Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-06-21 13:37

SBAB: 64% lägre försäljning av nya bostadsrätter

SBAB har gjort en sammanställning av försäljningen av nyproducerade bostadsrätter, och konstaterar att dessa har fallit med 64% mot för ett år sedan. Stockholm och lyxbostadsutvecklarna har drabbats hårdast.
Nyproducerade lägenheter vid Skanstull på Hammarbysidan.

SBAB:s genomgång av försäljningen hos ett antal större bostadsutvecklare, många i premiumsegmentet, visar på en nedgång i försäljningen med 64% under första kvartalet 2018, jämfört med samma kvartal 2017. 2017 sålde bolaget 1 316 lägenheter och i år endast 417.

Störst är nedgången för Tobin Properties med -98%, följt av Oscar Properties med -88%, Veidekke med -75%, Bonava -73%, JM Stockholm -67% och JM Sverige -24%.

Det är uppenbart att Stockholm och där i synnerhet lyxbostadsutvecklarna drabbats hårdast, även om landet som helhet också ser en nedgång i försäljningen av nya lägenheter nu när det inte längre anses vara en given spekulationsvinst att teckna sig för grisen i säcken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Det verkar som flera företag nu på senare tid har börjat med Marknadsgaranti/Trygghetsgaranti som innefattar ett paket med garantier med alltifrån prisfall till uppköp av osålda lägenheter mm. Exempel Aros, Veidekke, HSB. Valuegard har startat en tjänst för detta. https://valueguard.se/serviceguarantee . Blir säkert standard framöver för att få folk att våga ta risken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, detta med att man påstår sig "dela" marknadsrisken med kunden för ökad trygghet. Kan faktiskt få motsatt verkan. Nu kommer risken upp till ytan i klartext. Och är kunden verkligen villig att dela något sådant som en risk, dvs bara förlora kanske halva summan?. Nu har jag iofs inte villkoren i detalj klara för mig men tror att det behövs mer för att locka in kunderna.
   Skulle man dessutom vara tvungen redovisa riskerna i ägandekalkylerna på allvar, ja då skulle det nog bli än mindre sålt.

   Radera
  2. Den enda jag kollat på hade också begränsat risken kraftigt för säljaren, man delade på risken upp till max några hundratusen... Och de första 5% fick man ta själv som köpare sedan fanns försäkring upp till 10 eller något sådant och ev större fall fick man ta själv ändå.

   Radera
  3. Om man verkligen ska dela risken borde rimligtvis kunden betala en del av värdeökningen om marknaden skulle gå upp mellan kontraktskrivning och betalning.

   Bra affär för den som tror på ökande bostadspriser den närmsta tiden.

   Radera
  4. - Javisst, vi tar max 10% ytterligare ras men rasar det 30% till så får du ta det....någon som köper..;)?

   Radera
  5. De där försäkringarna är högst begränsade och handlar nog mest om en marknadsförings- och säljkostnad företagen är beredda att ta för att lura på köparna lite trygghetskänsla.

   Radera
 2. Hur ser siffrorna ut för övriga Sverige minus Stockholm? Om JM har bara -24% nationellt men -67% i Stockholm kan man misstänka att det endast minskar i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, denna gång ser det inte ut så.

   "JM Stockholm" går ner -67%.
   "JM Riks" går ner -24%.

   "JM Riks" är alltså ett segment hos JM, dvs "allt utom Stockholm". Så nog verkar försäljningen av nybyggt gå ner i övriga landet också.

   Exakta siffror för JM Riks:
   Q1 2017: 321 sålda lägenheter
   Q1 2018: 244 sålda lägenheter

   Radera
 3. Kan man betta på vilka av de större som först går belly-up?Tobin, Oscar och Bonava ser ju klart spelbara ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tobin lär (tyvärr) klara sig, Klövern AB äger väl > 50% av aktierna och de har i nuläget råd och som det verkar lust att bistå Tobin att försöka vänta ut marknaden, åtminstone i några år.

   Radera
  2. Under 90-talskrisen stod klövern inte högt i kurs, det fanns en hel hög större fastighetsbolag som hade stora problem, Fabege, BGB, klövern mfl. Aktierna rasade enormt, rena frimärksvärderingarna för tjoget. BGB och flera andra konkade. Klövern behöver inte vara en garant för Tobin, det kan gå fort utför i branta nerförsbackar. BGB hade inget förresten inget dåligt bestånd.

   Radera
  3. Klövern bildades väl eller nåt sånt genom något slags uppköp av ITbolaget Adcores kraschade aktier runt 2003-2004, gamla Connnecta? Minns ej exakta detaljerna.

   Radera
 4. Kaklet kommer närmare? Och sen måste degen in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunerna har råd, lite kakel stoppar inte en human/komunist. https://www.sydsvenskan.se/2018-06-22/fel-att-kopa-villor-och-nybyggda-bostadsratter-till-nyanlanda

   Radera
  2. Min kommun som är statlig pengadiare för utjämning (liksom nästan alla andra) med S i ledning skickade just ut en pamflett där de påpekade att kommunen gick med 2-3% överskott, och därför tänker bygga en ny 50-meters simhall i anslutning till den redan existerande 25 meters simhallen, plus en massa annat. Själv tänkte jag att de kanske skulle ha funderat på att sänka kommunalskatten med 2-3% istället.

   Radera
  3. Det är lite lurigt det där, för kommunerna kommer behöva gå med rimligt överskott (oftast definierat som just ~2% av intäkterna) för att hantera sina låneskulder på sikt. Så tyvärr är utrymmet för skattesänkningar i kommunsektorn mycket begränsat.

   Sedan är man lite väl ivriga i investeringsbudgeten nu i goda tider, tyvärr är det också då som det är allra sämst att ge sig i kast med nya dyra byggprojekt.

   Till sist är utjämningssystemet lite missvisande nämnt -- här ingår ju också "vanliga" statsbidrag, så att den totala "utjämningen" faktiskt är ett stort minus för staten. De flesta kommuner "går plus" på utjämningen, det vill säga det handlar om en överföring från staten i det stora hela, bara lite ojämnt fördelad (och de allra mest produktiva kommunerna får ingenting alls utan får betala istället, eftersom de är alldeles för duktiga på att hantera sin ekonomi och sitt företagsklimat).

   Radera
  4. Jag håller med dig om investeringsbudgeten, men det är ju tragiskt.
   Däremot kan jag inte tycka att de rikaste kommunerna är så bra, de är det så länge de kan tvinga folk att fly. Eller inte ens göra entré. Livet består inte av ekonomi utan politik, ekonomi av idag är TRO, och inte alls sunt. Jag vet att man alltid måste ha tro men caset idag skiljer sig från förr. Ingen List-vinst i sikte här inte.

   Radera
 5. "...Störst är nedgången för Tobin Properties med -98%, följt av Oscar Properties med -88%, Veidekke med -75%, Bonava -73%, JM Stockholm -67% och JM Sverige -24%...."

  Fastighets"utvecklare" på marginalen med (den enda) "affärsiden" att göra / mjölka så mycket pengar som möjligt har uppenbarligen problem och itter nu med "Svarte Petter"...

  SvaraRadera