Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-07-25 10:04

Bostadsutvecklarna har sänkt priserna med i snitt 8% i Stocholm

Booli rapporterar i ett utskick att bostadsutvecklarna har sänkt priserna på nyproduktion i Stockholmsområdet med 8% jämfört med förra året. Man anpassar sig alltså till utvecklingen av priserna på begagnade bostäder.
Iskallt i Stockholm.

Booli noterar att snittpriserna på lägenheter inom nyproduktion som lagts ut under våren i Stockholm har i snitt sänkts från 76 300:- SEK per m2 till 70 400:- SEK. Det är en prissänkning på 8%.

Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli:
"Nu ser vi att byggbolagen lyssnar på marknaden när de sätter priser på nya projekt. Priserna som sätts nu är anpassade till rådande marknadsläge och många projekt som prissatts tidigare har prisjusterats."
I landet som helhet ska priserna på nyproduktion sänkts med 9% kan man tolka Boolis formuleringar som.

Visst är det fantastiskt att det helt plötsligt blivit billigare att bygga nya bostäder - denna prissäkning på nyproduktion överträffar alla politiska åtgärder vi sett - det enda som behövs för att det ska bli billigare att producera nya bostäder är alltså att allmänheten slutar betala för höga priser.

Förhoppningsvis blir det alltså ännu billigare att bygga nyproduktion när priserna fortsätter falla.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Ja.
  Priserna återspeglar snarare vad folk kan betala, en löneökning eller skattesänkning innebär ett ökat låneutrymme. Bostadsutvecklarna, bankerna och kommunerna skär ansvarslöst och kortsiktigt stora bitar ur kakan för att de kan. Förlusterna kommer att socialiseras till oss alla, vi har ju alla snurrat med i karusellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag, tänk vad bitter jag kommer bli.

   Radera
  2. Inte jag heller!
   Jag har heller inte använt min bostad som."bankomat" för att köpa tjafs på H&M eller åka till Thailand... 😁

   Radera
  3. Vi kanske tror oss ha njutit en stund extra av en lånefinansierad/dopad högkonjunktur. Jag inbillar mig att när väl skulder som inte kan betalas skrivs av finns risk för bitter eftersmak.

   Radera
 2. Man kunde lösa problemet på detta sätt.

  https://www.youtube.com/watch?v=BcyYyyaPz84

  SvaraRadera
 3. Fråga: är det så att "den svenska modellen" där löner sätts via kollektivavtal ett skäl för att löner till sjuksköterskor, poliser osv inte möter efterfrågan? Har centralmakten istället valt att låta nominell BNP-tillväxt drivas av byggsektorn alla led via den gigantiska skuldbubblan? Samt dessutom av det invandringsindustriella komplexet (där "vinster i välfärden" inte får diskuteras)?

  Isf, hur låg tillgång på poliser etc kan tillåtas innan den svenska modellen brister? Och hur avgörande blir en nedstöngning av byggsektorn sånt det invandringsindustriella komplexet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart försöker bostadsutvecklarna maximera priserna och självklart sänker de priserna när de inte får sålt. Rena rama självklarheter, någon som trodde något annat? Är.det något att vara upprörd över? Helt vanlig marknadsekonomi, något som skapat allt välstånd vi har här i landet.

   Radera
  2. Något konstigt med kommentarsfunktionen. Mitt inlägg ovan skulle inte hamna som en replik.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Carmania
   Haha :) Nej, men det har skapat bankernas välstånd. Samt hushållens skulder. Inget annat. Att bankerna hittar på pengar som hela samhället sen ska betala ränta på borde alla vara upprörda över. Eftersom det är dit större delen folks liv har gått.

   Radera
  5. Den gamla konspirationsteorin. Även du kan skapa pengar på precis samma sätt som bankerna (med skillnaden att du inte har några reservkrav på dig). Upprätta ett låneavtal med din granne där grannen har en kredit med pengarna innestående hos dig och vips har du skapat pengar. Du tjänar ränta på pengar som "inte finns". Häpp!

