Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-14 11:36

Detaljer: Så kunde den morddömde rymma från fångtransporten

Bloggen har tagit del av detaljer kring hur en morddömd man kunde rymma från Kriminalvårdens fångtransport. Man kan summera det hela med att en snabbt expanderande organisations ej lämpliga personal har brutit mot reglementet.
Kriminalvårdsanstalt (fd).

Transporter inom riket har expanderat hos Kriminalvården de senaste åren och rekryteringen uppges till bloggen ha brister. Man har fokuserat på volym och inte på operativ förmåga.

Olika fångar har riskvärderingar och den med 14 års fängelsestraff morddömde rymlingen ska ha bedömts behöva sitta i fängsel vid transport - både handfängsel framför sig och ett midjefängsel runt midjan.

Kriminalvården har tillåtet att man frångår dessa regler om fången befinner sig i ett skalskydd, vilket fångtransporterna anses utgöra.

Fången har alltså inte varit i fängsel och skalskyddet bryts förstås så fort man öppnar dörren. Då ska förstås fängslet på igen, men som alla förstår innebär det också en möjlighet för fången.

Uppgifter till bloggen gör gällande att personalen inte varit sk operativ personal och har blivit lurade av fången ("klienten") att stanna där man inte ska stanna, alternativt för att göra något som personal ville, t ex fika eller röka. Skalskyddet har brutits och fången har tagit tillfället i akt.

Enligt uppgift har rymningar från fångtransporter hänt tidigare och kommer hända igen, så länge man använder icke operativ personal och inte följer reglementet. I detta fall rör det sig om en morddömd, vilket ger det hela mediauppmärksamhet.

Rymningen skedde i området Laxå - Finneröjda och bedömningen är att mannen inte längre är kvar i området. Den 25-årige mannen är nu internationellt efterlyst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

83 kommentarer:

 1. Att transporter ökar beror väl på en ökad mängd brottslingar, men antagligen även på att fängelserna börjat fyllas. När man inte har ngn reserkapacitet lokalt behövs då fler transporter. Samma fenomen ses inom vården.

  Ytterligare en aspekt av hur samhället börjar kollapsa under överbelastningen av att man bl.a har ökat folkmängden med 25% på 30 år.

  (Och inom vården minskat antalet vårdplatser med 75% på samma tid)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan den folkökningen så hade Sverige varit ett radikalt ekonomiskt mycket fattigare med en en mycket stor andel vårdkrävande åldringar vars försörjning skulle ha varit beroende av en ständigt krympande grupp svenskar i arbetsför ålder.
   Massinvandringen är helt enkelt en kassako för Moder Svea och en förutsättning för en välfungerande välfärd och ett någorlunda rimligt skattetryck..

   Radera
  2. Vi har väl ökat folkmängden med närmare 1 miljon de senaste 10 åren och nu över 10 milj. Man har väl inte byggt ut kriminalvården med någonting. Inga nya fängelser i alla fall. Vad jag förstår så fattas det väl minst 800 platser i Sverige.
   Med tanke på alla skjutningar och mord som sker dagligen i Sverige så verkar ju tillväxten på grova brott god.

   Men det beror ju definitivt inte på den liberala invandringspolitiken som skett, för det får man ju inte tycka.

   Då måste det alltså vara svennebanan som tittat för mycket på film och sen börjat röja och skjuta skarpt.

   Radera
  3. Olle.
   "Massinvandringen är helt enkelt en kassako för Moder Svea"
   Bevisa gärna din tes. Invandringen kostar extremt mycket pengar då aldeles för många hamnar i utanförskap och inte kan få jobb. Arbetslösheten bland invandrare ligger på 23-24% just nu och bland svenskfödda 3-4%
   Sedan tidigare har man ju dessutom att de dynamiska effekterna av invandring inte var sant.

   Radera
  4. Det som säkert förvånar många som tror att allt är åt helvete, är att antalet intagna på anstalt ("fängelse") faktiskt minskat med tiden.

   Januari 2007: 5 184 pers inskrivna
   Januari 2008: 4 850 pers inskrivna
   Januari 2009: 5 091 pers inskrivna
   Januari 2010: 5 055 pers inskrivna
   Januari 2011: 4 891 pers inskrivna
   Januari 2012: 4 826 pers inskrivna
   Januari 2013: 4 379 pers inskrivna
   Januari 2014: 4 067 pers inskrivna
   Januari 2015: 4 040 pers inskrivna
   Januari 2016: 3 891 pers inskrivna
   Januari 2017: 3 995 pers inskrivna

   Gissar att det kan bero på att fler går med elektronisk fotboja, men jag har inte detaljkoll.

