Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-06-27 18:16

Vi avbryter för ett meddelande från sosseriet

Lägger den här. Vi vet ju alla hur många bostäder sosseriet ordnat fram åt alla oavsett den egna eller föräldrarnas plånbok under de senaste fyra åren, inklusive via sosseristyrda kommuners allmännyttiga bostadsbolag. För att inte tala om amorteringskrav etc.
Sosseriet kunde inte ens ordna ett konferensrum åt Anders Ygeman.

Med det sagt så är det idiotiskt att avreglera efterfrågesidan av en marknad via fri hyressättning, särskilt som det är en monopol- eller oligpopolsituation på hyresmarknaden i de flesta kommuner. En marknad har två sidor och som jag skrivit förut måste man avreglera utbudet, något sosseriet röstat nej till när de i samarbete med ytterhögern i form av Sverigedemokraterna stoppade rätten att hyra ut bostadsrätter fritt under förra regeringen.

Ovanstående valpropaganda är populism, och vänder sig till överutmanade väljare, dvs en minoritet, de flesta är trots allt normalutmanade eller underutmanade.

Alla som känner att Sverige blivit starkare och tryggare under sosseriets senaste fyra år vid regeringsmakten kan förstås rösta på partiet ändå.

Diskutera i små grupper.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Varför skulle det vara "idiotiskt" att avreglera efterfrågasidan? Det ger ju effekt på utbudet på sikt (såklart, sålänge man inte helt förkastar marknadeskonomi), och det ger dessutom effekt i närtid genom att folk får ett incitament att flytta till mindre / tränga ihop sig / osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en god ide att "förkasta marknadsekonomi" om det inte är en marknadsekonomi som studeras.

   Att släppa vinster fria i en fortsatt lika reglerad marknad är att göra marknaden mer toppstyrd, inte mindre.

   Radera
  2. OK, så det är en "big bang"-avreglering som är bästa alternativet i så fall.

   Har du något eget förslag?

   Radera
  3. Förutom "big bang"-avreglering?

   Nej. Jag ser inte varför det behövs mer förslag.

   Radera
 2. Eftersom 30-40% går ut grundskolan som funktionella analfabeter och dyskalkier så är vi inte så långt ifrån de överutmanades majoritet som herr bloggarn vill antyda...

  SvaraRadera
 3. Flera S styrda kommuner lovar bostadsgaranti för unga, man ska bygga 100 ungdomslägenheter per år mm. Desperationen är total och man pumpar skamlöst ut allt valfläsk man kan fantisera fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar på att de ska damma av den gammla klassikern med butler i tunnelbanan.
   Den känndes lagom verklighetfrånvänd.

   Radera
 4. Dessutom är kommunen inte bara största ägare på en konkurrensutsatt marknad, man är också byggnadsnämnd. Vad tror ni, risk för jäv när byggregler ska följas och det är brottom att hyra ut innan byggen och lyxrenoveringar avslutats. Karriärvägen för kommunpolitiker är väl bostadsbolagen eller tom hyresgästföreningen.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Fler och fler städer vill stoppa möjligheten att hyra ut även ägarlägenheter fritt eftersom airbnb mfl anses konkurrera och höjja boendekostnaderna i städer. Förklara gärna på vilket sätt detta är ett feltänk.

  De flesta brf ägare var heller inte inställda på att bo grannar med hotellverksammhet när de köpte sin bostad.

  SvaraRadera
 7. Genom att ge privatpersoner möjlighet att investera på fastighetsmarknaden skulle problemet minska. Idag är det nästintill omöjligt för privatpersoner att investera sina pengar på fastighetsmarknaden. Du måste vara mycket väl stadd vid kassa för att kunna köpa två bostäder.
  Titta på Storbrittanien, mängder av bostäder ägs och hyrs ut av privatpersoner istället för att slänga iväg pengarna i pensionsförsäkringar eller aktier som folket ändå inte förstår sig på. Särskilda buy-to-let lån erbjuds till britterna av bankerna till privatpersoner som vill äga en hyresbostad.
  Demokratisera investeringsmöjligheterna, det är det bästa sättet att sprida kapitalet och öka antalet bostäder, öka rörligheten på hyresmarknaden och minska förmögenhetskoncentrationen.
  Svenskarna är det folk i världen där flest äger aktier och fonder, låt oss investera i bostäder dessutom, det är en betydligt säkrare investeringsform än aktier.
  Viktigt att låta småfolket ta del av vinsterna så att inte bara storbolagen får pengarna.
  Första banken som erbjuder buy-to-let lån blir jag kund i. Kan Skatteverket dessutom utarbeta ett enkelt sätt att rapportera inkomsterna ska jag till och med betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rapporterar inkomsterna som inkomst av kapital, får dra av 50000 + 20% av intäkten skattefritt om du inte gör några andra avdrag. 30% på resten. Behöver inte göra någon bokföring öht alltså, räcker med att spara de fakturor du skickat ut och summera dem i en enda ruta i deklarationen. Mycket enkelt.

