner är konjunkturbarometern, dvs förväntningarna hos företag och hushåll. Och det sista som viker ner är sedan arbetslösheten när förväntningarna, som oftast är korrekta, uppfylls och blir till verklighet.

Att föra fram låg arbetslöshet som något argument för sittande regering är alltså det sista man kan dra fram när både konjunkturbarometer och börsen har vänt ner, och är i själva verket ett argument för att det nu blir sämre tider. Oavsett regering.

Många (inte alla - har träffat många politiker som bara vill väl) politiker är högfungerade partiella alternativt fullständiga psykopater eller sociopater och till det hör en grandios självfullkomlig självbild, att man ljuger som borstbindare, manipulerar andra människor, helt saknar skam- och skuldskänslor, och allt för sitt egoistiska självförverkligande och för att man vill ha makt, inflytande och pengar. Man ska akta sig för folk som faktiskt vill via ytterst statens våldsmonopol bestämma över andra, dvs politiker.

Verkligheten är att politikerna har väldigt lite inflytande på ekonomin, där värde, tillväxt, välstånd och jobb skapas av de hårt arbetande företagarna och anställda, och inte av den tärande skattepengdiande sektorn av politiker.

Men som alltid går konjunkturcykeln förr eller senare mot sitt slut, och det är dags nu. Om ni tycker det varit illa i Sverige de senaste åren, trots minusräntor och hög ekonomisk tillväxt, så är det bara en mild västanfläkt mot det som komma ska - för nu åker tillväxten ut, arbetslösheten upp och kranarna med pengar kommer sina för politikerna samtidigt som utgifterna ökar.

Ha en fortsatt trevlig sommardag!


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. Utgifterna ökar? Har de inte gjort detbra länge nu?
  Snarare så att utgifterna måste sänkas när intäkterna går i botten.

  Frågan är bara hur mycket det går i botten. -08/09 räddades många jobb av den fallande kronan. Som lägst 11.3 mot Euron eller så. Vi är snart där...

  Men politikernas egon har skrivit ut checkar som inte deras kroppar (dvs skattebetalarna) kan lösa in.

  Så vi står inför en accelererande inflation, fallande bostadspriser, börs , konjunktur och ökande arbetslöshet. Samtidigt som det inte hjälper att sänka räntorna mera eftersom de redan varit låga i ett decennium.
  Och frågan är om räntorna förblir låga för svenska bolånetagare.

  Tur man har bostadsbubblan att tacka för så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har relativt goda möjligheter att föra en expansiv finanspolitik när konjunkturen vänder. Dock är de penningpolitiska möjligheterna tveksamma (som du riktigt pekar ut).

   Radera
  2. Priset på mat lär stiga fram emot 2019 också.
   Hur mycket får vi se, det beror på om det börjar regna snart.
   Det verkar inte som att vi får något billigt fläsk från vare sig Danmark eller Tyskland heller.
   Det ser inte så bra ut.

   Radera
 2. Löfven har fått mycket kritik för sitt mål att ha lägst arbetslöshet i Europe, men jag tycker det var ett utmärkt mål då konjunkturen kommer slå likartat på länder i vår närhet.

  Problemet för honom är dock att han har misslyckats totalt. Vi ligger inte i närheten av lägst arbetslöshet. För det krävs reformer och det har helt uteblivit under de år han har haft makten.

  Kort sagt, han faller på eget grepp.

  SvaraRadera
 3. Kommer den svenska socialbyrån att stänga?
  Wallström var ju i Niger för att lova ett stort antal raketforskare och hjärnkirurger en fristad i Sverige nu sen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Dårhuset ger inte upp så lätt. 120.000 raketforskare till, prognostiserat totalt för i år.

   Radera
  2. Så bra att det kommer fler migranter. Den svenska ekonomin är i stort behov av unga arbetsföra människor.
   Ett land med Sveriges låga födelsetal måste importera människor precis som vi behöver importera andra produkter som vårt land saknar, exempelvis olja.

   Radera
  3. Du kan inte vara på riktigt, Olle Andersson. Har du hört talas om överbefolkning? Har du hört talas om klimatförändringar? Har du hört talas om digitalisering, automatisering och robotisering? Du tror uppenbarligen på evig tillväxt i en ändlig värld. Knäpp som fan.

   Radera
  4. Olle, varje flykting eller anhörig kostar bara ca 77 000/år enligt seriös forskning, dvs EOS rapporten. Vi talar alltså betydligt över 100 miljarder per år. Och då bortser vi från de sociala problemen.
   Dessutom har vi redan 1 miljon i landet som saknar jobb.
   Trist att du sprider din vänsterpopulism helt utan relevanta fakta.