   Antalet inskrivna lär hur som helst öka nu med hårdare straff och med dagens gängkriminalitetsproblem, men problemen ska inte överdrivas.

   Radera
  5. Det råder närmast koncensus bland nationalekonomer vad det gäller vikten av att satsa på massinvandring när födelsetalen är så låga som de svenska. När det gäller brottsligheten så har den snarast minskat än ökat de senaste trettio åren så någon massiv utbyggnad av den svenska fängelsekapaciteten är knappast nödvändig.

   Om det var så att invandrarna hamnade i arbetslöshet och utanförskap så borde Finland som ju nästan inte har någon invandring alls ha lägre arbetslöshet och högre sysselsättningsgrad än Sverige. Men nu är det alltså Finland som har högre arbetslöshet och lägre sysselsättningsgrad än Sverige.
   Att det är så förvånar ingen som studerat lite nationalekonomi. När den arbetsföra delen av befolkningen minskar samtidigt som gruppen ålderspensionärer ökar så resulterar det i precis de ekonomiska problem som vi kan se i den finländska ekonomin.

   Radera
  6. Olle

   Forskningen är enig om att flykting/anhöriginvandring är en kostnad. Det är om detta det råder konsensus, inget annat. Jag har påpekat detta för dig många gånger, men du har svårt att acceptera fakta. Ämnet är iofs OT för denna tråd så jag avslutar här, jag tror inte heller jag kan få dig att acceptera fakta.

   Radera
  7. Oj finns många anledningar. Men Polisen hade vissa problem ett tag varför färre plockades från gatan, det tillsammans med det faktum att domstolarna friar hellre än fäller, samt faktiskt kortare straff, gör att färre sitter inne. Till följd av detta lades häkten o anstalter ner och idag när situationen är en annan, polisen plockar fler, så drabbas framförallt häkten av överbelägning ar o ökade transporter. Till det ska tillfogas skapandet o sjösättandet av NTE som skulle ta över samtliga transporter. Om vi sen plussar på ett stort användande av personal helt utan utbildning o erfarenhet av säkerhetsbranchen så blir resultatet sådär. Sen hjälper det inte att kriminalvården lägger fokus på vården i ordet kriminalvård och helt glömmer säkerhet och vilket klientel man hanterar.

   Radera
  8. Kan inte siffrorna men kvv går runt, personalmässigt, enbart tack vare ett ganska massivt använde av personal helt utan grundutbildning.

   Sen kan jag tilläga att människor hade blivit chockade av hur många som frias o hur korta straff de som ändå döms idag får.

   Radera
  9. Nej, forskarna är inte alls eniga om att flyktinginvandring är en minuspost i ekonomin. Tvärtom så finns det många vetenskapliga rapporter som visar att även flyktinginvandring genererar en ekonomisk vinst för det nya värdlandet. https://www.nature.com/articles/d41586-018-05507-0?utm_source=fbk_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf192364986=1

   Radera
  10. #Olle Andersson Att färre sitter inne el döms har inget med brottsfrekvensen att göra. Det är bara ett resultat av polisen och domstolarnas arbete.

   Radera
  11. Olle är ett troll. Låt honom hållas.

   Radera
  12. Enligt kriminologerna så är det faktiskt svårt att avgöra om brottsligheten i Sverige de sista decennierna stagnerat eller kanske minskar eller ökat något.
   Vad forskarna som studerar hur brottsligheten utvecklats i Sverige är ganska överens om är att den brottsvåg som det skrivs så mycket om på nätet inte går att avläsa i statistiken.

   Radera
  13. Du bor i Husby, Tensta eller liknande antar jag Olle?

   Radera
  14. Olle Andersson är du på riktigt? Jag ser och upplever själv den brottslighet som pågår och jag kan intyga att den är i allra högsta grad verklig. Jag kan också intyga att den statistik du hänvisar till, el bristen på den, mer har att göra med vilja. Vill någon verkligen ta fram sådan statistik så går det absolut!

   Radera
  15. Om man ändå sätter handfängsel på fången kan det ju inte vara så svårt att även låsa fast fången i bilen med en kedja eller liknande. Hur svårt kan det va undrar man som lekman?

   Radera
  16. Jag upplever också brottsligheten och när jag jämför Stockholm i dag med åttiotalet så noterar jag hur mycket tryggare innerstaden men också många närförorter är i dag jämfört med för trettio år sedan. Tensta har alltid varit en problemförort sedan sjuttiotalet så problemen där är inte nya. Det nya är hur innerstaden befriats från slum och kriminalitet!

