Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-07-19 17:41

Detta bistår Försvarsmakten med till släckningsarbetet

Försvarsmaktens bidrag till skogsbrandsbekämpningen är mycket större än de mer än 500 personer som aktivt jobbar med släckning i brandlinjen. Det saknas just nu komplett sammanställning, men nedan följer Försvarsmaktens redogörelse. Delar av kostnaderna ligger än så länge på ungefär en tredjedels mekaniserad bataljon med tidvis tjänstgörande eller värnpliktig personal.
Personlig utrustning.
Bloggen har frågat Försvarsmakten om en sammanställning över vad för resurser man bidrar med till skogsbrandsbekämpningen. Det finns ingen exakt sammanställning, men bidraget är betydligt större än 2 - 3 helikoptrar som just nu är aktiva, och de över 500 man som bistår med själva släckningsarbetet i brandlinjen på marken, på 9 - 10 olika platser i landet.

Försvarsmaktens presstjänst svarar (bloggens fetstil):
"I det direkta släckningsarbetet stödjer vi med (>500) soldater på marken (i första hand hemvärn men även egna brandbilar från bl.a. flygvapnet) och med vattenbombande helikoptrar (2-3 enheter för närvarande). Utöver detta stödjer vi med logistik i form av transporter av utrustning, släckvatten och personal. Försvarsmakten upprättar sjukvårdsplatser och upprätthåller sjukvårdsberedskap på flera platser. Kokgrupper förser vår och andra myndigheters personal med mat och dryck dygnet runt.
Försvarsmakten stödjer även med ledningsförmåga. Vår personal ingår i räddningstjänstens staber på alla nivåer. Försvarsmakten samordnar alla flygföretag över hela landet och vår personal finns ombord på de utlänska flygplan och helikoptrar som deltar i brandbekämpningen för att underlätta samband och samordning. Detta är bara ett axplock av vad Försvarsmakten stödjer med."
Man har de senaste dagarna stött upp på 9 - 10 platser.

Dessvärre har man inte någon sammanställning över vare sig antal personal eller utrustning, och ej heller vad kostnaden blir och hur mycket detta alltså belastar försvarsbudgeten och minskar svensk operativ förmåga pga strukna övningar och struken materielanskaffning.

Man har inte heller under pågående insats möjlighet att ta fram sådana siffror. Fokus är helt och hållet på att "stödja räddningstjänst och få ett stopp på bränderna".

Egen kommentar: Var det inte sådant här som mångmiljardsystemet PRIO snabbt skulle kunna ge svar på?

Verkligheten är att Försvarsmakten ställer upp med stora mängder resurser, på bekostnad av svensk försvarsförmåga. Då saknas det redan idag 35 miljarder kronor bara de närmaste åren, för att genomföra beslutad försvarspolitik.

För övrigt kan naturligtvis inte samtliga helikoptrar vara insatta samtidigt, även om man skulle ta in all personal från den lagstadgade semestern1.. Man kan inte flyga 24 timmar per dygn, utan besättning måste också vila, och helikoptrar behöver löpande underhåll när de flygs.

På Försvarsmaktens hemsida anger man 90 timmar helikopterstöd, plus ca 25 000 timmar med soldater på marken. Givet 200 000:- SEK per timme för helikopter är enbart det 18 MSEK. Hemvärnets soldater sägs få ersättning enligt "brandmannaersättning". Deltidsbrandmän får 228:- SEK per timme före skatt. Tillkommer sociala avgifter på 31.42% för en summa på 300:- SEK per timme. 25 000 timmar för soldater går på 7.5 MSEK. Sedan tillkommer allt övrigt, då detta bara var en del av kostnaderna.

Vad räcker då 25 MSEK till?

25 MSEK är den årliga kostnaden för en tredje brigadstab med låg beredskap eller ett brigadspaningskompani med hög beredskap, eller en tredjedels mekbataljon med låg beredskap, eller en halv ingenjörsbataljon. Håller bränderna på hela sommaren når vi nog kostnaden för en hel mekaniserad bataljon med tidvis tjänstörande eller värnpliktiga. Om vi nu ska räkna på försvarsförmåga detta kostar. Ja, marginalkostnaderna för utökat försvar är relativt låga, då kostnaderna för att upprätthålla och utveckla förmågor redan är tagna.

