Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-06-22 14:11

Sju av tio svenskar anser att staten inte jobbar för medborgarnas väl

Organisationen Alliance of Democracies har presenterat sitt demokratiuppfattningsindex, Democracy Perception Index för 2018. Svenska staten och regeringen hamnar i absolut stryk-klass där 70% av svenskarna anser att staten inte agerar för medborgarnas bästa. Endast Portugal, Österrike och Kenya har sämre siffror.
Känner du att staten arbetar för dig? Andelen som svarar aldrig eller sällan. Källa: Dalia Research
Alliance of Democracies är en icke vinstdrivande organisation grundad 2017 av Natos fd ordförande Anders Fogh Rasmussen (nu drabbas svärjevännerna av kognitiv dissonans). Man arbetar för demokrati och fria marknader.

Organisationen har nu publicerat ett demokratiuppfattningsindex, Democracy Perceptions Index (DPI), utifrån enkätundersökningar med 125 000 respondenter i 50 länder, som representerar 75% av världens befolkning och 75% av världens BNP.

Undersökningen visar att man i demokratier svarar mer kritiskt mot stat och regering, än i diktaturer. Huruvida man faktiskt är nöjda i diktaturerna, eller inte vågar svara annorlunda är en annan fråga. Oavsett är uppfattningen relevant.

Detta knyter an till analysen om Sverigedemokraternas framgångar - man lyckas få folk att tro att man lyssnar på dem och bryr sig om dem, vilket väljarna inte tycker att övriga partier gör.

Nico Jaspers, VD för Dalia Research kommenterar studien:
“Political systems around the world are currently changing with a speed that we haven't seen in almost 30 years. [...] Right now the biggest risk for democracies is that the public no longer sees them as democratic.”

Nina Schick på Rasmussen Global:
"This groundbreaking global public opinion survey sheds light on the huge challenge faced by democracies around the world today. Democratic systems of governance are under severe threat, not only from foreign interference and the rise of autocratic regimes, but also from the huge crisis of confidence amongst the electorate. Democracies cannot afford to be complacent if they are to survive and prosper, and we are gathering at the Copenhagen Democracy Summit to begin to address these challenges."
Svenska staten och Sveriges regering ("the government") är fjärde sämst i världen, och otroliga 70% av svenskarna anser att staten aldrig eller sällan agerar för medborgarnas väl. Endast Portugal, Österrike och Kenya är sämre. Bäst är en av världens allra hårdaste diktaturer, Saudi-Arabien, följt av andra diktaturer som Egypten, Turkiet och Kina.

Känner du att staten arbetar för dig? Andelen som svarar aldrig eller sällan. Källa: Dalia Research
Färgen på raderna anger om man är demokrati eller inte.
Vidare anser 55% av svenskarna att deras röst aldrig eller sällan spelar någon roll i svensk politik.

Undersökningen bekräftar att svenska folket tappat förtroendet för svenska politiker och för svenska staten, och inte anser att den sätter medborgarna främst. Det är just detta som gör att extremhögern går starkt framåt, då man säger sig på pappret leverara enkla lösningar där de egna medborgarna alltid ska prioriteras.

Övriga svenska partier bör ta sig en rejäl och djup funderare på hur de ska kunna återupprätta känslan av att svenska staten och regeringen finns till för folket. Annars blir Sverige bara en administrativ enhet där vissa lagar gäller och någon nation finns inte. Det behövs en idé om vad Sverige ska vara - en idé som svenska folket ställer upp på.

Alliance of Democracies pressrelease och data hittas här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Människorna i toppen på politiken ser sig själva som världsmedborgare fast de är svenska medborgare och hanterar svenska skattemedel som svenska skattebetalare har betalat in från sin lön. Rätt irriterande när de självutnämnda världsmedborgarna delar ut min hårt förvärvade pengar som jag har fått avstå i form av skatt till hela världens befolkning.
  De har även förmåner i det svenska samhället som jag bara kan drömma om.
  På måndag ringer min väckarklocka 05:15 och iväg till jobbet åker jag. Jag får slita hårt för min lön, som världsmedborgarna tar en stor del av och delar ut. Fördelnings politik kallas det visst.....

