Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-07-15 15:26

Förväntningar på toppmötet Putin - Trump

I morgon är det toppmöte i Helsingfors mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands Kreml-diktator Vladimir Putin. Vad mötet ska handla om och varför det sker är okänt, men det finns ett antal förväntningar och spekulationer.
Bloggaren Lars Wilderäng rapporterar på plats från Trump Tower.1.
Varför mötet sker är okänt, men det kan förstås ses som positivt att världens två ledande kärnvapenmakter möts, samt att världens ledande militära makt träffar en ledare för ett U-land.

USA:s president Donald Trump är en affärsman och ingen politiker eller diplomat. Han har kommit till makten tack vare Ryssland, men har inte nödvändigtvis gjort det medvetet. Ryska agenter från GRU hackade sig in i valmotståndaren Hillary Clintons kampanjs system och spred information för att diktaturen i Kreml under inga omständigheter ville ha Clinton till president2.. Huruvida Trump var medveten och bistod med detta är en annan fråga, men man gjorde i Kreml analysen hellre Trump än Clinton. Trump bedöms nog också som mer lättlurad och lättpåverkad. Tolv ryska GRU- och/eller SVR-agenter åtalas nu i USA, så det råder ingen tvekan om att Ryssland låg bakom dataintrånget.

Dock, som affärsman så kommer Trump gå in i mötet med någon form av stenhårt bud och stenhårda krav, för att sedan kunna förhandla ner dessa till vad man egentligen vill uppnå. T ex kan han öppna med att de ryska ockupationsstyrkorna omedelbart ska lämna Moldavien, Georgien, sydöstra Ukraina och Krim, samt dra sig ur Syrien, samt att Ryssland åter ska hedra alla de internationella avtal man brutit, som t ex medeldistansrobotavtalet, kärnvapennedrustningsavtal, avtal mot upprustning av stående styrkor mm. 

Sedan kommer Trump släppa efter för att ge något till ryssarna. Kanske fria händer att bomba civilbefolkningen i Syrien?

Det finns också risk att Trump medger att hela eller delar av Ukraina, Moldavien, Georgien, Finland, Sverige, Estland, Lettland och Litauen tillhör rysk intressesfär där Ryssland ska få göra som de vill. Sannolikt blir det inte så med Natoländerna, men mycket väl med icke Nato-länder som Sverige och Finland, och i synnerhet Georgien, Ukraina och Moldavien. Men för detta måste han få något i utbyte.
Förra årets besök av Norra flottan i Östersjön. RFS Dmitrij Donskoj och RFS Peter den Store på redden vid Kronstadt utanför S:t Petersburg. Bloggens foto.
Samtidigt har nu Ryssland återigen skickat in delar av Norra flottan i Östersjön, vilket man gör för att etablera en ny normalbild. Likt förra året skickar man in en kärnvapenbestyckad robotubåt, denna gång av den olycksdrabbade Oscar II-klassen som Kursk tillhörde, samt likt förra året robotkryssaren RFS Marsalk Ustinov, fregatten RFS Amiral Goshov och jagaren Sevromorsk. Det är alltså en större eskader än förra året. Normalbilden syftar till att övriga länder runt Östersjön inte ska reagera den gång man flyttar in Norra flottan för att faktiskt slå till mot mål i Östersjön, någon gång i framtiden.

Det hela ska ses som både inrikespolitik och utrikespolitik från Kreml. Inrikespolitik för att man ska kunna visa upp lite större fartyg vid flottparaden i S:t Petersburg, och utrikespolitik för att visa att man flyttar in och ut kärnvapen bäst f-n man vill i Östersjön, eller Fredens Hav som den icke-protesterande svenska Kremlfinansierade fredsrörelsen vill ha det till. Utan att protestera den här gången heller.

I slutändan är det avgörande för Trump inrikespolitiskt att likt för Nordkorea kunna visa upp något meningslöst avtal som hans hyllare kan hylla, men som inte kommer följas. Putin, Kreml och Ryssland håller aldrig sina avtal. Ryssland har redan brutit samtliga nedrustningsavtal man skrivit på och är nu uppe i minst sex brutna avtal, oräknat Minskavtalen mot invasionen av sydöstra Ukraina.