   Radera
  17. Precis Olle. Innerstaden, speciellt några tidigare bråkiga områden, har iaf statistiskt och även tydligen i "upplevelse" minskat, men i förorten är det värre, förr var det sällan automatvapen och handgranater.

   Radera
  18. Sagoberättaren Olle i farten igen ser jag, inte många sanna ord i hans inlägg.

   Radera
  19. @Olle
   Men samtidigt har vi fått EU-tiggare från utlandet som grisar ner grönytor så att knappt hundarna vill göra ifrån sig.

   Radera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  21. Olle, dina siffror visar inte vad invandringen till Sverige kostar, dessutom varierar lönsamhet kraftigt beroende på vilket land invandraren kommer ifrån. Viktigare är dock frågaorna som nationalekonomer och andra räknenissar inte ställer: Vill svenskarna ha mångkultur? Vem vill ha böneutrop? Vem vill ha ett mer splittrat samhälle?

   Invånarna i ett land är mer än siffror på papper, det är också kultur, historia och gemenskap. Det bryr sig inga andra partier än Sd om.

   Radera
  22. Det är rätt slarvigt att dra invandring över en kam. Det finns arbetskraftsinvandring, vilket är åtråvärda personer som kommer hit och har jobb från dag ett. De är inget problem. De bidrar till Sverige från dag ett.

   Det som kostar är flyktingar, så fokusera på asylsökanden.

   Arbetskraftsinvandring är historiskt Sveriges livlina. Utan den skulle vi fortfarande ha varit kvar på stenåldern.

   Arbetskraftsinvandring har sedan urminnes tider gjort Sverige till vad det är i dag. Vi har till och med importerat kungar (nuvarande släkt).

   När Göteborg anlades som hamn för att slippa Dansk tull talades i huvudsak Holländska där. Svenska språket är helt nedlusat med låneord från Tyska, Holländska, Franska och engelska. Ett avtryck från de experter som Sverige hyrt in genom tiderna.

   Radera
  23. Kulturen, religionen, utvecklingsnivån och språket, med samma rötter, är ett sammanhållande gemensamhetskitt!

   Radera
  24. Sverige var religiöst sammanhållet, men etniskt och kulturellt väldigt mångfaldigt fram till 1900-talet. De som byggde Sverige var utlänningar som importerades i egenskap av experter på statsbyggnad och metallkonst. Under en tid var Sverige världens största vapenexportör, och försåg hela Europa med kanoner. Buziness. Lagar stiftades för att ena Sverige och svenska språket.

   Radera
  25. Det verkar som att den där stackars Olle har läst ett marxistiskt justerat referat där ett fåtal ambitiösa sekulariserade Iranier fått vara missvisande statistik, för att det passar hens inlärda falska världsbild och lika falska människosyn.

   Jag passerar ofta ett marxistiskt konstruerat "ghetto", där majoriteten av en specifik folkgrupp absolut inte repressenteras respektfullt av den radikaliserade marxistisk falsifierade människosynen.
   Av tusentals i det marxistiska ghettot, ser man enbart ett fåtal i "arbete" utanför själva ghettot.
   Hur är det möjligt, när ett fåtal av dem t.o.m. fick lära sig spela bandy för att det passar den infantiliserade människosynen???

   Alla vet att den infantila människosynen gått på värdegrund och att de som bär ansvaret aldrig menade lika värde.
   Kejsaren är naken. Likaså de gruppvåldtagna flickorna när de springer genom natten, vilka har fått smaka på riktig rasism, understödd av ett socialistiskt korrupt statsmaskineri och tvångsfinansierad av alla Svenska skattebetalare.

   Jag vill inte få "service" av en islamist och klanmedborgare som knappt kan svenska, på ålderns höst. Vi skulle inte ens dela gemensamma kulturella referenser, utöver att vi båda blivit öppet blåsta av samma sjuka systemkultur.

   Radera
  26. @Magnus !

   ++++ MILJARDER !!!!!!

   Radera
  27. Olle trollar. Enligt regeringens egen långtidsutredning är flyktinginvandring och anhöriginvandringen en nettokostnad.

   Bifogar länk till en lättläst sammanfattning på Aftonbladet, skrivet 2016 av Ann Charlott Altstadt, en gammal vänsterkvinna, så även du Olle kan förstå.

   https://www.aftonbladet.se/kultur/a/ngBQvL/flyktingar-raddar-inte-sverige

   Detta är i linje även med vad som kom fram i långtidsutredningen 2017, dvs den svenska vänsterregimens egna utredningar har kommmit fram till detta ett flertal gånger.