  Ni kan alltid gissa på vem jag kommer att rösta på!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkpartiet ! :-)
   (nej, skojade bara lite...)

   Radera
  2. Fast det är väl bara 90 miljarder om året för andra medborgare som vi betalar för i Sverige? Sedan tillkommer en ännu mindre summa för de medborgare utanför Sverige.

   Radera
  3. Ja det är ju inte ett dugg förvånande att det ser ut så här. Och då säger det väl sig självt hur många som kan tänkas rösta SD.
   Dessutom om sympatierna håller i sig och man fortfarande från de statsbärande partierna tänker hålla SD utfrysta. Tror man då att de kommer minska eller fortsatt öka? Politikerförakt?

   Radera
 2. De som inte röstade på socialisterna känner sig förstås överkörda av den sjukligt stjälande ångvälten S, medan de som röstade på dem känner sig djupt svikna. Är förvånad att det inte är 100%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 62% av svenska folket röstade inte på regeringspartierna 2014.

   Radera
 3. Går extremhögern framåt Sverige..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. HMG/Martin, du är utvisad från bloggen. Du har inte uppehållstillstånd här. Var vänlig lämna och kom aldrig tillbaka igen.

   Radera
  3. Nej, normalhögern. Människans defaultläge. Kan vara svårt att se bara iomed att landet styrts av vänsterextremister under lång tid.

   Radera
  4. Pendeln svänger. Man behöver inte åkalla extremister för att se det. Demokrati är ett tillstånd av självsvängning. Men nuförtiden svänger det väldigt fort tack vare sociala media etc. Tidigare med stentavlor och skrift på döda träd gick det långsammare. Bara att gilla läget.

   Radera
  5. Lars, så där kan du inte säga till Martin! Den svenska linjen är att kalla den utvisade, och illegalt kvarstannande Martin för papperslös, ge honom socialbidrag. Och en rotfyllning för 50kr.

   Att verkligen, som du gör. Be han dra! Det är rasism.

   Radera
  6. Har Lars en utmaning i sin gränslösa inkludering?

   Radera
 4. Jag är en av dessa medborgare som man har övertygat om att Sverige blir alltmer korrupt.

  Jag kommer inte ens att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ett alternativ, fast jag föredrar ju att extremrösta, kommunism eller nazism.

   Korruptionen här är så rolig att studera, hur strebers och opportunister kommer i alla lägen.

   Radera
 5. "Allas lika värde" står inskrivet i grundlagen och våra politiker tolkar det som att de inte får prioritera svenska medborgare och skattebetalare framför någon i resten av världen som har det jobbigt. Demokratins princip "av folket, för folket" gäller således inte längre. Den principen har våra politiker i största lönndom avskaffat. Svenskar har dock fortfarande rätt och skyldighet att arbeta och betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönndom? Och ändå står det i lagen enligt dig. Verkar inte så hemligt.

   Radera
  2. Enligt wikipedia ligger uttrycket till grund för den etnopluralistiska världsordningen.

   Den som är slängd på engelska inser dock att det är förvanskning av FNs mänskliga rättigheter. Möjligen finns ingen bättre översättning som politiker kan slänga ur sig hur som helst. Men ord får konsekvenser, och de är inte så bra i det här fallet, vilket folket nu börjar inse.

   Etnopluralism är väl också ett fint ord, men funkar inte heller så bra, speciellt om det innebär att alla "svennar" skall lägga sig på rygg och bli överkörda av alla andra. Det borde finnas ett visst mått av självbevarelsedrift även i Sverige. Och det finns det, vilket SDs siffror visar. Och även politikerna har insett det och byter riktning, men för sent för att vara trovärdiga. Pendeln svänger...

