Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-07-30 10:35

10-årshögsta elpriser

Elpriserna i elområde 3 ("Stockholm") är nu de högsta för juli månad sedan 2008. Underskottet i vattenmagasinen motsvarar nu hela årsförbrukningen av el i Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län tillsammans, med nästan 30% av Sveriges befolkning. Då har ännu inte två reaktorer i Ringhals avvecklats, vilket kommer ske 2019 - 2020.
Vattenfalls ena kraftverk nedanför Helvetesfallen i Trollhättan.
Elpriset ligger på timbasis just nu på 59:23 öre per kWh oräknat skatter och moms. Vattenfall anger rörligt elpris till 54:06 öre per kWh, men avser då antagligen rörligt elpris för de som har månadsavläsning och inte timavläsning. Likväl är dessa dryga 54 öre det högsta julipriset sedan sommaren 2008, dvs ett 10-årspris.

Vattenfall tror att priserna riskerar bli ännu högre i ett pressmeddelande, och rekommenderar förstås kunderna att binda elpriserna när de är som högst. 

Man ska förstås aldrig binda elpriser när de är som högst, man ska binda dem när de är som lägst. Band man i våras kunde man på treårsavtal fått 38 öre per kWh, eller en besparing inklusive moms på drygt 3000:- SEK per år för villan med 15 000 kWh i årsförbrukning1., jämfört med aktuellt rörligt pris.

Vindkraften har förstås också gett mindre än normalt på grund av vädret. Är det varmt ger vindkraft lite, pga att värmen följer högtryck. På samma sätt ger vindkraft som minst när det är kallt, eftersom köldknäpparna vintertid också följer högtryck.
Kolkraftverk.
Nu ska två reaktorer stängas i Ringhals, med start 2019, så dagens elpris kan antagligen kommas ihåg som den gamla goda tiden. Ringhals ägs av just pressmeddelandets Vattenfall, som därmed kommer få betydligt mer betalt för elen från sina övriga kraftverk i Sverige, samt importerad el från Vattenfalls kolkraftverk på kontinenten. Vattenfall äger fortfarande sju kolkraftverk i Tyskland och Nederländerna - det var bara kolgruvorna man sålde av för att ägaren regeringens kulle kunna låtsas vara miljövänliga. Vattenfall köper förstås fortfarande in kolet.

Kanske är det med den insikten som bolaget rekommenderar ett låst elpris?

Den förtida nedläggningen av två reaktorer i Ringhals sades vara på grund av de låga elpriserna. Det är ju åtminstone ärligt av Vattenfall att på så vis medge att deras mål är högre elpriser.

Vattenfall ägs av svenska staten. Man betalade i vintras ut 2 miljarder kronor till staten i utdelning.

1. 15000*(54.06-38)*1.25=3011
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Det är bra att det är höga energipriser för då blir det mycket skatt som kan användas för att vänstern och Alliansen ska kunna köpa röster med bidrag resp skattesänkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattenfall är affärsstyrt och väljer den modell som ger mest avkastning, i detta fall smutsig brunkolskraft. Dessutom sätts elpriset på Nordpol på marginalen dvs den dyraste kilowatttimmen sätter prisnivån för hela potten.
   Det finns inget samhällsansvar eller någon slags riksnytta att ge medborgarna billig och ren energi. Ägarna skulle kunna ge sådana direktiv om de ville...

   Radera
  2. .. Om vi får en ny regering som tänker mer på Sverige så. .

   Radera
 2. Kolet till de kolkraftverk som Vattenfall fortfarande äger kommer inte från de brunkolsgruvor med tillhörande kraftverk. Kolet till de kraftverk som är kvar kommer bland annat från colombia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart kokset måste ut o färdas.

   Radera
  2. Koks som koks. Blir dyrt om man tar fel (alt väldigt mörk näsa).

   Radera
 3. Kan vi inte bara rösta bort de som vill ha det såhär och ändra tillbaka till MER kärnkraft och mindre trams?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att hälften av de röstberättigade inte ens är medianbegåvade så tror jag det blir svårt att rösta bort vansinnet.