Så Trump kommer visa upp något, som Kreml sedan kommer skita högaktningsfullt i. Därmed vet vi vad morgondagens toppmöte i Helsingfors kommer landa i.

En bra affär är när bägge parter känner att de blåst den andre. Och så kommer det bli. Trumps blåsning blir att utnyttja toppmötet för att verka bättre än han är, och Putins blåsning av Trump kommer vara att skita i de nya överenskommelserna.

1. Nej, det gör jag inte alls. Det där är en arkivbild.
2. På samma sätt kommer ryska påverkansoperationer mot svenska valet rikta in sig på att stödja SD, S, V och MP, då ingetdera parti vill gå med i Nato. Det är för Kreml avgörande att inte en Nato-positiv regering bildas i Sverige. Samtliga borgerliga partier vill som bekant gå med i Nato, samt dessutom upprusta svenskt försvar inte bara på pappret, utan också genom att anslå faktiska medel till detta. Vi får väl se om det dumpas en infodump från något borgerligt parti till Kremls organ Wikileaks närmare valet.3.
3. I övrigt har det dykt upp ett tiotal Trump- och Kreml-positiva nya kommentatorer på bloggen inför toppmötet. De har aldrig kommenterat här tidigare. De låtsas vara lite mer nyanserade, men likväl stödjer de Kreml och på samma order även Trump, för att etablera sig som kommentatorer. Om det inte är nu inför toppmötet, så är det mer sannolikt förarbete inför valet. Räkna med att de blir mer onyanserade. Sannolikt är det samma person(er) bakom kontona.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysstrollet HMG är utvisad från bloggen och har inte uppehållstillstånd här. Så var en väluppfostrad person och avlägsna dig, tack.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Alltid mer konstruktivt att träffas personligen än att vara oförskämd på twitter 1000 mil från varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en gemensam pilsner eller en hel back tillsammans i bastun kan göra underverk !

   Förhoppningsvis finns det även gott om färskt björkris i saunan i Helsinki !

   Radera
  2. Vår orförande Juncker har ju börjat med pilsnertrenden. En grabbfylla kan lösa många problem...

   Radera
  3. Ja Juncher verkar verkar drick och kladda på alla i hans närhet, han är en pinsam människa:

   https://m.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

   Radera
  4. Sluta med såna stereotyper Bengt, det är kränkande. Vem säger att de inte ska besöka det blomstrande finska kamelcentret och köpa mjölk?

   Radera
 3. Du skriver ”Han har kommit till makten tack vare Ryssland”, och det stämmer inte. Visst hackade ryssarna Clinton’s server, och läckorna påverkade möjligen valet. Med den påverkan var inte avgörande. Det var inte många som blev överraskade av det som kom ut I läckorna - Clinton har länge haft många som inte tyckte om henne. Vad vet jag? Jag har bott i USA 25 år och med all respekt till bloggaren tror jag mig förstå amerikansk politik bättre än bloggaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och ändå fick hon fler röster än Trump. Ja, många tycker illa om henne, men fler lade sin röst på henne än på Trump. Sedan har man elektorssystemet, som i grunden är vettigt för att hindra centralism och att centrum kör över pereferin. Dock, ett elektorssystem i Sverige skulle göra att S ständigt satt i regering pga Norrland.

   Radera
  2. Jepp, det är bara att se på Rosensteins presskonferens i Fredags då han tillkännagav de 12 åtalade:

   "There is no allegation that the conspiracy changed the vote count or affected any election result."

   Radera
  3. @Johan Petersson
   Du, Trump har bott i USA i HELA sitt liv och han begriper ändå inget av amerikansk politik - och inte så mycket annat heller för den delen...

   Radera
  4. @Salvatore Mundi:
   Trump begriper bra mycket mer av amerikansk politik än vad du gör. Han hade noll stöd från det politiska etablissemanget och lyckades ändå vinna nomineringen i republikanska partiet, sen valet. Och dessutom utan mycket av de traditionella pengarna som republikaner får som stöd. Han är svag på utrikespolitik men begriper amerikanska väljare minst lika bra som Bill Clinton som är erkänd specialist på att förstå och kommunicera med amerikanska väljare. Den första saken man måste förstå om Trump är att han inte är politiker och snackar inte som en politiker. Det är många som ännu inte förstår det.