   Radera
  2. Först 20% på hela summan sen -40000. Skattefritt upp till 50000 kr per år.

   Radera
  3. Att äga två hus löser inte trångboddheten om man inte hyr ut det ena. På orter med så billiga villor att man får igen pengarna på rimlig tid är efterfrågan på bostäder låg eller riskerar falla. Jag hyr ut ett litet hyreshus med tre lägenheter och det har varit en nra affär. Vi bodde själva i en lägenhet och med hyror som matchade värme vatten ovh räntor var det ett billigt boende. Det löste inte bostadsbristen. Som hyresvärld älskar man bostadsbrist, och bostadsbristen kan mycket cyniskt lyfta ett område om fel värdarna inte behöver ta in problemhyresgäster för att gå runt. Kallas segregering och behöver inte ha med nationalitet och etnicitet att göra. Jag skulle inte bygga för uthyrning idag även om jag fick kompispris på många entreprenadtjänster. Bygga för försäljning? Tja, priserna är ner rejält på ännu icke uppfört i mitt område.

   Radera
  4. Jag köper inte hus för 4 miljoner för att ha hyresrätts drägg som grannar.

   Radera
  5. Nej, man köper inte hus för 4 miljoner som ligger nära ett " (särskilt) utsatt område "...
   (det gäller att vara noggran med det språkbruk man använder idag ...)

   Då har du varit dum och betalat alldeles för mycket !

   Radera
 8. I Finland är de flesta lägenheter ägarlägenheter, som man kan hyra ut fritt, till marknadshyra. Största delen av hyresmarknaden består av de lägenhetena. Kommunala hyreslägenheter finns, men ofta är de inte så attraktiva och är belägna i mindre attraktiva områden.

  De flesta som hyr, hyr alltså lägenhet av en privatperson. Den som hyr ut är noga med referenser och kräver oftast ett par månadshyror i förskott. Besittningsskyddet är också rätt starkt. Systemet fungerar mycket bra, man får enkelt tag i hyreslägenhet t.o.m. i Helsingfors. Eftersom det finns lägenheter att få tag på kan inte lägenhetsägaren ta för hög hyra, eftersom det då är svårare att hyra ut lägenheten, eller att hyresgästerna omsätts snabbare om hyran upplevs som för hög.

  Förstår inte hur Sverige hamnade i bostadsrättsträsket, med alla dess begränsningar, somsom ser som en av de största bromsklossarna på bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut på motsvarande vis i Norge. Tiotusentals hyresvärdar som hyr ut hundratusentals lägenheter ger fungerande konkurrens och marknad.

   Sverige valde socialistiska lösningar som stora kommunala hyresbolag alternativt socialistiska bostadsrätter, där man inte äger något, utan bara är medlem i en kolchos.

   Radera
  2. Hyresreglering från andra världskriget och framåt har gjort investeringskostnaden för hög i förhållande till förväntad inkomst. Små aktörer har inte vågat bygga. Regler om typ av bebyggelse har också försvårat. Många större villatomter kunde väl rymma en hyresfastighet med 4 lägenheter i två plan. Det är inte den effektivaste husformen, men hade kunnat integreras i villaområden i mycket större omfattning, och hade både haft rimliga byggkostnader och lett till en mer blandad befolking trots olika god ekonomi.

   Radera
  3. Socialistiska lösningar skapar "socialistiska" människor !

   Det var just därför som egna-hemsrörelsen på 20- - 40-talen kvävdes eftersom den skapade alltför självständiga människor som blev varse att de rent handgripligen kunde ta sitt liv och öde i egna händer utan att vara beroende av någon "Parteileiter" eller hyresbolag/bruk/patron..

   Ity egenmakt är farligt för de "styrande" som vill /de/konstruera människor...

   https://www.svt.se/kultur/film/ny-dokumentar-tom-alandh-om-sin-egen-uppvaxt

   Tyvärr verkar det som om SVT-play länken inte länger fungerar...

   Radera
 9. Från hyreschock.se:
  "Socialdemokraterna vill: Motverka trångboddhet genom att införa begränsningar för hur många som kan bo i en lägenhet."

  -Sluta detaljbestämma hur folk lever sina liv!

  Beakta även följande tips:
  -Sluta detaljbestämma hur mycket folk måste amortera.
  -Sluta detaljbestämma hur stort folks handikappanpassade badrum måste vara.
  -Sluta upp med att reglera så jävla mycket onödigt skit som politiker inte ska lägga sig i från första början.

  SvaraRadera
 10. Hm.. jag kan tänka mig att marknadshyror slår egentligen åt båda hållen.
  Det är inte brist på olika recept och idéer om hur man skall lösa bostaskrisen generellt, men det sägs ju inte ofta hur bostadsbeståndet ser ut. Hur många 1:or, 2:or, 3:or, 4:or, 5:or osv och vart de är belägna osv, utan de lfesta diskussioner sker på ett lite oändligt plan, men med brist av en eller annan sort.

