Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-06-28 08:54

Sosseriet: Förbjud trångboddhet - löser bostadsbristen

Socialdemokraterna skriver på sin valsajt hyreschock.se att man ska lösa bristen på bostäder genom att förbjuda för många att bo i samma lägenhet.
Nybyggda lägenheter hemma i byn.
Sosseriet har alltså kommit på snilleblixten att man kan lösa bostadsbristen genom att förbjuda trångboddhet, åtminstone enligt deras valsajt hyreschock.se, som är till för att svartmåla Moderaternas förslag om marknadshyror.

Socialdemokraterna listar bland åtgärderna som man istället vill se följande:
"Motverka trångboddhet genom att införa begränsningar för hur många som kan bo i en lägenhet."
Jaha, för det löser alltså bostadsbristen? Ska den unga barnfamiljen1., som redan innan första barnet bodde två i en etta förbjudas bo tre eller rent av fyra i lägenheten? Hur löser det någon bostadsbrist?

För övrigt drar sosseriet upp Finland och Norge som dåliga exempel på marknadshyror. Fast i såväl Helsingfors som i Oslo kan du få en hyreslägenhet i morgon från någon av de 10 000-tals hyresvärdar som existerar på dessa fungerande marknader. Detta till skillnad mot den reglerade monopol- och oligopolmarknaden sosseriet skapade som tillfällig lösning under andra världskriget,  men man sedan hållit kvar då den ökat sosserikommunernas makt genom att kommunala de facto monopolbolag tog kontrollen över bostadsmarknaden.

En fungerande bostadsmarknad har 10 000-tals konkurrerande hyresvärdar, inte ett gigantiskt kommunalt hyresbolag som är den enda som hyr ut på orten.

Förbud mot hur många som bor i en lägenhet löser ingenting. Men så har inte sosseriet heller löst någonting vid sina fyra år vid makten - man tar rent av med de lägenheter som faktiskt byggts under åren som en merit, men de lägenheterna är just av den sort som vanligt folk inte har råd med.

Börja med att avreglera utbudssidan på bostadsmarknaden. Gör det lagligt att hyra ut bostadsrätter utan föreningens godkännande, så skapar vi med ens en dryg miljon potentiella hyresvärdar för en fungerande marknad. Istället för förbud mot hur många som får bo i en lägenhet, inför begränsningar i hur stor andel av lägenheterna i en kommun en ägare får äga, och splittra upp de kommunala bostadsbolagen och övriga oligopolaktörer. Släpp även lägenhetsstorägaren kommunens planmonopol - att den största ägaren av hyresrätter får förbjuda andra att bygga är förstås absurt - ett alternativ är att förbjuda kommuner att äga hyresrätter och tvinga dessa att säljas. När monopolen på detta vis krossats, då kan hyrorna släppas helt fria. Sosseriet har dock i samarbete med ytterhögern SD tidigare röstat ner alliansens skarpa förslag att göra uthyrning av bostadsrätter lagligt utan att föreningen kan stoppa det hela. Ett alternativ är att förbjuda byggandet av nya bostadsrätter och fasa ut boendeformen till förmån för äganderätt, där man idag redan får hyra ut bäst man vill. 

Om det nu behöver byggas fler lägenheter istället för att sättas korrekta hyror, varför har inte de kommunala monopolen i sosseriets kommuner gjort just detta och byggt behovet?

1. Ja, det finns - jag har köpt en begagnad soffa från en sådan familj i Sandarna i Göteborg, som bodde i en av det kommunala oligopolets hyresrätter med ett rum och kök. De hade ett barn i treårsåldern och en nyfödd. Och ja, de var så kallade etniska svenskar och inget annat.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

125 kommentarer:

 1. Att bo för många i en bostad sliter något alldeles oerhört på bostaden i sig.
  Precis på samma sätt som man inte kan bo 6 pers. i ett hotellrum avsett för två..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då går det alldeles utmärkt att avtala om hur många som tillåts bo i bostaden. Detta görs redan för studentkorridorer (max 1/bostad).
   Eftersom man redan kan avtala om detta så finns ingen anledning att reglera det.

   Radera
  2. Är slitaget per person högre för att man bor fler? Skulle tro att totalslitaget för fyra personer i en etta är lägre än fyra personer i varsin etta då flera saker (spis, kylskåp etc) används tillsamman istället för att finnas i fyra uppsättningar. man kan totalrenovera lägenheten efter en fjärdedel av tiden med bibehållen ekonomi osv.

   Nu skulle inte jag vilja dela en etta med fyra andra men det är en annan sak.

   Radera
  3. Slitage på vitvarorna är väl sin sak, men om man duschar 4 ggr så mkt är det inte säkert att ventilationen klarar det fukttillskottet. Kan bli mögel, t ex.

   Sen att man kan renovera lägenheten med bibehållen ekonomi förutsätter väl i så fall att man tar ut hyra efter antalet boende, vilket man normalt inte gör.

   Radera
  4. Tankevurpa av mig angående renoveringar i tätare intervaller.. Fuktbelastningen är såklart något man får ta hänsyn till, ett äldre badrum får sannolikt problem, ett nyare troligen inte.
   Poängen var att vill man hålla med bostad åt fyra personer så blir det slitagemässigt inte sämre av att de får bo tillsammans istället för i varsin lägenhet om man har fyra tillgängliga lägenheter. Ekonomin för hyresvärden i det scenariot kan diskuteras då man, som du säger, normalt inte tar betalt per person.