   Radera
  5. det vore en vinst för samhället om vi kunde importera massor av folk från fattiga länder och sätta dem i slavliknande industriarbete av den typen som finns i Kina
   de skulle få fri kost och logi i stora barackläger och lite fickpengar
   Men jag tror ändå att det kan vara svårt att konkurrera med Kina och Indien
   I annat fall måste vi istället importera den intellektuella eliten från utlandet så att vi kan bygga upp vårt "silicon valley" och de kräver helt andra saker.
   Som det verkar nu importerar vi enbart socialbidragstagare och slackers utan framtidsutsikter - helt befängt.

   Radera
  6. Nej Bengt, varje flykting kostar inte 77000/per år. Någon sådan forskningsrapport finns inte. Du har missuppfattat Joakim Ruists rapport som bara handlar flyktingarnas bidrag till den offentliga sektorn. Det finns mängder av rapporter som visar att flyktingar är en vinst för ett värdlandets ekonomi.

   Jag förstår inte riktigt vad du Bengt menar med sociala problem. Svenskarna lever längre och är friskare än någonsin och brottsligheten verkar snarast minska än öka trots att befolkningen ökar.

   Organisationen "Svenskt Näringsliv" har gång på gång poängterat hur viktiga invandrarna är för Sveriges ekonomi. Är "Svenskt Näringsliv" därför en vänsterpopulistisk organisation enligt dig Bengt?

   Radera
  7. Kuckeliku har missuppfattat det där med överbefolkning. Europas befolkning snarast minskar och det enda sättet att rädda de europeiska ekonomierna är att importera människor från Afrika och Mellanöstern.
   Automatisering har aldrig i längden resulterat i att antalet jobb minskar. Det är ett historiskt faktum som gällt sedan slutet av 1700-talet då automatiseringen av Europas industri och jordbruk började.

   Istället för att förolämpa andra skribenter så borde du sätta dig in i de ämnen du försöker diskutera Kuckeliku. Att du saknar elementära kunskaper i demografi, kulturgeografi och ekonomisk står väldigt klart av dina onekligen ganska tafatta inlägg.

   Radera
  8. Olle, finns nu inte forskningsrapporten ? Är inte kostnaden 77 000/år ? Det finns mängder på rapporter som visar på vinst påstår du men kan du nämna någon?
   Olle, verkar inte som ditt asylboende gör miljonvinster längre. Men du kan tjäna mkt på sagoböcker för det är området behärskar du till 100 %.
   "Olle och sagofabriken" är en bra titel på din kommande bok.

   Radera
  9. Jo, Olle, vi vet att du vill "rädda ekonomin". Just som den blivit räddad i 40-50 år.

   Man kan inte tala om ekonomi utan att förstå milstolpar och dess betydelse, tidigare har många rätt basala behov inte gått att uppfylla, nu är de uppfyllda.

   Ekonomin är ju annorlunda nu. Faktiskt.

   Radera
  10. Jag har redan i andra inlägg nämnt ett par stycken. Här är ett exempel:
   https://www.nature.com/articles/d41586-018-05507-0?utm_source=fbk_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf192364986=1

   För vem är kostnaden 77 000 per år Bengt? Du ägnar dig åt cherrypicking och det ger ingen vettig helhetsbild på hur flyktinginvandringen påverkar samhällsekonomin i stort.

   Sedan märker jag att du precis som signaturen "Kuckeliku" börjar med personangrepp när argumenten tryter. Tråkigt med inte en direkt ovanlig metod bland er främlingsrädda!

   Radera
  11. Olle Andersson vet absout ingenting om naturvetenskap och teknik. Däremot tillber han uppenbarligen den mentalsjuka och extremkortsiktiga "vetenskap" som kallas nationalekonomi. Men är ändå oförmögen att fatta att svensk ekonomi i mycket hög grad baserar sig på att folk skuldsätter sig över öronen för att slippa bo nära nykomlingarna. Det fungerar inte i en värld sådan som den vi befinner oss i, med uppenbara planetära gränser och en snar digitalisering av hela ekonomin. Tror man att det är hållbart så är man en idiot. Ja, det är dig jag talar om Olle Andersson.

