Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-07-06 18:45

Fredagsmys: Vad gör du på semestern?

Dags för lite härligt fredagsmys. Själv har jag ju förstås inte semester någonsin, men det blir en del sommarlämpliga aktiviteter ändå fast jag jobbar. Några foton följer nedan. Vad gör du själv på din semester?
Segling i Stockholms skärgård utanför Saltsjöbaden. Kulingvarning vid tillfället, men ni har tydligen inga vågor i Stockholm, till skillnad mot på Sveriges framsida.
Jag har inte haft någon semester sedan 2006, och då flyttade jag så det var väl inte direkt avkoppling.

Mitt jobb gör dock att jag kan jobba i stort sett varifrån som helst, vilket gör att man så här i semestertider gör en del sommarlämpliga aktiviteter. Fast naturligtvis jobbar jag ändå - bloggen måste ju om inte annat ha 3 - 6 blogginlägg om dagen enligt Socialstyrelsens rekommendation. Enda skillnaden mellan sommar och övrig tid är annars att det blir fler sovmornar på sommaren då det inte är lika många tider som ställer krav på morgonen så här års.

Det har förstås blivit lite segling på västkusten med båten, men också en del annat. Lite foton nerdan.
Odlingarna måste förstås ha kontinuerlig tillsyn. Är jag inte hemma har jag naturligtvis husvakt för att hantera odlingar och husdjur, samt passa huset.
Det blev ett besök på Arsenalen, eller som det är skyltat utanför Strängnäs: "Fordonsmuseum". Kan rekommenderas.
Navigerar Baggenstäket.
Förra sommaren klättrade vi ju Kebnekaise via den östra leden. I år blir det väl lite nya höghöjdspromenad på sydligare breddgrader och över 3000 meter, så här marschtränar jag och Lena med 30 kg packning vardera. Blir en del löpträning och styrketräning också.
Oslo från Scandic Holmenkollen Park (finns med i Höstsol).
Lite segling i Oslofjorden.
Oslofjorden.
Middagsviken i Oslofjorden. Här hänger tydligen 100-tals fritidsbåtar halva sommaren. Det går till och med kioskbåtar fram och tillbaka i viken och säljer glass, dricka och tidningar.

Almedalen var 100% jobb 16 timmar per dygn, men det är åtminstone en ganska somrig tilldragelse. Här i Mällstensfjärden, där en mystisk andra färja dök upp, som om det vore Midsommargryning.
Men vad gör du själv på semestern, eller "semestern" om du är egenföretagare.

Oavsett hoppas jag ni har ett riktigt trevligt fredagsmys, särskilt ni som gick på semester idag!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Jobbar hårt i skogen som föregångsman åt min son som introduceras i skogsröjningens konst.

  Inte så avkopplande fysiskt, men väldigt upplyftande psykiskt ��

  SvaraRadera
 2. Hej, hur var det att gå baggenstäket, gick det att samsas med Aquadårarna? Vi funderar på detta, vår segelbåt sticker 1.70.
  Mvh
  Clas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inga Aquadårar vid tillfället. 1.70 ska väl fungera? Tungan rätt i mun och kontrollera m Ais:en att inget större är på väg pt andra hållet. Går en del charter där.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Vi sticker 2.05 och går där hela tiden. Ha ba koll på vhf:n för möten med begränsad manöverförmåga där.

   Radera
 3. Som en numera anställd (dock i eget bolag) ska jag för första gången på åtta år ha betald semester i fyra veckor.

  Ska utföra en massa projekt hemma på gården som förhoppningvis leder till något bra när det är klart.

  SvaraRadera
 4. Idag har det badat i Blå Lagunen, Sudersand och ätit våffla på Kutens bensin
  Lyssnar nu på E B-T i Almedalen

  Efter den 12:e blir det cykel genom DK tåg till Berlin o sedan cykel till Dresden o Prag

  SvaraRadera
 5. Det är få förunnat att ha sina hobbies som sitt jobb. Vi som är löneslavar har bara semestern att utöva våra hobbies, för övriga året orkar vi inte, typ. Och då kommer våra politiker och bestjäl oss från våra surt förvärvade slantar. Sist jag fick löneförhöjning fick jag 400 kr på varje 1000 kr i löneförhöjning. Inte värt besväret. I stället tackar jag nej till allt som verkar jobbigt, och låter ungdomarna springa milen i stället. Man är väl inte dum i huvet ändå, vilket såssarna tror.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. På Gotland finns det gott om laddställen för elbilar men jag Har hitintills bara sett en enda Tesla, Taxi Teslan igår.

