Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-06-01 07:27

"Så få som två" robotar köps in till Patriot-luftvärnet

"Pang! Pang! Pang! Öhn-öhn-öhn-ööööhn! Drrr-drrr-drrr! Skott kommer! Klart bakåt! Boom! Swoosh! Poof!" - Svenska soldater försvarar Sverige utan ammunition
Dagens Industri rapporterar att inköpet av det medelräckviddiga luftvärnssystemet Patriot ska skrivas på i augusti. Prislappen blir endast 10 GSEK, men det beror på att man inte köper in några robotar att tala om. Dagens Industri uppger att det kan bli så få som två robotar till anskaffningen av 12 robotlavetter med upp till 192 robottuber. Två skott alltså. Snacka om att fejka försvarspolitiken och återanskaffa forna tiders pappersförsvar.
Nuvarande luftvärn EldE97 HAWK härstammar från tidigt 60-tal.
Prislappen på Patriotaffären blir 10 miljarder, men det extremt låga priset beror på att man inte köper in någon ammunition. Dagens Industri skriver (papperstidning, låst artikel på nätet, ordagrann avskrift inklusive felaktiga kommateringar, särskrivningar av idag och istället, felstavning av Eurosam etc):
"FMV vill alltså inte svar apå antalet missiler som ska levereras med eldenheterna men det kan handla om så få som två, i stället för 300. Di kan i dag avslöja att det var exakt där som ribban låg när FMV förhandlade med Euosam om ett köp av SAMP/T Aster-30."
Bland annat citeras en handling där det står "Flygvapnets representant bekräftade at även två missiler kunde vara tillräckligt i första fasen."

Det handlar då om en av vardera robot MIM-104E (GEM-T) respektive PAC-3.

En enskild robotlavett Patriot kan ha upp till 16 tuber och maximalt skulle Sverige kunna ha 192 robotar laddade. Men skaffar eventuellt bara två.

Kort sagt genomförs för 10 miljarder ett pappersförsvarsförvärv, där politikerna på pappret kan skryta över att vi har Patriot, men i verkligheten alltså saknar ammunition och bara betalar 10 GSEK för väldigt dyra skenmål.

Som jag dock påtalat tidigare så kan man vid höjd beredskap och aktivering av beredskapskrediten mycket snabbt införskaffa robotar från amerikanska, polska eller tyska lager i vår omedelbara närhet - i fallet USA antagligen i bergrummen i Tröndelagen. Alternativt kan vi låna robotar av USA som en del av gemensamma försvarsansträngningar kring Östersjön. En rimligt stor anledning till valet av Patriot är just möjligheten att använda samma ammunition som grannar och som USA, som väntas gruppera i Sverige vid skarpt läge runt Östersjön. Allmänheten har inte hela bilden.

Oavsett - regeringen visar med anskaffningen av system utan ammunition och oviljan att anslå medel för att uppfylla aktuella försvarsbeslut att faktisk försvarsförmåga är underordnad att låtsas rusta upp Sverige. Låt er alltså inte luras, utan Sverige behöver en verklig försvarspolitik. Genom att inte anskaffa ammunition kommer finansieringen belasta kommande regeringar, där sosseriet i opposition kan anklaga regeringen för att prioritera vapen över välfärd när kanske 20 miljarder måste fram för att bestycka Sveriges Patriot-skenmål.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

79 kommentarer:

 1. Vad är "den första fasen" då, då två robotar skall vara tillräckligt? Jag kan mycket väl tänka mig att det kan vara OK att torröva i ett år eller så, när folk ska läras upp på systemet osv.

  Det är ju högst tveksamt att lagerhålla ammunition i ett grannland, Norge kanske tycker dom behöver den bättre än oss när det gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övningsskjutningar i luftvärn sker till 98%+ via simulatorsystemen som är inbyggda i eldenheterna. Så öva kan man, skarpa skott på skjutfält är mycket ovanliga.

   Blir lite svårt att öva handhavandet kring laddning och transport av robotar dock, men logistik och sånt är ju bara för proffsen.

   Problemet är att vi får övad personal utan ammunition och att sosseriet på detta sätt kan angripa nästa regering för att vara våldshetsande dödsknarkarmördare som finansierar försvar istället för något annat.