   Radera
  5. Renovera 4 ggr oftare lär inte vara dyrare än att renovera 4 lgh fast 4 ggr mera sällan. I synnerhet som det kan bli segt att få Boverket att anpassa BBR efter nya boendeformer, ex måste man ha brandhärdigt och isolerande skikt under parketten etc etc :)

   Radera
  6. Du tänker att det bor 0,25 personer i en annan lägenhet och att slitaget därmed blir 1/4 av normalt, eller? Eller, utefter hur du formulerat dig, kanske 1/16-dels person?

   Det där med brandhärdigt skikt under parketten låter spännande, aldrig hört talas om, stegljudsdämpande mattor har man ibland men de är knappast "brandhärdiga".

   Radera
  7. Ok men jag förstår inte riktigt. I Sverige fungerar det inte att bo många i en lägenhet men i Sydeuropa (Italien, Spanien, Portugal, Grekland etc) funkar det utmärkt.
   Där är det ifs vanligt med kollektivboende men ändå. Bör funka här med?Om man trivs med varandra vill säga :)

   Radera
  8. Om det istället för 2 personer bor 4 personer i en lägenhet ökar vatten-, värme- och elförbrukning med 100%

   Sedan finns det ju dem som för svarta maffiapengar hyr ut en fiktiv nadrass i ett hörn och tillhörande folkbokföringsadress till oftast "landsmän" som vill komma i åtnjutande av de fördelar som en svensk folkbokföring innebär..

   Radera
 2. Det går ju direkt emot det tidigare påbudet att vi skulle maka ihop oss så att migranterna skulle få plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite mjäkigt vänsterförslag. Är det inte bättre att lagstifta om en maximal yta per person?
   I Stockholms närförorter (Nacka, Danderyd och Lidingö) finns det säkert många stora hus som enbart nyttjas av två personer i 70-årsåldern som slitit hela sitt liv för att komma till den positionen.
   Två flugor i en smäll genom att konfiskera lite ojämlik rikedom också så får de säkert V med på förslaget.

   Radera
  2. Är det inte mer miljövänligt att bo flera på mindre yta? Vad säger miljöpartiet? Nu skall det alltså tas ännu mer odlingsbar mark runt om i Sverige i bruk till att bygga bostäder så att vi livsstilspriviligierande svennar skall få extra kvadratmeter att sprida ut våra s-märka tvättmaskiner, diskmaskiner och 64-tums hjärntvättsmaskiner i ännu större vardagsrum.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Strålande! Tvinga alla hushåll med en tomt större än 600 m2 och en månadsinkomst över medianlönen att bygga ett Eriksson-Eko-Hus på sin gräsmatta. Givetvis miljömärk och CO2-kompenserat. Huset konfiskeras sedan av din kommun och delas ut till trångbodda för att minska segregation och avundsjuka.
   Tror att även MP kan gå med på detta.

   Radera
  5. Hur ska det efterlevas. Ska de sättas i fängelse? Om fler sitter i fängelse behövs det färre bostäder = bostadsbristen löst.

   Radera
  6. @Nils Nilsson
   Lite ytterligare inskränkningar i äganderätten bara. Inga problem, det är bara köra på enligt Expropriationslagen. 2 kap 4 §: "Expropriation får ske för att bereda utrymme åt näringsverksamhet eller anläggning därför av större betydelse för riket eller orten eller för viss befolkningsgrupp."
   Man kan väl trycka lite hårdare på begreppet "viss befolkningsgrupp" så löser man detta. Om någon överklagar kommer beslut av EU domstolen år 2046 eller senare.

   Radera
  7. Undrar på vilka / vem man tänkt på med skrivningen ".. viss befolkningsgrupp..."

   För fabror Löfven har dessutom sagt att vi inte skall ställa grupp mot grupp... ;-9

   Radera
  8. Det fanns ju ganska långt gången planering mm under sovjetunionens sönderfall för just det scenariot, tvångsinkvartering, att hundratusentals östeuropeer flydde till väst, däribland Sverige. Har väl varit uppe på bloggen förr?

   Radera
 3. Totalt hål i huvudet hos (s) här, som bara önskedrömmer.

  Avreglera hyresmarknaden totalt så ska ni nog se att det blir ordning så småningom, även efterfrågesidan. Du litar väl på marknadsekonomin, Lars? Varför skulle hyrorna sättas efter något annat än vad folk är beredda att betala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag menar att utbudet först måste avregleras innan efterfrågan. Att avreglera bara hyran när kommunen äger både hyresrätterna och rätten att hindra andra från att bygga är vansinne.

   Radera
  2. Det är ju den typen av avregleringar som våra sosseskadade "borgerliga" partier älskar. Råna först folket och ge sedan pengarna till diverse svågerkapitalister och bidragsentreprenörer.

   Radera
  3. Det som en avreglering av hyran gör är dock att folk tränger ihop sig (ja, det går emot snacket om trångboddhet). Det via följande marknadseffekter:

   0. Hyrorna stiger i attraktiva lägen
   1. Bostadsyta per person minskar när folk tränger ihop sig
   1.a. Mer total bostadsyta blir ledig
   1.b. Vakansen ökar från 0,1% till en något högre siffra
   1.c. Köerna minskar och hyrorna anpassar sig därefter
   2. Vinsterna ökar kraftigt i bostadsbolagen -> högre soliditet och räntetäckningsgrad
   2.a. Byggandet ökar i bostadsbolagen

   Mekanism (2) tar tid men finns där ändå. Investeringstakten kan gå upp i t ex allmännyttan om vinsterna ökar. Men att i första hand sätta rätt värde på t ex innerstadslägenheter i Stockholm måste vara bra.

   Jo, jag förstår att utbudet egentligen är en viktigare fråga -- men då har vi ju mekanism (2) som trigger för ökad utbud utöver planregleringar (som finns i andra länder också).