  Flera D-reggade Audi E-tron dock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar alla mondäna tillblivelser. Själv har jag sett en Trabant på Gotland. Tror det var 1984 eller däromkring.

   Radera
  2. Just Gotland torde vara ett perfekt område att helt övergå till fossilfria transporter, elbilar mm

   Radera
  3. Gotland väcker minnen till liv. Vid mitt första möte med Gotland fyllde jag fickorna med trilobiter, trots att guiden sade att det var strängt förbjudet. Jag var dock bara 8 år så det torde vara preskriberat nu. Trabanten dök upp senare i 20-årsåldern, och var redan då efterbliven. Den bistra sanningen är att Gotland kan aldrig bli fossilfritt. Gotland är veritabelt uppbyggt och beroende på fossiler.

   Radera
  4. Gotland är 08ttornas semesterlekplats.
   Totalt övervärderat i Juli Augusti.
   September är ok.
   Lugnet har åter lägrat sig.
   Idioterna är hemma och jobbar på nya genuscertifieringsprojekt.........

   Radera
  5. Knappast något paradis. Men har man sin första semester nånsin så kanske det gäller. Vi nollåtttor byter semesterparadis som du byter kalsonger, typ. Förövrigt tycket jag att du du verkar lite negtaiv, som en sån där desillusionerad SD-narkoman som just fattat vad det handlar om. Sök hjälp, det hjälper. Jourhavande psykolog, typ.

   Radera
 8. Jag har varit egenföretagare de senaste 20 åren, nu pensionär och har äntligen semester året om. Bor i Sthlms skärgård, fiskar i min snurrebåt och seglar i min Mallard, så semestern är ständigt närvarande. Glad sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Första åren när företaget startade hade vi inte råd med semestrar. Fick ta spontanledigt när det gick. En ständig oro för ekonomin och en molande mage. Nu har jag tagit av mig klockan, slängt kalendern och magen mår bra!

   Radera
  2. Grattis. Samma läge här men några år kvar.

   Radera
  3. 0-10 år kvar, beroende på hur jag väljer. Jag gillar fortfarande mitt jobb, men jag tar ingen skit längre. Arbetsgivaren gillar det skarpt, så jag blir nog kvar ett bra tag till. Får hoppas på något avgångspaket. ;-)

   Radera
 9. Hoppa fallskärm och renovera vidare på huset. Umgås med sambo och ettåringen som dessutom erbjuder en hel del motion. Med sex till nio månader ”ledigt” per år så blir just denna lediga period inte något extra direkt mer än att det är varmt och skönt. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Inga vågor på östsidan? Jo, jag tackar och glömmer inte oktober 1982 på Hårsfjärden då vi segla Dalarö - Nynäshamn på natten under värsta ubåtsjakt och nästa dag från Nynäs mot Landsort. Dyningarna rullade in från nordost med surfning i nedförslupan så hela båten riste och vibrerade!

  För övrigt lyssnar man på jota från Rysskostan och håller sig borta från solen så mycket det går med ett kallt glas med livets vatten i........

  SvaraRadera
 11. Syd - sydost Landsort kan vara Östersjöns svarta pistar. Inget för småbåtar eller landkrabbor. Mången fartyg som kapsejsat i dessa farvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båten Nynäshamn - Gotska Sandön är flatbottnad och rullar kraftigt!

   Radera
  2. Beror till stor del på hur havsbotten ser ut. Från Wikipedia:
   "Landsortsdjupet
   Landsortsdjupet är Östersjöns djupaste ställe. Djupet mäter 456,51 meter och ligger sydost om Nynäshamn, 22 km sydost om Landsort."

   Radera
  3. Landsortsdjupet hade en gång en uppgift att fylla och det var när inlandsisen drog sig tillbaka, det kom att bli en naturlig kalvningsplats av isberg som sen flöt runt i pölen och strandade med idag synliga spår på bottnen.

   Förutom när SL började dumpa gamla bussar och annat skit i djupet, kanske där ligger en och en annan granat där också?

   Radera
 12. Jag som månskensbonde har ju givna sysselsättningar:
  Göra stängsel för skogsbetet för för fåren
  Slunga honung
  Göra nya nya hagar för fåren.