   Radera
  5. Trumps kärnväljare - Rust Helt Hinterland Americans - begriper, om möjligt, än mindre om politik än vad Trump gör. Att han blev vad kan han - vilket han lär göra i Helsingfors idag - tacka Putin för.

   Radera
  6. Ska stå: Rust Belt Hinterland Americans, inget annat.

   Radera
  7. ..nej, han är väl mer av bufflig VD-typ?
   Dock är han - liksom alla andra beroende av sitt entourage och rådgivare. Så glöm inte de personerna också.

   Radera
  8. @Salvatore Mundi: Så de amerikanska väljare som röstade fram Trump till president begriper ingenting om politik? Eftersom politik brukar gå ut på att vinna val så låter det snarare som om du inte begriper något om politik?

   Radera
  9. Re. Salvatore Mundi
   Och vem/vilka är det som begriper så mycket mer om utrikespolitik och exakt vad är det de lyckats med pga sin fantastiska insikt?

   Radera
 4. Det är intressant att se att inget vänsterparti demonstrerar mot ryska aggressionsmaktens kärnvapenubåtar. NATO-hatet, hatet mot Usa, självspäkningen och skuldpåtagningen inom vänstern i demokratiska länder förblindar synen och för oss mot en farligare värld. Galningar vid rodret, både här och där.

  SvaraRadera
 5. Enligt Lars Wilderäng hade det ju varit bäst om all negativ information om Hillary "Queen of Corruption" Clinton förblev en hemlighet så att den dumma populasen hade röstat in henne i vita huset istället.

  Det glädjer mig att du fortfarande är bitter över att Trump vann. Nu är det bekräftat att han ställer upp 2020, så du kan redan nu börja dikta ihop sagor om ryska påverkansoperationer vid nästa presidentval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet om att Clinton trots det fick fler röster än Trump?

   Ser fram emot att du lägger ut all din privata e-mail med tillhörande privata formuleringar, som kan citeras ur sitt sammanhang. Annars är du bara en hycklare.

   Radera
  2. Det är inte den som får flest röster i hela USA (”the popular vote”) som vinner valet. Fråga Al Gore

   Radera
  3. Jo, men det är alltid viktigt att påpeka. Alla kan inte vara nöjda med hur världens största demokrati styrs.

   Radera
  4. Äh, folk får väl gnälla på mig bäst de vill. Det är också en del av demokratin.

   Radera
  5. Det är dock alltid kul att se hur Putinhyllande Svärjevänner som Isak alltid hyllar Trump.

   Radera
  6. Hur kommer det svenska valsystemet fungera när det är ett stort antal röster som "slängs bort" på partier under 4%? Vi har ju utjämningsmandat etc, men om två partier (typ MP och KD) hamnar under sub-4% kommer vi inte att kunna hamna i "Hillary-läge" även i Sverige?

   Radera
  7. Legitimiteten hos regering och riksdag sänks och med det förtroendet för svenska staten och myndigheter. Det kommer alltid gå att säga "X procent är inte representerade i riksdagen" osv.

   Radera
  8. Kan sägas motsvara motsvarande minskade valdeltagande - det låga valdeltagandet i USA är ju i allra högsta grad ett legitimitetsproblem.

   Men ja, borgerliga/höger eller socialister kan ju få större stöd än de fick i riksdagen, och rent av fått fler röster än regeringspartierna. Men så har det ju varit de senaste fyra åren - majoriteten röstade inte på den svenska regeringen.

   Radera
  9. 2014: valdeltagande 85,8% och F! + övriga fick 4%. Alltså 82% av alla röstberättigade representerade.
   Säg samma i september men med det caveatet att 8% ytterligare slängs bort => 75% representation.
   Hmmm....

   Radera
  10. Jag tror att det är oklokt att gräva ner sig i att behöva försvara Clinton.
   Det var två dåliga kandidater, Trump vann flest delstater och så vinner man valen i USA.
   Det är lite som EU, varje land har ett antal parlamentsplatser relaterat till befolkningsstorleken (och andra faktorer). Dessa stolar förblir lika många även om valdeltagandet i Europaparlamentsvalet är 30% i Sverige och 100% i Finland.

