Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-07-16 22:22

BREAKING: Vapenbeslaget i Taberg/Jönköping - pluggade vapen, häktad släppt, ingen terrorcell

Polisens uppmärksammade vapenbeslag med påstådda vänsterkopplingar i Taberg utanför Jönköping har visat sig handla om vapendelar till pluggade vapen. Den häktade socialarbetaren har släppts och misstankarna om förberedelse till grovt rån har avförts. Det finns ingen antifascistisk terrorcell, utan allt verkar handla om en individ som köpt in pluggade vapen av okända anledningar. Detaljer nedan.
Polisavspärrning på annan plats.
Bloggen har tagit del om ytterligare detaljuppgifter kring polisens påstådda vapenbeslag i Taberg utanför Jönköping på nationaldagen. Uppgifterna1. ställer tidigare uppgifter på ända och det visar sig att polisen varit ganska överambitiös.

De beslagtagna vapendelarna visade sig vara fem pluggade vapen - dvs ej fungerande - sannolikt inköpta lagligt på kontinenten för samlarbruk. Ett av vapnen ska dock ha borrats upp och kanske varit brukbart om det monterats ihop.

De uppgifter bloggen har gör dock fortfarande gällande att det hittades ammunition.

Den socialarbetare som häktades för att ha hyrt containern där vapnen av en ren slump hittades av några samvetsfulla östeuropeiska tjuvar, har släppts från häktet. Misstankarna om förberedelser för grovt rån har avförts, även om containerhyraren fortfarande betraktas som ej avförd från utredningen. Alla andra har avförts, utom den person som ska ha placerat vapnen i containern. Denne är fortfarande sökt av polisen.

Polisen tog dock hela tillslaget på blodigt allvar från början. Man stormade hyresvärdens kontor och hem med insatsstyrkor, utrustade med k-pist, balaklavor och full utrustning. Det inkluderade att man traskade rakt in i en ganska blöt skolavslutningsfest i hemmet hos en av företagarna, vilken insatsstyrkan fick bryta upp på det vis som polisens insatsstyrka jobbar.

Kopplingar till det sk Antifa, dvs antifascistisk aktion, kom först fram senare, då det fanns bekanta till den gripne containerhyraren som för många år sedan varit aktiva, men numera inte är aktiva och istället är vanliga produktiva medborgare. Även dessa och den häktades flickvän fick hembesök av maskerad och k-pistbeväpnad insatsstyrka vid husrannsakan.

Det är alltså mycket positivt att polisen har så här stora resurser att lägga på ett fynd av pluggade vapen. 

Synd dock att man inte tidigt kunde identifierat vapnen som pluggade och lagt resurser på annat håll. Polisen har som bekant lite svårt att skilja på riktiga vapen och repliker, inklusive att man för media visat upp luftvapen som om de vore riktiga vapen inlämnade i vapenamnestin.

Uppgifter till bloggen gör gällande att det alltså inte existerar någon vänsterterrorcell i Taberg eller Jönköping. Det finns en enda person som samlat på sig vapendelar till fem pluggade vapen, men det hela är inte organiserat.

Att den häktade släppts talar för att det inte ens blir något åtal, då grovt vapenbrott annars är belagt med mer än två års fängelse, och därmed hade han varit kvar i häktet. 

1. "Uppgifter" betyder att bloggen är förstahandskälla till detta och varifrån dessa uppgifter kommer är inget som kommer delges, och omfattas av källskydd. Ni får lita på bloggens trovärdighet i detta fall.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Även pluggade vapen kräver vapenlicens, innehav utan licens är olaga vapeninnhav.
  Beroende på antal vapen och typen av vapen (t.ex. helautomater) är det inte alls osannolikt att brottet räknades som grovt.

  Känns inte som en totalt överreaktion av polisen på ett grovt vapenbrott, även pluggade vapen fungerar bra att råna och hota folk med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet - när Polisen säger "pluggade" vapen så kanske de menas replikor - dvs såna här:

   https://www.cabom.se/produkter/samlarreplikor/vapen_replikor/gevar

   Radera
  2. Sen kan man ju fråga sig vad det var för källa - samma som förra gången då det enligt uppgift skulle vara riktiga vapen.

   Cornu skrev första artikeln 1:a Juli och tillslaget gjordes den 11:e Juni. Det hade gått nästan 20 dagar alltså. På den tiden borde ju Polisen sett att det inte var riktiga vapen.

   Luktar påverkansoperation lång väg. Piska upp en stämning där vänsterextrema påstås ha stora vapengömmor.

   Sen visar det sig att det inte fanns några kopplingar till vänsterextremister (annat än väldigt lösa och gamla) samt att det inte var riktiga vapen. :/

   När man får såna här uppgifter som är politiskt sprängstoff så ska man nog försöka ta reda på om det verkligen stämmer innan man skriker det vidare.

   Radera
  3. Replikor är det förvisso inget licenskrav på. Men det nämns ju i bloggtexten att ett av vapnen var uppborrat, låter alltså som ett pluggat vapen med svetsat patronläge.