   Radera
  28. Den utredning du Kapten Crunch hänvisar till handlar bara om vad personer med flyktingbakgrund betalar in till den offentliga sektorn. Att därför dra slutsatsen att hela samhället ekonomiskt förlorar på flyktingvandringen bara genom att hänvisa till en sådan undersökning är helt enkelt inte seriöst.

   Många verkar förknippa den förda invandringspolitiken med något som vagt definieras som "vänster". Det är naturligtvis en absurd analys eftersom borgerliga politiker uppenbarligen anser att den förda massinvandrings politiken har varit nödvändig. Det synsättet stöds också av en organisation som "Svenskt Näringsliv" som knappast kan sägas vara en västerorganisation.

   Radera
  29. @Magnus, håller med herr Hansves här. Och tillägger rasande skickligt skrivet!.

   Radera
  30. Ingen har kunnat komma med några konkreta invändningar mot mitt påståenden om att brottsligheten inte ökat nämnvärt de senaste decennierna. Några verkar konstigt nog tycka att det på något sätt är värre när yrkeskriminella mördar varandra än när det dödliga våldet drabbar kvinnor och barn.
   Den obehagliga sanningen är ju att det traditionella svenska våldet förut riktades i en mycket stor utsträckning mot kvinnor och barn. De senaste decennierna har våldet flyttat ut ur de svenska hemmen och ut på gatan och på något sätt så tycker uppenbarligen vissa att det är värre trots att offren för dödligt våld inte ökat sedan 1990 trots att befolkningen ökat rejält under perioden.

   Radera
  31. @Olle snälla, så länge du inte kan redovisa några som helst fakta för dina absurda påståenden så förblir du en sagofabrik.
   Hur fortskriver skrivandet på din senaste sagobok förresten? När kommer "Olle och pyramidens gåta". Eller var det "Olle på skattjakt" den hette ?.

   Radera
  32. Tack Olle! Själv har jag gått den längsta utbildningen som gives i Sverige jobbat några sedan erhållit substantiellt arv. Fick en kort sjukskrivning som var väldigt lätt att få på subjektiva symptom och få tidig pension för. Min fru kommer från Thailand och har bara arbetat nog för full ersättning och vi inväntar även hennes sjukersättning nu. Halva året på stranden i Asien och sedan svensk sommar med skötsel av gården och jakt. För 15 år sedan skulle jag skämmas som en hund för detta men nu är detta legio tydligen bidrar vi ändå till ekonomin och samhällsutvecklingen och är goda antirasister dessutom.

   Radera
  33. @Olle
   Vänster och Höger driver massinvandring av olika motiv, båda låtsas dock göra det för att de är SÅ Goda™. Pengarna som finansierar deras moraliska boost kommer såklart från vår gemensamma kassakista. Var tror du annars att pengarna kommer ifrån?

   Högern gillar invandring för att det skyfflar över en massa skattepengar rakt in i den privata sektorn, tex genom att alla som kommer hit får ett ICA kort, möbler inköpta från IKEA, kläder inköpta på HM osv, förutom alla arbetstillfällen och konsumtion deras närvaro indirekt orsakar. Det blir även ett överskott på lättillgänglig BILLIG ofta skattefinansierad arbetskraft. I vissa fall finns det även privata bolag drivna av politikerna själva som hyr ut bostäder till flyktingar.

   Vänstern gillar invandring då dessa genom avtal och bidrag förvandlas till välbehövlig valboskap åt S-V-MP. Ytterligare intressen finns även längre ut på vänsterkanten där invandringen överdrivs för att den då blir direkt skadlig för samhället. Precis som den delen av vänstern gärna överdriver andra, i små doser bra företeelser, för att tex spräcka kärnfamiljen, överta Svenska kyrkan så att dess medel kan missbrukas till diverse vänsterprojekt. Målet är kaos och ett övertagande där även våld ingår mot opponenter efter att våldsmonopolet överbelastats bortom funktion.

   Radera
  34. Olle: läs utredningen själv så ser du att den visar att det är en nettokostnad för samhället. Kortfattat är Du inte seriös.

   Radera
  35. Kalle7 har missuppfattat allt. I princip alla nationalekonomer anser att invandring mycket lönsam för ett land med Sveriges demografiska struktur. Det är därför Finland är så mycket fattigare än Sverige. Om ett land med Finlands demografi väljer bort massinvandring så blir följderna arbetslöshet och problem för både exportindustrin och hemmamarknaden. Finland är helt enkelt ett lysande exempel på vad det kostar samhället att inte satsa på massinvandring!

   Radera
  36. I den artikel du Kapten Crunch länkade till så står det tydligt och klart att utredningen bara mätt flyktinginvandrarnas bidrag till den offentliga sektorn.