   Jag tror att Trump måste ses med nyktra ögon och att man måste separera personen från politiken, något som inte borde behöva göras.

   Radera
  11. Ja, hon fick mer röster. Men Trump kampanjade smartare och såg till att vinna nyckelstaterna såsom Florida och Michigan. Det är ju inte en hemlighet att det amerikanska valsystemet fungerar så.

   Trump hade å andra sidan demografin emot sig men vann ändå en klar seger. SVT kallade t.o.m valet för den vite mannens sista strid, och gnuggade händerna åt att Trump skulle förlora. Men så blev det inte och nu håller vindarna på att vända ordentligt i hela den vita världen.

   Varför är det hyckleri om jag inte lägger ut min mail? Jag är inte presidentkandidat. Jag aspirerar inte ens på statsministerposten i Sverige. Har du förresten glömt att Hillary gömde tusentals mail på en privat mailserver i sitt badrum, i strid med amerikanska UD:s bestämmelser? Förmodligen var det därför de läckte ut också.

   Radera
  12. F'låt, statsministerposten i Svääärje menar jag såklart.

   Radera
  13. Cornucopia?

   Hon fick fler röster på grund av fusk.

   Alla som är intresserade om val, hur val rent tekniskt kan utformas har julafton om de studerar det amerikanska valet 2016. Hur man kan fuska utan att bli anklagad för fusk. Google, facebook är inga idioter, de har hjärnkoll på användarna. Även att samla upp andra typer av beteenden.

   De klarade av att få fram profiler om folk och visste vad de skulle rösta på innan de röstade. Profiler med mycket hög säkerhet (troligen över 90%).

   När man vet det och också har kontroll över ställen där de får rösta, då kan de exempelvis se till att det blir vääääääääääääääääääääääääääääääldigt långa köer på ställen där man skall rösta Bernie Sanders (det fuskades där med) eller på Trump. Det finns mycket knep och ta till om man innan vet vem någon kommer rösta på, där den ena partens väljare kan råka ut för alla möjliga olika problem.

   Radera
 6. Vad är Rysslands intresse i att bomba Syriens civilbefolkning?
  Gäller det att få flyktingströmmar i rörelse finns det väl effektivare mål.. Eller är det själva dödandet som är poängen? Test av usla vapensystem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels vill man ju hjälpa Assad i att skrämma livet ur de som motsätter sig honom. Man stödjer Assad för baser i Medelhavet. Dels vill man testa vapensystem. Dels vill man driva på flyktingströmmar, vilket visat sig vara utmärkt destabiliserande för EU och gör att de partier Kreml finansierar i EU går starkt framåt. Man vill också få stridserfarenhet hos sin personal inför storkriget - i princip alla ryska stridspiloter har nu varit i Syrien, gammal som ung. Man vill också rensa ut mestadels gammal ammunition från kalla kriget, men det har visat sig att man inte har produktionskapacitet för att ersätta den. Ryssland lider av ammunitionsbrist nu, vilket förstås är positivt, om det inte vore för att man därmed är mer benägen att använda kärnvapen.

   Radera
  2. På tal om flyktingar. Det rapporteras att Ryssland nu tar emot boer som flyr folkmordets Sydafrika. Ryssland och det ryska folket steg precis ytterligare i mina ögon.

   Vad gör Sverige? Jo, ger avslag. Trots att det svenska pk-etablissemanget hör till de ytterst ansvariga för att ANC fick makten.

   https://youtu.be/tb6F6wWTjBE

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Lars, att det gynnar partier som Kreml finansierar beror ju inte på Kreml, utan på dom partier som vill att vi ska vara världens socialbyrå. Allt skitsnack om att det "inte går" att hindra strömmarna är det inte många som köper, dessutom flyr man inte från Danmark till Sverige, eller från Tyskland till Danmark, osv osv, du fattar nog.
   Borde man inte med din logik rent av få ryssarna till att sluta bomba civila om man helt enkelt skulle sätta tvärstopp vid gränserna?

   Radera
  5. Så det är Ryssland som driver på flyktingströmmarna? Antar att bombandet av Irak, Libyen, Afghanistan gjorde att inte en jäkel ville lämna dom länderna... Sen verkar ju fantasyförfattaren också glömma att USA, UK och Frankrike bombat i Syrien på falska grunder...