   Radera
  4. ... och även om man inte tycker det är en bra idé att gå på efterfrågesidan, så kan man ju jämföra sig med grannländerna.

   Se "globalpropertyguide.com", en site för bostadsinvesterare. Jag skulle gissa att planförhållanden är _någorlunda_ lika i Norge, Sverige, Finland och Danmark, och att den största skillnaden faktiskt ligger just i hur man reglerar hyror osv.

   Det verkar tydligt så att Finland och Norge har en mer liberal (relativt) hyressättning än Sverige och Danmark. Bedöm själva:

   Landlord and Tenant - Sweden
   Landlord and Tenant - Denmark
   Landlord and Tenant - Norway
   Landlord and Tenant - Finland

   Kan någon sakkunnig berätta om planregleringarna är mer eller mindre strikta i våra nordiska grannländer?

   Radera
  5. Grannländerna har inte stora kommunala monopol eller oligopol. I Norge finns det knappt några större hyresvärdar alls.

   Radera
  6. En bra poäng. Så då får vi kombinera med utförsäljning av hyresfastigheter, som du är inne på. Fast om inte den överlåtelsen ska ske med "underpris" så får man nog peta på hyresregleringen som steg 1.

   Radera
  7. Marknadshyror betyder inte per automatik höga hyror på alla lägenheter. Min erfarenhet från de år jag bodde i Finland är att det finns de som investerar i lägenheter och vill ha så hög avkastning som möjligt. Och så finns det de som har en extra lägenhet som de t.ex. ärvt och som deras barn ska bo i när de blir vuxna. Den kategorin har sällan höga hyror, de vill hyra ut lägenheten till någon som bor där en längre tid så de slipper hantera många olika hyresgäster och har då hellre lägre hyra. Som ett exempel.

   Har funderat på det, hur gör man i Sverige i ett sånt läge, om man ärvt en lägenhet, som man vill att ens barn ska ha om ett antal år. När man inte vill sälja och inte får hyra ut i andra hand under någon längre tid...

   Radera
  8. Kommunala monopol i Sverige? Avseende hyresbostäder? I vilka kommuner finns det?

   I Danmark finns det en sjuhelvetes massa "almennyttige boligselskaper" men huruvida de har en stark marknadsställning eller inte vet jag inte.

   Radera
  9. Kommunen dominerar (>50%) hyresbostadsmarknaden i många kommuner, men inte alla.

   Men ja, du har ju rätt. Allmännyttan är större än summan av privata aktörer på hyresmarknaden, men inte med mycket, så det borde definitivt vara möjligt att släppa loss regleringarna.

   Radera
  10. Lars, har du hittat nån kommun där allmännyttan har monopol? Jag hittar inget.

   Hittade nån gammal text om vilka kommuner som hade högst andel allmännytta i flerbostadshus. Det handlade då om följande kommuner:

   Storfors
   Smedjebacken
   Laxå
   Mönsterås
   Malå
   Ovanåker
   Överkalix
   Bollnäs
   Krokom
   Olofström

   ... detta är knappast de kommuner som har störst bostadsbrist, så jag tycker inte argumentet "kommunen äger för mycket" håller riktigt.

   Radera
  11. 100% enig med Cornucopia. Det som är "galenskap" är just missförståndet att man kan avreglera en beståndsdel av ett system och sen köra igång en massa frimarknads-analyser kring detta.

   Planekonomi (tex socialism) handlar i regel om en eller flera åtgärder för att mota marknadsdefekter (I.E. "icke önskvärda" konvergenser i fria system) - sedan en eller flera åtgärder för att kompensera att dessa införda åtgärder i sin tur medför andra icke önskvärda konvergenser.

   Det mest uppenbara exemplet jag kan komma på är just att reglera vinstintresse i samband med att en marknad regleras vad gäller utbud (eller för den delen efterfrågan).

   Annars (eller om du tar bort en sådan komponent) är det enda du gjort att planekonomiskt diktera vart kapitalet ska flöda. Dvs raka motsatsen mot en fri marknad.

   Radera
  12. Min stående punkt här är att alliansen agerat för planekonomi ännu tydligare än socialdemokraterna har gjort. Huruvida något är planekonomi eller inte har inget som helst att göra med vilken grupp som premieras (e.g. att alliansen brytt sig lite mer om kapitalstarka gör dem inte mer marknadsliberala).

   Radera
  13. Det låter rimligt faktiskt.

   Vad är ditt förslag i hyresfrågan, Linus?

   Radera
  14. ... såg att du svarade i andra tråden. Gott.

   Det är synd att man inte diskuterar utbudsavregleringen alls i den allmänna debatten.

   Radera
  15. Ja. Hela diskussionen är , vilket tyvärr gäller många liknande diskussioner i Sverige - förståelsen för vad en fri marknad egentligen är för något är otroligt låg (har gått med konstanta kväljningar sedan alliansen körde sin drive med "privatisering" (2008?), vilket tydligen betyder "statlig styrning av kapitalflöden" snarare än har något med fria marknader att göra).

   Vi får då, som i så många liknande fall, en polariserad diskussion där folk på den ena ("liberala") sidan försöker ta stöd i internationella referenser för att argumentera för fria vinstintressen (för de förstår inte att de internationella referenserna berör fria marknader, och att vår reglering av vinstintresse är ett nödvändigt ont på en marknad som inte är fri), som möter den andra ("socialistiska") sidan som tittar på den svenska verkligheten och mycket riktigt konstaterar att det blir katastrof att släppa vinstintressen fria (men förstår inte att det beror just på att marknaden de facto är så hårt reglerad).