1. Vänstern kör något drev just nu om att alliansen, eller åtminstone Moderaterna, vill avskaffa lagstadgad semester och överlåta detta till arbetsmarknadens parter. Lustigt då att se vänsterdebattörer kräva att Försvarsmaktens personal ska avbryta sina semestrar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Svenska staten har dålig beredskap för långa torkperioder eftersom SMHI:s klimatmodeller utvisar att vi kommer att få successivt alltmer nederbörd och vi har faktiskt redan konstaterat en lätt ökning under senaste decenniet. SMHI bygger klimatmodellerna på de antaganden som FN:s klimatpanel och dess klimatforskare slagit fast,
  Alltså menar Isabella Lövin att etablerad klimatscenarios är felaktiga när hon hävdar att sommartorkan i Sverige beror på AGW?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövin kan inte (som så många andra likt henne) skilja på väder och klimat.

   Radera
  2. Öh, det blir ju jättevarmt i skogen när det brinner så klimatet stiger i temperatur typ hela tiden i Sverige. Om det fortsätter så här blir det ju ingen vinter i år. Tänk på alla barnen som inte får åka pulka! Vi måste förbjuda och beskatta allt omedelbart för att få stopp på det här!

   Radera
  3. Enligt samma klimatmodell så ökat medeltemperatur krafigt i Sverige fram till 2100 med blöta vintrar och torra somrar. Nederbörden ökar något men det är ett årsmedelvärde så nederbörden kommer främst på vintern. Investeringstipset är att minska i SkiStar på lång sikt...

   Radera
  4. Modeller är just modeller, med fel och brister. Sålunda visar majoriteten av modellerna historiskt fel.

   Och det beror på att ett antal parametrar är just parametrar som sätts av människor. Modellerna är alltså för vissa avgörande faktorer parametriserade och inte rena fysikaliska körningar. En avgörande parametern är molnens inverkan, som kan vara både förstärkande eller försvagande för klimatet.

   Att dessa modeller sen används för politiska beslut som sanningar är tråkigt, men kommer i det stora hela inte att betyda så väldigt mycket.

   Det viktiga för mänskligheten är att gå över från fossiler till annat, kanske inte för växthuseffekten, utan för att de kommer att ta slut ganska oförhappandes och i så fall skapa en väldig oreda och elände.

   Jag bryr mig dock inte så mycket då jag kommer att vara död när/om eländet bryter ut. Mina barn eller kanske deras barn får hantera det. Men då kommer dagens problem att verka som en barnlek. Vetenskapen går exponetiellt framåt. Allt vi idag ser som problem kommer att vara en barnlek om några år. Framtiden ser verkligen ljus ut!

   Radera
  5. @Petter Wilhelm: Lövin hoppas säkert att torkan och bränderna ska bli den räddningsplanka, som gör att partiet kommer över 4% i september. Därför passar det ju som hand i handske att likställa väder med klimatförändringar.

   Radera
  6. @Bo
   Så är det säkert. Dessvärre finns det nog minst 4% dumskallar som tror på det Mp yrar om

   Radera
 2. Bra att försvarsmakten inte krånglar till det i onödan, och ställer upp utan knot. Notan får redas ut efteråt. Löfven har säkert swish så det är nog inga problem.

  Det finns många medial poäng att plockas här från alla möjliga håll, så det är nog bara att köra på.

  SvaraRadera
 3. Tänk, nu är det ingen som minns att sommaren 2017 var den kallaste på 155 år. Det går inte att bevisa mycket med enstaka exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket olyckligt med de som inte kan skilja på väder och klimat. Man kan nu iaf avfärda Isabella Lövin helt, eftersom hon hävdar att detta är klimatförändringar. Så även mupparna går i väderfällan.

   Global uppvärmning är på riktigt, men det kan inte exemplifieras med lokalt och regionalt väder. Det är istället kallare någon annanstans när vi har parkerats under ett högtryck.

   Radera
  2. Hade vi förbjudit tops och sugrör i god tid hade aldrig det här hänt.

   Radera
  3. Men vi har ju en klimatlag? Hjälper inte den mot det felaktiga sommarklimatet förlåt vädret?

   Radera
  4. Mnils, du har helt rätt. Klimatet kommer att foga sig efter våra lagar, annars...