   Jag tror även att en vanlig polis har svårt att se skillnad på ett pluggat eller ett fungerande vapen, speciellt som dessa vapen verkar ha hittats i delar.
   Sen är ju också frågan hur länge polisens nationella forensiska centrum tog på sig att undersöka vapnen efter att de skickats in och meddela detta för polisen.
   Antagligen ville man agera extremt snabbt i detta fallet med potentiellt beväpnade terrorister och agerade utan att vänta på svar.

   Radera
 2. Allt detta är väldigt nedslående.
  En enskild Polis, måste självklar kunna avgöra om ett vapen är skarpt. Det ska inte behöva ta mer än nån minut att avgöra om det ett skarpt, eller pluggat eller replika.

  Det går inte ta fel på ett skarpt vapen, när man får en hålla i det och testa mekanism och rörliga delar och kontroll av pipa.

  SvaraRadera
 3. Dom blev så glada att de hittade några de kunde förhöra utan tolk att det gick lite över styr där? Men hacka inte på polisen nu då när de gjorde något ordentligt.
  Uppborrat vapen är ju verkligen inte lagligt även om det inte var en AFA terrorcell.

  SvaraRadera
 4. Nu är bloggaren ovanligt dryg. Plockar man med vapendelarna förstör man möjligheterna att säkra spår, så det låter man bli, och NFC är ju som de är......
  Och hur var det med att man hittat en polisuniform? Den, och till synes riktiga vapen i en hyrd container pekar mot förberedelse till något allvarligt brott, märkligt om allt är nedlagt redan.
  Och som sagt, hacka inte på polisen när de ingriper med den resurs som i beslutsläget verkar vara adekvat.

  SvaraRadera
 5. Säg den som är sugen på att avfyra en 7.62 mm på ett vapen som kanske är korrekt uppborrat.

  SvaraRadera
 6. Googla pluggade vapen svt. Då ser ni att kriminella köper in vapen pluggade för att kringå vapenlagar. Vapnen görs sen funktionsdugliga. Vapnen kan tydligen köpas in pluggade direkt från fabrik. Enligt artikeln är inköp av pluggade vapen ett vanligt sätt att få in vapen inför skjutningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att vi är i trygga händer..

   Radera
  2. Det svåra är väl att "plugga" ett vapen så att det inte går att återställa lätt. Att bara fila av stiftet på hanen eller att svetsa igen fronten på hagelpipan är ju lätt att återställa. De som samlar på dessa typer av vapen vill ju att all mekanik skall fungera utan att behöva vara helt funktionsdugligt att skjuta med.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Kan det vara relaterat till att det har varit standard att illegala vapen kommer in som pluggade och sedan "aktiverades" av någon individ med stålfräs?

  Att polisen går, utifrån sett, in med överdrivet mycket resurser för deaktiverade vapen känns spontant som ett sätt att visa att nu tas även dessa pluggade vapenimporter på allvar. Personen släpptes, men polisen hittade inte heller andra vapen på personens kontor resp i personens hem.
  Polisen vet sannolikt att vapnen i beslag var obrukbara.


  Betalvägg, artikel från 2015
  sydsvenskan.se/2015-07-05/lagliga-vapen-utan-licens-kops-latt-i-slovakien
  Arkivlänk utan betalvägg
  http://archive.is/gPwH8

  (Enl nedan verkar det fortfarande vara ett problem)
  https://www.metro.se/artikel/pluggade-vapen-ett-v%C3%A4xande-problem-xt

  SvaraRadera
 9. Det är skillnad på pluggade och pluggade vapen.
  De som buset använt är från Slovakien och hade bara ett stift i pipan. Det är lätt att borra upp.

  Innan EU bestämde sig för att implementera sina egna regler över hela EU krävdes att x antal hål större än kalibern borrades upp i pipan direkt efter patronläget, patronläge svetsades igen samt slutstycke var avsågat (i Tyskland där de flesta finns). Efter EUs implementation av sina regler fick pipan inte vara med alls längre. Inget av de sätten går att återställa. Så "pluggade" vapen är helt ofarliga metallklumpar numera. Däremot var de inte det i vissa EU länder innan 2015.

  Således är det av intresse när dessa vapendelar införskaffades.

  I vilket fall så räknas pluggade vapen på samma sätt som opluggade i Sverige. Därför det är lättare att få licens för en funktionell AK47:a än en pluggad då man inte kan hävda behov av en pluggad sådan (samling tex). Bisarrt nog.

  SvaraRadera
 10. Det är inte frågan om att poliserna på plats inte kan skilja på skarpa vapen eller replikor. Bara det handhavandet av vapnen för att utföra den kontrollen kan förstöra och kontaminera Dna och annat spår på vapnen. Därför betraktas de som skarpa och säkras för att NFC i sin tur ska spårsäkra och funktionstesta, svaret på om vapnen är skarpa dröjer därför några dagar och beror inte på polismännens förmåga att skilja på skarpa vapen kontra atrapper

  SvaraRadera