Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-06-17 18:19

Vad kommer bostadspriserna stå i om ett år?

Dags för en söndagsenkät igen. Det får bli en variant på SEB:s boprisindikator, men där bloggens läsare får bestämma. Svara nedan.
Vind i seglen eller alle man till livbåtarna? Du avgör.
Så vad kommer bostadspriserna stå i om ett år? Svara på enkäten nedan, så får vi se var bloggens läsare står i frågan.
Vill du visa dig riktigt fräck kan du ju rent av svara vad du tror i en kommentar.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Nu när vi är inne i slutfasen av det här ekonomiska systemet och privatpersoner är skuldsatta till max och det ända som håller igång systemet är extra offentlig konsumtion via det migrationsindustriella komplexet så kan det bara gå åt ett håll.

  Den ackumulerade räntebördan är nu så stor att den börjar äta på realekonomin, samtidigt som politikerna ytterligare vill minska folks disponibla inkomster via höjda skatter / amorteringskrav / ev slopat/minskat ränteavdrag mm.

  Jag vet inte om Lars förstår hur det ekonomiska systemet fungerar eller om han spelar dum?

  Bostadspriserna kommer gå ner, svar Ja; men skulderna bestå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt SCB så är vi 1 miljon fler redan om 10 år d.v.s. väldigt hårt tryck på bostadsmarknaden. Ekonomin kommer växa och det kommer finnas fortsatt en stor grupp som kommer att ha råd att betala för sig.

   Radera
  2. Ränteavdraget kommer nog att försvinna inom snar framtid, det kostar i dagsläget redan 60 miljarder om vi får räntehöjningar framöver så finns det ingen regering som kommer att klara av att ta dom kostnaderna som det innebär att ha kvar ränteavdraget.

   Radera
  3. @Sjunkbomben

   Det spelar ingen roll. 30% av en varas pris utgörs av ränta på befintliga lån. ALLA pengar (utom kontanterna c:a 2%). En liter mjölk som kostar 10 kr skulle kosta 7 kr om vi inte hade den parasiterande finanssektorn, som inte producerar någonting av värde men ändå dränerar samhället på betalningsmedel.

   Om inte dom där 1 Miljonen är superrika så spelar det ingen roll. Som jag sagt massor med gånger bara idag; den tärande, ickeproduktiva delen av ekonomin (banker mm) dränerar realekonomin (som producerar varor som folk behöver) på betalningsmedel p.g.a att mer än hälften av varje lånad krona går åt till att finansiera befintliga lån (skuldmättnad).

   ----------------------------------------------------------
   VARJE KRONA SOM FINNS I EKONOMIN HAR NÅGON LÅNAT NÅGONGÅNG
   ----------------------------------------------------------

   Läget är illa. Det finns så mycket uppdämd information som politikerna väntar med att släppa tills efter valet.

   Radera
  4. SCB räknar inte med verkligheten. När krisen kommer många av lycksökare lämnar landet.Kolla vad hände i Spanien.Det blir inte första gången.

   Radera
  5. Fredde: Köp lite bank- och försäkringsaktier så får du också vara med och njuta av frukterna.

   Radera
  6. Man kommer inflatera sönder SEK och låta skulderna dö inflationsdöden på bekostnad av köpkraften. Då kan man samtidigt döda välfärden och pensionerna och lösa de framtida statsekonomiska problemen. Folk på soc och pension får nöja sig med inhemskt producerade varor när allt importerade kraftigt ökar i pris.

   Radera
 2. Tror på högre tack vare bostadsbristen som kommer. Fler nya svenskar på väg, https://www.sydsvenskan.se/2018-06-16/gathus-i-limhamn-kan-bli-tiorumsvilla-at-en-bostadslos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla måste äta också; men har du inga pengar kan du inte köpa mat. Det är tack vare sådana idiotprojekt som kostar multum, som fördröjer systemets haveri lite grann, då en del av pengarna kommer sippra ner i realekonomin.

   Finland valde en annan mer sund väg att gödsla realekonomin; men fortfarande med skuldbaserade pengar, så dom skjuter bara upp sina problem lite längre.

