Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-06-19 09:00

Riksbanken gör SAMP/T-luftvärnet miljarder dyrare

Riksbankens ovilja att införa korrekta styrräntor i Sverige har gjort Sveriges anskaffning av medelräckviddigt luftvärn miljarder dyrare. Det franska-italienska SAMP/T-luftvärnet har nu ökat med över en miljard kronor i pris.
EldE 97 Robot 97 Homeing All The Way Killer (HAWK). Nuvarande luftvärn härstammar från 60-talet.
Svenska kronan befinner sig som bekant i fritt fall eftersom Riksbanken inte vill höja sin styrränta. Störst är fallet mot den amerikanska dollarn USD, men kronan faller även mot euron EUR.

Det senare gör att en anskaffning av franskt SAMP/T-luftvärn ("Aster") skulle öka en dryg miljard kronor i pris, och det tidigare gör att anskaffningen av Patriotluftvärnet stiger 2 miljarder i pris. Att Patriot ökat i kostnad uppmärksammas idag av Dagens Industri, men man kan misstänka att det handlar om en lobbyplacerad artikel från fransk-italienska SAMP/T-tillverkaren MBDA, som figurerat i media de senaste dagarna, där de sagt att de vill fortsätta göra affärer med Sverige och inte alls är griniga pga att de inte fick sälja SAMP/T. Därav mitt val av rubrik ovan.

Grundproblemet är alltså den svagare kronan, som är ett fullt medvetet och avsiktligt drag ifrån Sveriges Riksbank. Räntorna stiger runt om i världen, speciellt i USA, med Riksbanken vägrar följa efter.

Å andra sidan, med uppåt (=inte exakt) 4 000 miljarder kronor i skulder hos hushållen, så skulle 0.5 procentenheter högre ränta innebära 20 miljarder extra i ränteutgifter för hushållen. Då får vi kanske ta att Patriot har blivit 2 miljarder kronor dyrare (25 miljarder i total anskaffning om man även ska ha robotar, före kronfallet, ca 8% dyrare USD ger 0.08*25=2 miljarder).

Nu är dessa två miljarder en sanning med modifikation, eftersom Sverige inte köper några robotar till luftvärnet. Skenmålen man köper in i form av själva systemen blir bara ca 800 miljoner kronor dyrare. Återstår att se hur mycket dyrare robotorna är den dagen man faktiskt tänker köpa in ammunition till systemet. Fast det kanske sparas tills beredskapskrediten aktiveras i ett fall av höjd eller högsta beredskap ("krig").

Eftersom valutapolitiken gör att de svenska hushållen (+staten i form av ränteavdrag) inte behöver betala 20 miljarder mer i räntor så kan man förslagsvis lägga en värnränta på alla lån. Detta göres genom att sänka ränteavdraget så att Försvarsmakten kompenseras för höjda kostnader. Trots allt räknas krig som force majeure och din eller din bostadsrättsförenings försäkring på bostadsbyggnaden omfattas inte av försäkringsskydd när kriget bryter ut. Kvar blir du med skulderna och en raserad bostad, så att låta bolånekollektivet betala för försvaret är passande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Det är ju valår i år om mindre än 90 dagar och om den dopade ekonomin med vansinniga bostadslån skulle tvärbromsa så vore det ju inte till fördel för den (S)ittande regeringen !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Skiten hamnar i knäet på den tillträdande SD-regeringen (Vilket "alla" hoppas på...)

   Radera
  2. Exakt! Riksbanken (de större bankerna) vill fortsätta Decemberöverenskommelsen och därför får inte SD bli för stora.
   Svenskar är lättlurade skuldslavar

   Radera
  3. @dopad: Jag ser inte att någon blivit lurad av att låna pengar hittils. Tvärtom har dom som lånat pengar levt fint som studenter, bor i fräsha bostadsrätter, kör nya volvon, klär sig snyggt och reser som aldrig förr. Har man jobbat medan man pluggar, bott i hyresrätt och haft en "skötsam ekonomi" kan man inte alls leva loppan och den dagen det smäller får alla betala lika mkt trots att alla inte levt loppan då man höjer skatten för samtliga och inte bara för dom som har orsakat problemen.

   Radera
  4. @Toni: Din definition av skötsamhet är inget som socialisterna ställer upp på. För en socialist är skötsamhet att konsumera alla sina pengar så fort som möjligt efter lönefredagen och gärna ta stora lån också. Att ha besparingar på banken är höjden av misskötsamhet. Vi minns väl alla hur bespottad Ann Wibble blev, när hon hävdade att alla svenskar borde ha en årslön på banken.