   Radera
  2. Målade plåtrör för att öva fysisk hantering enbart är nog inget problem ("laddblindrobotar").

   Radera
  3. Plåtrören bör vara till ytan identiska med äkta vara och dessutom ha samma vikt. Kan därmed bli svårare för Putins spioner att lokalisera de äkta.

   Givetvis bör sedan fungerande robotar köpas eller hyras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Verkar smart att inte ens ha robotar nog att kunna försvara eldenheterna mot fientligt flyganfall!

   Finns ens de 10Mdr som detta oanvändbara system kommer kosta?

   Radera
  5. Eller har de gått till utbyggnad av Kamelcenter?

   Radera
  6. Kamelcentret har faktiskt konkat nu
   https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/omdebatterat-kamelcenter-i-konkurs/repreC!Bi84MEGKIwDrBHQbNZdB9Q/

   Radera
  7. Sverige tillhör rätt sannolikt den yppersta världseliten när det gäller att suboptimera försvarssystem. Avseende JAS 39 är antalet anskaffade AIM-120 AMRAAM och Meteor besvärande lågt. Långräckviddig bekämpningsförmåga, typ finnarnas AGM-158 JASSM, är inte ens planerad att införas. Den nya delserien JAS 39E ska begränsas till 60 flygplanindivider och fullt funktionsdugliga JAS 39 C/D planeras att skrotas. Beträffande den nya ubåtsklassen (NGU) A26 planeras ingen långräckviddig bekämpningsförmåga, den avses endast bestyckas med torpeder. Endast två av de tre ubåtarna i Gotlandsklassen ska genomgå halvtidsmodernisering (MLU). När det gäller den medeltunga sjöoperativa helikoptern HKP 14F har inte integration av torped 47 prioriterats, därutöver kan endast 9 av de 18 anskaffade HKP 14 användas i den sjöoperativa rollen. Korvetterna av Visbyklass har inte fullföljts avseende installation av lv-robot. Av 48 producerade Archerpjäser ska endast hälften förbandssättas. Och nu detta.

   Radera
  8. Kunde man inte istället köpa in israeliska robotar? Skyceptor nämndes ju som ett alternativ till Patriot.

   Radera
 2. Språkrådet rekommenderar särskrivning av i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. språk rådet är ena jävla besser wissrar.

   Radera
  2. Ska du säga med ditt nick. ;)

   Radera
  3. Förresten Ben, jag har en språkfråga ang skånska

   Radera
  4. Gäller det pluralformen för "falafel" så är det "falafalar", åtminstone i Malmö.

   Radera
  5. Nej, jag lyssnade på Peps i bilen i förra veckan och i "Styr den upp" Han föreslår där att nån ska röra ihop en pipparkaka. Är det korrekt skånskt uttal eller har han sexualiserat en sång som annar väl handlar om ledarskap?

   Radera
  6. Pippar-kaga (med kort paus vid bindestrecket)
   Spiddekaga (med stigande ton)

   Man tar sedan cykelen för att njuta av himelen.

   Sedan heter det inte Besser Wisser utan Messerschmidt.

   Radera
  7. För det första så heter den "styr den opp" vill jag minnas. "Upp" är ju ett uppsvenskt uttal.

   För det andra så ja, pipparkaga är väl ett normalt sydskånskt uttal.

   För det tredje så har jag inte samma minnesbild som du av låtens övriga innehåll.

   Annars tycker jag nästans hans skånska är mest urspårad på "Fyra tunnland bedor om dan", med Pelleperssons Kapell. Lyssna på typ "Låftamannen", det finns ingen under 80 som pratar sådär idag.

   Radera
  8. Annars rekommenderar jag att ALLA (ALLA!!!!!) letar upp klippet "Berit hälsar" från radio SMF på Youtube. Den skiten begriper fan inte ens jag.

   "Ja dau äe van i gaejmet ja"

   Radera
  9. Språkrådet har rätt, bokstavsbaserade tidsangivelser särskrives:
   Under natten.
   På morgonen.
   I dag.
   Efter lunch.
   Framåt kvällningen
   Etc.

   idag och inatt är en urgammal kvällstidningsuppfinning för att utnyttja begränsad yta, den följde med över till text-tv av samma skäl - och ni som glömt vad ni lärde er i grundskolan har blivit hjärntvättade av trädmördarmedia och SVT.