   Radera
  2. Man kan tycka att det är dyrt och att kommunerna slösar bort pengar; men då har man inte förstått den bakomliggande agendan. Det är inte så att politikerna är snälla och vill hjälpa nyanlända, även om dom vill ge sken av det.

   Det handlar BARA om att spendera så mycket pengar som möjligt för att förse den riktiga ekonomin med medel att betala räntorna med. Dom ända som fortfarande kan låna är staten och kommunerna; dom skulle likaväl kunna ge varje svensk 10000 kr och uppnå samma effekt utan "flyktingarna", som Finland provar, fast med en lägre summa.

   Att MSB gav ut informationshäftet just nu är ingen slump; i den får man verkligen läsa mellan raderna och minst 10-dubbla deras rekommendationer.

   Radera
  3. Fast myten om bostadsbrist har vi ju slagit hål på för länge sen, det är inte bostadsbrist generellt som är problemet. Det påhittade problemet ligger i att folk utan inkomst inte kan få sig en nybyggd hyresrätt som inte kostar någonting i hyra.

   Jag bor själv i centrala Göteborg och att hitta första hyreslägenheten tog 4 månader, när vi skulle flytta tog det 48h att få tag på en 3:a på 90 kvm.

   Radera
 3. Saknar alternativet "rört sig i sidled".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det samma som oförändrat?

   Radera
 4. Tillträde och betalning av slutlikvid för den första egenägda bostaden imorgon. Majoriteten av bloggläsarna här tror på prisnedgång. Bara att hoppas att vi valt rätt boende och att man inte måste sälja av "de vanliga orsakerna", annars står man där med ett blancolån som kan göra de kommande decennierna tunga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, fast majoriteten av bloggläsarna har trott på prisnedgång på bostadsmarknaden i minst tio år. Men _den här_ gången är det på riktigt!

   Radera
  2. Kul att er bostad är egenägd. De flesta får nöja sig med att äga 15% vid tillträde.

   Radera
  3. Gratulerar slaentbjorn!

   Radera
  4. "Hyra av banken" alltså? Knappast ett bra sätt att beskriva hur tillgångar, skulder och risker fördelas vid en normal bostadsaffär.

   Radera
  5. @Cornu Tack! Och tack för alla blogginlägg om bostadsmarknaden och bostadsägande jag läst under de senaste åren. De har belyst frågan ur vinklar som man kanske inte läser om överallt.

   Radera
  6. @BP

   Jag tolkar det som att dom har lånat till huset, och om det ev skulle bli dålig stämmning i hushållet samtidigt som priserna dippar ner så kan han/hon behöva sälja med förlust; därav blancolånet.

   Radera
  7. Grattis! Har också precis skrivit på köpekontrakt. Jag har försökt att minimera riskerna genom att köpa ett, för området, lågt prissatt hus. lyckats pruta 10% på utgångspriset (vilket kanske mer speglar ett skevt utgångspris) och räknat på betydligt högre räntor än dagens och det är fortfarande inga problem. Jag räknar inte med höjda priser framöver men planen är inte heller att sälja på mycket lång tid. Hade gärna väntat ut detta bostadsmarknadsläge men barnen är små nu och vi är less på lägenhetslivet. Lite orolig är man dock allt ändå...

   Radera
 5. Det har ju blivit sjukt dyrt att köpa sitt boende. En bostad för 3 miljoner får du först hosta upp 450.000 skattade kronor kontant. Sedan får man amortera 6500:-/mpn. Till det kommer ränta på ca 3.000:- efter ränteavdraget. Självklart kommer priserna att sjunka. Speciellt de mindre bostäderna för en-personers hushåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid hoppas, men risken finns att folk tycker det är hyggligt bra priser på ägda bostäder även framöver.

   Det är ju fortfarande ofta billigare att äga än att hyra på flera håll i landet (vilket det ska vara på grund av risken osv). Den orolige kan binda räntan på tio år till 3%. Amortering är ju ett sparande, till skillnad från hyrespengar som du inte kan få tillbaka senare.

   På 10-20 års sikt ska det mycket till om inte bostäder är dyrare (nominellt sett) än idag.

