Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-07-29 18:42

Foto: Basilika

Fick en fråga om basilikan, och hur jag lyckats med den. Svaret är väl som vanligt när det gäller basilika: "Ingen aning, det kan gå precis hur som helst." Jag gissar på värmen och solen.
Basilikan. Rosmarin och längre bort lagerblad ur fokus.
Att odla basilika brukar gå lite hur som helst. Ibland bra, ibland kasst och oftast åt helvete.

I år satte jag 4-5 frön någonstans slutet av maj eller början av juni i en överbliven kruka och ställde ute. Det var varmt och går det så går det. 

Nu har den nått buskstorlek och gått i blom. Enda slutsatsen är att rejält med sol och värme är något som basilika gillar. Den har inte ens blivit angripen av bladlöss eller annat otyg än. Det kommer garanterat, så det är inget att oroa sig för.

Plantan ovan är plockad mestadels nedifrån efter omplanteringen till nuvarande innerkruka. Kanske enstaka toppblad plockade tidigare för att den skulle buska till sig lite.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Lite buskigare än våra två basilikor som står inne. Väldigt viktigt är vattning för bladen suger enormt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Tackar för info. Som du skriver kan den höga värmen spelat in. Har testat både att förkultivera inomhus, så frön utomhus och även plantera färdig växt från odlare. 100% fail. Tråkigt eftersom det är en så förbaskat fin och mångsidig ört.

  SvaraRadera
 3. De år jag lyckas bra med basilika så är det varmt soligt och torrt. Gödselvattna var annan-var tredje vecka.

  SvaraRadera
 4. Ett riktigt praktexemplar får jag säga. Nästan synd att äta upp.

  SvaraRadera
 5. Huh?!?

  Borde inte frågan vara ställd så här: "hur lyckas man misslyckas med Basilika?"
  Alla de gånger jag har drivit upp basilika från för eller drivit vidare på kruka från affär har det alltid slutat med att vi behövt frysa in basilika för att slippa slänga överflödet.

  Får man fråga vad ni har för problem?

  Generellt tips är väl att toppa ovanför bladpar, tidigt och ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt problem är nog att jag har mer bruna än gröna fingrar.

   Radera
 6. "Basilika" ja, vi känner igen haschplantor när vi ser det.

  SvaraRadera