   Jag menar inte på något vis att jag är den enda svensken som noterar problemet med den typen av nonsens-diskussion, men så fort jag eller någon annan pratar sig varm om fria marknader får man sin åsikt ihopbuntad med detta nonsens, d.v.s. socialister tror att jag argumenterar för att via statlig reglering göra deras liv till ett liveget helvete och liberaler tror att jag ger dem stöd i att släppa vinstintressen fria på en planekonomisk marknad (vilket jag _absolut_ inte gör).

   Sen kan man nog köra copy-paste på detta om det ska diskuteras "vinster i välfärden" eller liknande frågor.

   Radera
  16. Hur löser vi upp detta dilemmat på ett bra sätt?

   I hyresbostadsfrågan handlar det alltså om att allmännyttan blivit så pass dominerande bland flerbostadsfastigheter efter andra världskrigets stadiga uppbyggnad, att det blir svårt att göra en vettig avreglering utan att ändra mycket på en och samma gång (det vill säga stora utförsäljningar kombinerat med stegvis införda "marknadshyror", eller något sådant). Guldsits för sittande regering, såklart, som starkt kan argumentera för att "liberalisering" är katastrof.

   Förslag på argument?

   Radera
  17. ... när det gäller bostadspolitiken har man ju inte lyckas få gehör för en "koordinerad våg" med avregleringar, utan man har knaprat lite i hörnorna. Till exempel -- en _marginellt_ mindre reglering av hyrorna (dvs presumtionshyra och att allmännyttans normerande roll tagits bort), _marginellt_ lättare att hyra ut i andra hand (krävs bara "skäl" istället för "särskilda skäl" eller vad det hette innan), _små_ utförsäljningar av allmännyttan (och då framför allt till bostadsrättföreningar) -- nä, du har rätt Linus, det blir ingen vettig förändring av detta.

   Jag saknar bra historiska referenser för hur man kommer ur den svenska situationen. Kanske något som Maggan (Thatcher) gjorde, dvs stora utförsäljningar av allmännyttan i kombination med riktiga avregleringar?

   Lite lätt pessimistisk, för sånt här går inte hem i stugorna tydligen.

   Radera
  18. Vad ser du för problem Joakim? Allt du hyllar här ogillar jag som regel. Varför ska saker säljas ut, möjligen då i semislum till de som bor där.

   OM man ökar kravet på avkastning för fastigheter kan en snabb förändring leda till ödesdigra konsekvenser, det är numer omöjligt att parera med politik.

   Radera
  19. Det jag försöker grubbla på är "hur får man till en fungerande marknad för hyresrätter, likt i Norge eller Finland". Linus och Lars inlägg har fått mig att fundera på att man måste göra mer på utbudssidan och att det inte räcker enbart med "marknadshyror" så länge allmännyttan har så mycket makt.

   Sälj ut skiten till högstbjudande så att vi slipper socialdemokraternas och övriga rörelsens strypgrepp på hyresmarknaden och kan gå från 40 års kötid till en vecka.

   Radera
 4. I Norge byggs de flesta nya egnahem med en uthyrningsdel / "undantag" så att de äldre barnen kan bo avskilt, en gammal bestemor på ålderns höst kan känna mer trygghet eller att man kan hyra ut denna del skattefritt till någon som snabbt behöver en bostad.

  Men i sverige är det ju "död åt familjen" som Schyman i bästa kulturmarxistiska anda uttryckte det..

  SvaraRadera
 5. En redan sönderreglerad marknad som ska sönderregleras ännu mer.

  Känns ju vettigt! Typiskt såssar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitionen på idioti är ju att försöka samma sak om och om igen och varje gång förvänta sig ett annat resultat. Tycker sosseriet är väldigt nära...

   Radera
 6. Det är nog enklare att förbjuda att människor pratar om trångboddhet. Om man inte pratar om ett problem finns det ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sosseriets värd så är det bättre att halva familjen sover på parkbänkar än att hela familjen har tak över huvudet om än trångt!

   Radera
  2. Den onda förtryckande patriarkala familjen skall ju krossas...
   Eller som Schyman uttryckte det lite lösmynt i sitt talibantal..

   "DÖD åt familjen!"

   Radera
 7. OT !!

  Klädjätten H&M går dåligt !!

  De får rea ut kläderna på Ge-Kås i Ullared istället! ;-)

  https://www.sydsvenskan.se/2018-06-28/kursras-for-hm-efter-dyster-rapport

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugnt Stefan Persson kommer snart att köpa (tillbaka) fler aktier i bolaget för att få upp kursen lite :P

   Radera
 8. Att förbjuda föreningar från att hindra andra hands hyresgäster är nog det enda realistiska alt som kan fortsätta pressa upp priset på BR. Det gör det nog troligare att det införs, sen kan man ju fundera på varför man som liberal vill förbjuda majoritets beslut om uthyrning i föreningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan, det finns flera anledningar till att det inte är önskvärt med andrahandsuthyrning i en förening. Men samtidigt är det en godtagbar kompromiss att föreningen numera får ta ut en extra avgift från de som hyr ut i andra hand, då det kompenserar för en del av dessa anledningar.

   Radera
  2. Ja jag förstår ju egentligen inte varför BR är mer populärt än äganderätt när det flerfamiljshus men omvänt när det gäller villor... Men om man nu vill driva en förening ihop så bör den ju få bestämma så mycket som möjligt själv, andrahandsuthyrning är nog något jag tycker är up till föreningen möjligen med undantag om hur man ändrar det i efterhand. Om man köpt en BR med avsikt att hyra ut så kanske inte föreningen ska kunna ändra sig med ett enkelt årsmöte beslut.