   Radera
  2. En folkomröstning med underskrifter. Där de som är för nedläggning av baskraft får mindre tilldelning av el eller högre elpris. Rättvist, då man får det man röstar på.

   Radera
  3. Nils, jag trodde du skulle skriva att man kunde använda underskrifterna för att vid ett senare tillfälle kunna leta upp de ansvariga (vid "fel" beslut) och... hmm.. ställa dem inför rätta. :)

   Radera
 4. Bor i SE4 (Södra Sverige) och just nu importeras det 500MW från Tyskland - samtidigt exporteras det från samma elområde 600MW till Polen och 450MW till Litauen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De stora tyska brunkolsbrännarna fungerar bäst om de får köra med konstant belastning och inte behöva gasa och bromsa ryckigt.

   Antagligen ersätter de också ineffektiva - dyrare - produktion i Polen och fr.f.a Baltikum till gagn för alla

   Vattenfall sparar på Suorva och Messaure inför hösten och betydligt högre vinster

   Radera
 5. Fantastiskt, det här kan vara enda gången i mitt liv jag lyckats tjäna på att binda upp något - elpris med påslag för 100% vindkraft för 42,36kr! Om det bara gällt en storinvestering och inte mina 244 kr/mån...

  SvaraRadera
 6. Enligt Svenska Kraftnäts Kontrollrummet är det ofta Danmark och Finland som underpresterar vad gäller elproduktion och importerar stora mängder energi. Det förvånar mig eftersom jag upplever dessa länder som pragmatiska. Finland borde kunna fortsätta att bygga ut kärnkraften och båda länderna borde kunna bygga mer gaskraftverk. Räknar de helt enkelt med att alltid ha tillgång till billig norsk vattenkraft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör aldrig affärer med en dansk!
   Du förlorar alltid!
   Och 1 DKK står i över 1,40 SEK..

   Dansk volatil vindkraft regleras av norsk vattenkraft och i Finland lever man i symbios med sovjetrysk kärnkraft från Kola och Sosnovij Bor..

   Endast Sverige Fridolin har...

   Radera
  2. Finland importerar mycket el från Sverige. Gissar att det är ca 4ggr mer än den ryska importen. När det blåser i Danmark importerar vi från dem. Danmark fick för övrigt över 40% av sin el från vind förra året.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Mitt elavtal går ut snart och jag måste ha bestämt mig innan 12 augusti annars tecknar Vattenfall ett 1-års kontrakt. Vad gör jag? Dansar regndansen och hoppas på mer regn så att vattenmagasinen fylls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leta upp billigaste rörliga elpris med kortaste bindningstid.
   Det har lönat sig för mig i längden även om vissa månader varit dyra.

   Byt sedan avtal minst en gång om året.
   Just nu spekulerar jag i en vår höst. Varm sommar brukar generera mer stormar och regn.

   Radera
 8. Hm, jag får nog räkna en gång till på att montera solceller på ladugårdstaket.

  SvaraRadera
 9. Måste alltid solcellerna sitta på taket?
  Blir det inte lättare att underhålla såväl tak som solceller om man bygger ställning på marken att montera på? Sopa av snö måla tak och så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du bara plats så kan du sätta dom var du vill. Kanske kräver bygglov om du inte sätter dom på taket dock.

   Radera
 10. Den gröna sidan har kämpat i decennier för att förstöra Sveriges elproduktion och eldistribution och att höja priset så att det svider i Svenssons plånbok .Nu är målet inom räckhåll med elbrist och rekordpriser .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och inte många undrar varför de håller på sådär.
   Några konstaterar kallt att de gör det, men tror att det beror på nåt slags miljömål.
   Jag tror däremot att "de Gröna" sedan länge är djupt infiltrerade av åtminstone "de Röda" och bara låtsas bry sig om miljön nuförtiden. Deras förslag är alla inriktade på att ställa till en massa systembelastande skit för vår samhälle.

   Radera