   Radera
  6. Förutom att då inte har skapats ngn valuta, om inte HMG trycker egna sedlar, som då ej är lagliga betalmedel varför grannen inte kommer acceptera dem, alternativt liknar de SEK varvid HMG blir dömd för falskmynteri.

   Häpp!

   Radera
  7. Kloka ord Anders, man måste se byggsektorn i det större perspektivet. En stor del människor skuldsätter sig med mångmiljonbelopp för att kunna få en bostad. Till priser satta i lågräntemiljö, högkonja och med maximal vinst för bostadsutvecklarna. En annan stor del som inte har betalningsförmåga tillhandahålles främst hyresrätter.
   Priserna är så höga att mindre prisvariation innebär stora summor eget kapital läs insats försvinner. PÅ 90 talet när vissa fick skänka bort BR köpta för 200 000 så sågs det som personlig katastrof.Idag löjliga summor jämfört med dagens ev förluster.
   Politikerna har givetvis satt oss i denna situation. Men de som följt med på tåget står inte utan ansvar heller. Tyvärr kommer inte de som "skött" sig komma undan det slutliga betalningsansvaret för en sådan politik.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Re Anders
   Du har grovt missförstått vad banker gör och vad pengar är. Men att få någon att överge en konspirationsteori är lika svårt som att få någon överge en sekt.

   Radera
  10. @Carmania

   Faktum är, att jag tror jag förstår dessa saker bättre än de flesta. Ditt inlägg ovan, om grannen, visar tydligt att du själv inte förstår något av dessa saker.

   Jag skulle gärna förklara det hela för dig, men bloggägaren har gjort ganska tydligt att han helst inte vill att detta skall diskuteras i hans kommentarsfält.

   Jag betackar mig för övrigt för ogrundade och felaktiga påhopp om sekterism eller konspirationsteorier.

   Mvh.

   Radera
  11. @Bengt: "Tyvärr kommer inte de som "skött" sig komma undan det slutliga betalningsansvaret för en sådan politik."....Nä precis. Jag tror dock att endast dom som skött sig kommer få betala då dom som inte har pengar inte kan betala. :)

   Radera
  12. Ja, priserna på bostadsrätter är tillbaka på 2015/2016 års nivå i Stockholm och på 2017 års nivå i Göteborg. Vilken katastrof! Och vi ser ju redan nu hur hushållen ställer in betalningarna och tigger om bidrag.

   ..... eller inte. Inte heller om priserna faller 10% till kommer någon mer än kvällspressen (som fiskar upp de värsta torskarna) och bloggläsarna att drabbas särskilt hårt. Det har förstås med högkonjunkturen att göra, men vad pekar på att svenska räntor skulle gå upp om vi går mot lågkonjunktur, egentligen? Inte de långa marknadsräntorna i alla fall.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  14. Carmania
   Nej, det är du som inte förstått hur pengar skapas. Detta blev mer allämnt känt via internet för 10 år sen.... Har du legat under en STEN sen dess?
   Detta har inget med nån teori att göra. Det är fakta. Det är precis så bankerna skapar pengar. Problemet är folk som blivit indoktrinerade och hjärntvättade av systemet och vägrar acceptera nåt som går emot den världsbilden. Hur mkt bevis som än läggs fram. Det är privatbankerna som skapar nya pengar när du tar ett lån. Fakta. Finns inget o ens diskutera gällande den frågan.

   Radera
 4. 1. Nyproducerad lägenhet som köptes på Liljeholmskajen med sjöutsikt mot Söder för 1,5 år sen. Förlust för säljaren 4.5 -3.5 = 1 miljon kronor på ett och halvt års boende.

  2. Blocket. Flera annonser under "uthyres sthlm". Orsak till uthyrningen; lägenheten går ej att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kryllar lägenheter att hyra i liljeholmen när jag sökte. Du har helt rätt. Svettigt!!