   Radera
  5. @Bo Famalsi: Nä precis men själv hör jag till den minoriteten medan det i alla fall ibland känns som att dom flesta andra bara lånar till allt och så länge jag levt (33 år) har det gått bättre för dom som slösat jämfört med dom som sparat. Dom har både upplevt mycket och bott sig rika på lån.

   Radera
  6. @Toni Višnjić
   Regelverket fungerar så att man är mer eller mindre tvingad att skuldsätta sig om man skall uppfylla livets önskningar och de som har mycket pengar är de som skuldsatte sig först, de har tjänat mycket eftersom exempelvis bostäder ökat så kraftigt i pris.

   Den som försökt spara till större inköp, kanske hus är så blåst så det finns inte

   Radera
  7. @dopad: Jag erkänner att jag har varit korkad hittils. Frågan är bara om det kan fortsätta i all evighet eller om det kommer att komma någon form av nollställning snart.

   Radera
  8. Det blir nog aldrig någon nollställning, men då och då (som Stockholm under andra halvan 2017) kan det vända.

   Ja, de som tagit risk har varit stora vinnare de senaste tio åren.

   Radera
 2. Gillar iden att ev. minskade avdrag och höjda skatter på boende faktiskt går direkt till försvaret.

  När alla andra kostnader skall motiveras av nyttan, som bygglovskostnader, väganläggning, VA och direkt tas ut av fastighetsägaren varför inte ett yttre skydd?

  En Patriotrobot som stoopar en Iskander som INTE landar med intakt stridsspets i centrala Tokholm skyddar fastighetsvärden ffastighetsvärden för miljarder, liv för miljoner och förmodligen oberäkningsbara icke fasta värden (paniken, rubrikerna, bombchocken!)

  SvaraRadera
 3. Bra att Riksbanken inte gör om misstaget från 90-talet och försöker försvara kronans värde med räntan. Det brukar rätta till sig när industrin växlar upp i volym.

  SvaraRadera
 4. Inte så enkelt.

  Ett land med jämförelsevis bräcklig ekonomi, där storföretag flyttar verksamheter utomlands på löpande band kan inte höja värdet på sin valuta bara för att man känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om någon tänkte på de mindre företagen, där värdet skapas

   Radera
  2. Nä, men sänka går bra. Och ljuga om "kapitalismen", så systemet inte utmanas. (Oavsett hur man ser kapitalfrågan, man ska inte tro den moderna vänstern om för mycket)

   Visst är ekonomin bräcklig men det är så svensken valt att ha det.

   Radera
 5. USD/SEK +2,42% på ett år. Du cherrypickar tidsintervaller för att få fram 8%, något du själv brukar kritisera när folk skryter om investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är vilket datum man ska ge amerikanerna betalt, och då i USD...
   Historisk växlelkurs är oväsentlig i det läget.

   Radera
  2. Som sagt - tiden från beslut till nu. Sedan kan du kalla det cherry-picking.

   Radera
 6. Det jag inte förstår är varför Moderaterna inte är tydliga och visar framtida handlingsförmåga. De skulle om de var tydliga med att betona att de vill öka anslaget med ex 10 miljarder per år redan till 2019. Nu känner jag att moderaterna inte är tydliga med vad de vill. De vill förstärka försvaret mer än sossarna, men som vanligt tidigare har det blivit en svag kompromiss med marginella ökningar. Vill se mer tydlig och rejäl politik av moderaterna.

  För övrigt skulle borgerligheten vinna långsiktigt om moderaterna fimpar centern. Då vet borgerligheten att en röst på extremist centern är en bortkastad röst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske hade varit smartast för Sverige att skippa nuvarande partier och damma av det gamla högerpartiet. Så kan man samla ihop alla som blir rika på andras arbete i samma parti.

   Radera
  2. Du pratar om den enkla sanningen att folk har olika prioriteringar och att vissa är mer produktiva än andra?

   Radera
  3. Njae, att olika människor är olika produktiva är inte högerns främsta fokus. Där handlar det mer om möjligheten att leva på kapitalet, och få andra att göra det verkliga arbetet. Nya moderaterna var ett steg bort från klassisk högerpolitik, vilket svängt tillbaka i dagens gammelmoderater.

   Radera
  4. Yes. För jag vet inte vilken gång i ordningen kan man ju påminna debattörerna i allmänhet att kapitalismen och kommunismen i stort sett är överens om det materialistiska synsättet - det är ju egentligen synen på vem som skall ta hand om mervärdet av arbetet som är vattendelaren.

   Radera
  5. @iblandekonomi: Några kommentarer upp tycker du att Riksbanken ska fortsätta med att manipulera kronan med negativ ränta. Men det är ju just Riksbankens perversa räntepolitik som gjort oss kapitalägare rika, eller åtminstone rikare. Så hur ska du ha det?