   Radera
  12. Kuckeliku skriver mycket om mentalsjukdom och idioti men svarar inte på mina påstående om Europas demografi och hur teknisk utveckling har påverkat ekonomin och efterfrågan på arbetskraft de senaste två hundra åren.
   Kanske var det lättast så :-)

   Radera
  13. @Olle !
   Du har inte i dina kommentarer tagit i beaktande diskrepanser avseende kultur, religion, utbildningsnivå och olika länders utvecklingsnivåer mm.
   Hade dessa varit i nivå med Sverige hade det inte varit några problem!

   Radera
  14. Olle, du vet som jag att den rapporten liksom alla anda du presenterar bygger på att man kommer i arbete. Vilket facit visar att bara ett fåtal gör. Så jag väntar faktiskt på relevanta fakta från dig. Till dess förblir du en sagofabrik. Och jag angriper inte dig som person utan bara dina påhittade påståenden.

   Radera
  15. Alla har olika preferenser, vi kan kanske, kanske, med stor uppoffring (till vilken nytta) rädda den "europeiska ekonomin", vi vill ju inte döda de fina idéerna om tillväxt åt de rika. Man får ta itu med demografifrågan, titta på exempel som faktiskt finns, vi kommer alltmer mot ett otrevligt slut hursomhelst, fast, vi kan nog göra ris och framställa ngt proteinpulver av mask så vi kan bli 20-30 miljarder. Låter ju underbart.

   Radera
  16. Framtidsutsikterna är verkligt oroande pga naturresursförstöring och robotisering mm och då skall man akta sig för att massimportera människor som kommer ty sig till islam när the going gets tough. Islam uppskattar inte svenska värderingar.

   Radera
  17. Alltid kul med minskande BNP/Capita. Frågan är om borgligheten kan vända det läckande skeppet Sverige eller om vi får uppleva en ny dåre som Reinfeldt.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Sverige är en tryckkokare. Med tanke på hur det sett ut i Sverige de senaste åren - hur fan kommer det bli när Kalle, Pelle och Olle (släng gärna in ett kvinnonamn också om det får dig att må bättre) får gå från jobb och hygglig inkomst?

  Ska draksådden skördas de kommande åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och VAD kommer att hända i de "särskilt utsatta områdena" när socialbidragen etc. bara slutar att komma in på kontona en dag..

   Radera
  2. Det kommer de inte att göra, varken där eller för "vanliga hyggliga svenskar". Områdena i fråga kan inte särbehandlas. Det blir inflation, utlandsupplåning och skattehöjningar. Däremot aldrig effektiviseringar av statsapparaten för att spara pengar och minskning av antalet folkvalda vid moderssuggans spenar.

   Radera
  3. Bidragstransaktionerna är det sista som kommer att upphöra i det Sverige vi känner. Bidragstransaktionerna är den svenska statens verkliga hjärta och kärnverksamhet. De som trodde att man skulle kunna svälta ut bidragapparaten och finna en intakt och fungerande nattväktarstat där under, ack vad de bedrog sig. Kommer det visa sig, det är jag övertygad om.

   Radera
  4. I just en av "bloggarjävelns" böcker så falerar dock bidragsutbetalningssystemen och några "bruchor" och "kuzzar" i en av Gbg:s "hooder" blir sura och snea när "aina" kommer...
   ;-)

   Radera
  5. Ja @Bengt, tror jag läst den boken. Men min tips är alltså att "aina" har för länge sedan slutat komma den dag då socialbidraget slutar komma. Den som lever får se.

   I det sammmanhanget är också en av mina käpphästar att trots den oroande utvecklingen vi har nu med ökande kriminalitet så har vi artificiellt låg brottslighet. Den är mycket lägre än vad som egentligen borde impliceras av mångfalden landet, den verkliga arbetslösheten, den svaga statsmakten och vår uppbyggnad av utanförskap (ett missbrukat ord men 'ressentiment' är det jag avser). Och det är bidragstransktionerna som håller den nere, vi köper oss relativt lugn. Så det är förvisso inte sjävklart var som egentligen är farligast att göra en besparing (på aina eller på bruschans socialbidrag) ifall man vill undvika eskalerande kriminalitet och social oro...

   Radera
  6. Rättelse: 'den svaga ordningsmakten menade jag'. Knappast statsmakten.

   Radera
  7. Jag tror faktiskt att bidragssystemet kan bli en av de sektorer som står på tur att decimeras. Precis som skett med infrastruktur, försvar, sjukvård, polis mm. Sverige kommer att få ett tryck på sig utifrån för att kunna överleva. Som exemplet Grekland. Detta sker vid nästa ekonomiska nedgång. Vi kommer först att se det i regioner med redan stora sociala problem och få statliga jobb som kan hålla hjulen igång. Ex vis västskåne. Här kommer grunderna att läggas till kommande svenska favelor. Om nu mot förmodan inget radikalt händer politiskt med åtgärder som kan vända utvecklingen.