   Radera
  2. Pratade igår med en person som bor i mindre stad. Har hyrt ut sin BR i snart 1 år. Reglerna i föreningen är max 1 års uthyrning så nu tvingas hen sälja.

   Radera
  3. Liten fundering, tror ni att föreningarna kommer ändra sina stadgar för att tillåta längre uthyrning i dagens marknadsläge? Vissa styrelser kommer nog hellre vilja göra detta än att se lägenheterna i deras förening säljas till "underpris" (vilket ju i så fall skulle dra ner övriga bostadsrättsmedlemmars förmögenhet).

   Radera
  4. Angående max ett års uthyrning av BR:

   1. Jag har fått uppfattningen att BR-föreningar inte får/kan ha regler som tillåter längre uthyrning är 1 år. Varför skulle det annars vara så att alla BRF har denna regel? Verkar inte stå något om det i bostadsrättslagen. Däremot kan jag tänka mig att bankerna inte skulle gilla om det tillåts. Jämför med ägarlägenheter som kan hyras ut hur som helst. De är relativt få i Sverige, vet någon om bankerna hanterar lån annorlunda för dem? I andra länder där ägarlägenhet är standard brukar bankernas lånekontrakt innebära att man inte får hyra ut lägenheterna i andra hand. Samma sak om man vill köpa en hyresfastighet som investering i Sverige, då vill bankerna ha 50% egen finansiering.

   2. Många BRF tillåter uthyrning mer än ett år, fast bara ett år i taget men med förnyad tillåtelse. Speciellt för styrelsemedlemmar i BRF. Jag har hört anekdoter om styrelsemedlemmar som äger flera lägenheter i samma BRF för andrahandsuthyrning.

   Radera
  5. @Joakim: Intressant teori. Så bör det bli om man inte går emot sina egna intressen.

   Radera
  6. @Unknown

   Inte helt ovanligt att privatvärdar som omvandlar hyrehus till brf blir sittandes med ett par lägenheter i föreningen. Enligt min åsikt så är det dock i regel bara positivt för föreningen, som på så sätt garanteras viss kompetens då de oftast sitter kvar i styrelsen och ser till att underhåll sköts och kostnaderna hålls nere.

   Radera
  7. @Unknown

   Såvitt jag vet har bara allmännyttan i regel en gräns om ett år, och omprövar andrahandsuthyrningen halvårsvis. BRF:er jag haft med att göra gör det årsvis, eller varje gång man byter hyresgäst, men har i regel ingen bortre gräns om uthyrningen kan motiveras, men kan man inte visa att man avser att flytta tillbaka har brf rätt att neka andrahandsuthyrning och kräva försäljning.

   Radera
  8. Greenious: Vi pratar om olika saker. Diskussionen handlade om privatpersoner som hyr ut sin bostadsrätt i andrahand. Du pratar om bostadsrättsföreningar som hyr ut lägenheter som föreningen äger. Det är något annat.

   Radera
 5. Men samtidigt som priserna har sänkts i Stockholm så har antalet byggstarter totalkraschat. Utifrån en simpel utbud- och efterfrågemodell verkar det som att utbudgets priselasticitet är extremt högt. Missförstå mig rätt, jag tror absolut att det finns övervinster i bygg- och bostadsutvecklingsbranschen men jag tror tyvärr att branschen är alltför trasig för att reparera sig själv bara för att priserna går ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket vettigt skrivet.

   Jag tror det blir broms nu. Bostadsutvecklarnas marginaler kommer pressas på existerande projekt (det ser man redan, tydligt i t ex JMs kvartalsrapport), och man kommer vara osugen på att sätta igång nya projekt (åtminstone i högkostnadslägen).

   Kanske, kanske kan det också svänga ner till att kommunerna inte tar ut lika höga priser för marken, men det är en process som nog tar många år. Känns mer troligt att det kommer byggas mindre framöver, och då stabiliseras priserna på grund av lågt utbud.