   Radera
  6. USA, UK och Frankrike precisionsbombar och bombar inte civila. Man använder rent av betongbomber när man bombade militära mål hos IS inne i tät bebyggelse med risk för överskottsförsluter.

   Dessutom agerar US, UK och FR i den glesbefolkade ödemarken i östra Syrien, där IS härjade.

   Ryssland fäller bombmattor över tätbefolkade städer i den tätbefolkade delen av Syrien.

   Radera
  7. Rysstrollet wikstrom är utvisad från bloggen. Gör som en väluppfostrad person, lämna och kom aldrig tillbaka igen.

   Radera
  8. Så när exempelvis Magda Gad, som är en av få västerländska journalister som verkligen varit på plats i dom mest krigsdrabbade områden, rapporterar om tusentals dödade bland civilbefolkning oavsett om det är USA eller Ryssland som bombar så har hon helt fel? Rysstroll hon också?

   Radera
  9. Ante, du måste väl förstå att alla som är emot USA är nyttiga idioter åt Ryssland.

   Det går liksom inte att anse att både USA och Ryssland beter sig som översittare över hela världen, utan det är bara Ryssland som är onda. Det var ju garanterat Ryssarna som grundade IS med, eller hur var det nu igen.

   Radera
  10. Precis, den som inte är med oss är emot oss..

   Antar också att flyktingströmmarna från Irak, Libyen och Afghanistan är rena illusioner för bomberna där bör ju inte ens påverkat civilbefolkningen!

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Fake news är alltid överallt, klart Cornu har en poäng i mycket men i slutändan så beskriver kejset Libyen mycket, flygförbud blev något helt annat. Vi vet hur landet legat efter demokratiinsatsen.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 7. Donald Trump är en wanna-be-dictator, oligarkist och neo-feodalist. Hans möte med Putin är nutidens ekvivalent till icke-angreppsavtalet mellan Stalin och Hitler. To make the world safe for dictatorship. Nästa steg är krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles orimligt att gå med i Nato så länge Donald Trump är USAs president. Så farlig är inte Putin att man skall liera sig med djävulen. Jag tror snarare att EU bör lämna Nato, som det ser ut nu.

   Radera
  2. Donald Trump is the new Adolf Hitler. Med betoning på "new". Visst finns det många skillnader mellan dem. Men också många likheter. Det handlar om extremt konkurrensinriktade individer som ser livet som en kamp på liv och död mot andra människor och där de som inte dödas förväntas tillbe "vinnaren".

   Radera
  3. Clinton var new Hitler, extrem tur att världen slapp henne.

   Radera
 8. Finnarna uppskattar inte Krim-prejudikatet att "ngn gång ryskt" ska bli ryskt igen. De är på helspänn nu.

  Lite intressant för övrigt att de nyss valde israeliska Gabriel istf svenska RBS 15 som sjömålsrobot. Har bloggaren eller ngn annan mer info om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen mer info om det, nej.

   Radera
  2. Spekulerar vilt att det kan ha att göra med tidigare läckor av hemlig information om robotsystem

   Radera
  3. Ja, tänkte ngt liknande själv. Att samarbeta med Israel kanske blir ngn slags bakdörr in i samarbete med USA dessutom. Det vore sorgligt om Finnarna ger upp tanken på samarbete med Sverige, men med styret vi haft de senaste 12+ åren får man förstå dem. De är ju realister.

   Radera
 9. Med Hillary vid rodret hade EU kanske redan befunnit sig i krig mot Ryssland och därmed hade Sverige löpt risk att bli ockuperade eftersom Europa inte skulle ha haft en adekvat beredskap. Det var en väldigt hög svansföring från den amerikanska globalistkåren på sistone. Patetiskt att så högt utmana Ryssland utan att kalkylera riskerna. Trump har faktiskt rätt i sak och är realistisk när han kräver att europeiska Natoländer måste upprusta och det borde även gälla Sverige. Vidare gör han rätt i att kritisera Merkel som har lagt ner kärnkraften och istället gjort sig beroende av gasleveranser från Ryssland. Tanten är bland de mest farliga politiker som funnits i EU.
  För att inte nämna den vettlösa migrationslinjen som lett till splittring och försvagning av hela EU. Nej jag tror tvärtemot bloggägaren att Hillary var ett hot mot Europas säkerhet och med säkerhet menas här inte enbart skydd mot rysk expansion.
  Utländsk inblandning i det amerikanska presidentvalet har alltid förekommit precis som i alla andra viktiga länder - "so what's the news"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag fråga dig var jag skrivit att Hillary hade varit bättre? Citera gärna?