   Radera
  2. Joakim, ganska stor skillnad på 3% och 1,5% ränta. Den "orolige" kanske får kanske punga ut med 50 000 kr mer per år innan avdrag för en 4 miljoners kåk. Ihop med de nya kraven på amortering som kan ge ytterligare 100 000 per år blir det ganska tungt för den "orolige".
   Och nominella huspriser kan som sagt kan öka, men det säger tyvärr inte mkt.
   Endast kostnaden för huset under brukandet och det reala värdet vid försäljning är intressant.

   Radera
  3. Bengt, jag tar bara 10-årsräntan som exempel på att det inte känns särskilt dyrt i nuläget och att ränteförväntningarna är fortsatt lågt ställda.

   Jag håller med om att det är mycket mer förnuftigt att lägga åtminstone en del av sina lån rörliga i dagsläget. Du kan få så lågt som 0,69% hos vissa nätmäklare, till exempel (med ett visst eget sparande).

   4 miljoner, 2 pers, 600k kontant. 3 400 000 kr kvar att finansiera, säg till 2% ränta. Är det dyrt? 4 000 ränta, 4 000 drift och underhåll, 6 000 eller nåt i amortering, totalt 14 000 ut för två personer. Med 3% ränta blir det 16 000 ut för det exemplet. Fortfarande förmodligen billigare än att hyra motsvarande bostad.

   Om man ritar några cirklar med 5 mils radie runt Malmö, Lund och Helsingborg, så hittar man många bostäder runt eller under dessa priser. Eslöv eller Höör eller Furulund eller Dalby har villor som kostar mindre än så, och då har man en totalkostnad lägre än en stor hyreslägenhet, utan problem.

   För 15 år sen tyckte jag det var galet dyrt med villor för 3 eller 4 miljoner, men nu känns det plötsligt inte alls särskilt farligt.

   Radera
  4. Fast du har fortfarande restider och annat dylikt. Hur långt bort kan du bosätta dig innan dina dagar blir så långa att allt från ditt välmående till din eventuella familjs välmående börjar spricka? Vi har ju som sagt rätt eftersatt infrastruktur, och ny dyker inte upp snabbt - särskilt inte i ett land som Sverige idag. Det krävs rätt stora strukturella förändringar för att sådant skall bli möjligt.

   Radera
  5. @hakan_975

   Det tror jag inte alls, de små lägenheterna kommer behålla värdet bättre per kvm, bara av den enkla anlednineng att de är mindre och kostar mindre och har lägre avgift. Stora lägenheter 80-110 kvm kommer sjunka procentuellt mer pga de enorma summorna som få har råd att betala, speciellt i de större städerna.

   Ser man inte den trenden redan nu? Små lägenheter säljer lättare än stora. Folk är inte gjorda av pengar.

   Radera
  6. För mig och dig är det kanske inte dyrt. Men för att marknaden skall fungera skall nya in, ofta barnfamiljer. För en 4 milj villa skall man först spara 600' i kontantinsats. Sen 4' drift+ 6' amortering och sen ta höjd för en kalkylränta om 6-8 % för att få lånelöfte dvs ca 20'. Totalt alltså 30'. Sen lite fastighetsskatt och försäkring på det. Det sätter en broms på lånelöften och priserna.
   Och de senaste åren fram till 2017 är priserna anpassade till nästan noll arbetslöshet för de med köpkraft till bostad och 1.5% låneränta. Tror detta tillstånd kommer förändras inom kort. Då finns bara ev statliga åtgärder kvar för att kortsiktigt skjuta upp ett fall.

   Radera
  7. Teheimar: Jag tog exempel på orter med både fungerande kollektivtrafik (nåja) och bra vägar.

   Höör och Eslöv: Ta tåget till Lund och Malmö, funkar OK kanske 90% av tiden.

   Dalby eller Furulund: Buss.

   I alla fyra orterna är man förstås förnuftig och kör bil istället. Anledningen till 5 mil som gräns är att det är vad jag tycker är någorlunda rimligt som pendlingsavstånd. Jag vet flera som pendlar 8-10 mil också (Åhus, Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn till Malmö som exempel). Det går, men det är en bra bit över gränsen jag personligen sätter för pendling.