   Radera
  3. @Dan:
   köp en lägenhet i Frankrike eller Spanien och se hur underhållet av fastigheterna sköts då det inte finns en BRF som tar hand om vatten, avlopp och ventilation.
   Norge fungerar klart bättre i detta fallet, kanske eftersom husen måste klara strängare klimat och annat kynne på folket.
   Samfälligheter med tillhörande vetorätt för alla är inte heller rätt väg.

   Radera
  4. I Finland får man hyra ut sin ägarlägenhet utan att det verkar vara några problem. Varför skulle det inte funka i Sverige?

   Tänk på att Finlands bostadsaktiebolag faktiskt i praktiken är ganska lika svenska bostadsrätter. Det är till och med så att lagstiftningen är väldigt likartad.

   Radera
  5. Det är ett helvete att t.ex. sälja en bergvärmepump till en gammal Andels Ägare Förening. Även om styrelsen köper och ingen opponerar sig måste alla ekonomiska papper skrivas på av alla ägare och bara administrationen av ett varv kostar många timmar och tusenlappar. Vad som än ersätter BRF:en ät det bra med möjligheter till rationell drift.

   Radera
  6. En ägarlägenhet får du väl hyra ut om du vill? Gäller väl samma som för villor och där är det normalt inga problem.

   Radera
 9. Socialister har historiskt haft oerhört lätt för att förbjuda problem de inte kan lösa.

  I vissa länder är det t.o.m. tankebrott att antyda att problem existerar.

  Vilken tur att vi då lever i ett fritt land...

  SvaraRadera
 10. Det här är ju underbart - vi har fyra barn i en fyra, och bör således bli vräkta omgående? Dags att rösa på Sossarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser polishandräckning och transport till en större 5:a för er efter valet.
   Allt bekostat av Pappa (S)taten. Grattis!

   Radera
  2. Jupp, dags att vräka er.

   Radera
  3. Då får du gå till socialen i Malmö så fixar de en lägenhet på Limhamn med ett rum till varje barn för det har de fått för sig står i lagen.

   och ett tips byt namn till något som låter mer exotiskt - Fredrik funkar uselt i dessa sammanhang...

   Radera
  4. Var nånstans står det att nivån 4 personer i en fyra är för trångt, ELLER att sådana förhållanden ska leda till vräkning?

   Radera
  5. Nja, nu har de väl även lagt förslag tidigare om att just barnfamiljer inte/aldrig någonsin skall få vräkas, i alla fall inte ut på gatan. Knulla ihop några ungar till så kan ni möjligen bli tvångsförflyttade till en större lägenhet.

   Radera
  6. Näe, det känns väl rätt rimligt att barn inte ska skickas ut i hemlöshet kanske.

   Apropå knulla, hur är det med din mamma nuförtiden?

   Radera
  7. Hon stretar väl med någon vagn utanför Ullared eller köar till någon rea på H&M som nästan alla andra skrynkliga fruntimmer i hennes ålder. Det är ju inte alla som kan ha det lika förspänt som din mamma, sin egen son som sugardaddy. ;-)

   Radera
  8. Aha, då måste det varit nån annan tandlös rom-tant med grav kloracne jag såg halvligga på Centralens solkiga golv i morse. Ber om ursäkt, hon var väldigt lik din mamma.

   Radera
  9. Jag tänker inte gå in på sajten som Lars länkar till, utan tar för givet att ett "förbud" innebär att det är förbjudet och således får man inte bo kvar.

   Tack till Ben Dover för trådkrydda!

   Radera
  10. Finns paragrafer i BBR som hanterar boende/kvm, dock ej explicit i ett gränsbvärde men som påpekats är lägenheten designa äd för en viss belastning map ventilation, VA , tillgänglighet, sovyta (lugn o ro) och så vidare. Dessutom finns ju alltid sanitetskrav man kan slänga på.
   Så även om lagstiftningen är mjäkkg går det att gå in och slänga ut. Men kommunen måste isåfall ordna nytt boende, vilket man inte vill utom i vissa fall i Limhamn ex.

   Ben Dover, väktarna låter inte folk ligga på golvet i Centralen, där är förhållandevis städat. Det måste varit ett fall av rysk intervention mot ngn avhoppare som utsatts för exotiska substanser.

   Jag rekommenderar att du omedelbart plastar in dig och ringer FOI för rådgivning. Obs, om du är exponerad, ex genom obetäckta händer undvik att röra dina oexponerade delar som ev. sticker ut. Det är.okej att kissa i byxan när du är inplastad. Urinen kommer dessutom underlätta saneringen..

   Radera
 11. Skapa "föräldrahem": En regel som gör att man alltid får ställa upp/bygga en eller två baracker/villavagnar/stugor till sina och partners föräldrar på tomten till sin villa med ett tillfälligt bygglov. När föräldrarna går bort eller man flyttar från fastigheten försvinner bygglovet. På det sättet kan man stärka familjeband över generationerna, minska behovet av hemtjänst, dagis och fritids och frigöra villor till bostadsmarknaden.

  Någon förändring av skattereglerna för fastigheter behövs. T.ex. att en åldring kan sälja av sin villa men skjuta upp reavinstskatten tills det är dags för bouppteckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gork.

   Men i sverige är det ju faktiskt så att det är "död åt familjen" som Schyman i bästa kulturmarxistiska anda uttryckte det som är den rådand ejärnhårda normen.. !

   Om föräldrar skulle bo tillsammans med sina barn så skulle ju omoderna patriarkala och småborgerliga - eller som Jan Myrdal skulle uttryckt det - Bourgouesin - värderingar och värdegrund få fotfäste men som effektivt nästan rotats ut mha dagis, Barnprogram i TV2 mm

   Radera
  2. Har aldrig hört Myrdal kritisera "patriarkala" normer faktiskt, men du kanske kan upplysa om var han gjort det? Läst mycket Myrdal?