   Radera
  5. global uppvärmning ibland och global nedkylning ibland det varierar från årtionde till årtionde och sekel till sekel Det enda vi vet med säkerhet är att vi kommer få en ny istid i sinom tid. Vi befinner oss just nu i en mellanistid inom Holocenistiden som dessutom inte är exceptionellt varm för att vara en mellanistid.
   genomsnittstiden för en mellanistid är ca 11300 år och vi har nu snart kommit tid efter den senaste av-isningen.
   Passa på att njut av värmen så länge den finns.
   På Grönland har det för första ggr på länge ännu inte blivit någon sommar vilket orsakat massdöd bland strandfågelbeståndet.

   Radera
 4. Kan någon av dessa bränder bero på en påverkansoperation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen inte. Något som svetsar samman folket och skapar hjältar är väldigt dåligt om man är ute efter att så split, vilket påverkansoperationer normalt är ute efter.

   Radera
  2. Fast om man med operationen vill påvisa regeringens inkompetens så ligger man ju i fas med syftet. Å andra sidan. Det gör regeringen så bra själva...

   Radera
  3. Det är i alla fall ett enkelt sätt att göra det - en dunk bensin och några tändstickor. Lättare än att kapa vajrar till radiomaster vilket bloggaren ju antydde var Rysslands fel.

   Radera
  4. Eller troligen. Det går att vända på.
   Med mycket enkla medel kan påverkansoperation göras. Det räcker med cigarett och sedan är branden ett faktum. Svårt att bevisa, därav av motivet att nyttja tillfället.
   Varning för lite pusselläggande ala konspirationstänk. Så, nu har jag flaggat för det.
   Ska försöka hålla mig någorlunda kort.

   Vad är incitament för en agenda att sätta Sverige i brand?
   Politisk påverkan. Det är valår.
   Sverige har haft värmeböljor tidigare med torka och inte i närheten denna omfattning av bränder som nu pågår. Senast var 2014. Tänka sig att det var val då också.
   Jaha, och? Jo se du här är det finurliga. Om detta är en kris skapat för att pressa Sverige vad gäller krisberedskap kan målet tänkas vara att skapa röster för att Sverige ska allt reda sig själv. Inte förlita sig på EU´s medel att hantera kris (i detta fall brandflyg). Bättre att Sverige håller med egna flyg? På bekostnad av vadå kan man börja fundera? Istället för att lägga pengar på vårt försvar. Detta skapar öppning för politiska rörelse i landet att göra mål med att förespråka svenskt och ta avstånd för EU. För visst skulle det väl vara bättre att rusta Sverige istället för att förlita sig på EU´s välvilja?

   Vad mer kan tänkas vara motiv för att sätta svensk skog i brand förutom påverka svensk politik?
   Nyligen florerade det på Facebook fake news om att Sverige avböjt hjälp från ryssland om att vattenbomba. Givetvis. Krönikör på Expressen var inte sen att haka på detta och börja reflektera kring att varför skulle inte Sverige ta emot hjälp från Ryssland om de erbjöd sin hjälp?
   Så lägligt. Varför inte agera turist med kameran medan man ändå flyger i svenskt luftrum? Helst vattenbomba i de områden som ligger närmst militära mål, det sägs vara så vackert så här års!

   Kriser svetsar samman folk javisst och hjältar finns alltid. De uppstår i samband med krisen och brukar stanna där. Röster om politiken och förtroende för försvar och krisberedskap däremot är mer långvarigt. En påverkan som bland annat ändå kan ses som lyckat med stark kritik på twitter mot försvaret och deras "begränsade insats" som de oinsatta pekar finger på. Varför ge mer pengar till en organisation som inte bidrar mer? Varför rösta på partier som vill ge mer pengar till en organisation som inte bidrar mer?

   Men som jag flaggade för i början, konspiratoriskt tänkande. Dock ska det inte uteslutas ur tankehorisonten att för den som vill påverka vårt land också är beredd att nyttja tillfällen om de ges. Denna aktör torde även vara delikat och noga uträknad i vilka effekter som avses uppnås förtäckta i något som till synes har motsatt effekt.

   //.

   Radera
  5. Situationen svetsar samman oss med Europa, Italienska och Franska flygplan som hjälper till, även Norska helikoptrar. Krisen är mumma för EU och den Nordiska sammanhållningen. Putins värsta mardröm. Så klart Ryssland gärna skulle vilja skicka deras överlägsna vattenbombare. De tar ju trots allt dubbel mot de Italienska, 12 kubikmeter. Det vore en fjäder i hatten för Putin om han bara fick...

