Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-07-18 10:51

BREAKING: Försvaret saknar 35 miljarder i anslag - neddragningar har redan börjat

Försvarsmaktens behov av anslag för att genomföra tagna politiska beslut är större än tidigare angivet. Enligt handlingar från Försvarsdepartementet, som bloggen begärt ut, är behovet av ökade anslag till och med år 2020 knappt 35 miljarder kronor. Verksamheter har redan dragits ner och kommer fortsätta reduceras, men exakt vad är förstås fortfarande sekretessbelagt.
Överbefälhavare Micael Bydén saknar 35 miljarder i anslag till Försvarsmakten till och med år 2020.
Bristen på pengar för Försvarsmakten, för att genomföra de försvarsbeslut som politikerna tagit är alltså värre än tidigare angivet. Bloggen kan utifrån begärda tidigare helt sekretessbelagda bilagor till Försvarsmaktens kompletterande budgetunderlag summera det ökade anslagsbehovet till 34 862 MSEK, eller nästan 35 miljarder kronor. 

10 816 MSEK var behovet enbart i år och en lång rad neddragningar har redan inletts hos Försvarsmakten enligt dokumentet.

För dagens pappersförsvar är den totala bristen till år 2030 hela 144 760 MSEK, eller nästan 145 miljarder kronor som saknas i anslag. Detta alltså oräknat nödvändiga upprustningar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (s) klarar inte av att eller vill inte äska behovet av pengar från ...
... finansminister Magdalena Andersson (s).
Detta betyder också att Moderaternas tänkta ökade anslag om 18 miljarder kronor till och med 2021 inte räcker.

Till och med 2021 är behovet 46 934 MSEK, eller nästan 47 miljarder kronor, vilket gör att Moderaternas 18 miljarder inte på långa vägar räcker.
Moderaten Hans Wallmarks 18 miljarder räcker inte.
Försvarsmakten anger i att förbandsverksamhet redan reducerats, men exakt vad är fortfarande sekretessbelagt. Även ambitionsnivåer har minskats. Detta gäller såväl armén som marinen, logistikförbanden och hemvärnsförbanden. Det verkar inte som att flygvapnet än så länge drabbats av reduceringar.  Man kan killgissa att flygvapnet verkar skonas beror på att svenskt försvar i mycket är ett industristöd till Saab och ses som ett sätt att ta exportorder.

Försvarsmakten skriver i avhemligade delar av dokumentet, bloggens fetstil_:
"Reduceringarna beror bland annat på en kvalitetssäkring av tidigare lämnat underlag men är även en effekt av den nya finansieringsmodellen samt att Försvarsmakten under 2021 inplanerat ytterligare utrymme för att möta effekter av framtida prisomräkningar. Försvarsmakten har även tagit höjd för utökad verksamhet med anledning av Nord Stream 2. 
Vid anpassningen till ekonomisk ram har Försvarsmakten översett vilka meterielobjekt som är beställda respektive planerade. De objekt som är beställda har, i princip, inte reducerats. Reduceringarna har istället gjorts inom de materielobjekt som är planerade då de kan påverkas på kort och lång sikt. Detta innebär att plancerade beställningar har reducerats även avseende åtgärder med anledning av de ekonomiska tillskott Försvarsmakten tillförts."
Sverige har alltså återigen till delar ett pappersförsvar, där man inte kan genomföra de beslut som politikerna skryter med att de tagit för att återta svensk försvarsförmåga.
Regeringens beslut att avhemliga delar av dokumenten.
Kan noteras att det förra året förekom mediauppgifter från anonyma högre militärer att det saknades 30 miljarder kronor. Nu visar det sig saknas det alltså 35 miljarder, och detta är bekräftat ur allmänna tidigare sekretessbelagda handlingar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. Det är ju bara vars en pizza med fanta och ett netflix abbonemang? Vi har råd!