   Radera
  3. Brukar inte den där kulturmarxistiska vänstern till leda just hålla på att tugga ord som feminism, patriarkal, förtryckarstruktur, postkolonial, intersektionell mm till yttersta leda ?
   Nu när det inte längre prkar tugga vare sig Mao eller Lenin ?

   Ja, jag har läst en närmast oläsbar bok av denne Myrdal där han kör CV2 genom "Jugoslavien" på väg till Indien..

   Radera
  4. Vad är ens en "Kulturmarxist"? Kan du förklara det?

   Myrdal är väl gammaldags "renlärig" marxist eller möjigen maoist.

   Radera
  5. När de riktiga proletärerna försvunnit så måste ju de "ledande vänsterintellektuella" i proletariatets avantgarde hitta på något nytt. Och eftersom många av dem "arbetar" i kultursektorn så..
   ;-)

   Radera
  6. Jo, men kan du förklara/definiera ordet "kulturmarxist"? Det är alltså en person med vänsteråsikter som arbetar med kultur, eller?

   Radera
  7. @ben:

   Googla ! :-)

   En KM är en person som kan hävda att rätt är fel, att slaveri är frihet, att svart är vitt.. Att det inte finns några beständiga värden mm

   Radera
  8. Googlade, enligt första träffen (Wikipedia):

   Kulturmarxism, av engelskans Cultural Marxism, är en pejorativ politisk term och bygger på en konspirationsteori baserad på föreställningar om att judar och personer runt Frankfurtskolan försöker krossa den västerländska kulturen och kristendomen genom kulturkrig, bland annat genom att etablera politisk korrekthet och multikulturalism som norm.

   Här kan vi alltså notera att du går omkring och tror på/sprider konspirationsteorier, och att du därmed bör smädas grundligt som foliehatt och utan vidare kan avfärdas i diskussioner som en knäppskalle.

   Radera
  9. Konspiration eller agenda?

   Radera
  10. Ben Dover: Som så mången gång annars .... Touché!

   Radera
  11. I det kulturmarxistiska landet Sverige sätter man getabocken till trädgårdsmäsate att kasta sten i sitt egna glashus...

   Svartbetalaren Nujen skall visst moderera en debatt om fusk i byggbranschen... Nujen... Som betalade terristen Akilov 10-tusentals kronor svart för att denne "expert" skulle renovera Nujens hus på Gotland..

   I ett kulturmarxistiskt land betyder kunskap, kompetens och utbildning ingenting ! Det är bara ytan som räknas och sedan så får de som verkligen kan något rensa upp bland det som kulturmarxisten ställt till med !

   I ett kulturmarxistiskt land skall eleverna "forska" sig fram till kunskap utan att de ens kan multiplikationstabellen ... !

   Radera
  12. @Ben !

   Du skall inte tro på allt du läser !
   ;-)

   Radera
  13. Och den definitionen känns inte alls biased...?

   Radera
 12. En utmärkt sammanfattning av läget i Finland vs Sverige kan läsas här.

  SvaraRadera
 13. Enda egentliga problemet med trångboddhet som jag känner till är när asylsökande har ebo-bidrag.

  Det har varit på förslag rätt länge att slopa ebo-bidragen, så varför inte göra det?

  De kommunala fastighetsbolagen har dessutom små möjligheter att kontrollera hur många som faktiskt bor i lägenheterna på riktigt så jag ser inte hur det skulle gå att faktiskt tillämpa en sån lag. Om det nu ens är en lag som avses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Tevepejlarna skall naturligtvis ha något att göra även efter att teveavgiften flyttats till skattsedeln. De får bli patrullerande folk- och boskapsräknare istället. Detta kan ju även falla i kategorin "enkla jobb åt nyanlända" så räkna med kraftig uppbyggnad av något slags okulärbesiktande stasi-byråkratpatruller.

   Radera
  2. Ser inte riktigt hur det ska ha nån effekt, är ju bara att smälla igen dörren i nyllet på dem?

   Radera
  3. Ja hur ska det efterlevas? Jag är bara här på tillfälligt besök osv. Det här är väl ffa problem bland invandrare som bor många i samma lägenhet. Uteliggare då?
   Staten/kommunen fixar lägenhet. Det blir ju billigt.

   Radera
  4. Uteliggare är inget problem i det sammanhanget, de som lever längre tid i hemlöshet klarar inte att ha en bostad av medicinska skäl. Missbruk eller mentalsjukdom eller inte sällan båda samtidigt. De kan i princip inte placeras i en normal lägenhet.

   Redan idag är det ju förbjudet med "inneboende" enligt de flesta hyreskontrakt, ett "förbud" mot trångboddhet som sådan kommer därmed inte förändra ett piss.

   Radera
  5. Peter Andersson: Boskapsräknare finns redan, dom finns på länsstyrelserna runt om i Sverige. Möjligen skulle man kunna utöka deras arbetsuppgifter lite så att dom även räknar gris och fågel, som inte räknas ännu.

   Radera
 14. De kommunala bolagen i Göteborg och flertalet privata också tror jag redan infört maxgränser på antal hyresgäster och antal barn i lägenheten. Är ju då reglerat i nya hyresavtal. Enligt mig har de gränser långt över hur jag skulle kunna tänka mig att bo ändå... Men två per rum verkar man tycka är max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Fast som sagt, det är ju svårt att kontrollera i verkligheten. "Han är och hälsar på", "Det där är en gästsäng", "barnen har många vänner och ett stort socialt kontaktnät", osv etc.