   Radera
  6. Tänker på ryska Beriev Be-200 som tar 12 ton. Vore en våt-dröm-propagandavinst för Putte.

   Radera
  7. Blixtnedslag är den vanligaste orsaken i kombination med torka.

   Radera
  8. Söderslätt, brukar du fantisera fritt om vad andra tror? Det kallas att vara en halmgubbe. Varsågod och läs:

   https://cornucopia.cornubot.se/2016/05/sparkad-teracom-anstallds-hamnd-bakom.html

   Radera
  9. Tog det ur minnet, du skrev många inlägg - fler än det om en potentiell lifer. Kan minnas fel.

   Radera
  10. väldigt hysteriskt kring detta med skogsbränder för övrigt
   Skogsbränder är av godo för natur och fauna och har alltid förekommit på naturlig väg utan släckningsarbete.
   Fakktum är att det borde brinna mer i naturen för att få en bra ekologisk balans.
   Det är bara moderna människor som tycker det är jobbigt och onaturligt.

   Radera
  11. Du riskerar inte att förlora virke för 10 mkr eller så?
   Det är få förunnat att kunna slänga iväg den typen av summor för att tillgodose någon annans uppfattning av "bra ekologisk balans".

   Radera
 5. Hur man än vrider och vänder på det är det dålig PR för Försvarsmakten. Att de inte via politiska kanaler får det till en såpass stor nationell kris att personal får kallas in från semestrarna är bara löjligt.
  Att Norska, italienska, franska, tyska och litauiska helikoptrar hjälper Sverige när de själva är mitt i brandsäsongen får en att skämmas för de svenska piloternas ovilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog att Cornu gör vad han kan för att göra PR för försvarsmakten, och befogad sådan. Synd bara att MSM inte tagit till sig informationen, utan fortsätter att hacka. Men det kan vända fort. Någon i försvaret måste bli hjälte först, sen kommer alla att sjunga försvarets lov.

   Radera
  2. Jojo, bloggens ovillkorliga vurmande för försvarsmakten går ju inte att ta miste på. Inget fel i det dock.
   Skadan är dock redan skedd, skulle de inställa sig nu blir det ju lite pinsamt.

   Radera
  3. Hjältar har en förmåga att dyka upp när man minst anar det.

   Radera
  4. Allt snack om hur militärer borde ställa upp, men att ge dom en vettig lön är det få som ställer upp på. Hyckleriet.

   Radera
  5. Min gissning är att känna att göra nytta är en stark drivkraft för militärer. Det är förmodligen därför många avbryter sin semester för att vattenbomba.

   Radera
  6. Hemvärnssoldaterna på marken ställer ju upp för en spottstyver och bryter i många fall sin semester. Hur kul kan det vara för dem att komma tillbaka till sina ordinarie jobb utslitna efter allt detta? Men det är ju verkligen horribelt att gå i pension vid 55, så låt dem ligga kvar i hängmattan som kompensation.
   För att inte tala om kostnaden för outnyttjade helikoptrar.
   Som skogsägare betalar man ju stora delar av avkastningen från sitt livsverk för att få tjänster som dessa, tack och lov finns det hjältar på marken som ställer upp.
   Och ja, jag är krigsplacerad och åker självklart den dagen FM ringer och behöver hjälp. Även för dagersättningen (72 kr?) som bjuds.

   Radera
 6. Tittar man på FM årsredovisning för 2014, då branden i Västmanland härjade. Ökade FM kostnader, för stöd till samhället, med 41 miljoner, jämfört med 2013 och med 44 miljoner, jämfört med 2012. Så årets kostnader lär knappast stanna vid 25 miljoner. https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/arsredovisningar/arsredovisning-2014/hkv-2015-02-16-fm-2014-3782-4-forsvarsmaktens-arsredovisning-h-dok.pdf

  SvaraRadera
 7. Trafikverket är också representerade genom sina bandvagnar. Alla bandvagnar som har gula reflexmarkeringar och en röd skylt på dörren kommer från Trafikverkets bandvagnsstyrka. I o f s är de gröna men de ägs av Trafikverket. Dessa bandvagnar har efter branden i Västmanland specialiserats för bekämpning av skogsbränder. Det finns ledningsbv, transportbv, sjtpbv och flakbv med tank. Personal för att bemanna sambandssystemen kommer från FRO (finns ett flertal sambandsmedel), förare från Bilkåren och Försvarets Motorklubb. Dessa är också anställda av Trafikverket på villkor enligt brandmannaavtalet, i alla fall var det så i början av året.
  Så bara för att fordon är gröna så behöver de inte komma från Försvaret.