  SvaraRadera
 2. Mångkulturen slukade pengarna och som vi alla vet har Putin full kontroll över "flykting"strömmarna (källa: Lars Wilderäng häromdagen). Ergo, Putin undergrävde Sveriges försvar med massinvandring. Han är klipsk den där Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att din älskade diktatur Ryssland är mer mångkulturellt än Sverige?

   https://cornucopia.cornubot.se/2018/02/det-mangkulturella-ryssland.html

   Radera
  2. Slukar... för det är väl inte slut med migranterna på länge än.

   Radera
  3. Hamid: I stand corrected.

   Lars: Som jag har förklarat för dig förut så är Rysslands mångkultur en konsekvens av deras långa historia som ett imperium. Deras mångkultur är något som har växt fram organiskt under lång tid, till skillnad från den svenska mångkulturen som klubbades igenom av kulturmarxister bakom lyckta dörrar 1975 med avsikten att bryta upp den unikt starka etniska homogeniteten i Sverige och säkra valboskap åt socialisterna.

   Radera
  4. Sovjetunionen var mångkulturellt..
   Ryssland väster om Urval är det inte med Tatarstan som undantag..
   😁

   Radera
  5. +1 Isak. Det går inte att förklara det tydligare än så.

   Radera
  6. Utan mångkulturen och massinvandringen så hade Sverige haft en sämre ekonomisk tillväxt, högre statsskuld och större arbetslöshet. På vilket sätt hade det gynnat försvaret Isak?

   Radera
  7. ... Och där kom Beppe..

   Radera
  8. Olle

   Är det du Schyffert?

   60% av de arbetslösa är utrikes födda men de utgör bara 20% av befolkningen. Trots att AF kan satsa 75 miljarder på pysselsättning och lönebidrag på 85% av lönen. Det är imponerande att du får detta till en vinstaffär. Jag har en begagnad bil till salu, intresserad?

   Radera
  9. Olle, broken window fallacy och lögn rakt igenom. De länder som har hållit emot den utomvästliga massinvandringen går som tåget (iofs dålig metafor eftersom tågen mest står stilla i Sverigezuela), se Schweiz. Ditt svamlande faller platt.

   Radera
  10. De länder som har högst andel invandrare inom OECD är Luxemburg (37%), Australien (26 %) och Schweiz (24 %). (siffror från 2012) Invandring är en viktig faktor när det gäller att skapa ekonomiskt välstånd.
   Isak verkar mena att både kapitalism (broken window...,) och invandring skapar fattigdom. Ditt idealland är alltså inte det för invandring och kapitalism öppna Schweiz utan Nordkorea som varken tror på kapitalismen eller invandring.
   Hur bra klarar sig Nordkoreas ekonomi jämfört med Sveriges Isak?

   Radera
  11. P.s Jag vet att invandringen till Schweiz till största delen kommer från Europa men att peka ut just det landet med sin mångkultur och stora stora invandring som ett exempel på ett land som präglas av homogen kultur och en strikt invandringspolitik är helt enkelt oseriöst.

   Radera
  12. Ditt lilla PS ändrar inte det faktum att utomvästlig massinvandringen är rena katastrofen. Mitt idealland är Sverige före massinvandringen, Nordkorea intresserar mig föga.

   Mångkulturen Schweiz har för övrigt förbjudit bygge av minareter, inte för att det har med ekonomi att göra men det visar på hur lite koll du har. Lossa lite på knytblusen så att du får blod till hjärnan.

   Radera
  13. Om massinvandring från tredje världen skulle vara rena katastrofen så skulle länder som Finland och Bulgarien blomstra jämfört med Sverige och Schweiz. Men nu är det ju inte så Isak, det vet ju både du och jag.

   När du säger att du inte intresserar dig för Nordkorea så tror jag dig inte Isak. Anledningen är att du längtar tillbaka till ett fattigare och våldsammare Sverige där folket var sjukare och hade en lägre medellivslängd än i dagens Sverige. Att sedan kvinnorna öppet behandlades som skit gör ju knappast saken bättre. Fattigdom, manschauvinism och våld är stort i Nordkorea, kanske är ändå det landet något för dig Isak!