   Man kan också bosätta sig i lägenhet med gångavstånd till jobbet, men då går det här med egen tomt (med tillhörande pool och studsmatta) bort. Som nästan allt annat så handlar det om prioritering. Det jag vill få fram är kanske att 4 miljoner är ett helt OK pris som ger dig en bra bostad med rimlig pendling till jobbet (om vi tar Skåne som exempel). 2 miljoner för samma bostad vore jättetrevligt och ännu bättre, men det känns inte sannolikt så länge vi inte får en djup konjunkturnedgång.

   Bengt: Precis, det finns ett tak. Man behöver ha två personer med heltidsarbeten som sparar i några år. Maxlån blir ju nånstans kring 5x bruttolönen, och då landar det rätt lagom med en villa på 4 miljoner.

   Dvs bruttolön 680k för två pers, eller 28 333 kr i månadslön/person -- och som av en händelse är det här ungefär medianlönen i Sverige.

   Radera
  8. Joakim: Bra svar. Dock som Bengt påpekar, alla har inte ändå den där lönen osv. Och den kräver två pers. Jag funderar lite om om inte dynamiken kring singelhushåll + den låga räntan också spelar in på en marginal, men en betydande sådan för den totala dynamiken som sådan.
   Typ om antalet singelhushåll är vanligas i storstäderna, samtidigt som priserna är högst i både per kvm och absoluta tal räknat.
   Lite gammal info tex: https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0001_2014K01_TI_02_A05TI1401.pdf

   Radera
  9. Jo, jag drog 4-miljonersvillan som exempel, och då faller det sig naturligt att man oftast är två vuxna (plus barn) i ett sånt hushåll.

   Det kan vara så att man behöver medianlön och eventuellt lite högre för att kunna ha råd med ett fint hus.

   Radera
 6. En DN artikel:

  Ekonomens varning: Ta höjd för ändrade bolånespelregler efter valet

  Kul att han tar upp en riktig storstad som Berlin och poängterar att en lägenhet där kostar hälften så mkt som i Stockholm. Den som anser att vår prissättning är frisk, är inte riktigt frisk själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var visst en annan artikel som jämförde med Berlin och inte den, varningarna haglar dock.

   Radera
  2. Intressant tanke att ta bort rörliga räntor för bolån (RB som vill detta), känns som det är något som spelar bankerna i händerna och minskar rörligheten på den marknaden. Man kan säga att alla de förslagen som nämns gör det betydligt dyrare att äga en bostad så jag antar att Magnusson gissar på en vänsterorienterad regeringen efter valet som just har förslag åt det hållet.

   Radera
  3. Jag tror inte man kan jämföra Sthlm med någon annan stad, då det inte råder marknadshyror här. Jag känner en person som hyr en 2:a i Solna för 4000 kr/mån. Han har bott där sen 1973. Gasspis och allt.

   Radera
  4. @Sjunkbomben

   Det minskar också känsligheten för tillfälliga uppgångar. Att ligga rörligt till 100% har ju historiskt varit det mest förmånliga. Men att binda på 2-3 år till några 10-dels högre ränta kan man se som en liten försäkring också, så man slipper drabbas direkt i det initiala skedet när ekonomin dyker eller när nån svart svan simmar förbi.

   Radera
  5. Visst sover man säkert lite bättre om nätterna med bunden ränta. Problemet är i en ev. kris så kan man göra väldigt lite för att förändra något så man hamnar ändå i samma läge när det är dags att lägga om lånen.

   Radera
  6. Sjunkbomben, Om vi får högre räntor så hänger det sannolikt ihop med stigande inflation.

   Om räntan och inflationen(lönen) ökar med 2% så slår det ganska hårt mot hushållets kassaflöde från början.
   På ett 3 Mkr lån är 2% 60000 kr/år, huruvida ränteavdraget fortfarande finns kvar är ett annat kapitel.
   2% högre lön med är bara 7000 kr/år första året av dagens medianlön.

   Men efter 10 år med 2% löneökning hinner löneökningarna kommit ikapp och löneökningen är nu totalt 79000 kr/år före skatt. Samtidigt har lånen amorterats ner.