  SvaraRadera
 8. Här kan ni läsa i flygvapenbloggen vad försvarsmakten gör just nu för att bidra.Se blogg om brandsläckning i stor skala och intressanta möjligheter och potential för TP84 Hercules att bidra även direkt i släckmibgsarbetet.

  https://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2018/07/18/brandslackning-i-stor-skala/

  SvaraRadera
  Svar
  1. MAFFS som alternativ påtalade jag i ett inlägg igår tillsammans med alternativet Firehawk (variant på Blackhawk)
   Vilka alternativ som finns är egentligen irrelevanta om man inte är intresserad av att satsa pengarna.

   Radera
  2. Är det inte smartare att bara ha ex. 4 långa cylindrar i en TP84???
   Sedan ha enkla "vippluckor" längst bak och luftventiler fram.
   Elektronisk trigger till vardera lucka skulle ge 4 möjliga vattenfällningsalternativ, om man inte vill fälla 20t i en smäll.

   Radera
 9. Försvarsmakten skall naturligtvis anlägga moteld.
  Götlaborrrg på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara dryga utsocknes som säger götlaborg...

   Radera
  2. Ja det är ett noaord, man vill inte nämna eländet vid namn med risk att det skall bli likadant där man bor!

   Radera
  3. Kan dom inte bara kommendera "Eld upphör"

   Radera
 10. Dom får iaf öva lite, och det är ju värt nåt också.

  SvaraRadera
 11. När bränderna väl är över hoppas jag på en diskussion om anläggande av mer grusade skogsvägar i Sverige - så att tunga brandbekämpningsfordon kan komma fram lättare och snabbare.

  Det är alldeles för mycket fokus på totala naturreservat i Sverige - hellre ett naturreservat med några vägar rakt igenom än ett naturreservat som brinner ned totalt för att bekämparna inte kommer fram snabbt.

  Anläggande av enkla men stabila grusvägar kan även placeras i kategorin "enkla jobb" så det borde vara enkelt att få både arbetsförmedlingen och de politiska partierna ombord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du verkligen frågat dem på Södermalm först?
   Hela landet skall ju vara ett enda stort "sommarland" för dem och då får de inte störas av bullrande och utsläppande timmerbilar i skogen...

   Hacka- och spadepluton! Rättning vänster om marsch!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. FM lär oljefatbomba Trängslets skjutfält för att på så sätt röja blindgångare i skogen, inplanerat sedan länge, synd bara att det är så varmt!

  SvaraRadera
 13. Svar
  1. En av landets stelaste monopol-koloss köper upp ett företag i en fallande bransch. Kan ju bli hur bra som helst.

   Radera
 14. Hade en diskussion igår om torkan i tex thailand under vinterhalvåret. Han sade sig undra hur minsta gnista tydligen kan elda upp stora arealer vid torka i sverige medan bönder/farmare i thailand bränner skräp lite hur som helst och de bara resulterar i en bränd meter kring det som brunnit.
  Har detta med faunan att göra? Dvs att faunan i thailand enl principen starkast överlever tvingats bli mer motståndskraftigt?
  Eller är det så enkelt att gräsbränder aldrig tar sig i motsats till skogs- eller djungelbränder?

  Nån som kan belysa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gissa på att Thailand generellt är betydligt duktigare än Sverige. Thailand är ju trots allt ett tropiskt land.

   Radera
  2. *fuktigare skulle det stå... 😳

   Radera
  3. Har bara en liten lekmannateori utan att göra anspråk på att det är sanningen. Sverige, och speciellt norrlands inland har en mycket låg luftfuktighet. Därför kan t.ex samer torka renkött i luften utan att det blir ruttet och möglar. Prova det i Thailand. Köttbiten blir sur och luktar as-gam direkt.

   Blir det torrt i naturen t.ex. på en myr i Sverige så blir ytskiktet torrt som fnöske. Närmast explosivt. Blåser det lagom mycket så sprider sig elden fortare än du kan springa. Glödbitar "hoppar" fram i luften ibland upp till flera hundra meter. Dvs. de följer med vinden och därmed vindhastigheten i meter per sekund.
   Det är möjligt eftersom luften i Sverige är jämförelsevis snustorr

   Radera