Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-07-06 14:13

Fortsatt allt fler kvinnliga chefer

Andelen kvinnliga chefer fortsätter öka och den trend jag skrev om för två år sedan håller alltså i sig. Med nuvarande trend kommer 50% av alla chefer vara kvinnor år 2033 i takt med att det äldre sk gubbfläsket gått i pension och ersatts med äldre och erfarna kvinnor.
Könsfördelning chefer enligt SSYK3 åren 2001 - 2016. Data: SCB
Allt större andel av cheferna (som definierat av SCB:s yrkesregister och SSYK3 111 - 179 åren 2014 - 2016, och tidigare mindre detaljerade SSYK3 111 - 131 åren 2001- 20013) i Sverige är kvinnor. Den linjära utvecklingen fortsätter med i snitt en ökning med 0.725 procentenheter per år under åren 2001 - 2016.

I nuvarande takt kommer 50% av cheferna vara kvinnor år 2033 helt på egna meriter och utan kvotering (2016+17=2033).

Kvinnor skaffar sig allt högre utbildning än män och kommer därmed som sig bör på sikt att rent av besitta majoriteten av chefspositionerna. 

Det räcker dock inte med hög utbildning, utan man behöver också erfarenhet, vilket är något man får med antalet år i arbetslivet. Det tar därför ett antal år att fasa ut det sk gubbfläsk i åldern 50+ som idag sitter på högre chefspositioner, då man inte kan ersätta 20-30 års erfarenhet med en nyutexaminerad kvinna. Men ordningen förändras som man ser i grafen ovan över tiden.

Att det fortfarande handlar om åldern på cheferna framgår tydligt i grafen nedan.
Köns- och åldersfördelning chefer enligt SSYK3 år 2016
Bland de yngsta cheferna är fördelningen nästan 50-50, med 52.06% män och 47.94% kvinnor. 2013 kvar kvinnorna i majoritet i gruppen, men yrkesregistret har sedan dess blivit mer detaljerat även i SSYK3-uppdelningen vilket kan ha påverkat statistiken.

Ju äldre chefer, desto färre kvinnor gäller alltjämt. Detta kommer alltså jämna ut sig över tiden i takt med att gubbarna pensioneras. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Ja, det är en intressant iakttagelse. Av samma anledning vet vi redan nu vid vilken nivå totala befolkningen på jorden kommer att plana ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja...det är ju knappast samma anledning.
   Det kan vara en komponent.
   Men korrelation och kausalitet är olika saker.
   Och för att det skall mer sannolikt verkligen hända överallt krävs också att fler kvinnor (och män) får tillgång till utbildning och vettigt arbete/syssla, inte bara här i Västvärlden.

   Radera
  2. Alltså, man kan studera utvecklingen i den delen av populationen som är ung för att dra slutsatser om hur det ser ut när de blir gamla. Det var det som jag menar och som också är anledningen till att vi vet var befolkningstillväxten planar ut.

   Radera
 2. 30-34 år. de sista counter-strike-cheferna.

  SvaraRadera
 3. Fördelningen förändras mindre med tiden än med åldern, när kvinnor - ofta flera gånger - blir gravida/ammar, så det första diagrammet är mer talande än det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen. Samtidigt är det en liten puckel i åldern 60-64.

   Radera
  2. Faktiska analyser kring naturliga konvergenser i fria system (en nödvändigt villkor tex jämställdhet) är dock alltid frånvarande i den svenska så kallade debatten. Anledningen att vi i just Sverige får fram så få kvinnor som kan teknik är att de just i Sverige lyckligtvis är helt fria att låta bli att lära sig sådant.

   Tack vare att olika länder (tyvärr) ger kvinnor (och män) olika mycket frihet har vi väldigt stark empiri kring dessa saker. Bland annat starka indikationer på att kvinnor i mindre grad blir (väljer att bli) specialister. Detta bör intuitivt göra att kvinnor dominerar vad gäller chefspositioner som mer handlar om administration (vända papper och koordinera människor), men inte chefspositioner som kräver/har hjälp av stark kunskap om en avancerad kärnverksamhet.

   Den faktiska utvecklingen klickar ganska bra med den tesen.

   Radera
  3. En lilla puckeln 60-64 år är förvisso intressant (en trend mellan 30-64). Men den stora förändringen sker mellan 16-30 år, där utgångsläget är nästan jämställt till att var tionde kvinnlig chef blivit ersatt av en man relativt sett.

   Radera
 4. Just att snedfördelningen kommer ta tid är "rätta till" är något jag saknar i debatten. Lite för mycket kvoteringsivrande som missar trenden totalt. Ska bli intressant att höra alla vänstertomtar börja prata om manlig inkvotering om 15-20 år. Lär inte hända. Meriter och rätt driv har inget kön, så varför tramsa om vad man har mellan benen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vevar framförallt runt med ett dubbeleggat svärd, utan att begripa att det har två sidor. Det lär inte hända, nej, för det finns ingen historisk tradition av manlig kamp. Tvärt om är det djupt rotat i modern historia att det är fånigt och svagt om inte män (och just män) biter ihop, tar ansvar, och växer över eventuell otur i livet (den modernaste tolkningen av detta är "vit kränkt man", men det har funnits hela tiden bara med annan beskrivning). För kvinnor är det fortsatt okej att gråta och gnälla istället för att bita ihop och ta ansvar.

   Vad gäller nature vs nurture är detta alltså den klart tydligaste varianten av nurture - hur män, till skillnad från kvinnor, fostras till ta ansvar och växa av allt som går emot dem, oavsett om det beror på någon extern orättvisa eller något annat (i verkligheten lite hårdare - det handlar om att kunna ta smällarna och härdas eller kort sagt misslyckas i en åtminstone metaforisk död).

   "Vänstertomtar" - om vi menar samma grupp här - har inget som helst intresse av att acceptera att män i större utsträckning klarar av att ta för sig för att deras uppväxt varit _svår snarare än lätt_, och kan alltså inte överhuvudtaget börja bearbeta den nurture som otvivelaktigt står till grund för en del av olikheterna mellan män och kvinnor.

   Radera
 5. Märklig jämförelse : "äldre sk gubbfläsket gått i pension och ersatts med äldre och erfarna kvinnor". Märkligt i så motto att båda är äldre men ena könet förutsätts vara fläskigt och det andra erfaret. Referenser saknas eller är det fake news?

  SvaraRadera
 6. Lägenheten är rökfylld. Värmen ökar.

  Det är då du hör räddningstjänsten bryta sig in genom din dörr. Det är då du känner att räddningen är på väg. Det är då du ser två spensliga figurer i dörröppningen, som ser dig och slår ut med händerna. Hur skall de orka rädda dig, fettot i sängen i det rökfyllda sovrummet? Det går ju bara inte. Det har kvoteringskramarna sett till…

  SvaraRadera
 7. Ingen som ens törs hinta om elefantfrågan?
  Är kvinnor bra chefer?
  Vi vet inte för det har aldrig provat i större skala.
  Gigantiskt experiment.
  Min tvåraderskommentar till detta är att kvinnliga chefer säkert fungerar bra i en stabil miljö, de är samvetsgranna och tänker på kollektivet.
  I en mer kaotisk miljö tror jag de underpresterar.
  Duktiga fröknar vs rejäla karlar, utfallet kommer inte bli detsamma.

  PS det är ju lite konservativt här på bloggen, fanns det mkt kvinnliga chefer under Sveriges guldåldrar?

  SvaraRadera