   Radera
  3. Man kör ju med propaganda. Inte ska vi ligga på rygg, bara tävla. Individuellt, om de får som de vill, hela politiken bygger ju på att bryta naturliga lojaliteter. Och.. Jag tror inte på att vara överdrivet reaktionär.

   Radera
  4. Tävlingsmomentet är ju sunt. Det skiljer agnarna från vetet. Jag har inget alls mot att tävla mot utlänningar, för jag vet att jag är bättre på det mesta än alla. Jag gör det varje dag och får betalt för det, bra betalt.

   Min lojalitet är i prioritet till mig, min familj, min arbetsgivare, och mitt land.

   Jag tycker att de flesta i Sverige borde få ändan ur vagnen och producera lite mer, men jag inser samtidigt att alla inte är som jag. Så ett visst mått av kontroll och försvar behövs, bara inte för mycket, för då tappar vi allt som vi i Sverige är kända för och som är våran "edge" mot den utländska konkurrensen. Men i stort sett så är vi bäst på det mesta, och när du tänker efter så tror jag att du håller med. Vi är bäst!

   Sverige är det bästa landet i världen, låt det förbli det genom att ge ditt yttersta, alltid.

   Radera
  5. Nja, klart du kan tävla och visst är det mycket bra i det momentet psykologiskt, men om du har en nation kan du inte skilja agnar från veta för mkt, vetet behöver ju sin agn. Man kan inte säga till agnarna att de inte ska flyga, ha bil, bo rimligt etc.
   Tvivlar inte på att du är kanon på det du gör. Men en dag sitter du som Messi, nog är han riktigt bra på att sparka boll än idag men utgjorde inte en hungrig anfallande mixter-dixter i dessa två matcher vi sett nu.
   Och en dag hamnar vi alla där... Inte så konkurrenskraftiga längre. Det är en tuff insikt.

   Jag menar ju att politiken strävar efter att bryta banden, till familjen, delvis till arbetsgivaren, till riket, i politiken ska vi inbilla oss stridslinjer som kanske inte alls ligger där de flesta tror.


   Förr tyckte jag verkligen att vi var bäst, nu, jodå, väldigt bra men frågan är om vi mest knyter rep för egen hals, sakta dras snaran åt. När jag var yngre så sa vissa att jag bör emigrera. Och så var det, och är; det är inte med egentlig glädje jag kan konstatera att jag vill fly men saknar medel, kan inte vandra till Uganda.

   Radera
  6. All offentlig makt utgår från folket läste jag på en medalj nyss. Det tycks bli alltmer makt som inte vill visas offentligt. Kanske är det myndigheter ihop med allt starkare lobbyorganisationer som ligger bakom. Kanske är det alt fler politiker som som snarare är karriärister än står upp för sina ideologier som kan vara ett problem. Karriärväg upp till de fina styrelseuppdragen i banker där de politiska kontaktnäten kan nyttjas. Frågan man kan ställa sig om det stärker eller urvattnar iden om makt som utgår från folket.

   Radera
 6. Vi kan ju bli diktatur så har vi löst problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett ändläge som det är svårt att ta sig ur utan omfattande svårigheter. Se på exempelvis det socialistdiktaturiska Venezuela som avskräckande exempel. Där presidenten måste ägna tid och krafttag för att säkra tillgången på toalettpapper. Diktaturer är av sakens natur helt dysfunktionella, men lockande för den populistiska missnöjda massan.

   Radera
  2. Diktatur, det är väl ungefär ungefär diktatoriskt som företag styr med sina anställda. Och vi applåderar privatisering, så då finns det väl nåt bra med diktatoriskt styre också.

   Radera
  3. Har du läst om ursprunget till ordet, hur en Romersk Diktator var?
   Politikern skulle få återgå till plogen.