   Radera
  8. Sverige är inte Grekland Bengt. Varför väljer du exempel som inte är relevanta?

   Radera
  9. Sverige är värre. Har du inte bott här på vintern, Olle?

   Radera
 6. Fredrik Reinfeldt tjänade 1,5-2 miljoner om året som statsminister. Förra året omsatte han 17 miljoner med 13,5milj i vinst enl allabolag.

  Med det är ju frågan: Who´s your Daddy?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Med tanke på hur väl den borgerliga regeringen lyckades lotsa Sveriges ekonomi genom efterdyningarna av finanskrisen så får man väl säga att Reinfeldts "Daddy" är det svenska folket.

   Genom en skicklig ekonomisk politik och genom en realistisk syn på vårt lands demografiska problem har Fredrik Reinfeldt gjort Sverige till ett rikare och mer modernt land.
   Onekligen en stor insats.

   Radera
  3. Reinfeldt, Sveriges största olycka genom tiderna. Gav bort bostäder till halva priset.(trolöshet mot huvudman om det vore ett företag). Och inte byggde han billiga hyresrätter för pengarna som kom in, som lovat. Sänkte Svenska skolan så vi blev sämst i Europa. Gjorde slut på 300.000 industrijobb som aldrig kom tillbaka. SAAB försvann under hans tid. AstraZenica bioteknik utveckling försvann från Sverige för alltid. 100 miljarder försvann i Nuon-affären. Så kallade "risk-kapital" bolag tar säkra skattepengar i tex vårdbolag och undviker skatt i Sverige via räntesnurror i skatteparadis. Pengar som sen fattas och andra får betala. Gamlingar som drogas ner i sina sängar klockan 18:00, för att privata vårdbolagen ska gå med mera vinst. Utanförskapsområdena har gått från 3 till 185 2012. Svenska försvaret försvann. osv osv. Olyckan Reinfeldt kunde vi ha sluppit. Fy fan.

   Radera
  4. Och ändå så blev svenskarna både rikare och tryggare under alliansen två mandatperioder. Det verkar som om du missat något Spartacus.

   Radera
  5. Olle Andersson torde vara betald av Fredrik Reinfeldt för att försöka rädda hans rykte. Det är dock kört. Fredrik Reinfeldt och hans kompisar saknade all kontakt med verkligheten.

   Radera
  6. Så på grund av att Reinfeldt "saknade kontakt med verkligheten" lyckades Sverige klara sig så bra genom finanskrisen 2008. Otur för finländarna och danskarna att deras politiker inte hade samma bristfälliga verklighetskontakt. Då hade deras ekonomier varit i betydligare bättre skick än de är nu!

   Radera
  7. Att Sverige klarade sig igenom finanskrisen beror på bostadsbubblan som pumpats och invandringen som ökat BNP. Dock en BNP/capita som bekant...

   Radera
  8. Tror de gjorde bra saker, men onekligen kommer Reinfelt få konsekvenser i många många år

   Radera
  9. BNP räknad per capita ökar också Unknown.

   Radera
  10. Ni har alla fel. Sverige överlevde endast pga flytande valuta. Det var inte Borgs förtjänst. Han är en fåne.

   Radera
  11. Olle har ju rätt -- BNP/capita har ökat fint i Sverige, särskilt i jämförelse med Danmark och Finland, de senaste tio åren. Det är fakta och inget annat.

   Radera
  12. Den ekonomiska tillväxten baserar sig på skuldsättning, snarare än på att folket använder pengarna på intelligenta sätt.

   Radera
  13. ... och ett alltid ökat antal av nya invånare / medborgare...

   Radera
  14. Notera: BNP per capita.

   Radera
  15. JP, ditt påstående "BNP/capita har ökat fint" de senaste 10 åren finns mig veterligen inga belägg för. Tvärtom.
   2008 låg Sveriges köpkraftsjusterade BNP/capita 20 % över OECD snittet
   Idag ligger vi på enbart 14 % enligt Ekonomifakta.

   Radera
  16. Jag jämförde särskilt med Danmark och Finland.

   BNP per capita, Ekonomifakta

   På grafen längst ner kan man leka med lite olika länder. Släng in Danmark och Finland och se. Utvecklingen i Sverige har varit bättre än dessa länder sedan 2008. Även bättre utveckling än Norge (procentuellt sett), bättre än EU15 eller EU28. Men sämre än OECD som du påpekar, eftersom tillväxten varit riktigt kraftig i t ex Estland och Turkiet.