   Läget när lånen ska läggas om efter 10 år är alltså avsevärt mer gynnsamma än första året med höjd inflation.


   Radera
 7. USA kommer gå in i en lågkonjunktur inom 12 månader. Det kommer smitta av sig till Sverige och med stor sannolikhet påverka bostadspriserna negativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Sverige hinner först! Dock osäker på hur mycket det kommer smitta av sig till USA.

   Radera
 8. Jag tror på ned i sidled ett tag. Att man försöker hålla priserna uppe tills några gör ett gäng misstag och förtroende går i kras macroekonomiskt.
  Sen vad gäller prisbilden så - ursållning av vilka lägen och därmed bostäder blir attraktiva, och vilka lägen och därmed bostäder blir mindre värda. Dvs inte en entydig bild på kommunal nivå, men den sammanlagda rörelsen neråt.
  Samt att de bostäder som idag är tänkta att säljas som bostadsrätter - att en del av dem blir till hyresrätter, och en del fastigheter eller områden blir blandmiljö för upplåtelsen vilket kommer avspeglas på vilka som bor där. Så man får liksom en sorts "blandstad", fast många vill ju inte ha en sociaekonomisk blandstad. Tex.

  SvaraRadera
 9. Jag är optimist, trädet växer till himlen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det växer ju inte neråt i alla fall :) Människor blir ju allt längre för varje ny generation. Vi lever också allt längre. Därför är det rimligt att bostäder blir allt dyrare också och inte bara i nominella tal utan även som andel av vår inkomst.

   Radera
 10. Priserna kommer att vara ungefär oförändrade. Apropå ändringar av regler är det extremt osannolikt att en riksdag skulle släppa fram ett förslag som signifikant sänker ner bostadsmarknaden. Anledningen är att ett sånt drag skulle skicka landet i djup och långvarig lågkonjunktur. Högutbildade flyttar utomlands, konsumtion sjunker kraftigt BNP minskar. Till och med politiker begriper detta. Ändrat ränteläge på bankernas upplåning kan de däremot inte gör något åt ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan sådana förslag slinka igenom, det har ju visat sig i nuvarande mandatperiod att ett litet parti kan få väldigt stort inflytande då ingen regering vill falla.

   Radera
  2. Varför skulle högutbildade flytta utomlands för att de kan köpa en billigare bostad?

   Radera
  3. Folk drar utomlands av två anledningar: skatterna i Sverige höjs ännu mer för att betala för lågkonjunkturen och man kan råka i ekonomiska trångmål och behöva tjäna en slant i de länder det går att tjäna pengar på arbete.

   Radera
  4. @Dr A Nilsson

   Nu är det så att varken riksdag eller staten har kontroll över penningmängden. För varje ny krona som lånas nu så går mer än 50% till att betala räntor på gamla lån. Politikerna vill rasera landet på kortast möjliga tid utan att folket gör uppror. Braindrain och högre skatter tillsammans med en miljon fler icke integrerbara individer kommer stärka Sverige på sikt.

   Ni som säger emot mig nu kommer jag att anmäla för hets mot folkgrupp; skäms era brunskjortor.

   Radera
  5. Det är ett rätt drastiskt steg att flytta utomlands, speciellt med familj. Egenföretagare lär knappast kunna flytta sin verksamhet heller.
   Men för skojs skull, vilka länder står på listan dit det lönar sig att fly och ha i stort sett samma förmåner som man är van vid i Sverige?

   Radera
  6. Kanada är det som gäller, språket är inga problem, klimatet är nästan samma och servicen är på väldigt hög nivå.
   Andra alternativ skulle kunna vara Finland och Norge om man inte vill flytta så långt, å andra sidan så är ju frågan om dom länderna kommer att klara sig så mycket bättre. Om inte avståndet är styrande så är ju Australien ett bra alternativ också.

   Radera
  7. @F redde: Ditt påstående är en myt, se info här: Tar pengarna slut?

   Radera
  8. Ja, Kanada är svaret! Bättre ekonomi, mindre brottslighet, bättre sjukvård, dubbla lönen. Som Sverige för 30 år sen men med dubbla lönen. Billigare varor. Färre mord och våldäkter. Och färre korrupta och lögnaktiga politiker. Enda är att man får betala för barnens högskola, om man vill ha riktigt bra.