   Radera
  14. Schweiz har inte utomvästlig massinvandring. Detta har jag redan förklarat för dig. Schweiz tar in produktiva europeiska invandrare, Sverige tar bottenskrapet. Är det verkligen så svårt att fatta.

   Finland blomstrar helt klart jämfört med dagens Sverige. Bättre skola, bättre sjukvård, bättre försvar, tryggt på gatorna, you name it. Detta trots att EU:s Rysslandssanktioner har drabbat dem extra hårt och euron har varit en strypsnara för ekonomin.

   Bulgarien har kommunismen att tacka för att de fortfarande är ett fattigt land. Som med så många andra öststater håller de dock på att återhämta sig, BNP växer stadigt utan massinvandring.

   Varför skriver du mitt namn i varannan mening, är du inne i någon slags pk-psykos? Handhjärta till dig, Olle! Hoppas du kommer in på psyket, även om det är så gott som nedlagt i Sverige.

   Radera
  15. Olle verkar inte må så bra.. måhända det är Schyffert himself under pseudonym ???

   Radera
  16. Just nu så är det Sverige som blomstrar och inte Finland även om vårt grannland det senaste året äntligen har kommit med i den internationella högkonjunkturen.

   Finland är för det första ett radikalt våldsammare land än Sverige och risken att råka ut för dödligt våld är större där än i Sverige.
   Finland har högre statsskuld och arbetslöshet än Sverige men sämre sysselsättningssiffror och sämre produktivitet räknade i BNP per arbetad timme än Sverige.
   Inte så konstigt då att det är finländare som emigrerar till Sverige och inte svenskar som emigrerar till Finland.

   Finländska politiker myglade in Finland i Eurosamarbetet utan folkomröstning med våra svenska politiker lyssnade på folkets röst. Sverige har inte drabbats av sanktionerna mot Ryssland eftersom vårt land producerar varor och tjänster som efterfrågas över hela världen.
   Finland producerar helt enkelt inte varor och tjänster som står sig i den internationella konkurrensen och får därför nöja sig med att sälja sitt produkter till Ryssland där marknaden inte är särskilt nogräknad.
   Till allt detta kommer Finlands demografiska kris som redan nu hotar hela samhällsbygget. Finland är kanske ett paradis för dig Isak som längtar tillbaka till det fattigare, våldsammare och kvinnofientliga folkhemmet. Jag däremot stannar helst kvar i dagens Sverige.

   Radera
 3. Politikerna prioriterar... de har fått mandat att göra just det. Så det är väl det Sverige som väljarna vill ha.

  SvaraRadera
 4. Märkligt att miljarder satsas på multukultidestruktivitet istället för stärka nationen Sveriges försvar. Påverkansoperation mot Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs inga påverkansoperationer, folk är så urbota korkade att de gör fel helt av sig själva!

   Vi får väl cykla iväg på våra skattesubventionerade el-cyklar ifall ryssen kommer, samtidigt som 9000 Hazarer med gymnasieutbildning står och vinklar adjö!

   Radera
 5. Om uppgiften stämmer är det viktigt att inte ge Försvarsmakten några anslagshöjningar alls eftersom organisationen då är inkompetent och bara slösar bort alla anslag.

  Mer pengar är inte lösningen.

  Kanske är det bästa att lägga ner hela Försvarsmakten och sedan bygga upp en kopia av den finska, dvs vi får då större slagkraft till lägre kostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har redan provat nedläggning före uppbyggnad, det vart pannkaka.

   Radera
  2. Kanske kan vi kontakta finnarna och fråga hur mycket eldkraft vi får för 50 miljarder? De har ju en viss historisk vana att gratis offra livet för det svenska riket så vem vet vad som blir resultatet om de får betalt den här gången...

   Radera
  3. Ge Finland full beslutsrätt över Sveriges försvar, då får vi mycket pang för pengarna!

   Radera
  4. Det underfinansierade och otympliga finländska värnpliktsförsvaret är ingen förebild för Sverige. Ni som tycker att värnplikt är så bra, varför ger vi inte Serbien eller Irak full beslutsrätt över det svenska försvaret? De staterna har ju precis som Finland "vunnit" mot en stormaktsarme´.

