Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2018-07-22 12:34

Börsen återhämtade sig under veckan - nya varningar om finanskris

Veckans börsutveckling bjöd på en återhämtning, även om det blev lite vinsthemtagningar inför helgen under fredagen. Och tre av finanskrisens giganter går ut och varnar för att minnet är kort.
Dagschart OMXS30
Berättelsen där här veckan handlar väl generellt om rapportsäsongen, och att bolagen levererat rapporter i linje med eller överförväntningar. Så börsen har hoppat upp lite i veckan.

Annars samlade en arrangör kända namn från finanskrisen som Hank Paulsen, Ben Bernanke och Timothy Geithner för att varna för att erfarenheterna från finanskrisen 2008 redan riskerar att vara bortglömda, och att de systematiska riskerna i ekonomin kvarstår. (Inte en länk nordic.businessinsider.com/paulson-geithner-and-bernanke-warn-on-growing-financial-crisis-risks-2018-7)

Kort sagt att det är en ny finanskris på gång. Beskedet handlar förstås bara om USA, och skulle förstås aldrig påverka resten av världen.

Vi vet alla att man bara skjutit upp problemen från finanskrisen och den efterföljande skuldkrisen, i hopp om att konsekvenserna får tas när någon annan har makten och får ta smällen. Och att folk och marknader ska glömma bort, invaggade i falsk säkerhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Det var en bra börsvecka förra veckan, hyfsat tryck i de svenska företagen (som det ska vara på toppen av en högkonjunktur).

  Visst blåser det upp till storm, och det kan kanske bli en USA-kris plus handelskonflikter plus synkad lågkonjunktur (ras i vår export) som ställer till det nästa gång.

  Om jag förstår artikeln rätt så är man alltså orolig för lättare finansregleringar och för USAs kroniska budgetunderskott, plus då USAs politiska käbbel med två partier som står allt längre från varandra = kompromissvilja noll. Ja, det är svårt att säga emot tycker jag. Återstår att se när vi får en "trigger".

  SvaraRadera
 2. Om konstlat låga räntor och stora skulder var viktiga komponenter hos förra krisen så kommer naturligtvis än lägre räntor (i Sveriges fall -2.5%) och än mer skulder (6-7% tillväxt per år) att leda till en än större kris. Kicking the can down the road.

  Räntekurvan är ingen kurva längre i USA, den är platt som en prärie. Och FED flaggar för fortsatta höjningar av de korta räntorna, vilket snart borde invertera "kurvan", kanske inom ett år?

  Det finns mycket energi inbyggt i systemet just nu som en dag kommer att frigöras på ett okontrollerat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som så många gånger förekommer en kris till. Vi överlever nog nästa också. Är inte så orolig för människors överlevnad. Några får flytta, andra får söka nytt jobb. Det löser sig. 😊

   Radera
  2. Jag tror räntekurvan kommer invertera bra mkt snabbare än inom ett år.
   https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

   Radera
  3. SäS

   Korrekt, jag menade effekterna av den inverterade kurvan på finansmarknaderna (men skrev inte det).

   Radera
  4. @Skatt är stöld: Hur påverkar det RB? Ingves är ju immun.

   Radera
 3. Onödig oro...sparandet är ju väldigt högt och det finns otroligt mkt pengar i världen så det är väl bara för centralbankerna att sänka räntorna ännu mer så att folk tvingas investera pengarna i sånt dom inte hade investerat i utan räntedopning. Det är en bra lösning. Det funkar i Sverige. 30 kvadrat för 5 miljoner. Why not?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara begåvningsreserven som betalar så mycket för så litet... 😁

   Radera
  2. Av någon anledning betalar även arbetsgivarna begåvningsreserven bäst då dom uppenbarligen har råd med det.

   Radera
  3. Bengt, för att parafrasera: det finns två sorters människor. De som tillhör begåvningsreserven och de som anklagar andra att tillhöra den.
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Beg%C3%A5vningsreserv

   Radera
 4. Rekommenderar alla att se filmen The Big Short, angående finanskrisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra tips!

   Kan också rekommendera "Margin Call" och "Too big to fail" på samma tema. Inte lika bra som "The Big Short" men klart sevärda.

   Radera
  2. Kan även rekommendera dokumentären Inside Job på temat om finanskrisen.

   Radera
 5. Hur stor är omsättningen egentligen en sådan här pömsig vecka mitt i semestern då se flesta nog bara tänker på en uppblåsbar pool? 😜

  SvaraRadera
 6. Ben Bernanke varnar om finanskris... Visserligen borde denna herre ha stenkoll eftersom han har varit en bidragande faktor i vidareutvecklingen av koncepten QE och ZIRP!

  SvaraRadera
 7. TA ger nedgående trend på svenska börsen. Bostadskrisen gör avtryck. Alla kan inte låna till konsumtion, taket verkar ha nåtts. Svenska husindex ligger på 600, borde ligga runt 100-150 långsiktigt. Europas banker är utslagna, många ner -90-95% sen 2007. Ja, att skiten håller ihop fortfarande känns faktiskt märkligt. Någon sorts korrigering kommer, förutom de -10/15% i husmarknaden vi redan sett.

  SvaraRadera


 8. Inte så märkligt att det håller ihop då centralbanken ECB sen finanskrisen bröt ut i PIGS-länderna köper upp skuldpapper med printingpressen för att hålla räntorna nere och invagga marknaderna i säkerhet vilket ger att investeringslusten hålls uppe. Vilket val hade ECB då att göra och vilket val tar de om krisen bryter ut igen? Printingpressen eller låta finanssystemet braka ihop?

  Finns inte vad jag kan se något som skulle spräcka bubblan i närtid.

  SvaraRadera
 9. Det som skulle kunna hända är att några/några större aktörer börjar sälja, ingen vill ju sitta med "Svarte Petter" när Dominobrickorna börjar falla. Det gäller att lämna partyt innan "Bålen är slut"

  SvaraRadera