   Radera
  37. @Olle, fortfarande inga fakta, bara argument tagna helt ur luften. Finlands eventuella problem har helt och hållet med Nokias fall och handeln med Ryssland att göra. Idag har man en mkt stark BNP tillväxt utan massinvandring.
   Alla nationalekonomer är eniga om att massinvandring lönsam ?
   Om det är sant ge mig namn på 5 st svenska sådana. Och vilka fakta de baserar det på. Det kan du absolut inte och det vet du själv.

   Radera
  38. Ja och det är precis det som skulle visas. Flyktinginvandring är en kostnad, arbetskraftsinvandring till bristyrken en vinst. Så snart politiker och debattörer kan skilja på dessa former av invandring så kan vi ha en konstruktiv dialog.

   Radera
  39. Jag har redan hänvisat till vetenskapliga rapporter som visar att invandring och även flyktinginvandring är en ekonomisk vinst för hela samhällsekonomin. Det här är enkla fakta som går att googla fram.

   Bengt verkar inte vara insatt i de problem som drabbat Finlands ekonomi de senaste decennierna. Istället väljer Bengt att komma med irrationella påståenden om Nokia. Överhuvudtaget är det fascinerande att notera hur känslostyrt och irrationellt ni flyktingrädda resonerar både när det gäller invandringen men också om brottsutvecklingen i Sverige. Istället för statistik så fantiserar man om gruppvåldtäkter eller väljer att förneka ekonomiska fakta.

   Radera
  40. @Olle

   Det hade varit bra om du hade rätt.
   Men man behöver inte vara expert för att förstå att ekvationen ej går ihop. Jag undviker oftast själv det socialistiskt konstruerade "ghettot" jag nämnde tidigare, det med kilometers omväg av enkla anledningar som; att inte bli en statistisk del av den dolda problematiken.

   Massutanförskap!
   Det betyder inte bidragande massinnanförskap!

   Jag är provocerad och önskar ej tysta dig, vad det nu må vara värt i ett kommentarsfält. Men jag är rädd för att en mänsklig katastrof väntar i andra ändan av ditt resonemang.
   Världshistorien är kantad av dessa katastrofer. 100-tals miljoner människor har redan dött av alla varianters socialism. Både nationell och internationell.
   När det tidigare irrationella framstår som det enda rationella, kommer folk att dö i stor skala igen.
   Men vad kan en lågpanna som jag förstå om sådant...folkmord förbrödrar.

   Radera
  41. Olle, fortfarande inga argument eller fakta. Vilka svenska nationalekonomer påstår att det är lönsamt och vilka rapporter hänvisar du till ?
   Du vet absolut inget om Finlands ekonomi, läs på lite.
   Och vi har en seriös rapport (EOS studien) som visar på vad de flesta redan visste, dvs att kostnaden är 74 000 /år under hela livstiden för en flykting.
   Enligt ditt tidigare inlägg i veckan så hävdade du ju att rapporten inte finns vilket visar dina kunskaper i ämnet.
   Så du behöver inte fortsätta med dina falsarier och påhittade argument, det blir bara pinsamt.

   Radera
  42. Olle

   Sexualbrotten steg med 150% mellan 2014 och 2016:

   https://www.bra.se/statistik/statistiska-undersokningar/nationella-trygghetsundersokningen.html

   Sedan kan du ju jämföra statistiken för skjutningar med den för övriga Norden...

   Och du har fortfarande fel om asyl/anhöriginvandringens kostnader, men det tror jag att du vet.

   Radera
  43. Olle är nog den enda här som tror (Låtsas tro) att brottsligheten i utanförskapsområdena faktiskt minskar bara för att folk som bor där inte längre vill, vågar eller finner det meningsfullt att anmäla brotten..

   Radera
  44. På vilket sätt kostar en flykting 74 000 konor om året Bengt? Här är ett citat från Hufvudstadsbladet: "Den skeva befolkningspyramiden sätter även den finska samhällsekonomin i gungning då allt färre arbetsföra skattebetalare ska stå för den statliga notan."
   Hela artikeln kan den intresserade läsa här: https://www.hbl.fi/artikel/finlands-ekonomi-vaxer-just-nu-snabbast-i-europa/

   Radera
  45. Somebodys inlägg om skjutningar är ganska betecknande eftersom signaturen verkar vara speciellt upprörd över skjutningar. Att det dödliga våldet inte ökat utan snarare minskat något under de senaste decennierna trots att befolkningen ökat så verkar Somebody fixerad vid skjutningar. Finland är fortfarande det land i Norden där risken att råka ut för dödligt våld är störst trots att det inte skjuts särskilt mycket i vårt östra grannland.