   Radera
  9. @iblandekonomi

   Men bankvinsterna investeras till stor del i finans/bostadssektorn, vilket ytterligare blåser upp priserna. Väldigt lite sipprar ner i realekonoin.

   Radera
  10. @F redde: Tror inte du förstår nationalekonomi riktigt F redde. Hur låser man pengar i bostadssektorn? I stort sett omöjligt. Tex om du betalar någon för dess hus så får personen pengarna, och använder dem till lite vad som helst, tex ny bil, resor eller nytt boende.

   Pengarna fastnar inte i bostäder. Att tro att de gör det är att tillämpa företagsekonomi på nationalekonomi, vilket är helt fel.

   Radera
 11. Tror det råder ganska stor konsensus om att konjunkturcykeln går mot sitt slut. Sverige har levt på försvagad krona och sitter på ett skuldberg pga excess i kreditutsvävning.
  Och eftersatt infrastruktur. Fina ingångsvärden för den regering som kommer, det blir inte vackert alls.
  Generell inbromsning av huspriser har har vi redan sett och tror den fortsätter efter de hårdare lånekraven och försvagning av ekonomin.
  Sen kommer differentieringen pga segregationen fortsätta så vissa "trygga" områden
  fortfarande kan gå upp i pris medan andra sjunker rejält.

  SvaraRadera
 12. Inbillar mig att det någonstans måste finnas substans bakom betalningsmedel som t.ex. svenska kronor. Att vi blir fler och att det blir mer bostadsbrist betyder i min värld inte att priserna automatiskt går upp realt. Ett annat alternativ är att vi får bo trängre. Jag är visserligen ekonomiskt naiv men nog finns det en gräns för hur mycket mer man kan låna än man nånsin kan förväntas betala tillbaka, speciellt om så många sitter i den sitsen att långivarna börjar fundera på om nån annan har råd att köpa när förste ägaren måste sälja.

  Grunden till allt vårt välstånd är väl billig energi. Om den blir dyr, jag syftar här på produktionspris - inte marknadspris, blir så småningom allt dyrt. Räknat i arbetstimmar om än inte nödvändigtvis i aktuell valuta. Eller?

  SvaraRadera
 13. i SEK eller EUR? I SEK tror jag att priserna är oförändrade då det inte sker något märkbart med räntan. Den kan till och med sjunka p.g.a. konkurrens inom banksektorn. I EUR tror jag däremot att priserna kommer sjunka.

  SvaraRadera
 14. Byggbolagen börjar snart varsla på löpande band
  Stefan Ingves " Sveriges konjunktur är
  sämre" trorts inflationen på målet, vi skjuter fram räntehöjningarna, ( alltid ursäkter )
  Nyproduktionen stannar av, sänkta priser på nyproduktion,

  Sänkt ränteavdrag efter valet, staten har ej råd längre ( ökade kostnader )

  Mäklare hoppar av och butiksdöden. Förstärks med redan sjunkande konsumtion pga lägre bostadspriser

  Minskat barnafödande pga oroligt
  Ökad sprit konsumtion och kriminalitet
  Fler företagsbedrägerier och bulvanbud på bostäder

  Den som lever får se

  / öppna ditt hjärta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket sannolikt scenario...

   Radera
 15. Tror bara på det första att Ingves skjuter fram räntehöjningarna. Så länge han sitter på tronen kommer det inte ske någon räntehöjning även om inflationen skulle nå upp till 4-5%. Tur att det kryllar av argument för att slippa höja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "... även om inflationen skulle nå upp till 4-5%"

   Där tar du fel. Däremot finns det inget fackförbund som driver på för löneökningar på den nivån, och därför kommer det inte att bli inflation på den nivån.

   Radera
 16. Får vänta och se tills efter Riksdagsvalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räkna dock med att det blir svårt för en regering att få igenom sina förslag. Med så svaga regeringar som vi har nuförtiden är det svårt att genomföra några som helst större reformer.