   Radera
  2. Vad tror du att killarna på Stasi gjorde efter den 9:e November 1989 ?
   De har stora kunskaper i att hålla kontroll på medborgarna i varje kvarter...
   Och den kunskapen får ju inte förfalla eller slängas på hälleberget...

   Radera
  3. F ö kan man ju nämna att hyresvärds tillträde till lägenhet ska avtalas 1 månad i förväg om det inte gäller akuta insatser typ vattenläcka. Så det finns ju gott om tid att städa upp ifall man vill mörka hur många man är i bostaden.

   Radera
  4. Det finns mycket som det "ska" göras.. ;-)
   Tror du verkligen på det @Ben ?

   Radera
  5. Jo, enda det leder till i praktiken är väl att alla inte kan skriva sig på adressen om man är för många...

   Radera
 15. Det är lätt att gnälla på sossarna, men borgarna vill inte heller ha marknadshyror, tillskillnad mot Arbeiderpartiet(S) i Norge som har varit för det i Oslo.

  Det största problemet är marknadsliberaler som röstar på Alliansen och förväntar sig något annat än sossepolitik. Om de bara kunde ta sig ur denna trance, och rösta på Klassiskt Liberala Partiet, så skulle vi kunna få en förändring, även om partiet bara skulle få 5% av rösterna. Jämför med hur Sverigedemokraterna har förändrat synen på invandring under sina 8 år i Riksdagen.

  Så länge folk inte får höra marknadsliberala argument (och de får trovärdighet genom att upprepas i partiledardebatter), så kommer vi vara kvar i socialistträsket, oavsett om det manageras av det röda eller blåa laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det något riksdagparti som vill sänka 4-procentspärren i dagsläget. KD ville göra det innan de själva kom in tror jag. Mp likaså. Antagligen SD också. Men det brukar gå över när de själva är på andra sidan har jag märkt.

   Radera
  2. Power corrupts; absolute power corrupts absolutely.

   Radera
  3. Ingår inte ”borgarna” automatiskt i sossegnälll nu för tiden? De har ju i princip samma poltik så någon rättvisa får det väl ändå vara.

   Radera
 16. Lars, hur tänker du när du menar att det kommunala planmonopolet ska avskaffas? Ska detaljplanerna helt bort eller bli mer översiktliga eller hur menar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan göras på olika sätt. Man kan ha krav på detaljplan kvar, men att det är upp till berörda fastighetsägare att ta fram den själva och kommunen kan inte säga något om det. Sedan får kommunen sälja inkoppling till VA-nätet enligt självkostnadspris. Vägar får exploatörerna finansiera själva.

   Avskaffande av monopol - kommunens ensamrätt att godkänna detaljplan avskaffas.

   Radera
  2. Så det du menar är att jag kan klottra ner "Detaljplan: kärnkraftverk" på en Crayola-krita och sen bygga ett på min villatomt?

   Radera
  3. Det som hindrar byggande av bostäder i Stockholm är svårigheten att få tomter och att bygga på höjden.

   1 miljon människor skulle antagligen kunna bo på Djurgården och Gärdet om vi byggde 50-100 skyskrpaor där.

   Radera
  4. Tyvärr Ben, det är redan tjingat som min hemliga superskurbas och jag använde bläck, så pilutta dig.

   Radera
  5. Men om jag skulle ta och sluta tramsa så ja friare detaljplanering borde tillåtas med mindre NIMBY-inflytande och förbud mot att ta för mycket betalt av byggherrar för tomter. Å andra sidan så ett helt frisläppande skulle ju lämna kommunerna med problem t.ex. när infrastruktur ska planeras...jag får nog vara lagomt mesigt mellanmjölkig och påstå att helt avskaffade detaljplaner är en utopi.


   https://www.theguardian.com/cities/2018/jun/21/spite-buildings-when-human-grudges-get-architectural-in-pictures

   Radera
  6. Städer utan detaljplan eller övergripande planmyndighet blir..
   Tja, favelas typ.. ;-)

   Ordnung muss sein!

   Radera
 17. Jag hyr en lägenhet av ett kommunalt bolag. Varför? Låg hyra, god standard, extremt bra service. Strular något så fixar de det med en gång - utan kostnad (för ex en ny kran). Ja, jag klagar åtminstone inte. Jag flyttar inte frivilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med helt. Det är oförskämt låg hyra och bra standard + service. Knappast rättvist för de som står i kön.

   Radera
  2. Hyresrätt är ett lyxboende just av den anledning du beskriver. Det borde återspeglas i kostnaden.

   Radera
  3. Så länge hyresvärden går med vinst på huset återspeglas det till fullo i kostnaden.

   Radera
  4. Min kommunal hyresvärd är också alldeles utmärkt faktiskt - men det är väl i sig inget argument emot privata hyresvärdar parallellt?

   A funkar bra så därför förbjuder vi B...

   Radera
  5. @Peter Nej, absolut inte. Det jag konstaterar helt krasst är bara att jag är nöjd med mitt kommunala boende, och att jag knappast kan bo bättre (åtminstone inte till den kostnaden).

   Radera
  6. Nu får ni sluta, det är bara att bygga ett hus, hyr ut det för vad ni vill, ni har väl handdukstork o kinasten i planen?

   Radera
 18. En trea på Lidingö just nu, hyresvärd JohnMattson:

  HYRESVÄRDENS KRAV FÖR BOSTADEN
  Max antal hushållsmedlemmar: 5
  Minsta årsinkomst: 330000
  Om bostad innehas kräver hyresvärden att uppsagt hyreskontrakt alternativt försäljningsdokument för villa eller bostadsrätt kan uppvisas före nytt kontrakt tecknas.