   Radera
  2. Det är inte bara byggbranschen som är "trasig", och visst har du rätt i att de inte kan reparera sig själva, staten med alla normer, regler, skev beskattning osv har ju skapat miljön där dessa företag frodas. Sämre konjunktur förändrar ingenting.

   Radera
 6. Ja, nu kommer det att bli mycket gnäll...

  SvaraRadera
 7. Högkonjunktur med svag krona och stigande producentpriser kan ge bättre köptillfälle på bostadsmarknaden senare för den som inte behöver köpa nu, behovet för räntehöjningar kan mycket väl komma till hösten.

  SvaraRadera
 8. Det var en väldigt förnuftig slutsats,
  -Visst är det fantastiskt att det helt plötsligt blivit billigare att bygga nya bostäder-.

  Många som skrivit att det faktiskt kostar XXXkr att bygga och att priserna var/är rimliga.
  Helt plötsligt har vi ju svart på vitt hur fel dom hade, surt bara att man inte minns vilka dom var...

  RE: Mopongos kommentar ovan, övervinsterna har ju tagits ut i hela kedjan, vi har dyrast mark i Europa, dyrast materialpriser, dyrast byggpriser, fem lager av entreprenad där alla skalar av 15% i vinst osv.

  Dom som går i konkurs är ju bara bostadsutvecklarna som redan betalat för mark och material.

  Är det inte egentligen korruption när en entreprenör lägger ut hela projektet på en underentreprenör, som lägger ut hela byggandet på en underentreprenör?

  Tex. många kontrakt som jag sett internationellt tillåter inte parten i kontraktet/entreprenören att lägga ut hela projektet på en underentreprenör.

  Dessutom så går väl all markanvisning och projekt till ett par tre stora drakar som alla mindre får försöka livnära sig på.

  SvaraRadera
 9. En sak jag undrat över som någon kanske kan svara på är

  Om du köpt något annat och väljer att hyra ut den gamla bostaden vart och varifrån får de pengar nu för tiden när bankerna kräver attman måste sålt tidigare ?
  Skulle vara mycket intressant Lars att undersöka en lista hur bankerna ställer sig till sälja först köpa sen, samt skuldkvotstaket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte du ett hus för 1,5 miljon för 25 år sedan så är huset värt 8-9 miljoner idag runt Stockholm. Har du amorterat har du typ belåningsgrad 0. Använd 50% och köp ett nytt hus. Dom enda som sitter med svarte petter är stackarna som skall låna hela beloppet(75%). Inte så bra i en fallande marknad. Kan bli katastrof om räntan plötsligt skulle börja gå upp och ägaren tvingas sälja. Existensminimum livet ut. Finns sådana exempel från 90-talet. Men då var det annorlunda. Nu har vi en lånebubbla utan dess like. Får se vad eliten ãndrar på vid nästa krash. Folkhemmet är nog i siktet att bli torpederat. Centerns Annie Lööf har redan fått in minimumlöner 8.000kr/mån + statligt bidrag 4.000/mån. Med tanke på alla jobb som lagts ut i andra länder, minskas de riktiga jobben i Sverige. En som tjänade 35.000/mån blir plötsligt en hjãlpreda för 14.000/mån. Går inte direkt men över några år. USA har redan gått igenom den svängen. Nu står vi på tur. Just watch and see.

   Radera
  2. Vid alla stora förändringar säljer eliten in förändringen med en komisk lögn. Ta bara då kvinnorna tvingades in på arbetsmarknaden. Förr fanns mammorna hemma med barnen till skoåldern. Plötsligt tvingades kidsen in på dagis vid 1,5 år, fastän läkare och psykologer vet att det inte är bra för barnen. Hur gick lögnen då? Jo, jämlikhet. Frågar du en svensk varför kvinnan jobbar idag svarar dom reflexmässigt: jämlikhet! Så korkat. Innan 70 talet klarade sig en familj på 5 pers med en persons inkomst. Bil och landställe hade många också. Idag måste båda föräldrarna jobba, för ungefär samma standard. Alla är lurade! Hade man velat haft jämlikhet hade båda kunnat jobba 4 timmar per dag. Att vi har mer prylar beror på teknikutvecklingen främst.

