Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-18 18:44

Gästinlägg: Sänkta löner har fått deltidsbrandmän att säga upp sig

Angående pågående skogsbränder och den hårt arbetande personalen från räddningstjänsten, försvarsmakten och frivilliga, så sänktes lönerna för den majoritet av svensk räddningstjänst som är deltidstjänstgörande förra året, vilket fått många att säga upp sig. Nedan följer ett gästinlägg signerat läsaren Andreas.
Räddningstjänsten
Läste precis ditt blogginlägg om vem/vilka som ska stötta räddningstjänsten i händelse av krig. Mycket bra inlägg som påvisar behovet om att utbilda personal, men likt polisen samt Försvarsmakten finns ett extremt stort behov att vårda och ta hand om den personal som redan finns idag.


När det nya avtalet för lön kom till räddningstjänsten drabbades deltidspersonalen som utgör ca 2/3 delar av totala styrkan ett lönetapp som innebar att många slutade. Kommunerna har än idag inte täckt upp det tappet som skedde då folk slutade i protest. Vissa kommuner gick själva in med pengar för att behålla personal som jobbat många år. Detta är något som jag känner är återkommande (man får vad man betalar för). Personal med kanske 10-20 års erfarenhet kan inte bara ersättas över en natt.

För ca 10år sedan beslutade regeringen att ett av tre utbilningställen för räddningstjänstpersonal skulle läggas ner. Efter mycket diskussion fram och tillbaka lades utbildningen i Skövde ner, som om jag inte missminner mig hade Skandinaviens största övningsfält för skydd mot olyckor. När beslutet togs för att lägga ner det så var det några eldsjälar som startade ett privat företag SRTC (Sweden rescue traning center) för att bedriva övning på området. Tyvärr höll det inte och företaget försattes i konkurs.

För snart ett år sedan gick kommunen in och köpte marken för att räddningstjänsten här ska ha någonstans att öva och politikerna diskuterar idag om man ska bygga bostäder på en del av marken. Lokalerna som hade teoretiska lektioner ska nu bli butik.

Varför köper inte staten tillbaka detta för att bedriva utbildning om nu inte utbilningsresurserna inte räcker till och beskrivs som en flaskhals? Försvarsberedningen föreslår som du skrev i inlägget skapandet av hemskydd. Här finns/fanns utbildningspersonal, lokaler, övningsområde samt att det fanns ett samarbete med ett bostadsbolag för bostäder för dom som gick utbildningen.

Min poäng är att det finns ingen vilja hos politikerna att lösa personalfrågan åt räddningstjänsten. Hade de nu viljat lösa detta hade de tagit tillbaka förmågan gett framförallt deltids personalen en "bra lön" men tyvärr tror jag inte det kommer hända något jag är rädd för att räddningstjänsten är på väg att bli ett liknande haveri som polisen.

Min syn på det hela ville bara påvisa att det går att lösa utbildningsfrågan ganska snabbt och enkelt, men som sagt det är min syn på det hela.

/Andreas
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Om man är lite cynisk kan man tolka det hela som att politikerna gärna ser lite svårigheter i samhället, så att de får komma i media och säga att de skall göra satsningar och ta krafttag, och gärna besöka eländet. Det hela går ungefär så här: först förstör man verksamheter, sen när det blir problem så skyller man på de andra och lovar att satsa på att ställa allt till rätta igen, och blir hjälte för någon dag i media. Sen glöms det hela bort och inget görs till nästa gång. Skulle bli förvånad om något faktiskt görs åt brandförsvaret. Är inte direkt insatt, men har det hänt något efter tidigare torrår med bränder, annat än att man dragit ner ännu mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det är en god poäng. Och det hela bidrar än mer till politikerföraktet.

   Radera
  2. Det går så länge kretinerna till journalister låter det ske och inte utmanar ansvariga. Dan Eliasson borde stå på barrikaden och skrika att man förlorade så många deltidsbrandmän pga lönemodellen ändrades att det finns inte resurser nog att släcka så stora brasor. LSB på brandspeak.