  Hyresvärden har regler mot trångboddhet för att förhindra osunda boendeförhållanden i fastigheten. Antalet personer som skall bo i lägenheten skall vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek.

  Hyresvärden tillämpar en inkomstregel som innebär att din totala årsinkomst brutto skall uppgå till lägst 3 gånger årshyran.
  Hyresvärden tecknar endast avtal med huvudköande.
  Hyresvärden accepterar inga betalningsanmärkningar, oreglerade skulder eller pågående skuldsanering
  Följande anställningsformer är godkända: tillsvidareanställning, provanställning, projektanställning, egenföretagare, intermittent anställning, vikariat, visstidsanställning eller frilansuppdrag. Vid tidsbegränsade anställningar behöver anställningen vara tryggad minst 6 månader framåt fr.o.m. inflyttningsdatum. Vid intermittent anställning behöver även sysselsättningsgraden specificeras.
  Försörjningsstöd, tidigare socialbidrag, godkänns inte som inkomst.
  Hyresvärden kan komma att inhämta boendereferenser.
  Huvudsökande ska uppfylla inkomstkravet själv eftersom hyresvärden endast tecknar avtal med huvudsökande. Undantag kan göras för sammanboende par som varit folkbokförda på samma adress minst 6 månader eller stått som sökande tillsammans i minst 6 månader

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det är ingen rättighet att få hyra en bostad.

   Radera
  2. Nej det är kuligare samhälle om folk bor under broar. Då kan de som slavar och är anställda känna sig lite förmer. Ända tills den dagen de får en kniv i magen av den hemlöse.

   Radera
  3. Skall jag tolka det som att pensionär med pensionsnivå överstigande 330.000 per år är godkänd som hyresgäst?

   Radera
 19. "Bostadspriserna fortsätter nedåt under resten av året, då amorteringskrav och nyproduktion pressar den svenska marknaden. Men om två år återhämtar sig bostadssektorn.

  Den prognosen gör den brittiska fastighetsgruppen Grosvenor Group."

  Det är om 2 år man ska köpa bostad i Sverige. Sen bor man sig rik igen!

  SvaraRadera
 20. Förbud, förbud, förbud. Sverige i ett nötskal.

  SvaraRadera
 21. Toni: Det stämmer att de nya amorteringskraven pressar marknaden, och att nyproduktionen också gör det. Men det känns ändå som de dragit i handbromsen för detta, samtidigt som det inte är någon markant sänkning av bostadspriserna. Sen att det kommer ta lite mer tid innan det stannat av, men startar ju inte lika mycket nyproduktioner längre.

  Försökte själv få grepp om utsikterna, men det är ju så mycket som spelar in. Här var det åtminstone enkelt förklarat:
  Financer - Bostadsmarknaden idag/
  Även om det är omöjligt att veta vad som händer i framtiden, men ger en god fingervisning över utvecklingen.

  Jag skulle gärna köpa bostad i Sverige idag, men då inte i Stockholmsområdet. Där tror jag man kan göra som du säger och vänta tills man kan slå till och sen bo sig rik igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant artikel men sånt har man läst sen 2008 och marknaden har fortsatt utvecklats positivt. Har man köpt bostad påverkas man inte så mycket. Det verkar till och med som att räntorna pressas ännu mer nu och det blir extremt billigt att bo. Har man sparpengar för att köpa men tycker att det är för dyrt påverkas man o andra sidan av den evigt försvagade kronan som till och med bloomberg skriver om men många svenskar nekar till. Till slut hamnar man i ett läge där alternativet blir köpa en bostad i Sverige eller knappt få något för sparpengarna någon annanstans i världen och har man inga sparpengar och inte köpt bostad men drömmer om det kan man flytta över sundet till Danmark några år, jobba på McDonalds och spara pengar för att sedan växla DKK till SEK och köpa en central etta i Stockholm.

   Radera
 22. Det var ju en helt genial lösning. Vi kan väl lösa arbetslösheten på samma sätt? Förbjud folk att vara arbetslösa, sedan kan vi förbjuda folk att stå i vårdkö, bostadsbristen löser vi genom att förbjuda bostadskö.

  Har vi några fler samhällsproblem? Ja, just det vi kan förbjuda gruppvåldtäkter och...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..förbjud invandring?

   Radera
  2. Jag tror inte att svamparna väljer det kortet.

   Möjligen kanske dom förbjuder folk att vara invandrare, ger samtliga svenskt medborgarskap och förbjuder folk att kalla en spade för en spade.

   Radera
  3. Lagar mot lösdriveri har vi ju haft tidgare och allt var ju som bekant bättre förr!

   Radera
 23. Socialistiska lösningar skapar "socialistiska" människor !

  Det var just därför som egna-hemsrörelsen på 20- - 40-talen kvävdes eftersom den skapade alltför självständiga människor som blev varse att de rent handgripligen kunde ta sitt liv och öde i egna händer utan att vara beroende av någon "Parteileiter" eller hyresbolag/bruk/patron..

  Ity egenmakt är farligt för de "styrande" som vill /de/konstruera människor...

  https://www.svt.se/kultur/film/ny-dokumentar-tom-alandh-om-sin-egen-uppvaxt

  Tyvärr verkar det som om SVT-play länken inte länger fungerar...

  SvaraRadera
 24. hmmm jag tolkar det snarare som att S försöker komma åt problemet med invandrare som bor som packade sardiner på samma adress pga EBO-lagen etc,
  Istället för att tala klarspråk använder man argumentet "bostadsbrist"

  SvaraRadera