   Radera
  6. @Bo Fomalsi: Svårt att veta vad du menar egentligen. Men du verkar inte så nöjd. Kan väl skriva såhär i alla fall.

   - Hög inflation gör att man kan behöva höja räntor. Det var länge sedan vi hade hög inflation i Sverige.

   - Det är rimligt att ha hög skatt på avkastning av kapital, jämfört med skatt på arbete. Men det är svårt att genomföra. Fastighetsskatt och annan typ av egendomsskatt är ett sätt att hantera problemet. Men det hade varit bättre att beskatta avkastningen.

   Radera
 7. Tror du på fullt allvar att vi någonsin kommer få råd att köpa in robotar till Patriot? Det troliga scenariot är väl att systemet rullas in i samma hangar där RBS-23 BAMSE redan står och samlar damm. Sedan säljs det för en spottstyver om 10år då det ju ändå inte används.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg att plattformarna står på plats lite här och där , väl dolda.

   Det enda som behövs är att amrisarna kör ett pař kamoflerade lastbilar ( vill man chansa, ta Postmords blåa bilar, vilken maskirovka) o lasta ut robotarna vid plattformarna, från bergrummen i Norge ellerevar de nu lagrar robotar.
   Kanske ett gäng med nattfäejan från Gdansk till Ystad som kör en detour via Visby hamn eller lägger in till Karlskoga?

   Tror nog att någon har tänkt till och ifrågasatt avarför köpa o betala nu, i ett skymningsläge får vi robotarna kastade över oss emedan Sverige ligger där det ligger. Systemet kommer samverka med övriga Natoländers Patriotsystem.
   Danskarna kunde sponsrat ett system i Skåne tex.

   Risken är såklart att det kan ta tid att genomföra operation laddning och under tiden hinner ryska bombare flyga cirklar runt Gotland några gånger och på vägen slå ut alla taktiska mål flera gånger om.

   Men det verkar som om man är beredd på att ta den risken.

   Radera
  2. Eller så har vi faktiskt beställt en hög robotar bara det att budgetposten heter gymnasieutbildning åt 9000 afghanska män utan asylskäl så att MP och V skall godkänna det hela. Vem kunde tro att Löfven var så smart?

   Radera
  3. Och exakt vilka garantier har "vi" för att USA eller andra NATO-länder vill låna oss robotar i ett hett läge? Det troliga är att vi står där med våra två skarpa robotar och med flera sabotageförband på ingång...

   Radera
  4. Inga alls, men i ett skarpt läge ligger det i Natos intresse. Av rent egoistiska skäl så kommer de ju gärna se att Sverige försvarar sitt luftrum

   Radera
  5. Men visst ett antal bör man ju ha på plats, men behövs ju inte innan de är i aktiva förband.

   Radera
  6. O, ska vi bli seriösa och diskutera intressen och case?

   Mitt case: Mängder av vandrare, roddare, etc. Vad ska man göra? Massaker?
   Som sagt, gröna gubar. Men nästa ggn, i klänning! Den ryska freds och frihetsfronten kommer med blommor och bara tuttar.

   Radera
  7. Skall de köras med Postnords bilar från Norge som ligger utanför EU så måste de först in på Postnords lager för Kinapaket i Örebro och fotograferas, därefter så måste moms och 75:- betalas och sedan så skall postens alternativintelligenta personal hitta rätt försändelse innan den kan skickas vidare. Hela processen tar minst en månad och risken är stor när de väl kommer fram att de förväxlats med ett par skor i storlek 37 av en modell som var modern förra sommaren.

   Så nä det verkar inte så smart...

   Radera
  8. Dummer. Det går såklart genom Wish.

   Radera
 8. De får väl lajva lite luftvärn istället. Öhhn-öhhhn-öhn,pew-pew-pew, rata-ta-ta-ta

  SvaraRadera
 9. SEK är faktiskt inte så låg som det är populärt att klaga över. Företags kostnader (löner, etc) har ökat snabbare än produktiviteten i många år: https://www.macrobond.com/news/2018-05-11-about-that-sek/

  SvaraRadera
 10. Mycket aina på stan idag. Fungerar Patriot mot gängkriminella?

  På ett sätt känns det som att det är lägre prio på detta när ens kollega kommer till jobbet och berättar att han cyklade förbi internetcafet 10 min tidigare på väg hem från jobbet, där han sliter för att betala skatt så idioter som Danny boy kan dela ut armband.

  Börjar bli lite trött på denna svenska sjuka att inte ta tag i saker. Snart blir jag gnällhöger.

  SvaraRadera
 11. Finns det robotar tillverkade i lager för snabb leverans i fall om att?

  SvaraRadera
 12. Varför sprider du desinformation om att vi inte köper några robotar?

  SvaraRadera