   Radera
  10. Journalistfacket har eventuellt lyckats snacka in sin variant i NE, men liksom allt annat skräp som kommer från den s.k professionen bör man skita i det och hålla på riktig svenska.

   Radera
  11. Trodde falafel uttaladades (skatte)fiffel i Malmö.

   Radera
  12. Förstår inte vad du menar.

   I såväl falafelrulle för 35 kr som biltvätt för 99 kr ingår det säkert sociala avgifter osv?

   Radera
  13. @Ben: Opp/upp Du kan inte förvänta dig att jag ska hålla koll på detta. Sen att äldre talar en bredare dialekt är väl ingen större kooskvältare. Petrus Karlsson från Ragvaldsträsk som var viral ett tag förra hösten och som expressen påstår att "ingen" förstår (lögn) hade ändå inte så utpräglad dialekt. Jag har hört värre från andra i samma område och generation.

   Radera
  14. Fast jag ska ta och leta upp 4 tunnland

   Radera
  15. Ni glömde u-et i Kauga i texten ovan..

   Radera
  16. Jag är ju novis men han verkar säga kaka. https://www.youtube.com/watch?v=YtfvR7FALHM (ca 4:55)

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

  18. Dyskalkyli är väl något som premieras i Sverige medans särskrivare hånas.

   Radera
 3. Befogad farhåga. "Den sista sovjetrepubliken" kan man inte lita på om de behöver någonting bättre än "vi". Nu kanske US Marines har någonting att säga till om i ett sådant mardrömsscenario ...

  Erfarenheterna från VK2 är dock entydiga. Det man har i sitt eget land vid allmän krigsfara, det har man. Ingenting annat, vad som än avtalats.

  SvaraRadera
 4. Men positivt att man blir eldberedd snabbare, att klargöra de åtta rb15 som varje robotbåt och korvett med självaktning hade lastade när vi tuffade runt på Östersjön kunde ju ta en timme... med två robotar borde samma övning vara klar på en kvart...

  SvaraRadera
 5. Ett sätt att få igenom affären, sen ska vi nog inte tro att vi vet så mycket. Di kan mycket väl missförstått vad de menade, kanske är det två per eldenhet eller två per lavett (ingetdera speciellt bra men)
  Eller så kanske de missförstått att vi köper två robottyper (pac-2 respektive pac-3)...
  Att flygvapnets representant skulle säga "missil" när man alltid i försvaret säger robot kan tyda på falsk information.

  SvaraRadera
 6. Så planen vid ett överaskningsanfall är att åka över Kölen, hämta e lstbil (eller kanske sprida det på flera) robotar, distribuera dessa och sedan - bring it on russkies?

  Antar att det är de där 74000 /år person som spökar.

  Man kanske inte behöver 192 robotar, men 2? Tänk om någon har sönder en av dem, eftersom det var två typer?

  SvaraRadera
 7. Jag har förstått att patrioten har dålig procent på att skjuta ned raketer. Men hur bra är systemet mot flyplan? Helikoptrar? Båtar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert rätt bra. PAC-2 har en stor stridsspets och behöver bara komma inom en astronomisk enhet från dig för att sabba din dag (mild överdrift).

   PAC-2 är dock, som du skrev, bara halvbra på att skjuta ner ballistiska robotar. Därför utvecklades den specialicerade och svindyra PAC-3 (16 per lavett) och sedan PAC-3 MSE (12 per lavett) enbart för det syftet. Dessa har mig veterligen aldrig använts skarpt.

   Radera
  2. Det är faktiskt inte uppenbart att den är dålig för man kan beroende på ekonomi och andra faktorer välja att skjuta på inkommande mål med på förhand bedömd låg träffsannolikhet. Däremot är det nog så att den skyddar bra ett mindre område än vad folk luras tro när de bara får reda på räckvidden.
   Vad gäller flygplan tror jag den har träffat vartenda från RAF och US Navy man har skjutit på, fast i åtminstone ett av fallen avfyrades två mot samma mål.