   Radera
  4. Som sagt Venezuela...

   Radera
 7. Varför skulle svärjevännerna drabbas av kognitiv dissonans? Svärjevänner vet redan att regeringen är värdelös, Fogh Rasmussen är tia på bollen.

  Det är väl snarare tvärtom, att alla Nato-cucks svimmar av chock när pålitlige Fogh Rasmussen kommer med sån här destabiliserande propaganda? Han måste vara köpt av Putin givetvis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste inse att regeringen inte alls styr så mycket, de vill inte hamna i Venezuela-sitsen, oavsett.

   Frågan är väl varför ingen såg caset förr. Nu är det flykt rekommenderat.

   Radera
  2. Ehh. Ok. Regeringen styr inte?

   Klart de gör, håll inte på och foliehatta dig.

   Radera
  3. Att styra innebär även att parera.

   Radera
  4. Nej, de reagerar, lite, när det spårar ur.

   Om regeringen verkligen kunde styra, tror du inte att de hade önskat ta emot fler som kommer från "shitholes".

   Jag har inte pengar nog och som du kan se från ex Carl Lundström, ajaj.   Radera
  5. Du har helt missuppfattat det hela. En regering styr inte, den exekverar folkets vilja, din och min. Men oftast när det gäller demokrati så blir det en kompromiss. Därav ditt och mitt missnöje.

   Radera
  6. Och när folkets vilja inte passar regeringen byter man ut folket, vilket sker nu.

   Radera
  7. Och kallar det högerextremt, populistiskt etc...

   Radera
  8. Bengtsson, det är inte alls sant, politiken gör ofta tvärtemot folkets vilja. Och sina egna program. Titta på S, många år av styre, men ännu ingen öppen demokratisk socialism, fortfarande en kung.

   Folket vet ingenting. Tyvärr. Och faktiskt tror jag inte heller politikerna gör det.

   Radera
 8. De senaste regeringarna och "makten" har verkligen visat att de ej har minsta lilla skinn med i spelet.
  Vår statsminister, är han ens en anställningsbar person?

  Bara sättet media inte varit kritiska mm. spridit falska nyheter, återgett falska bilder av verkligheten. Har en hel del att säga om medias enkelriktade del.

  Träsket behöver dräneras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, "är han ens en anställningsbar person" Precis, i verkligheten hade han max fått köra ut internpost och byta glödlampor.
   Men vi befinner oss inte där, vi är någon annanstans, kanske i Guds straff åt oss där han sätter riktiga tomtar till att styra landet rakt ner i skiten.
   Ibland tror jag nästan att det är så, särskilt när det känna som 1 april varenda dag i veckan.

   Radera
 9. Natofrågan är inte speciellt viktig för genomsnitts-SDaren.
  Sen krossade Fogh-Rasmussen Reinfeldt i "Toppmötet" så han är ganska poppis hos SD.

  SvaraRadera
 10. Centern har i sitt partiprogram att vem som helst i hela världen har rätt att komma hit. Från partiprogrammet:
  "Att få söka sig en fristad och en för-
  sörjning, inte bara inom det land där man är född, utan också utanför landets gränser, är en mänsklig rättighet."
  Vidare:"Utmaningar på arbets- och bostadsmarknaden i många av våra kommuner idag får inte hindra Centerpartiets
  långsiktiga vision om öppenhet."
  "..människor kan röra sig fritt över gränserna. ...över hela världen."

  Man lovar också allt till alla samtidigt som skatten skall minskas. Hur det ska gå till framgår ej. Centern saknar all konsekvens analys och är ett direkt hot mot Sveriges välfärd och säkerhet. Utanförskaps områden har gått från 3 1990 till 185 2012 pga politik som denna. All gängkriminalitet beror också direkt på denna "låt-gå" mentalitet. Även massmordet och terroristdådet utförd av Akilov beror också direkt av politik som denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern har gått och blivit ett totalt snurrigt och tok-über-nyliberalt parti... Mer nyliberalt än vad en omogen 17-årig MUF:are någonsin skulle kunna tänka sig i radhusets pojkrum på 80-talet framför ABC-80 datorn...

