Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-06-17 16:01

SEB: Hushållen negativa till bostadspriserna i Stockholm - föll 0.4% i maj

SEB:s boprisindikator backar nu i juni. För Stockholm är indikatorn nu återigen negativ, dvs fler tror på fallande priser än på stigande priser. Indikatorn matchar som vanligt utvecklingen på bostadsmarknaden hyfsat, även om HOX Sverigeindex fortsätter vara i stort sett oförändrat.
SEB Boprisindikator juni 2018. Valuguards Svergeindex som ljus linje. Källa: SEB, Valueguard
SEB:s boprisindikator visar på psykologin och hushållens förväntningar på bostadspriserna. Korrelationen mot faktisk prisutveckling är mycket stark - om hushållen blir mer negativa faller bostadspriserna.

Indikatorn föll tillbaka i maj medan Valuguards Sverigeindex var oförändrat på 0.1%. 

Lägenhetsprisindex och villaprisindex i Stockholm föll med 0.4% och SEB:s boprisindikator är nu återigen negativ för Stockholm, där den ligger på -7 mot +7 för landet som helhet. Mest positiva är man i Skåne med ett snabbt stigande index på +31, följt av Västra Götaland med +14 även om uppgången där har stannat av. Däremot stiger Östra Götaland snabbt och ligger på +10.

Hushållens förväntningar på Riksbankens styrränta reporäntan fortsätter siga, emn hushållen har konstant haft fel på den punkten, och tror nu på +0.27% i ränta om ett år mot dagens -0.5%. Det relevanta är att man tar höjd för allt högre ränta och därmed antagligen inte är lika pigg på att belåna sig. Att man sedan kommer fortsätta att ha fel är en annan femma. Rätt om räntan hade hushållen i princip bara runt årsskiftet 2010 - 2011 då man trodde att reporäntan ett år senare skulle vara på 2.0%, vilket var korrekt.

Villapriserna i Göteborg föll med 0.6% men ökade i Malmö med 0.7%, vilket även lägenhetspriserna gjorde med hela 2.6% för Sveriges sydligaste så kallade storstad.

För att summera så har hushållen blivit mer negativa till bostadspriserna igen, priserna är i landet som helhet stagnerade, stiger i Malmö, men i Stockholm faller priserna för både villor och lägenheter.

-0.4% i bostadspriser i Stockholm under maj betyder att 5-miljonerslägenhetsägaren har fått "betala 20 000:- för att bo" den senaste månaden (förr hette det ju att man fick betalt för att bo) och 10-miljonersvillaägaren har "fått betala 40 000:- för att bo" under maj.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. HOX följer marknadsbubblas anatomi perfekt.

  SvaraRadera
 2. Stavfel,

  Hushållens förväntningar på Riksbankens styrränta reporäntan fortsätter siga, emn hushållen har konstant haft fel på den punkten, och tror nu på +0.27% i ränta om ett år mot dagens -0.5%.

  SvaraRadera
 3. Villapriserna är ner 20% på Lidingö dvs prisnivåer över 12 miljoner, dåligt med avslut, få människor på visningarna.

  SvaraRadera
 4. Lite bias är det. Läser jag denna blogg så tror jag på ett bottenlöst ras, lyssnar jag på mäklare så är det oändlig uppgång.

  SvaraRadera
 5. bostadpriserna befinner sig alltid i ett större sammanhang Politikerna agiterar numera kring välfärdens vara eller icke vara på ett sätt man aldrig gjort tidigare.

  Börjar det gunga betänkligt kring huruvida den offentliga sektorn framgent kan leverera billiga välfärdstjänster så påverkar det viljan att ta stora bostadslån och det är just det som kommer att förebåda prisraset.

  SvaraRadera