   Det dödliga våldet har minskat något i Sverige sett ur ett längre perspektiv (sedan början av 90-talet) men det har flyttat ut på gatan och blivit mer synligt. Men att tro att våldsnivån i samhället har trappats upp bara för att våldet nu får mer publicitet är en felaktig slutsats.

   Radera
  46. @Olle
   Vissa kommuner borde ju gå med stor vinst om ditt resonemang stämde men istället får de Miljarder i utjämningsbidrag för att kunna gå runt.
   https://petterssonorg.files.wordpress.com/2018/07/skc3a4rmklipp4.png

   Du vet lika väl som jag att det finns ett antal faktorer som spelar in på att det dödliga våldet inte eskalerat i samma takt som all den andra brottsligheten (Som du så snyggt glömmer nämna). Bland annat har människor blivit mer försiktiga nuförtiden, sjukvården har blivit bättre på att rädda livet på folk, det finns mobiltelefoner nuförtiden som kortar ner tiden innan livräddande insats påbörjas.

   Så du borde istället skrivit: TROTS alla dessa förbättringar och resurser som strösslas över skolor och bostadsområden för att hejda utvecklingen så ligger antalet dödsfall fortfarande högt och antalet som vårdas för skottskador ökar.
   "I hela landet registrerades år 2016, som är den senast tillgängliga rikssiffran, 263 skottskadade patienter. Det är en ökning med 109 från år 2014"

   Och i Malmö: På Skånes universitetssjukhus i Malmö FÖRDUBBLADES antalet skottskadade under år 2017 jämfört med året innan. Under första halvåret i år har redan 24 personer tagits in med skottskador.

   https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/09/fler-skottskadade-pa-sjukhusen/

   Radera
  47. Olle

   Hur kommenterar du sexualbrottsstatistiken då? Eller att allt fler kvinnor känner sig otrygga?

   Att det grova och dödliga våldet minskar i västvärlden är allmänt känt, men det minskar t ex snabbare i många jämförbara länder.

   Även om det är få som drabbas så slukar skjutningarna enorma polisresurser, t ex så uppklaras ca 2% av inbrotten i Stockholms län.

   De 74 000 kr/år är forskning av Joakim Ruist medan du konstant hämtar dina siffror från andra länder än Sverige. Jag vet varför.

   Radera
  48. Olle: Grekland, Libanon och Turkiet borde vara världens starkaste ekonomier då med dina "fakta" du ännu ej presenterat.

   Bidrag till samhällsekonomin i stor är extremt svårt att mäta då många många fler variabler måste tas hänsyn till. Bidrag till offentlig sektor är betydligt enklare att räkna på. Men då menar du att i stort sett alla är positiva för samhällsekonomin inkluderat de som är nettokostnad i offentliga ekonomin? Ergo: Sverige kan bara gå bra till och med med ännu fler människor med nettokostnad? Tror du trollar tyvärr.

   Jag hänvisade till regeringens långtidsutredning, du hänvisar till Google. Seriöst?

   Radera
  49. Kapten Crunch blandar hela tiden samman den skattefinansierade sektorn med hela samhällsekonomin. Det går helt enkelt inte att generalisera på det sättet. Det är just därför som flyktinginvandring är så bra för hela samhällsekonomin i länder med låga födelsetal. Precis som de vetenskapliga rapporter jag hänvisar till visar.

   Kalle7 har visst missat att de kommuner som har de största ekonomiska och sociala problemen också utmärks av att andelen kommuninnevånare med utländsk bakgrund ligger under riksgenomsnittet. Vad är det som gör att infödda svenskar inte kan lära sig svenska och skaffa ett jobb, dåliga gener eller kanske klankultur? https://www.svt.se/nyheter/invandrarna-fa-i-manga-problemkommuner

   Skjutningarna verkar onekligen fascinera skribenterna här. Det verkar som om ni tycker att det är värre när en yrkeskriminell blir skottskadad i benet än när en tvåbarnsmor blir våldtagen och strypt i sitt kök. Själva smällandet är så hemskt att det får de värsta sexmordet att verka som blaha!

   Kriminologer avfärdar även mobiltelefoner, förbättrad sjukvård som förklaring till att det dödliga våldet minskar.