   Radera
 10. prisnedgången beror primärt på demografiska effekter
  det finns helt enkelt inte tillräckligt många "svenska" förstagångsköpare på marknaden för att matcha utbudet oavsett om de har råd eller ej
  asylsökande o dyl. duger inte som BLT-kunder hos banker och byggbolag (ännu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många svenskar i åldern 18-35 som vill och behöver ha någonstans att bo. Men man kanske inte har ett fast jobb eller får inga jobb över huvud taget. Då får du inte låna till bostadsrätt/hus eller hyresrätt. Och sen ãr priserna tex i stockolm sinnessjuka. 9 miljoner för en villa i en förort är ganska vanligt. Storföretagen lãgger ut jobben utomlands. Vattenfall, Trafikverket osv. 2008 försvann 300.000 industrijobb från sverige. AstraZenecas forsking försvann. Finns väl inget kvar av Medicin forskning idag. Kabi, Astra etc alla borta. Dessa jobb som gett bra löner har ersatts med skitjobb, typ pig-jobb. Centern gillar att ersätta lönsamma jobb med riktiga skitjobb. Se bara deras låglönejobb. 8.000 + 4.000 statliga bidrag. Folk kan inte låna till något med dessa löner. Dessutom tvingas folk ha 2 jobb för hyra och jobb. Man tvingas hyra en skrubb för 10.000 av någon som köpt en bostad för att hyra ut i 2a hand. Buy-to-let som det heter i England. De som hyr tvingas lägga man 50%, eller mer, av lönen på hyra. Du har i praktiken fått en slavklass!! Svenska politiker vet vad dom gör och siktar in sig på detta. Kan bli du eller jag som blir av med jobbet och hus, för att sen tvingas in ockerhyra och 2 jobb. Tacka Lööf kan du göra sen.

   Radera
  2. Du förstår kanske varför det var längesedan jag senast röstade på det extrem uber nyliberala Centerpartiet

   Radera
  3. Eller så snyter man sig och skaffar sig ett jobb, istället för att tråna efter de där 9-miljonersvillorna som inte riktigt är till för 18-35-åringarna.

   Det finns fler jobb till högre lön i Sverige nu än någonsin. Tydligen är det nån med inkomst som köper de där dyra villorna du gnäller om.

   Radera
  4. Bra skrivet Spartacus, på dom bara.

   Radera
 11. Lugn, kronan forsätter dyka och vips så är svenska bosatäder ännu billigare. Den flitige spararen är förlorare som vanligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av Sveriges numera ekonomiska hörnstenar dvs maktfaktorn immigrations- och bidragsindustrin vädrar morgonluft. V och MP nu ca 16% ihop enligt ny mätning.
   Inte bara den flitige spararen är förlorare utan hela landet om dessa får mer inflytande. Gissar också att kronförsvagningen får ännu mer bränsle om inte S tar sitt förnuft till fånga och vänder sin rygg mot dessa antidemokratiska partier.

   Radera
  2. Letar du efter ett företagslån, personligt lån, bostadslån, bil
   lån, student lån, skuldkonsolidering lån, osäkra lån, venture
   kapital osv. Eller var du nekad ett lån av en bank eller en finansiell
   institution av en eller flera skäl. Du är på rätt plats för
   dina lån lösningar! Jag är en privat långivare, jag ger ut lån till
   företag och privatpersoner till låg och överkomlig ränta på
   2%. Intressera. Vänligen kontakta oss via e-post
   [email protected]

   Radera