Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2018-06-03 13:31

Stora tråden om kränktheten över Om krisen eller kriget kommer

Inte bara har broschyren Om krisen eller kriget kommer nått meme-nivå, utan kränktheten över broschyren har rapporterats in från sociala medier. Hur ser det ut för er del? Vad har ni att rapportera?
Kränktometern för Om krisen eller kriget kommer.
Om krisen eller kriget kommer har nått meme-nivå med exempelvis ovanstående Om posten eller tåget kommer, och flera andra alternativ, t ex Om ölen blir varm i solen osv.
Samtidigt har jag fått in läsarrapporter om personer som i privata sociala media som Facebook agerat enormt kränkta av den lilla foldern. Inget jag kan återge här pga frånvaro av medgivande från de som skrivit. Är det privat är det privat.


Men kränkthetsmätaren går alltså nästan i taket på sina håll. De flesta verkar ta det med ro, men du som läsare kanske har några exempel att rapportera i frågan?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Oerhört kränkt att inte H.M. Konung Carl XIV Gustaf och Hr. Stadsministern skrivit under på första sidan i foldern så som i 1961 års upplaga.
  Är den nya fake news? Kan jag lita på innehållet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan lita på innehållet, har uppgifter från säker källa på det. Vet inte vem Carl den XIV är och Stadsminister har vi väl ingen...

   Radera
  2. Det borde stått MEDBORGARE och INTE invånare !!

   "... Medborgare.. Vår beredskap är god !.."

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Carl den XVI skall det väl vara...

   Radera
 2. Min mätare är på 3. Ett mer passande namn vore Om utmaningen kommer. Utöver det har jag inget att tillägga.

  SvaraRadera
 3. Har själv fått den i brevlådan. Har läst igenom den. Läst att folk blir upprörda. Har läst den igen. Hittar inget som jag upplever som stötande.

  -Kan någon förklara för UT hur man kan bli kränkt av det innehållet? Det var ju liknande information i telefonkatalogerna förr? Visst gick infofilmer om civilförsvaret på "Anslagstavlan" också?


  Vad är det jag inte förstår?


  Ovanstående skall ses som en seriös fråga; jag förstår verkligen inte varför den broschyren anses som stötande? Jag upplever den som mycket neutral och fokuserad på tekniska förberedelser och praktisk information. Ingen/inget pekas ut som fiende/vän, och det militära försvaret (som jag misstänker retar många postmodernt sinnade) får en ganska diskret presentation...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag undrar också. Broschyren var förvånansvärt saklig och neutral.

   Radera
 4. Samtidigt någonstans i Sverige.. "Om ölen blir varm i solen"

  https://i.redditmedia.com/iqDtvNW17VZm87g0pdWbPFby49RBqHRizZevoxtHIWg.jpg?s=3919a30b29229c0f136257bdec9fca93

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om Löfven eller Fridolin kommer"
   https://www.facebook.com/Politiskt.Inkorrekt/photos/a.10151537820706245.1073741827.226223296244/10155537670691245/?type=3&theater

   Radera
 5. Alla meddelanden om att att motståndet skall upphör är falska - det gäller även meddelanden från Svenska Kyrkan var väl det mittiprickigaste hittills - om det nu inte verkligen står så i broschyren - har inte möjlighet att kolla där jag sitter.

  "I fablernas värld" slår dock två flugor i en smäll med sin bild:

  https://pbs.twimg.com/media/Deq1Y-WXUAAWpXD.jpg

  SvaraRadera
 6. Jag är kränkt, mest över att inte ha fått någon. Men det kanske är posten som har fått förtroende att dela ut den ? Och senaste åren börjar de närma sig skrämmande hög andel fel i utdelning snart får jag nog mer fel än rätt post. Misstänker att det mest beror på att jag är sista dörren i trappuppgången och får det som är kvar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! "Om posten kommer med tåget" :D

   Radera
  2. OM Tåget kommer...

   https://www.facebook.com/dagensskrattis/photos/a.753489028100720.1073741828.753483561434600/1704789172970696/?type=3&theater

   Radera
 7. Ingen jag känner eller kommer i kontakt med har nämnt foldern över huvud taget, utom min son.
  Det verkar som att väldigt få bryr sig över huvud taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontant känns det som fler som brydde sig om broschyren "Till dig som är gift med ett barn" från Socialstyrelsen.

   Radera
  2. Har bett mina vuxna barn att läsa igenom den noggrant och fundera en stund på hur de skulle klara sig vid en kris. Fick önskemål om att jag(?) skulle preppa åt dem, de betalade gärna för tjänsten men hade inte plats själva.

   Radera
 8. Inte kränkt överhuvudtaget. Inte hört något mer än att en den gör nytta. Isf i mina egna kretsar.
  Men jag håller med @Pingvin om frågan. Vad är det som är så kränkande?

  SvaraRadera
 9. Sverige - som haft fred i över 200 år - och svenskarna har nog lite svårt att ta till sig scenariot att vi skulle hamna i krig. Därför undrar man varför det skickas ut denna typ av information. Är det något som "statsmakten" vet och på detta sätt skickar ut lite info till ett inte ont anande folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs dock inte krig för att det ska bli kris. Det räcker ju med att elen försvinner, dricksvattnet tar slut, etc.

   Radera
  2. Helt riktigt. Men - det står "Om krisen eller kriget kommer"; varför nämna kriget? Därav min kommentar.

   Radera
 10. Alla i min närvaro har reagerat positivt och börjat se över sin personliga beredskap.