  Sedan har jag en bubblare: Vara instruktör för en vuxengrupp för den lokala seglarskolan

  På önskelistan finns en massa projekt som bastu, jordkällare, vinterhage, ny insatskamin i den öppna rörspiseno mm.
  På kvällarna jagar vi vildsvin.

  Hängmattan hänger mest oanvänd, vi tillbringar långa mornar i sängen istället ;-)

  SvaraRadera
 13. Noterar att KD nu plockar fram det tunga artilleriet i form av Alf Svensson i direktsänd TV när E B-T intervjuas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skulle jag aldrig rösta på något av de befintliga riksdagspartierna, men jag är förvånad att inte Ebba får mer röster. Hon svarar bra på frågor, inte så mycket floskler, och hon är principfast.

   Hade jag fått gissa spontant hade jag sagt 10% av rösterna. Svårt att se vad som är så mycket bättre med Annie och då är jag ändå väldigt liberal.

   Radera
  2. Lika bra att antalet partier minskar så att pöbeln fattar vad som gäller. Tror att det är bäst med två eller tre partier så att det blir enkelt. I Idealsituationen skulle V, MP, K och L helt försvinna. Samt förstås Fi och liknande V-derivat.

   Radera
  3. Stora partier blir maktkåta och lägger sig nära mitten.

   V och MP är ideologiska partier som påverkar opinionen. Problemet med MP är att de satte sig vid makten och då insåg folk att ideologin inte funkade i praktiken. Tyvärr saknas det ett ideologisk parti i riksdagen på högersidan.

   Radera
  4. Instämmer till fullo att högern har tappat sin ideologiska kompass, men vad kan man göra annat än att hoppas...

   Radera
 14. Brukar normalt jobba på semestern. Även om det så klart alltid blir klag från företaget när man tar ut mindre än 20 dagar per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ju intelligent, varför jobbar du på semestern?

   Radera
  2. Därför jobbet är roligare än vad ligga på någon sandstrand, supa sig full eller åka i väg på någon resa. Kan vara okej 2-3 veckor, men inte mer. Blir för tråkigt.

   Radera
  3. Nu verkar du inte så intelligent längre.

   Radera
  4. Och med det menar jag förstås alternativen som du nämner, bara pöbelaktiviteter, att supa sig full och åka iväg på någon resa. Vill man förkovra sig i världen reser man dit och studerar vad det nu är som de har att erbjuda. Jag kan lova dig att man blir överraskad varje gång, för människor är hjälpsamma, trevliga, inbjudande och väldigt hjälpsamma överallt på hela klotet.

   Radera
  5. Jag gillar att lösa komplexa problem (som påverkar många människor). Svårt att koka ihop det på semestern.

   Har iaf. tre jobbresor och tre semesterresor i utlandet planerat innan året är slut, så det är inte så jag har något emot att se mig runt om i världen. Blir dock sällan att jag utnyttjar mer än 20 dagar.

   Radera
  6. Vilket var det som triggade dig? ;-) Jag betraktar mig också som problemlösare. Det är mitt egenliga jobb, sen kan man klä det i allehanda beskrivningar.

   Radera
 15. Basdunket blandat med fotbollsvrål från storbildsskärmarna gör att stämningen i Visby är hetare än på Södermalm...
  Alla har faktiskt inte åkt hem

  SvaraRadera
 16. Jag flugfiskar, blir myggbiten, hugger ved och slår undan gräs. Det borde ni också göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag kör min Ryobi batteriklippare åtminstone en gång i veckan. Det håller det gröna i schack. Sen vet jag inte om fisken, måste gå över grannens tomt i så fall. Men håller med i stort, mygg och flugor är ett otyg, speciellt när man grillar med fossilgasgrillen på fullt spjäll. Verkar som att myggen dras till CO2.

   Radera
 17. Vilken jävla semester?

  Någon måste faktikt jobba ihop till Dambergs fotbollsresa för 100 000kr vissa är ju mer jämlika än andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jävligt kass är Damberg också då Sverige tydligen förlorade i sportboll tävlingen.

   Radera
 18. Jag är mest hemma och tar det lugnt. Flyger lite (Brandflyg, sjöbevakning och jobbar på ett cert), mekar med bilen också samt utforskar närområdet eftersom jag är relativt nyinflyttad. Jag har paddlat lite kajak och ska nog paddla mer samt så funderar jag på att gå en kurs så att jag kan lära mig segla.