   Får man inte kritisera Trump för att Hillary existerar?

   Radera
  2. Citera var jag skriver att Hillary är bättre än Trump?

   Du har väl gått i svenska skolan och har väl läsförståelse därefter antar jag?

   Radera
  3. Helt rätt du har inte sagt det på så vis men antyder ändå att Trump skulle vara mer lättlurad eftersom du tror att ryssarna anser det vilket väl inte heller är bevisat. Vet man verkligen vad ryssen tänker och planerar för? De kanske helt enkelt inte ville dras in i ett krig med NATO som sannolikt inte skulle har varit till fördel för ryska intressen med tanke på att de inte har en militär förmåga som kan övertrumfa totalt sett och sannolikt inneburit katastrof för övriga Europa. De enda som skulle tjänat på det är antagligen amerikanska globalistiska intressen. Det är i alla fall vad jag tror men säker kan jag inte vara.

   Radera
  4. Om han har gått i den ryska skolan är läsförståelsen långt bättre än den svenska enligt PIRLS. Så något rätt gör de där...

   Radera
  5. @desdemona:
   Så länge EU och Tyskland är beroende av den ryska gasen så blir det inte något krig!

   Förresten så är Sovjetryssland beroende av investeringar i teknik och annat från EU för annars så hade man inte kunnat utvinna gasen idag...

   Stalin & Co försökte bygga en järnväg längs norra ishavskusten... Det lyckades de inte med... Idag går järnvägen långt ut på Tajmyrhalvön...

   Radera
  6. "Får jag fråga dig var jag skrivit att Hillary hade varit bättre? Citera gärna?"

   Inte för att vara sådan men du använder ofta själv den "taktiken".

   "Person X sa att Y inte var bra - därför måste person X stödja Z!!"

   Radera
 10. Tydligen var det Pussy Riot som stormade planen i VM-finalen, framför ögonen på Pooty Poo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 11. OT : Nu är det billigare att värma med tändvätska än el om man handlar på Willys eller Dollarstore (20 kr/ liter i enlitersflaskor) om man har E.on som leverantör och är småförbrukare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 9,8 KwH per liter gånger rörligt pris inkl allt (7000 KwH) = 23 kr. En fotogenlykta som bränner tändvätska med normallånga drar c:a 13 gram i timmen och ger 140 watt värme. Med snabba vädringar varannan timme och flera lyktor så kan det absolut vara ett bra prepping-alternativ, speciellt i lägenheter.

   Radera
  2. Dunkar m.m som innehåller mer än 1 liter är dock inte lönsamma då dom är dyrare per liter. T.ex sålde Jula enlitersflaskor för 30 kr och 4-litersdunkar för 199 kronor för några år sedan. Större "risk" att det ska användas för uppvärmning vid större volymer tänkte dom nog.

   Radera
  3. Kolmonoxidförgiftning tänker många säkert, men jag provade det här vintern/våren 2011 och det fungerar för uppvärmning (40 kvm). Billiga lyktor från t.ex Jula sotar väldigt lite, men efter en säsongs användning märker man att fönstren blir lite smutsigare.

   Radera
  4. Tändvätskan etc. är billigare än 20:-/l på .... *** Trumvirvlar **** .... Ge-Kås i Ullared !

   Var på JULA i helgen men hittade inte längre några stormlyktor/fotogenlyktor...
   :-(

   Radera
 12. Trump möter diktatorn och folkmördaren Putin i Helsingfors. Samtidigt undrar SVT om det kommer protesteras mot Trump (!). De är så fulla av hat mot Trump att de inte ens bryr sig om Putin. Skamligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du är så full av kärlek till Trump att du helt missar protesterna mot Putin. De protesterar mot bägge.

   Radera