   Radera
  5. Olle, du har tidigare visat en stor kunskapsbrist om Finland. Kort sagt, inget fungerar där enligt din mening. Klädsamt om du nån gång kommer med fakta.
   Är uppriktigt nyfiken vad du baserar ditt påstående kring finsk militär på. Eller handlar det bara om ett generellt Finlandshat ?.

   Radera
  6. För det första sä har jag väl dokumenterat Finlands demografiska kris som är orsaken till att landets ekonomi utvecklats så dåligt under de senaste decennierna. Att du Bengt vägrar acceptera fakta är ditt problem. Landets politiker har inte stått emot irrationella krav varken när det gäller att lösa landets demografiska kris eller problemen i det finländska försvaret.
   Medan svenska politiker har löst vårt lands akuta demografiska problem med massinvandring och faktiskt genom att rekonstruera det svenska försvaret givit vårt land möjlighet att stärka vårt försvar på ett sätt som inte är möjligt för Finland i nuläget.

   Lite läsning om det finländska försvaret: https://www.svd.se/forsvaret-klarar-en-attack-i-nagra-timmar

   Radera
  7. Demografiska kriser lär ständigt komma om man ska ha evig tillväxt i en ändlig värld. Ta tjuren vid hornen sök inte lösningar som bygger mer konflikter.

   Radera
  8. Olle, hur bra vi "löste" våra demografiska problem har vi facit på.
   Och det kostar mellan 50-150 miljarder per år och till det stora ekonomiska och kulturella klyftor samt sociala problem. Och säkerhetsmässigt en katastrof för landet. Helt ovedersägliga fakta/facit som du inte kan visa ett spår av argument mot.

   Radera
  9. Sverige är ett rikare och säkrare land än Finland. Om massinvandringen vore så hemsk som du påstår Bengt så borde det väl vara tvärtom.

   P.S
   Dina påståenden om invandringens kostnader är bara hittepå, de har inget stöd i vetenskapen.

   Radera
  10. Så hur vill du finansiera din lyxiga invandringspolitik P.M.A! Skenade statsskuld som i Japan eller hög arbetslöshet lägre pensioner och nedskärningar i välfärden kombinerat med en hög statsskuld som i Finland?

   Radera
  11. Olle, vad väljer publiken?. Fakta baserat på statliga rapporter samt en verklighet. Eller helt och hållet Olles egensnickrade slutsatser?.
   Och du är helt ensam om att tro att massinvandringen lett till ökat välstånd. Det handlar enbart om att försöka hjälpa.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. Olle, jag kan inte reda upp detta. Att bli Diktator nu är verkligen inget för Svensksinnade, vi tar det ju soft och klurar fram det. Japan har sin egen grej men de fyllde de facto landet och sen blev det problem, end of growth. Pensioner tycker jag ska vara ganska låga, visst är det problem men det beror också på politiken. Med bostadsboomen har de gamla prisats ut ur lägenheter de behöver, de lite handikappanpassade. Här ligger en del av Statsskulden, fast den utgiften ser vi ju inte som kopplad så...

   Radera
  14. Mata inte Olle ”Schyffert” trollet mer.. karln mår ju uppenbart dåligt efter att Netflix+pizza storyn sket sig..

   Radera
  15. Du Bengt har inga statliga rapporter att visa upp som visar att invandringen inte är lönsam.

   Radera
  16. Håhåjaja.........
   https://youtu.be/6XqfaRDevek

   Radera
  17. Men den rapporten handlar inte om invandringens lönsamhet Roger. Varför hänvisar du till den?

   Radera
  18. Olle, du svarar på din egen fråga. Finns ingen rapport om lönsamheten eftersom den inte existerar. Mer än i din tankevärld. Eller möjligen nedtecknat med kebabsås på på Henrik Schyfferts pizzakartonger. Vi talar enbart kostnader.
   Flåt publiken... kunde inte motstå mata Olle.