   När det gäller våldtäkt så har samhällets syn på det brottet ändrats radikalt de senaste decennierna. Fram till sextiotalet var våldtäkt inom äktenskapet inte kriminaliserat och det dröjde till åttiotalet innan någon dömdes i domstol för brottet. Våldtäkt sågs som helt enkel som en manlig rättighet men den lättvindiga synen på sexuellt våld är nu historia. Det är därför som nu kvinnor verkligen anmäler övergrepp.
   #metoo rörelsen har häcklats av många skribenter på nätet som tycker att kvinnor skal tåla att män kör upp fingrarna i skötet på kvinnor som de gillar. Men det går inte längre att göra sådant utan att det kan bli efterräkningar.
   I dag lyssnar helt enkelt samhället på kvinnor som säger sig ha utsatts för sexuella övergrepp. Så var det inte för trettio år sedan.

   Radera
  50. @Olle
   Ren lögn igen, att du ens orkar.
   Den länken kommer från SVT och de ljuger lika bra som du, de länkar dessutom till DN och de länkar absolut inte till fakta för deras svammel. Att ungdomar är arbetslösa eller har betalningsförläggande är ju bagateller jämfört med ortens ungdomars problem.

   De kommuner med mer än 1 Miljard i utjämningsbidrag listas nedan och deras andel av personer med utländsk bakgrund. Utländsk bakgrund i Sverige totalt: 24,1%
   Utländsk bakgrund då för att ev påståenden att det blir bättre på sikt ska synas..

   Malmö Kronor: 5.122.738.018:- Andel med utländsk bakgrund: 45%
   Göteborg 2.318.156.589:- Andel med utländsk bakgrund: 54%
   Norrköping 1.530.669.950:- Andel med utländsk bakgrund: 26%
   Eskilstuna 1.526.169.502:- Andel med utländsk bakgrund: 33%
   Södertälje 1.411.184.317:- Andel med utländsk bakgrund: 53%
   Helsingborg 1.415.049.924:- Andel med utländsk bakgrund: 33%
   Örebro 1.339.793.400:- Andel med utländsk bakgrund: 24%
   Botkyrka 1.339.580.999:- Andel med utländsk bakgrund: 58%
   Borås 1.002.807.133:- Andel med utländsk bakgrund: 30%

   Leta fram det kan du själv göra på http://www.statistikdatabasen.scb.se

   Radera
  51. Kalle7 har slut på argumenten och börjar nu kalla andra debattörer samt SVT och DN för lögnare. Du lever uppenbarligen i en egen verklighet Kalle7, tråkigt att du inte verkar trivas särskilt bra där :-)

   Radera
  52. Jag tvingas ju leva med konsekvenserna av vad de flesta har röstat på och såna som du (och dem) vilseleder folk till att rösta fel. Visst kan jag flytta om jag inte trivs, men det är ju för helvete mitt land! Du är en lögnare och det vet du om, lika bra som jag vet det :)

   Radera
  53. Plus å puss till Olle. Minus till Bengt H som opartiskt ska räkna röster å se till så ingen med fel värderingar (dvs att andra har fel värderingar) fuskar.

   Det här lamdet är inte stort nog.. hoppas alla som snackar om att flytta gör det också. Verkar iaf som enda lösningen är att hälften flyttar. Börjar nästan gilla tanken.. antingen flyttar 20-22% eller så föyttar resten. Men vart flyttar man?

   Radera
  54. https://sv.wikipedia.org/wiki/Nya_Zeeland
   Dom välkomnar arbetskraftsinvandring till vissa yrken och ligger tillräckligt långt bort från EU, Ryssland, Mellanöstern och Skåne.

   Radera
 2. Förr i tiden fick de som transporterade fångar ta fångens straff om fången flydde. Om det är slarv bakom detta hoppas jag att väktarna får rejäla straff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänstemannaansvaret avskaffades år 1974. Numera skall brottet vara "grovt" om det skall bli mera än en knäpp på fingrarna.

   Radera
  2. Då borde ju de bakom nya Karolinska, Vattenfallaffären och de bakom Hallandsåsen också sitta bakom lås och bom.

   Radera
 3. Man har väl som vanligt köpt in tjänsten av den som bjöd lägst och hade finaste miljö- och genuscertifieringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 50% kvinnliga fångvaktare och som speglar landets moderna sammansättning av befolkningen...

   Radera
  2. Räcker inte. De måste ha transgenderpersonal med näsring också. Vilket säkerligen den här fångstransporten hade *.*

   Radera
  3. GW borde uttala sig i frågan...

   Radera
  4. Apropå att vara genuspolitiskt korrekt...

   "..Facket: Kriminalvårdare borde inte få jobba ensamma

   2011 misshandlades en kriminalvårdare till döds av en intagen när hon var ensam med honom. Trots det så förekommer ensamarbete inom kriminalvården i dag, något som facket är mycket kritiska till. .."