   Radera
 8. Ibland undrar man om Sverige totalt blivit en kommunistregim där huvudsyftet men politikernas affärer bara är för att skapa möjligheter till mer korruption.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför undrar du? Bevisen på att så är fallet är ju rätt frapperande.

   Radera
 9. Vad får dig att tro att Sverige fått tilldelning av fler än två missiler i nuläget? Övriga behövs väl bättre i något annat frontavsnitt för tillfället.

  F.ö. borde Svensk försvarsindustri få uppdraget ha kapacitet att producera egna och förbättrade versioner av missilerna på samma sätt som Israel gjort. Att förlita sig på att det finns fungerande lagerhållna artiklar att köpa i ett kritiskt läge är ett risktagande som det finns anledning att ifrågasätta.

  SvaraRadera
 10. Man borde kanske ha satsat på Israeliska "Iron Dome" i stället. Betydligt billigare, och det i skarp drift bevisat effektivaste robotförsvar som finns. Den nuvarande begränsade räckvidden 70km (planerat 250km) kan kompenseras med fler mobila enheter, vilket även gör det svårare att slå ut.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vilken svensk regering skulle våga köpa in vapen av Israel?

   Radera
  2. Intressant att du nämner Israel. Polen funderar väl på att anv delvis istaeliska robotar till sina robotar men Sverige har väl tvekat.

   Radera
  3. https://www.svd.se/israeliska-robotar-kanslig-affar-for-regeringen

   Radera
  4. Om jag inte är felunderrättad köpte Sverige pansarbrytande ammunition till 105 mm stridsvagnskanoner från Israel när man av politiska skäl inte vågade köpa sådan ammunition med utarmat uran i penetratorn från USA. Det är inte lätt att vara politiskt korrekt och skenhelig ...

   Radera
  5. Är inte Iron Dome mest till för att skjuta ner primitiva mindre raketer - typ raketartilleri?

   Radera
  6. Litening kapseln på Gripen C är israelisk. Gripen E har även israeliskt system för varning för IR robotar.

   Och ja, Iron dome är för primitivt skräp. Davids Sling är motsvarande Patriot och Stunner roboten från det systemet har anpassats för patriot och kallas PAAC-4.

   Radera
  7. Intressant att para ihop Stunner med Patriot-systemet.

   "U.S. Army is considering use of the Stunner as a potential solution to future U.S. military requirements." - US MDA

   BTW: PAAC-4 står för" Patriot Advanced Affordable Capability-4". Kanske något för Sverige.

   Radera
  8. Iron Dome är ett mycket enklare system med mycket billiga robotar. De är billiga för att de är specialiserade på ett mycket exakt och förutsägbart hot: artilleri- och hemmabyggda raketer. De är inte gjorda för mål som kan manuvrera.

   Dessutom: när man pratar om "räckvidd" för robotförsvarsrobotar så utgår man från målet. Det är alltså inte den egna sidans robotar som kan flyga 70km utan systemet kan skjuta ner mål som flugit 70km. Detta för att ballistiska mål har högre hastighet för att kunna nå längre och blir därför mycket svårare att träffa.

   Radera
  9. Men för Sverige och för att motverkande av ryska idiotmissiler kanske Irondome duger?

   Radera
  10. Kanske inte Iron dome men kanske Iron beam (laser). Den ska ju bla kunna skjuta ned uav:er. Så kan FM hålla himlen fri lättare i fredstid.

   Radera
 11. Det låter absurt.

  Är du säker på att de inte pratar om att Sverige köper in två olika typer av robotar istället för 2 stycken robotar?

  SvaraRadera
 12. Kan man inte räkna ut med bakdelen vem som ska tillverka robotar till dom på licens? Varför vara beroende av leveranser från utlandet vid krig... ROTUM förstås :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de får det. Hade varit lysande att spendera större delen av försvarsbudgeten i Sverige, då dessa utgifter riskerar att bli en katastrof för handelsbalansen.