   I takt med att de fattiga länderna i OECD blir rikare så höjs rimligen snittet mer än vår egen utveckling, procentuellt sett. Men jag tycker ändå man kan säga att Sverige, för att vara ett rikt land, ändå utvecklats väl sett till BNP/capita under de senaste tio åren.

   Radera
  17. JP, är glaset halvtomt eller....Vill man hävda att politikern gjort ett bra jobb så är det positiva siffror. Jag ser det som extremt dåligt att vi halkat ner från 4 plats till 11:e plats i välståndsligan sen 1975. Vi borde självklart vara i paritet med Schweiz. Vårt BNP får dessutom extra skjuts pga statens enorma utgifter för migrationen. Som tex Danmark inte har.

   Radera
  18. Ja, där är jag överens med dig. Sverige borde blivit "Nordens Schweiz", en chans vi missat på grund av en rad ganska dåliga beslut.

   Läget är trots detta inte så dumt i nuläget (snart har vi kanske en kris, och då blir det andra bullar). Vi klarade finanskrisen riktigt bra relativt sett.

   Danmark har för övrigt högre skatter än Sverige nu för tiden.

   Radera
 7. S har uppenbart slut på visioner, hörde ”reklam” på radion igår, underförstått ” vi är kass, men det blir ännu värre om du röstar på ..” en klassik vargen kommer, undrar hur många man fångar med denna typ av budskap, eller ren desperation??

  SvaraRadera
 8. Trots att Sverige i världen är en unik mästare på låtsasjobb så är arbetslösheten högre än i många andra EU länder. AMS kostar väl någonstans kring hisnade 80 miljarder. Så det finns pengar till mängder med fejkjobb som kan sysselsätta en individ mer än en timme i veckan. För då är man borttrollad ur statistiken. Och ett av Löfvens bästa stå-upp skämt, som f.ö. gjorde Stefan&Krister gröna av avund, om EU:s lägsta arbetslöshet står sig bra än.

  SvaraRadera
 9. Börsen/index har ju inte vikt ner så mycket. Från toppen i november ner med ca 9-10% ifs. Det märkliga nu mot förr är väl att de stora drakarna kör olika aktier i omgångar. En grupp av aktier stiger medans andra grupper sjunker. Index ligger rätt still och stora placerare tjänar pengar. Är väl en effekt av låga räntor och få andra placeringsalternativ.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfv'ens vallöfte skulle det stå

   Radera
 11. S lovade i 2014 års valkampanj att Sverige skulle få Europas lägsta arbetslöshet. Hur har det gått? Inget EU - har utvecklats sämre. Idag har endast 11 eu -länder högre arbetslöshet och hela 16 har lägre än Sverige. ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sade S när detta skulle inträffa?

   Radera
  2. "Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU senast 2020" sa Löfven. Samtidigt beskrivs det som ett "mål" i sosseorganisationen. Därigenom anser man sig som organisation friskriven vid det kommande löftesbrottet om man nu har makten 2020.

   Radera
 12. Hoppas Cornu får rätt den här gången.
  Här nere nära kontinenten känner vi uppenbarligen inte av profetian.

  https://www.hemnet.se/bostad/14231955?utm_source=ios_app&utm_medium=link&utm_campaign=tipsa&utm_content=iphone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enstegstätad putsfasad ?
   :-)

   Radera
  2. Varit, men hela fasaden skall vara utbytt för några hundratusen, motsvarande en normal fasad med luftspalt.
   Ändå märkligt att folk budar på som galningar, då det trots bytet kan bli problem i framtiden ändå. Okunskap?

   Radera
 13. Om vi till lågkonjunkturen adderar andra troliga händelser så som valutaoro eller eurokrasch, bostadsbubblan fortsätter att pysa ut, räntan jobbar sig uppåt, börskrasch, bankkris i södra Europa. Kanske pensionsbubbla uppdagas till slut, lite skatteökningar, handelskrig, ökande migrations strömmar, kommunernas skuldkris. Känns som man bara kan fortsätta att räkna upp saker som ligger nära i tid och eventuellt samtidigt. Snacka om perfekt storm. Med lite otur så kanske Europa går tillbaka till normalläget det vill säga icke demokratier och den historiska parentesen demokrati blir ett minne blott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad tycker du man som privatperson ska göra med undanstoppade pengar, när vi har minusränta och en räntehöjning som bara skjuts fram?

   Radera