   Lite cyniskt så drabbar det mesta inte staten utan det är privat egendom som försvinner, även om det såklart drabbar staten i förlängningen. Men inte innevarande budgetår.

   Och Danny boy är budgetmaster.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Dekonstruktivismens "logik"...

   Radera
  5. Det handlar om prioriteringar som vanligt. T.ex dubblas gåvan från skattebetalarna till Somalia till 600 miljoner per år, 3 miljarder under perioden. Hamas har fått 1,5 miljarder de senaste åren... Inte "Sverige först" direkt.

   Radera
 2. Jag talade med en fd. deltidare förra veckan. Han lade till att minskade skiftlag blev droppen för honom. Han såg inte hur de skulle kunna lösa vissa uppgifter på bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså i princip samma skäl som börjat leda till personalbrist inom ambulanssjukvården de senaste mandatperioderna.

   Radera
  2. Överlåter man viktiga funktioner till att skötas av politiker så kan man vara säker på två saker: Ett det kommer kosta onödigt mycket och två, det kommer fungera uselt!

   Radera
  3. Ja, jag har luggit runt lite med syrror o.s.v. Samma visa år efter år.
   De som "farit illa" och är knäckta utan att bli arga nog att ha vettet och säga upp sig, kan få strategiskt viktiga tjänster.
   Så kan de sitta där som skadat gods och den onda spiralen upprätthålls.
   Visst kan de hoppa in som halvtrasiga men rutinerade specialister, när situationen kräver det. Men då går det ut över de administrativa uppgifterna de ej hade en fallenhet för från början.

   Radera
 3. Jag var på räddningsverket i Skövde och utbildade mig till brandman i mitten av 90-talet. Detta var inom det militära, alltså lumpen. Under några år var det flera 100 som fick denna utbildning. Tyvärr är denna resurs bortkastad då ingen blev krigsplacerad eller har övat sedan dess. Eventuellt är det hemvärnet man på frivillig basis borde söka sig till?

  SvaraRadera
 4. Brandmän som brinner för sitt yrke måste vara riktiga eldsjälar.
  "...några eldsjälar som startade ett privat företag..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast eftersom företaget fick lägga ner, så saknades kanske den rätta glöden... Eller så tände man inte till ordentligt.

   Radera
  2. En eld kräver bränsle , syre och värme.

   Jag tror de fick inte tillräckligt med syre.

   Radera
 5. Jag har också fått höra att omstruktureringen av a-kassan för ett antal år sedan, som införde begränsningar i antal dagar med deltidsjobb också tvingade bort ett stort antal brandmän.

  SvaraRadera
 6. A-kassorna och arbetsförmedlingen är i praktiken en rysk påverkansoperation - där gäller att hålla folk i förnedring så länge som möjligt - för att gradvis, bit för bit, medborgare för medborgare, sänka det nationella självförtroendet.

  SvaraRadera
 7. Rättelse, det fanns fyra skolor varav två lades ner. De som lades ner var Skövde och Rosersberg (Sthlm). De kvarvarande är Sandö och Revinge. En del av det bortfall skulle kompletteras med distansutbildningar via de kvarvarande skolorna (med praktiska övningar på plats, såklart...), hur detta sedan har utvecklats vet jag inte.

  SvaraRadera
 8. Vi har 2,8 milj.ha skogsmark. För 150 år sedan brann runt 1% av skogsmarken varje år. Just nu brinner 15000 ha till ett förlorat värde av 600 milj. kronor. Räddningstjänsten har alltså skyddat 265.000 ha skogsmark i år genom att vara snabbt på plats och släcka innan branden fått fäste. Vad är värdet på det de skyddat?

  "If you think education is expensive, try the cost of ignorance!"

  SvaraRadera