  SvaraRadera
 11. Intressant reaktion på foldern:

  https://www.mises.se/2018/06/03/armbandet-att-ha-nar-krisen-eller-kriget-kommer/

  SvaraRadera
 12. En "journalist"/"skribent" i GP har visst känt sig KRÄNKT !!

  http://www.gp.se/nyheter/det-%C3%A4r-p%C3%A5-grund-av-mig-som-kris-broschyren-gjordes-1.6322891

  SvaraRadera
 13. Nestorn Villius skulle funnits på sidan 2 och med allvarsam blick tittat på läsaren!

  Samtidigt skulle Villius även figurerat med sin omisskännliga röst och skorrande dialekt funnits med i de reklamspottar om 30 sek. som visats parallellt i statstelevisionen. Gärna i kombination med svartvita bilder från 40- och 50-talen !

  https://www.youtube.com/watch?v=lyK9pO22tns

  https://www.youtube.com/watch?v=CbszEd5BXHY

  SvaraRadera
 14. Blev du krängt av "Om kri..."?

  Bra. Du kan behöva en pungspark för att vakna ur din rosendröm.

  Är du grön liberal?

  Då kan du behöva en pungspark till, bara därför att du förtjänar det. Sedan lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... är du en grön liberal värnpliktsvägrare boende i innerstan med kryp- och cykelavstånd till de foträta makrobiotiska morotsbutikerna ... ?
   ;-)

   Radera
  2. Det är varmt. Orkar inte skriva allt det...

   Radera
 15. Det första frugan sa efter hon hade läst den "är den skriven för småbarn?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnsoldater krigar bäst. Fråga Idi Amin.

   Radera
  2. Eliasson är ju bossen, du vet han med armband emot våldtäkter. Samma nivå här. Kanske kan vi möta ryssen med armband?

   Radera
 16. Har inte sett något (i eget flöde eller rapporterat i vanliga medier) om detta.

  Däremot en hel del skämt och parodi.

  Många trodde nog det skulle bli ett ramaskri och påverkaskampanjer men något sådant blev det inte. Folk tog det med en axelryckning och sa "Ja - det kan ju vara bra att vara förberedd".

  SvaraRadera
 17. Sammanfattning: De vet att det kommer problem snart och de tänker (kan) inte hjälpa oss. Därför får vi ett häfte med information och goda råd och tomma lådor som vi själva ska fylla med mat.. Ok, jag fattar vinken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med till 100% på den analysen!

   Radera
 18. Som tonåring 1961 tyckte jag det mest häftiga i den broschyren var folkrätten att kunna göra väpnat motstånd mot ockupationsmakten i "Fria kriget." Dessutom meddelades att man behövde starka nerver för att delta i motståndsrörelsen.

  Undrar varför denna del inte är med i dagens utgåva. Kanske för känsligt att uppmana till våld...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju alltid fråga Hamas hur de tycker att det gått.

   Radera
 19. Inte hört bågot på jobbet, i grannskapet, eller sett några reaktioner på nätet. 8-åriga avkomman är dock väldigt nyfiken. Där kom det en del frågor och funderingar..

  SvaraRadera
 20. Det beror nog på vilka man har i sin bekantskapskrets. Jag har allt från extremhöger till newage-vänster.
  Jag har delgivit Mr Cornu några exempel på vad som sagts från mina flummigare vänner (och deras ännu flummigare vänner).
  En tyckte t.ex. att det vände sig i magen när vederbörande läste broschyren, och några tyckte att den uppmanade till krig och konflikt.
  Tydligen har vissa också blivit genuint rädda när de läst broschyren. De verkar tycka att det vore bättre att slippa läs sånt här.
  Andra är mer inne på konspirationer om att Sveriges styrande politiker verkar ha planer för att ge sig in i krig och det är därför denna broschyr kommer nu, för att förbereda folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar också vara den ende som har konkreta exempel på personer som faktiskt upprörts. Alla andra "har hört" eller förutsätter att folk blivit kränkta.

   Slutsats: Det här med att broschyren upprör folk är lite som "juggar planterar potatis i parketten" dvs i huvudsak nån slags meme/fördom/myt.

   Den som inte bryr sig eller har huvudet fullt av annat kastar väl antagligen broschyren i pappersåtervinningen, bara.

   Radera
 21. Titeln stör mig.
  "Om krisen eller kriget kommer"
  Det är tydligt att den svenska konfliktsrädslan genomsyrar...
  Det är ju inte en fråga "OM" utan "NÄR" det händer som svenska medborgare skall vara förberedda!
  Att använda ordet "om" så tonar man ned innebörden av budskapet. Typ... det finns inget hot mot Sverige inom överskådlig framtid...
  Det största hotet kommer inifrån, med sponsring utifrån....

  SvaraRadera
 22. Hur är det med de nordiska grannländerna, delar de också ut sådana här alster eller finns oron endast i Sverige?

  SvaraRadera
 23. Ja, den broschyren var ett ganska löjeväckande försök till avledningsmanöver medan man istället försöker smyga in främmande makt i regeringsställning direkt..
  https://nyadagbladet.se/inrikes/ssu-raderar-omtalad-bild-pa-nya-styrelsen/

  SvaraRadera
 24. Några i mitt flöde i sociala medier reagerade starkt med oro. Andra svarade på dessa inlägg med att de inte skulle bry sig om broschyren då det bara är trams. Någon menade att det är ett försök från staten att vända befolkningens uppmärksamhet från andra, mer aktuella ämnen (minns inte om personen definierade dessa). Ytterligare några kommenterade att de tyckte det var bra att få denna information och nu preppade sig. Dock uppfattade jag det som att majoriteten av de som skrivit något alls viftade bort det hela som ointressant.

  SvaraRadera