Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-07-25 14:15

Gästinlägg: Sanktionerna, eller den världsomspännande ryska ostkulturen

Nedanstående är ett gästinlägg av Lena Padukova, adrenalena.se, från seglingen Arkhangelsk - Kirkenes tidigare i sommar. Som bekant har EU mfl infört sanktioner mot Ryssland på grund av handlingar som skadat Ukrainas territoriella integritet, självständighet och suveränitet, vilket lett till en del kreativa metoder för att erbjuda ryssarna "utländsk ost".
Ostar: Maasdamer och Parmesan de luxe.
Arkhangelsk var sista möjligheten att handla färsk mat inför den längre arktiska passagen. Den ryska besättningen var bekymrade om cigaretter. En limpa här hemma gick på 750 rubel (ca 100 SEK) – och de har hört att det är lite dyrare i Norge. (spoiler: rökaren fick senare vända i Berlevåg pga brist på ciggpengar).

Att köpa kött var den största utmaningen. Det är nästan omöjligt att hitta färskt kött i butikerna, det som finns ser ut att börja ruttna när som helst. Ryssar går ofta till någon köttbazar och köper det på lösvikt direkt av en bonde, men det är inte aktuellt att chansa med hygien och matkvalitet när du ska ut och segla svåra vatten i avlägsna områden.

Det frysta köttet är halvfabrikat – pelmeni går att hitta, även helfrysta burgare, men inget av detta håller särskilt höga kötthalter. Kycklingdelar och fisk går att plocka på lösvikt i frysdiskarna, och är inte heller förtroendeingivande. Vi fick nöja oss med korv och köttkonserver.
Rysktillverkade korvar "från Wien".
Skepparen klagade över att han inte har fått äta ordentligt kött sedan han kom in på ryskt territorium, inte ens på restaurang. Så jag gjorde lite research och hittade stadens finaste (och dyraste) restaurang som skryter med argentinskt kök. Förvånansvärt bra service och urval, och mycket kompetent utvalt och tillagat kött (ursprung Sydamerika). Dock var priserna på den svensk-norska nivån, snarare än den ryska som ofta är 5-10 gånger lägre än hemma. Påminner att en no-name kontorsknegare i Moskva Oblast har en månadslön på 6000 rubel.
Det här är inte piroger - det är empanadas på den argentinska restaurangen i Arkhangelsk. Notera att vissa internatinonella varumärken inte påveras av sanktionerna pga distribuerad tillverkning.
Sanktionernas konsekvenser i matvärlden är tydliga. Personligen fastnade jag för den komiska ostdisken. Det är fullt med olika ostmärken! ”Europas Guld”, Alpernas någonting, tyska namn, schweiziska motiv, holländska ostsorter och franskklingande etiketter. På baksidan framgår dock att osten är gjord i godtycklig rysk stad. De lite dyrare är från Belarus. Och de allra mest avancerade delikatessostarna skeppas från Chile.
"Europas guld. Gouda. Gott! Naturligt utsökt!" Även smör från Iljinsk och Maasdamer.
Europas guld är producerat i Chile och packad i S:t Petersburg, Ryssland.
"Rysk ost" och "Hochland med skinka", varumärket skrivs ut med endast latinska bokstäver på förpackningen.
Hochland tillverkas i Moskvaregionen
Det finns europeiskt vin på hyllorna, har inte läst på baksidan, men "Producto de Espana" går ju inte att misstolka. Skylten uppmanar: "Spara på vattnet! Drick vin!"
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Värdelöst med sanktioner. Beslutet att annektera Krim togs av Putin, bojkotten lär inte göra ryssar mer vävilligt inställda mot väst och de som producerar ostar mm. här får lida.

  Handeln ska vara fri.

  Vill man sätta stopp för Putin är det vapenmakt som gäller. Om Ukraina vill ha hjälp så förstärk landet med trupp från väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när "vi" börjar skjuta ryssar så blir de nog mer vänligt inställda ska du se!

   Radera
  2. Om väst inte inte hade lagt sig i Ukrainas inrikespolitik från början hade kanske inte Ryssland känt behov av att säkra upp sin flottbas på Krim?

   Radera
  3. Budapestavtalet från 1994 bröts ju i alla fall av ett land...

   Radera
  4. Ukraina har inrättat en ny antikorruptionsdomstol där domarna utses av internationella experter, samt antikorruptionspolis som tränas av FBI. Det här kommer leda till mindre korruption och starkare samhälle och ekonomi på sikt. Samtidigt i Ryssland frodas korruptionen. Jag tror det är detta som kommer göra att Ukraina på sikt vinner konflikten och Ryssland förlorar. Huruvida sanktioner funkar eller ej vet jag inte. Också tveksam till om konflikten kan vinnas med militära medel. Även med västlig hjälp kan kostnaderna komma att bli oacceptabla om Ryssland väljer att eskalera till storskaligt krig vid en ukrainsk offensiv mot terroristerna. Ukraina kommer vinna pga ekonomisk utveckling och minskad korruption, vilket kommer sätta press internt i Ryssland då befolkningen plötsligt inser att de blir ifrånsprungna av sina postsovjetiska grannar och att det inte är en naturlag att slaviska länder måste vara skitländer.

   Radera
  5. > Ja, när "vi" börjar skjuta ryssar så blir de nog mer vänligt inställda ska du se!