  SvaraRadera
 19. Folk som delar upp livet i strikta fack som ledig och inte ledig har antingen vansinnigt låga ambitioner eller har förstått något helt fel. En människa dör ungefär lika snabbt av att inte göra någonting som av att inte dricka vatten. Några dagar, sedan är vi döda. Sedan går det att bygga en väldigt mycket mer komplex vardag än så, men det måste börja vid det kriteriet. På samma sätt som att ingen ifrågasätter att vi måste dricka vatten, eller sätter in massa "vattenfria perioder" för att det är farligt att dricka för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du jobbar extra mycket och betalar skatt så parasiterna kan fröjdas.

   Radera
  2. Men lova att du betalar så lite skatt som är möjligt, allt annat är djupt omoraliskt.

   Radera
 20. Åker till Kina, Västkusten och Barcelona. Samt arbetar med mitt andra jobb under tiden (hej dubbel inkomst)

  SvaraRadera
 21. Än så länge har det mest blivit att plocka bär, gå på lekplatser, stränder, fornborgar, cafeer, kasta Puh-pinnar, picnic, pimpla vin, besöka anhöriga, leos lekland med efterföljande host och snurvel, ro på sjön, fiska krabbor med bacon, bråk och skrik, fotbolls-VM, bad och sol, odling, oräkneliga födelsedagskalas, fortbildning, snabblagad ohälsosam mat med glass till efterrätt. Och så lär det fortsätta resten av sommaren. Bästa semestern hittills!

  SvaraRadera
 22. Jobbar som soldat.
  9v semester...
  Misären är enorm!

  SvaraRadera
 23. Minst en vecka tält, en vecka storstad och sedan spontana turer som kan vara allt från timmar till flertalet veckor...inlandspadling + harr och öringfiske (brukar vara det som sker spontant(nästan alltid i turistfri obyggd)).
  Semestern förskjuten med kort varsel... I.o.m. mycket bra relation med firman går det även åt andra hållet, även det med kort varsel.

  SvaraRadera
 24. På min semester så stannar jag i Sverige och njuter samt reflekterar över livet i största allmänhet. Till exempel över ”varför är allt som det är”… ;-)

  SvaraRadera
 25. Semestrar i Augusti, har dentalkirurgi att se framemot.

  SvaraRadera
 26. Har bott på höravstånd från Baggenstäket och lyssnat på skärgrådsbåtarnas långa långa signalerande när de skall genom knapens hål bland alla amatörfritidsbåtar. Det är lite av ett sommarnöje att på söndagskvällar ställa sig uppe vid Skogsömonumentet* och beskåda detta spektakel på vattnet, när stockholmarna åter skall in mot staden efter sin ledighet. Kreativa unga erbjuder räddande bogsering mot betalning med sina små öppna motorbåtar genom Stäket för de seglare som inte kör med motor.

  Min egen semester ligger öppen. Det är ett par veckor dit. Antingen Ångermanland eller Blekinge eller både och. Kanske Nordkapp i stället. Inget Europa i år. Fick nog av hetta på över 40° på franska rivierans Saint-Tropez samt i italiensktalande kantonen Ticino i sydöstra Schweiz förra sommaren.


  * Ett monument uppe på ett berg på Skogsö vid Baggenstäket bestående av två kanoner med en hög minnessten emellan över det goda försvarandet i bakhåll av Stockholm/Sverige mot ryssarnas härjningar 1719.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom och tänka på. Nästa år är det 300 år jämt sedan Ryssarna blev skrämda av vår trumpeter i skogarna kring farleden.

   Radera
 27. Packar in familjen i bilen, (Givetvis diesel. Allt annat är trams), och drar till Prag några dagar. Tänkte förkovra mig i kunskap kring jäst maltdryck och dylika aktiviteter. (When in Rome...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör bort mot Slovakien, Kosice, låga Tatra och gränsen mot Ukraina!
   Billig diesel, visumfritt och tonvis med centraleuropeisk kultur i Lemberg/Lvow/Lviw

   Radera
 28. Tar ett lån på huset och åker på 2 veckors all inclusive till Majårka samtidigt som snickarna renoverar om köket hemma.

  SvaraRadera
 29. Har 3 veckors semester, absolut ingenting planerat. Sjukt nog. Börjar nästan känna lite halvpanik, vill inte låta semestern rinna bort utan att jag gör lite sånt som jag annars inte gör. Behöver komma på lite saker att göra. Blir nog ingen utlandsresa iallafall, behöver spara pengar....

  SvaraRadera