  Tveksam till att S kan lösa det, liksom att övriga kan lösa det med en enkel lösning - just för att marknaden/oligopolet blivit invecklad och trasslig.
  De har till viss del rätt i sak att det behövs bostäder med rimliga hyror, och i vissa fall är nog bostäder med höga hyror idag sådana som skulle få lägre hyra med marknadshyra. Men det beror på hur folk skall bo (tex singelhushåll vs parhushåll), liksom vad kostnaden för alla bostäder är.
  Dock är frågan om det är så bra om det samtidigt om det blir ett "Nytt spännande parlamentariskt läge" med en mängd möjliga politiska låsningar, att det samtidigt sker:
  - avreglering av hyror
  - minskning av räntaavdraget?
  Är det inte risk att dessa saker tillsammans sätter ekonomin i svaj samtidigt som politiker är för upptagna med kohandel och inte kan komma till snabba vettiga beslut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalkylen bör vara singelhushåll. Ekonomin kommer att svaja hurusom.

   Radera
 11. Som sagt; 65% av byggkostnaderna är skatter och avgifter, och och på dom 65%-en ligger c:a 30% räntekostnader och nöter. Det som kommer knäcka Sverige är all parasitverksammhet (banker, finansinstitut mm, icke producerande verksamhet).

  SvaraRadera
 12. Allt som politiker detaljreglerar blir det brist på och kräver kontakter för att komma åt. Tur att man inte försökt ta ansvar för matdistributionen.

  SvaraRadera
 13. SvD i dag. En hel generation under 30 år står utanför bostadsmarknaden. Även de med jobb har ej råd att köpa. Räkna med ytterligare kraftiga fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst är det lite så. Men är det verkligen dåligt om den eller stora delar av de yngre generationerna (tex mig inräknat) aldrig köper bostad?
   Det är ju inget självändamål att äga din bostad trots allt.

   Radera
  2. "Måste" man bo i "Tokholms" innerstad eller i dess absoluta närhet ?

   Radera
  3. Måste? Var ska man bo? Flen?

   Radera
 14. Bruksvärdeshyran är fantastisk när gamla platsbyggda 60-talsskåp rivs utoch ersätts med nya som ser ut som 60-talskåp men med usla förvaringsmöjligheter. Eller när man byter till en mordernare blandare, byter ett element mot en handdukstork så ökar hyran, blandare och element förnyas precis som en tv och byts väl när det går sönder. Vad är det för hittepåsystem med ökat bruksvärde? Man river ut slipbara parkettgolv från 60-talet och lägger in nya av sämre kvalitet. Man gör öppna planlösningar, inte för att det är bättre utan för att få påräkna lite större uthyrningsbar yta, även fast det blir sämre. Hela systemet är ju tokigt och knappast alls miljöriktigt, där det lönar sig att slänga bra kvalitetsprodukter mot nya morderna material, gärna köksluckor i spånskiva som inte ens tål vatten.

  Och nu pratar man om att hyrorna är för dyra och man bygger för dyrt, det är ju det man medvetet har eftersträvat med bruksvärdeshyror där det är lönsamt att riva och kasta. Och de kommunala bolagen är ledande, fantastiskt.

  Inför marknadshyror och ta bort bostadsbidraget och eventuelllt andra bidrag som hör ihop med bostadsproduktion. Riktig konkurrens då tack! Har ingen råd att hyra, sänk hyran, bygg billigare eller ha en tom bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i den lgh jag bor i nu är det renoverat enligt boken som du säger. I min förra skulle de ta bort badkaret och nästan dubbla hyran. Det är en dom om Haga i Solna 2++1 som släppte spärrarna.

   Socialism kan inte funka om man ständigt skapar enbart för de "svaga". Exempel kan ses med den mycket populära maxtaxan på dagis, där vinsten primärt går till de rikare.

   Marknadshyror finns reda på många ställen, försök ta ut ngt annat i små sömniga orter, eh, ja just det, de eventuella hyresgästerna betalas ofta av kommun eller stat.

   Radera
 15. Det finns tydligen fortfarande människor som tror att västvärlden har marknadsekonomi men det finns inga områden i ekonomin som inte staterna är inne och manipulerar. Vi har en socialistisk ekonomi med inslag av marknadsekonomi.

  Samma med demokratin. Informationsflödet dikteras uppifrån av en självvald, korrumperad elit. Som exempel kan tas teorin 'Koldioxid ökar temperaturen på jorden' som pumpas ut som en oemotsägbar sanning fast koldioxidens effekt är helt försumbar jämfört med solinstrålningens variation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst visst..dra in Heliofysik här bara och skyll på den. Så enkelt är det ju inte.

   Radera
  2. Så rätt Bo T.
   Och mer Socialism krävs, naturligtvis. Bostäder i storstäder kan mycket väl vara Socialistiska, på mindre orter är det värre.

   Radera