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/facket-klientnara-ensamarbete-ska-inte-fa-finnas

   Radera
 4. Varför inte öppna en ny säkerhetsanstalt i Laivall uppe Lappland vid vägdände?

  Svinkallt på vintern och miljarder mygg på sommaren
  Skapar dessutom långsiktiga arbeten i glesbygd!

  Transporterna kan lösas mha järnväg till Arvidsjaur och sedan kan Det till platsen detacherade jägarkompaniet ombesörja den vidare transporten till Laisvall och den f.d BLYGRUVAN..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onödigt. Outsourca utomlands istället. Kan vi outsourca för riket kritiska IT-system utomlands så ser jag inga problem med att outsourca en så enkel tjänst såsom fångvård. Ser inga nackdelar faktiskt.

   Radera
  2. Vitryssland ?
   Pripyat-träsken på gränsen mellan Vitryssland/Ukraina/Polen

   https://en.wikipedia.org/wiki/Pinsk_Marshes

   Radera
  3. Fullkomligt briljant alltihopa!

   Radera
 5. Man får ju sätta det i sammanhanget att det är ytterst fåtal rymningar som sker vid fångtransporter. År 2016 skedde totalt 76000 persontransporter av kriminalvården (NTE, Nationella transportenheten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, några missnöja vårdtagare som avviker ska inte förta det fina och dyra vården som tillhandahålls av skattebetalarna.

   Radera
 6. Polisinsatsen måste också ifrågasättas. Att mannen inte är kvar i området beror på att polisen inte upprättade några vägspärrar. Idioter.

  SvaraRadera
 7. Mannen är efterlyst men utan signalement för att inte riskera skattebetalarnas säkerhet. Signalement kan upplevas kränkande och i sämsta fall vara rasistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du signalement med bild: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kv90Ey/knivmordsdomde-kristofers-internationellt-efterlyst

   Radera
  2. Ohh, tack. Läste på SVT... där är det fortfarande "en man" än så länge.

   Radera
 8. Vad innebär "operativ personal" i detta sammanhang? Och än mer intressant, vad är icke-operativ personal i sammanhanget av fångtransporter? Genusforskare som fått åka med istället för riktiga vakter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vakter, vårdare. I vårt land vårdar vi kriminella. Många partier vill nu följa SD och öka vårdtiden trots att experter som Snackettzski säger att det inte hjälper.

   Radera
  2. Man kan ha olika synpunkter på straff och vård. Ur ett utilaristiskt perpektiv borde man helt enkelt programmera om missdådare och sen släppa ut dem när de är botade. Vad det senare inbegriper vet jag inte, men elstötar och sånt verkar troligt för att skapa en aversion mot dåliga associationer. Så att de kommer in i produktionen så fort som möjligt igen, och kan betala skatt. Möjligen kan man överväga det redan i skolan så att inga produktionsenheter går till spillo.

   Radera
  3. @Elk, nån borde programmera om dig. Seriöst alltså...

   Radera
 9. OT: Varför är svenska fängelseplatser dyrast i EU (skyhögt över tvåan Danmark, som ju inte är ett lågkostnadsland). Noterar att Bulgarien kan driva fängelser för en dygnskostnad av någa EUR. Kanske inte lyxhotell, men de håller naturligvis fullt godtagbar EU-standard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är vi medmänskliga och känner mycket, så kostnaden torde bli ungefär som att bo på hotell. Plus extrakostnader för specialpersonal. Det duger ju inte med vanlig room service, utan behöver specialutbildad personal för att serva de som skall återrehabiliteras till produktiva skattebetalande produktionsenheter.

   Radera
  2. Så är det förstås, men vi brukar ju på andra områden upplysas om hurfint och meriterande internationellt utbyte och erfarenhet är.

   Bulgarien har ca 15% platser lediga (enl senaste siffror) och bara 2% utländska fångar, så det borde ju vara upplagt för ett utbyte.

   EU-standard och comppliance är ju mycket viktigt för svenska myndigheter och så ett EU-land som Bulgarien kan ju aldrig vara fel!

   http://www.prisonstudies.org/country/bulgaria

   Radera
  3. Glöm bara inte att inhyrda utlänningar byggde ditt land, Sverige.

   Radera
  4. Ja, outsourcing av fängelseplatser är en lysande ide. DÅ skulle man spara betydligt mer än vad Transportstyrelsen gjorde.
   Rehabiliteringsprocenten i vår svenska "kriminalvård" är dessutom oerhört låg så den biten kan vi glömma.

   Radera
 10. Fråga: Är den illustrerande bilden på en krim-vård-anstalt på "Smälteryd"?
  Nej, jag har inte behövt besöka vare sig denna eller någon annan...

  SvaraRadera