   Radera
 13. Återigen snackar Cornu en massa osakligt skit om det försvar, som sosseregeringen avvecklade år 2000. Jag har själv jobbat med sk. Mobplutoner på 90-talet och i sb med det besökt massvis med Mobfd. De var i huvudsak välfyllda och i de fall det fanns brister, var det för att förrådets materiel användes som utbildningsmateriel. Detta var då alltid noggrant antecknat på listor inne i förråden. Jag har även jobbat under flera år efter avvecklingsbeslutet 2000, med att tömma ammunitionsförråd på tonvis av ammunition, som skulle gå till destruktion i Tyskland. Så det vore klädsamt om Cornu höll sig till fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din anekdot kan motbevisas direkt med mina egna (och andras anekdoter). Kan konstatera att i vårt mobförråd som högsta beredskaps pbat 1991 så fanns inte den mtrl vi skulle ha. Och då gick jag igenom listorna som en del av min roll som stf plutc stab- och tross. Och nej, vårt mtrl användes inte till utb, utan mobbförråden innehöll gamla organisationens mtrl, t ex pansarvärnsbilar och vadmalsuniformer.

   Radera
  2. ... och fel kaliber på ammunitionen, fel vapen etc etc.

   Radera
  3. Sedan slutet av 80-talet har krigsförbandens och utbildningsförbandens organisation och materiel stöpts om med några års mellanrum vilket omöjliggjort mobförrådsställning och utbildning enligt senaste lista.

   Detta är inte ett argument för eller emot värnplikts-/invasionsförsvar. Ingen form av krigsmakt klarar det.

   Radera
  4. Innehöll förrådet också löspluggshatt trekant, knallpåk 96 och rödfärgad ammu.spets?

   Radera
  5. @Cornu Min anekdot, innehåller observationer, från ett stort antal förråd, över hela Skåne. Din anekdot, innehåller tydligen observation från ett förråd.

   Radera
  6. Innehåller rapportering från fler förråd vid slutövningen som inkluderade repövande som inte hade rätt utrustning.

   Och rapporter från resten av landet.

   Det blev nog bättre när man på 90-talet strök förband och köpte in mtrl. Vilka år jobbade du?

   Radera
  7. Jag har över 40 år i FM. Numera pensionerad, men fortfarande aktiv i Hv.
   Och så mycket kan jag säga, på mtrl sidan har det aldrig fungerat så illa som det gör idag. Detta trots att FM bara är en tiondel, av vad den har varit.

   Radera
 14. Oavsett om DI har rätt eller inte är situationen som beskrivs i sin abstraherade form giltigt för hela Försvarsmakten. Sedan ungefär 35 år tillbaka köper man inte in och lagerhåller ammunition för krig i takt med att befintliga förråd förbrukas vid övning eller faller för åldersstrecket. Något senare slutade man köpa in reservdelar och utbytesenheter tillsammans med nyinförskaffade materielsystem varför mindre haverier resulterar i att kvalificerad materiel blir stående.

  Anledningen till att det blev såhär är att försvarsmaktsledning och politiker medvetet prioriterade bibehållandet av förbandsmassa framför beredskap i den dalande försvarsekonomin under 80 och 90-talet.

  Om man tror att förvarning kommer ges är det en rimlig prioritering eftersom införskaffning av ammunition lär vara enklare än utbildning av förband vid en beredskapshöjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tid att höja beredskapen skulle man troligen vara helt lost ändå. Så ja det är troligen en rimlig avvägning. Ett mindre försvar som klarar sig bättre/längre kontra ett större som i princip inte klarar sig utan att få/köpa förbrukningsvaror så tror jag det senare gagnar oss bäst. Det finns ju säkert gränser iofs ..

   Radera
  2. Patriot-robotar är, i likhet med varje annat komplext vapensystem eller del därav, något helt annat än lättinförskaffad "ammunition" utan har en lång kedja av underleverantörer som skall knytas i hop i en tillverkningskedja med en mängd flaskhalsar. Allt annat än enkelt och i hög grad tidskrävande!

   Radera
  3. Ja visst men den logistiken har ju us army redan löst, visst om de inte vill att vi höjer vår förmåga när det behövs blir det ju jobbigt. Men att USA inte skulle kunna sälja ett ansenligt antal robotar med direkt leverans om de vill är ju otroligt. Och att vi skulle behöva dom mot någon som USA inte skulle ha intresse i att vi kan försvara oss mot förefaller också otroligt.

