Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-06-15 10:59

Villabyggandet har fallit 19% i landet - Anebyhus varslar

I linje med Myresjöhus minskade försäljning med 20% föll nybyggnationen av villor (småhus) med 19% under årets första kvartal. I främst Stor-Göteborg ökar dock byggandet av småhus. Även Anebyhus varslar nu.
Förändring påbörjade småhus första kvartalet 2017 mot första kvartalet 2018. Data: SCB
Småhusbyggandet föll alltså med 19% under första kvartalet 2018 jämfört med första kvartalet 2017. Det innebär en minskning på 617 byggstarter av småhus.

Regionalt har dock byggandet ökat, främst i Stor-Göteborg, men också i mindre omfattning i Södermanlands län. Justerar man för byggandet i Stor-Göteborg faller dock byggandet i Västra Götalands län.

Småhusleverantören Anebyghus varslar nu 34 anställda och sällar sig därmed till Myresjöhus. Uppsägningarna sker dock i produktionen och inte tjänstemän på huvudkontoret.
"Idag, den 14 juni, varslar Anebyhusgruppen 34 kollektivanställda i produktionen i Ruda och Åseda om uppsägning på grund av arbetsbrist. Varslet är en följd av en vikande marknad, framförallt inom grupphus, och ett led i arbetet med att effektivisera organisationen."
Likt Myresjöhus har man expanderat kraftigt de senaste åren, men evig tillväxt gäller som bekant inte.

Vi kan nog utgå från att vi bara sett början av varslen i branschen, särskilt som konjunkturen bara börjat vika och vi inte är i lågkonjunktur än. Tänker vi oss att själva småhuset går på ca 1.5 MSEK, så motsvarar det schablonmässigt ett och ett halvt heltidsårsarbete. Ett minskat byggande med 617 hus på ett kvartal innebär alltså att ca 925 ska bli av med jobbet. Minskar byggandet lika mycket resten av årets kvartal klättrar det minskade behovet av arbetskraft upp mot 3700 personer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Man har nog redan tidigare även "varslat" bland de baltiska byggarlagen som far land och rike kring och monterar upp husen..

  SvaraRadera
 2. Åker förbi en del byggen på cykel och hör aldrig några byggjobbare prata svenska. Nåt öststatsspråk verkar det vara i samtliga fall.

  SvaraRadera
 3. Sverige Sverige : https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/06/04/klarar-sverige-en-finanskris.html

  SvaraRadera
 4. Jag och min hustru skulle gärna köpa/bygga en ny villa om vi kunde. Problemet på min ort är nämligen att kommunen inte släpper några tomter kring huvudorten, utan endast i småorterna som ligger 2-4 mil ifrån huvudorten. Och till med där är det ont om lediga tomter.

  På den öppna marknaden finns det för närvarande en enda tomt till försäljning. Den tomten ligger 2 mil ifrån huvudort och kostar dryga 2 miljoner, dessutom är den kopplad till en husfirma. Så man får bara välja den tillverkarens byggsatser.

  Så om man ville rädda husproducenterna ifrån kommunernas sida, så kanske det vore dags att börja projektera lite "villamattor" a la 70-tal. Men det är klart i en sossekommun vill man ju inte bygga fler villor. Villaägare röstar ju blått, gud förbjude...

  SvaraRadera