   Radera
 17. Svensk ekonomi har burits fram de senaste årtiondena av billiga pengar och stigande huspriser. Det har drivit konsumtionen. Någonstans tar det spelet slut. Vi har världens mest skuldsatta befolkning och väldigt få har velat se riskerna när det är så mysigt att konsumera. Nu får vi hit mängder av immigranter som inte har en chans i världen att driva på bostadsmarknaden. Istället kommer det sannolikt att byggas det som har behövts så länge - billiga, mindre och enkla bostäder för sämre bemedlade. Bomarknaden kommer att rasa ihop som en sufflé och folk kommer att sitta kvar med sina skulder. Skatterna kommer att behöva höjas dramatiskt för att finansiera immigrationen och välfärden. GAME OVER. Svensk ekonomi ligger fruktansvärt illa till. Jag tror att det är som vanligt, folk förstår inte allvaret. Vi kommer att få se otäckt ökande sociala slitningar, en konsumtion som går i backen. Resandet kommer att minska, bilköpen minska, restaurangbranschen att klappa igen etc etc. Vi kommer att få gå igenom ett veritabelt stålbad under mycket lång tid framöver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så får vi ett nytt världskrig och kan sälja vapen åt alla sidor så driver det vår ekonomi och i kombination med det kan vi starta ett utbildningscentrum i Riyadh där vi säljer kurser i Feminism :)

   Radera
  2. stålbadet det blir !

   Radera
 18. Det var en bekant akter! Skonaren Ingo i Göteborg där jag var besättning under slutet av 80-talet.

  Jag tror att priserna för landet som helhet kommer att gå ner 5-10% och på högkostnadsmarknader med 10-20%. Nedgången kommer att fortsätta något eller några år till. Det är min gissning.

  SvaraRadera
 19. Allt annat lika tror jag inte vi får se så mycket lägre bopriser på många år.

  Men skulle räntan gå upp eller ngt annat lika fundamentalt så får vi visserligen lägre priser, men pga högre räntor kommer boendet likförbannat inte bli billigare än idag.

  Trycket underifrån med den bostadsbrist som råder kommer se till att priserna inte tokrasar, utan enbart sjunka långsamt. Ett japan-scenario med andra ord.

  SvaraRadera
 20. Dagens nivå -2% till +5%. Blir bara fånigt att försöka sig på en gissning på exakt siffra på den tidshorisonten.

  SvaraRadera
 21. Storstockholm BRF ned 2-10% i lägen utanför tullarna. Premiumlägen för BRF i Stockholm oförändrat. All nyproduktion av BRF ned i Stockholm, 5-10%, byggbolagen tar av marginalerna, eller omvandling till hyresrätter. Småhus, ned något, kanske 3-8% men inte så mycket mer pga låg produktion.

  Övriga landet: Dagens nivå och möjligen något ökande för småhus, radhus i större orter.
  För BRF utanför Stockholm, ned 0-5% i större orter och små orter. Oförändrat i många små orter just pga låg nyproduktion.

  Hela landet kommer uppleva ökande segregation vilket kommer att ge spridning mellan bra och sämre områden. Den välanpassade invandraren med jobb kommer försöka ge sina barn bättre möjligheter och söka sig ifrån "orten". I mitt jobb ser jag allt fler etablerade invandrare som köper hus eller ny tomt en liten bit utanför staden i typiska c- och d-lägen. Dvs inte premium, men inte alltid så bra heller. 1-2 bilar ett måste där.

  SvaraRadera
 22. Om inget drastiskt händer kommer priserna hålla i sig ett tag till. ECB håller räntan till nästa sommar, vilket betyder att Ingves inte höjer den Svenska räntan. Ingves prat om KPI är en lögn, eftersom han inte höjer fastän den är 2,1 just nu. Folk har råd med räntan just nu, men vill inte ta förlust vid försäljning, vilket syns i den -20% nedgången i antal sålda bostäder. Europas banker är dock i sjuklig kris, vilket syns i bank aktierna, typ DB och UniCredit. Om Italien börjar falla kan räntorna dra iväg. Den dagen Svenska räntor drar iväg kommer härdsmältan på bomarknaden.

  SvaraRadera