Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-07-04 18:14

Fortsatt rekordutbud gamla lägenheter - normaliserat i Stockholm

Utbudet av begagnade lägenheter till salu fortsätter vara säsongsmässigt rekordhögt i landet. I Stor-Stockholm och Stockholm har utbudet av befintliga lägenheter dock normaliserats, men siffrorna inkluderar inte nyproduktionen. Utbudet av villor är det högsta sedan 2014, men inte på rekordnivåer. I Stor-Stockholm är det rekordutbud av villor till salu.
Utbudet av begagnade lägenheter i Sverige per månad.

Juni månad visade alltså upp ett nytt utbudsrekord rapporterar Hemnets utbudsstatistik. Så långt man har statistik har det aldrig varit så många befintliga lägenheter till salu i juni i Sverige som nu.

Däremot är läget högt, men mer normalt för säsongen i Stor-Stockholm och Stockholms kommun.
Utbudet begagnade lägenheter i Stor-Stockholm.
Utbudet begagnade lägenheter i Stockholms kommun.
Viktigt att ha i åtanke är att detta, liksom prisstatistiken generellt, inte inkluderar nyproduktionen. Överutbudet av överprissatta lyxlägenheter ingen efterfrågar när man inte längre kan köpa dem med garanterad spekulationsvinst under byggperioden förblir skyhögt, särskilt i Stockholm.

För villor är utbudet av villor det högsta sedan 2014, men inte i närheten av det rekordåret.
Villor till salu i Sverige.
Där tar slutligen min bärbara dators batteri slut, så det blir inte fler grafer än så här den här gången. Hade varit intressant att se hur det ser ut med villautbudet i Stockholm. Får se om jag hinner uppdatera innan datorn stänger av. Dåligt med vägguttag på Bromma tydligen, och inte heller fanns det 230-laddning ombord på Destination Gotlands färja.

Tillägg: Villor Stor-Stockholm.
Rekordutbud av villor till salu i Stor-Stockholm.

12 kommentarer:

 1. Jag undrar vad lägenheterna hade kostat i Stockholm om inte amorteringskrav och kontantinsats hade införts.

  Som det är idag får många betala 4-5% i lån + amortering. Tänk om det hade varit 1-2% istället. Hade priserna nu kunnat stått i 150 000 kr/m2?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, så utskrattad och fånförklarad som jag blev under IT krisen nä jag talade om ett läge utan ränta, inte med MINUSränta, är det sällan jag blivit. Det är skrämmande med tanke på framtiden, ska man låta bli ränta så får man nog ha en plan, just nu, de kommer att reagera. "Vi måste" "Vi kan inte" yadayada.

   Räkna enkelt, 100kvm2, 15 miljoner, 1% ränta=150k
   Om vi skulle anta guld/silver som valutabas hade vi en enorm bear att vänta. Nu är det bara yadayada i en dator, seriöst allvarligt yada men man kan inte lugga en flintskallig.

   Radera
  2. Sverige, ett av få länder i världen där bankerna inte behöver ta någon större risk genom att låta låntagaren stå för alla former av risker.

   Kan låntagaren inte betala sina skulder kan banken tvinga honom att sälja huset/lägenheten för att ta hela försäljningssumman.

   Efter det fortsätter eden stackars låntagaren att vara skuldsatt till banken och får samtidigt en statlig aktör på sig i form av kronofogden som gör livet ännu svårare för låntagaren.

   Hade man haft ekonomiskt kunniga politiker hade man sett till så att bankerna inte fick den makten utan fick också ta halva risken när de lånade ut... Istället för att de ska få låna ut gratis pengar de fått av staten och inte behöva ha några som helst amorteringar (behövs ju inte när banken inte tar några risker).

   Det är på få platser på jordklotet man kan låna pengar utan att amortera.

   Radera
  3. @P.M.A. Eriksson kan tänka mig att du blev sedd som kuf. Lite kikt hur folk sett på mig när jag pratat om konselvenser av klimatförändringar, översvämningsrisk och migrations strömmar (inte dagens då).

   Men. Hur länge kan man behålla minusränta egentligen? Det kanske går att fortsätta med mer minusränta tex om man ser ett scenario där det med alla medel försöker undvikas att priserna kraschar och förluster behöver realiseras?

   Radera
 2. Braking news, en Tesla blir 10% billigare att köpa, Trump drar tillbaka sitt hot om biltullar om EU slopar sina tullar på bilar, nu väntar vi med spänning vad bilarbetarna i PSA automobiles och Renault ska svara.

  SvaraRadera
 3. Nja, även om nyproduktion inte är inkluderat i statistiken så är sålda nyproduktion det, dvs utbudet av "gamla lägenheter" inkluderar även spekulationsköpare som nu försöker sälja.

  I de förtätade förortsområden runt stockholm jag intresserar mig av så utgör dessa så mycket som 1/3-del av alla lägenheter till salu.


  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tack, väldigt intressant.

  SvaraRadera
 6. Naturligt med ökat utbud när det gått från köp först sälj sen till tvärtom. Låt folk skjuta upp reavinsten och ta bort alla andra flyttskatter såsom stämpelskatter och pantbrevsavgift (=skatt). Ökad rörlighet på bostadsmarknaden är extremt lönsamt samhällsekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att låta folk skjuta upp reavinstskatten = mer att pumpa in i nästa objekt = högre priser. Knappast vad som gör marknaden mer funktionell.

   Omsättningen drivs över tiden av att människor föds och dör. Rörligheten finns där, förutom temporära effekter förstås. Det är bara att vänta nåt år så går de över.

   Radera
  2. Snälla nån, just ditt resonemang som gör att bostadsmarknaden fungerar så dåligt. Förstår att du är avundsjuk på de som sitter på en reavinst men att därför förespråka en förstörd bostadsmarknad är inget vidare.

   Radera