   Vart tog det gamla socialt liberala hederliga Centerpartiet som värnade landsbygd svenskhet försvar uthållighet jordbruk och självförsörjning vägen ?

   Torbjörn !! Kom tillbaka !!

   Radera
  2. Det ironiska är att Centerns politik leder till högre skatter och större välfärdsstat. Inte så nyliberalt.

   Radera
  3. Center är också infiltrerat av förklädda vänsterextremister som Annie..

   Radera
  4. Centerpartiet är anarkoglobalistiska, anarkohumanistiska och anarkokapitalistiska. I slutändan blir på sin höjd neofeodalister glada. Så kan det gå när man kallar sig "liberal".

   Radera
  5. @Kallle7
   Också?
   Vilka andra partier insinuerar du också skulle vara infiltrerade av vänsterextremister?

   Radera
  6. @Kallle7
   Förutom de för alla solklara fallen MP och Fi, så är även (S) djupt infiltrerat, men de kör ut de värsta extrema idéerna via andra partier som MP, då de inte vill sänka moderskeppet (S). (S) bara möjliggör och låtsas vara tvingade att samarbeta.

   Ja, jag kom på att någon nu tror att jag glömde logga ut från mitt andra konto innan jag postade. Men så är det inte, jag har bara ett konto, ville bara föra diskussionen framåt liksom :) Kram på er!

   Radera
  7. Lite bra läsning på samma tema här:
   http://helenaedlund.se/marschen-ar-fullbordad/

   Radera
 11. Häpnadsväckande siffror för en stabil demokrati som den svenska. Valet kommer att bli episkt. Episkt. Regeringsbildandet blir en mardröm från helvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli SÅ kul att se hur de försöker slingra sig ur det resultatet..

   Radera
  2. Kalle7: Röstmanipulering kanske? Det finns väl ingen kontroll idag? Efter allt som händer, uppenbart ljugande partiledare, fake-news i Msm-media, föredetta finansborgarråd som hjälper storföretag med affärer och sedan får toppjobb i företagets koncern osv, så är röstmanipulering ingen större nyhet.

   Radera
  3. @Spartacus
   Nä, skulle inte bli förvånad direkt, förväntar mig att de kan få för sig i stort sett vad som helst. Vi får hålla ögonen på dem, alternativ media kommer inte att missa det, om de finns kvar tills valet dvs..

   Radera
 12. Den siste sossen som arbetade för folket var nog Göran Persson. Skola, vård, omsorg var mantrat som skulle motivera medborgarna att betala skatt. Sociala turister skulle hållas borta. (Lag och ordning var fortfarande en icke-fråga i en fortfarande ganska etniskt homogen nationalstat)
  Sedan dess har politiken helt kidnappats av intressegrupper.
  Medelklassens barn kommer tack vare oansvarig politik aldrig få det lika bra ekonomiskt som sina skattebetalande föräldrar (om inte föräldrarna blivit mångmiljonärer i det politiskt riggade bostadslotteriet).
  Och för medelklassens gamla som byggt landet har man svikit generationskontraktet.

  SvaraRadera
 13. 7 klöverns viktigaste prioritering tycks vara att byta ut folket. Så snabbt som möjligt. De flesta svenskar vill dock inte bo i Svärjestan. Ifall de velat det borde det ju vart många som flyttat till MÖ eller afrika, för att det är så trevligt att bo där, med deras kulturer och klaner.

  SvaraRadera
 14. Med de siffrorna så borde Klassiskt Liberala Partiet ha 70% av rösterna istället för 1200st, vilket bevisar att folket måste vara dumma i huvudet och inte borde ha rösträtt öht!

  SvaraRadera