   Radera
  19. I princip alla nationalekonomer anser att invandringen är lönsam för ett land med Sveriges demografi. Det svider naturligtvis att Henrik Schyffert faktiskt är jäkligt väl påläst om invandringen.
   Det är därför så många oseriösa kritiker nöjer sig att försöka förlöjliga honom istället för att diskutera och kritisera det han påstår.

   Radera
  20. Du vill inte förstå! Måste vara ensamt.

   Radera
 6. Det är så här det går när man har en femenistisk regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Som dessutom tagit åt sig av de sämsta feministiska egenskaperna, dvs avsaknad av logik och helt känslostyrt. Fakta, realitet och kausalitet av olika beslut är inget man sysslar med.

   Radera
  3. Och helt shoppingtokiga på att köpa diverse skräp utan egentligt värde!

   Och låta någon annan betala...

   Radera
  4. Och Sveriges statsskuld sjunker hela tiden, är det också fruntimmernas fel?

   Radera
  5. Sveriges statsskuld är bara en liten del av Sveriges totala kredit om ca 6000 miljarder. Som ökat kraftigt senaste åren. Fruntimmerna lånar alltmer till shopping.

   Radera
  6. Du är ju helt väck Olle!

   Statsskulden sjunker på grund av brutal överbeskattning, ungefär som Rumänien under Ceaușescu.

   Radera
  7. Die Partei hat immer recht.. 😁

   Jag svarar inte trollet Olle!

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Jag handlar så gott som uteslutande på Ge-Kås i Ullared och då bara nyttigheter och inget modetjafs
   Det kan varumärkestorskarna göra själva eller på H&M

   Radera
 7. I vems fickor hamnar alla försvarsmiljarder ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket går tillbaka till staten i form av oanvänd budget för utlandsmissioner, och gigantiska summor FM betalar i "hyra" till det statliga Fortifikationsverket.

   Radera
  2. Tur att ekonomerna fått fram vart öre i kalkylen, så vi vet hur mycket staten ger staten. Och vad nån defacto osthyvlar eller hugger bort.

   Radera
  3. Som om man applicerar lite av samma logik som motiverat massinvandringen av hjärnkirurger och raketforskare så kommer alltså statskassan att tjäna på att höja försvarsanslagen rejält!

   Få saker är så förvirrande som offentlig ekonomi.

   Radera
 8. Lite märkligt att politikerna klubbar igenom ambitiösa försvarsåtgärder utan att finansiera dessa. Det är väl definitionen av populism. Det är heller inga småsummor som saknas.

  SvaraRadera
 9. Upprusta Nu! Det enda som behöver läggas ned är: feminism, allt genus-snack och defaitistisk och ömfotad feghet som som kännetecknar försvarsdebatten. Denna å ena sidan företrädelsevis av ynkryggar representerade militära och civila ’beredskapen’ utmärker sig bland de nordiska länderna i topp endast när det handlar om Ineffektivitet.
  Pinsamt, var ordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte sätta upp ett kompani rent rabiata attack-flator som läser genusteori för ryssen, borde ha samma effekt på offret som vogonskpoesi.

   Radera
 10. Kontentan av dagens Urban Molin är att FM deltog vid 20 tillfällen tidigare, så det får räcka, fast det brinner som fan över hela landet just nu! 3 st BH deltar, så det finns ytterligare 4 behållare att tillgå, frågan som börjar klargöras är: klarar vårt försvar att över huvud taget försvara vårt land med såsseriet drickandes bira och grogg, fisandes i hängmattor! Nä, höj lönerna så finns det ännu mindre till verksamhet, jävla bananstat!

  SvaraRadera
 11. Nog för att försvaret behöver pengar men vad ska uppgiften egentligen vara? Kanske det är industristöd?

  SvaraRadera
 12. Försvaret går i höst in i systemkollapsen.

  SvaraRadera
 13. Jäkla cirkur det var här bland kommentarerna. Seriös nyhet, dåligt det där.

  SvaraRadera