   Ukraina är suverän stat och om de vill ha hjälp från andra länder så är det upp till dem. Ingen kommer skjuta några ryssar så länge de befinner sig inom sitt eget territorium. Poängen med att ha trupp i Ukraina är att öka insatsen. Putin har ingen lust att skjuta tyska och engelska soldater. Några ukrainare som inte har något att sätta emot bryr han sig inte om.

   >Om väst inte inte hade lagt sig i Ukrainas inrikespolitik från början hade kanske
   > inte Ryssland känt behov av att säkra upp sin flottbas på Krim?

   Peace for our time

   Radera
 2. Och då är det förstås den lilla detaljen med Rysslands kärnvapen. Hitler hade gärna dragit med sig världen i undergången. Putin skulle kunna det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det bli en undergång?

   Radera
  2. Därför att Putin, om man "försöker sätta stopp" för honom, särskilt med vapenmakt, kan känna sin maktställning så hotad att han enligt rysk militärdoktrin tillgriper kärnvapen "för att de-eskalera" och får motsatt effekt.

   Radera
  3. Har ju funnits massa krig som förts världens på bakgator, t.ex Korea och Vietnamkriget, utan att kärnvapen blandats in. Om Putin vill ha Lebensraum så måste man mota Olle i grind.

   Radera
  4. Absolut i båda avseendena, men inga konflikter där skott utväxlats mellan två kärnvapenmakter.

   Radera
  5. Indien och Pakistan har båda kärnvapen, och dom har utväxlat skott. Många gånger.

   Radera
  6. OK, gränsintermezzon men inget krig sedan 1999 och inget som hotat de styrande eliternas ställning.

   Radera
  7. Att inte sätta hårt mot hårt med Putin är som när västmakterna vek ner sig för Hitler under 30-talet. Då ska han bara ha mer och mer. Går inte att förhandla med såna människor. De förstår bara råstyrka. Ungefär som när polisen överger "utsatta områden" för att inte reta upp gangsters. Försök förhandla med en gangster utan en pistol i näven och överlägsen styrka på plats.

   Radera
  8. Delar Din uppfattning om principen, men kärnvapnen gör att det blir som en frikyrkoflicka sade åt mig i ungdomen: "Du förstår, Nisse, jag har mina principer. Fast det är klart - jag håller ju inte på dem"

   Radera
  9. Redan glömt Syrien?

   Radera
 3. En flaska "Odessa" Krimchampagne är faktiskt inte så dum!
  Den mycket billigare varianten "Cobetckohe" varierar för mycket i kvaliteten

  SvaraRadera
 4. "spara vatten, drick vin"! Inget råd jag skulle ge någon här på östkusten, som hade uppåt 35 grader idag. Mindre vin och mer vatten blir bättre.

  SvaraRadera
 5. 33 grader nu på kvällen här i Berlin när jag i skrivande stund byter tåg på Hbf

  Var tvungen att köpa en 1,5 l PET vatten för att inte smälta bort för ÖVER 2€ och då valde jag billigaste kvalisorten

  Passade även på att spotta det ryska tåget mot Paris.. 😁

  SvaraRadera
 6. Väldigt synd att se hur sanktionerna påverkar Ryssland och Ryssars vardag. Men även att se det orimliga rysshatet som flödar i väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysshat är fake news. Putinregimshat finns dock och "flödar" i väst, med all rätt.

   Det som är synd med sanktionerna är att det är folket som drabbas. Putin och hans glada gäng äter garanterat svensk herrgårdsost varje dag, om de så vill.

   Radera
  2. Putin är solidarisk med det ryska folket och lever som dom. Inte som svenska riksdagsmän som har egna gräddfiler.

   Radera
  3. Putin ör genomkorrupt och har lagt sina giriga maktgalna fingrar på ofattbara mängder pengar. Detta I sin tur gör att han inte kan avgå för då riskerar sanningen att komma fram.

   Radera
  4. Jag antar att du inte är orolig över det orlimliga västhatet som flödar i Ryssland?

   Radera
  5. >Putin är solidarisk med det ryska folket och lever som dom.

   Haha, dagens bästa. Putin har roffat åt sig hundratals miljarder och lever en tillvaro med överlyx.

   Radera
 7. Nu är det ju dock inte bara EU som bojkottar Ryssland, Ryssland har ju infört sanktioner mot europeiska produkter.

  SvaraRadera
 8. Ryskproducerat fransk ost är väl inte värre än när man i Sverige säljer hemlagat italiensk glass.
  Viktigast är väl att osten är god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att transportera (äkta) italiensk glass till Sverige vore inte smart då det är en produkt som inte klarar skiftande temperaturer. Men, ostar klarar transporten fint. Ser du skillnaden?

   Om ja, ryssen kan inte få tag på den "äkta varan".

   Radera
  2. Dessutom finns det ju glass/gelato av lika god eller bättre kvalitet i Sverige. Då talar jag inte om GB mfl.

   Radera
 9. Klart jag fattar skillnaden på transport av glass och av ost, och jag förstår också skillnaden på missbruk av skyddade regionsprodukters namn (Champagne och Parmagiano) och produkttyper (Méthode Champangnoise och Gelato), tack så mycket.

  Min poäng var bara att det är bra om det finns goda ostar att tillgå i Ryssland även för vanligt folk.

  I dagens SvD skrivs det om myter om ryssarna. Bl.a. att man inte skålar och svepar sin brännvin. Någon som vet om det stämmer?

  Hur ser rysk vodka etikett ut? Man vill ju gärna kunna välkomna dom på rätt sätt 🌞

  SvaraRadera