   Radera
 15. Det verkar som om Di vill skapa uppmärksamhet kring Patriotsystemet vilket är bra. Sen har vi FMV och vårat avtal med RMMV när det gäller dragbilar mm.
  Sen ska väl allt byggas om så det passar den kräsna sv.FM för ytterligare några G kronor och när allt är på plats så blir det hela ett demonstratorförband för förrådet?

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All robotar behöver ju inte köpas direkt - även om 2 st robotar låter lite.

   Nu får man ju hela plattformen med spaningsradar osv - det enda som behövs är robotar. Det kan köpas löpande och/eller vid behov och då den sortens robotar som behövs just då.

   Vem vet - det kanske tom hamnar PAAC-4-robotar i dessa - robotar som inte finns än.

   Radera
 17. om jag sagt tidigare....

  Polackerna fick betala 10,5 Miljarder DOLLAR för 16 st EldE och 208 st Pac-3 robotar.

  Att Sverige inbillade sig att få köpa 12 EldE med 200 st PAC-3 och 100 st Pac-2 för 15 miljarder KRONOR var och är helt orimligt.

  10 Miljarder kronor är nog en realistisk prislapp för 12 st EldE med kringsystem, men då lär man inte få en enda robot med på köpet.

  Att köpa eldenheter utan robotar är helt bortkastat. Man behöver åtminstonde köpa minst en full laddning (och gärna en eller två omladdningar om man inte vill att det skall bli ett engångsvapen)

  Bättre då att satsa på ett kompani med 6 EldE med robotar.

  Jag befarar dock åter igen att detta mycket väl kan bli gökungen som knuffar alla andra materielprojekt i FM åt sidan, för att med begränsad förmåga och uthållighet luftvärnsskydda en eller möjligtvis 2 platser.

  Att prata om att vi skulle ha köpt annat system är ingen ide.... System med motsvarande förmåga kostar motsvarande.
  Problemet är i grund inte vilket system vi valt, utan att vi inte med dagens försvarasnslag har råd till system med denna förmåga överhuvudtaget. Vill man tillföra denna förmåga måste man skjuta till pengar,... mycket pengar, annars blir det ingenting !

  SvaraRadera
 18. En sak som jag undrar över ganska ofta är hur det kommer sig att fattiga länder utan synbara problem köper många enheter av olika svindyra vapensystem. ja,korruption är en faktor. Men oavsett, så ska ju pengarna fram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om man i en stat där man kan behöva hålla militären på gott humör för att behålla makten så.

   Radera
  2. Kan vara så. Och ja, jag menade länder som tillhör tredje världen.

   Radera
 19. @gbd crvx
  Eller så har stater som under den senaste 200-årsperioden har avskräckande erfarenheter av ockupation och repression helt enkelt ett annat sätt än vi att värdera nationell suveränitet och territoriell integritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja fast nu tror jag inte least menade Finland eller Polen utan snarare länder i det man förr kallade 3:e världen.

   Radera
 20. Dom Radarstationer vi köper in kommer dessutom vara omoderna innom 5 år när och behövas bytas ut mot AESA modeller !

  SvaraRadera
 21. Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA ​​KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA ​​KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: [email protected] och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
  (1) OM DU VILL DIN EX-BACK
  (2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
  (3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
  (4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
  (5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
  (6) du vill vara rik
  (7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
  (8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
  (9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
  (10) DU BEHÖVER EN JOBB
  [email protected]

  SvaraRadera
 22. Hört att bara två robotar ryms i den inledande investeringen. Vad *** vill dom åstadkomma komma med två sketna robotar om det skulle bli krig? Med ett sådant resonemang betvivlar jag att dom ens kan se skillnaden mellan en häst och en zebra.

  SvaraRadera
 23. Lyssna på lördagsintervju 21 med Roger Richtoff på swebbtv. Sprängstoff!!

  SvaraRadera
 24. Mycket initierad källa från turerna kring inköpet av robotar. Läs också kommentarerna under intervjun. sök på youtube lördagsintervju 21 Roger Richtoff.

  SvaraRadera