Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-06-13 18:16

Region Gotland motsätter sig försvaret av ön - vill avslå ökad militär aktivitet

"Pew! Pew! Pew! Öhhn-ööhn-öhhhn! Ra-ta-a-ta-ta-ta-ta!" - Försvarsmakten övar på Gotland om Region Gotland får välja
Region Gotland motsätter sig försvaret av Sveriges största ö. Politikerna i region Gotland (som är både länsstyrelsen och kommunen) avslår Försvarsmaktens ansökan om miljötillstånd för Tofta skjutfält i anslutning till nya Gotlands regemente.
Gotlands enda försvar om Region Gotland får välja.


Region Gotland (dvs kommunen plus landstinget på ön) har tidigare tagit emot ryska pengar vid byggnationen av Nordstream I, och vill nu säga nej till Försvarsmaktens ansökan om utökat miljötillstånd för Tofta skjutfält.

Skjut- och övningsfältet är perfekt placerat direkt ut från grindarna på Gotlands regemente, vilket ger mycket goda möjligheter till övning.
Tofta skjutfält.
Region Gotland vill dock inte se utökad  militär verksamhet för försvaret av ön, och föreslår att hela Försvarsmaktens ansökan avslås. Bland annat vill man hellre att det byggs bostäder i anslutning till övningsfältet. Man vill också att det högst ska få bullra i 90 dB, ej skjutas nattetid, endast skjutas ett fåtal dagar om året, förbjuda eldgivning med blyammunition, samt förbjuda skjutning med indirekt eld från avfyrningsplatser längre bort.

Mer hos Hela Gotlands tidningar.

Enda partiet som var emot avslaget var Moderaterna.
Här uppförs just nu Gotlands regemente. Som inte ska få öva om Region Gotland får bestämma. Godkänt foto.
Region Gotland har alltså låtit Gotlands regemente etableras och börja byggas, för att nu sedan sätta stopp för att regementet ska kunna öva. Man kan på allvar fundera på vems intressen som Region Gotland sätter först.

Under tiden har hela ryska Norra flottan mobiliserats, inklusive amfibiefartygen och 61:a marininfanteribrigaden, och har lagt ut till havs. En del av fartygen kommer i sommar gå in i Östersjön, likt förra året. Alla likheter med fiktionens värld är förstås helt slumpmässiga.

I Visby bygger däremot Region Gotland en ny kaj för ytterligare RoRo-kapacitet, och man ville även ta emot mer pengar från Ryssland för byggandet av Nordstream II, men backade till slut på den punkten, vilket inte Karlshamn gjorde.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Tja, eftersom Gotland saknat militär betydelse sedan 1400-talet så har de onekligen en poäng. Iväg till Vidsel med pangandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under Krimkriget hade Fårösund en mycket stor militär betydelse som basområde och marin stödjepunkt för koalitionens örlogsfartyg, som mest räknades där upp till ca 70 fartyg. Inget talar för att betydelsen skulle vara nämnvärt mindre vid en eventuell framtida militär konflikt i Östersjöregionen.

   Radera
  2. Gotland är perfekt för fiender som vill ha makt över hela östersjön

   Radera
  3. Med ryska truppar på ön med ett bra gäng S-400 Triumf för luftmål och SS-N-26 Strobile (i systemet Bastion) så har man Östersjön som i en liten ask. Finland inneslutet och Sverige utlämnat.... då har Ryssland det man kallar handlingsfrihet.

   Radera
  4. Vad hindrar amerikanerna att störa ut ryssarnas radar och sedan slå ut raketbatterierna? Det är väl så USA och Israel brukar behandla ryskt luftförsvar.

   Radera
 2. Gud ske lov så har inte kommunen veto i detta fall!

  SvaraRadera
 3. "Region Gotland vill dock inte se utökad militär verksamhet"
  Ja men det var väl det som var hela poängen med ett övningsfält?

  SvaraRadera
 4. De har väl läst Midvintermörker, flat tax 10%, tax free sprit och casinon i ett från Sverige separerat Gotland. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, Gotlands traditionella roll som frihandelsområde. Skulle bli great success!

   Radera
 5. Nu sätetr vi oss alla i skräddarställning i en ring och sjunger gemensamt "kum-ba-yah"
  ;-)

  SvaraRadera
 6. Vad ni gnäller, hyr ut Gotland till Ryssland som örlogsbas så vi får in lite pengar att köpa fler läroböcker i genus(vetenskap). De där 350 gubbarna på cykel som Sveriges försvar förmår förlägga på Gotland skulle ryssarna ändå bara använda som fyllnadsmaterial vid nån utbyggnad av nån bas efter invasionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna är ju bland de sämsta soldaterna som finns så de klarar vi av.

   Radera
 7. Många felaktigheter i denna text. Frågan är avsevärt djupare än hur den framställs här. RG är ej emot försvarets etablering. Tvärt om men vill inte se en död hand över hela den västra kusten+I anslutning till ett antal ytterligare avfyrningsplatser. Inte så konstigt eg. Att man ifrågasätter ett miljötillstånd som medger grovkalibrig ammunition över 200 dagar om året är lätt att raljera över om man inte sitter mitt i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad RG inte tycks ha fattat är att deras ö ligger i frontlinjen vid en ev framtida konflikt om Baltstaterna och att de från fastlandet ditkommenderade unga män och kvinnor som är beredda att "med liv och blod" försvara Gotland förtjänar de allra bästa utbildningsbetingelser, inte för att nu tala om en välkomnande inställning från ö-administrationen.

   Radera
  2. Synpunkterna verkar vettiga i Gotlands tidningar. Folk måste ju få sova. Men bly kan väl samlas upp med metalldetektor känns det som. Här behövs en kompromiss i sedvanlig svensk anda. Det är ju inte så att vi står inför snar invasion så ändamålen helgar medlen. Allt det här med upprustning är på sikt.

   Radera
  3. Jag saknar ett motsvarande övningsområdet Stockholm.
   Skulle man inte kunna lägga ner Bromma flygplats och ha som pangpang område, eller kanske Gärdet i Stockholm att panga på.

   Radera
 8. Lite OT : Malmen i Linköping ville använda F-13 Bråvalla för ett X antal hundra flygningar per år i skogsbrandssläckningssyfte i.o.m närheten till sjön Glan (775 000 000 kbM) vatten vid normalt vattenstånd, eller 100 liter till varje person på Jorden. Jag tror dom fick avslag p.g.a att sjön är huvudvattentäkt för Norrköping. Nu vet jag inte hur mycket bränsle en kraschad helikopter ev skulle släppa ut, men jag skulle tippa på att alla gamla 2-takts båtmotorer släpper ut betydligt mer per vecka då c:a 20-30% av bensinen/oljan blir oförbränd och går ut i vattnet.

  Myggor och kameler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. F-13 1989
   https://www.youtube.com/watch?v=ErK3zaNRccE

   Radera
 9. Bara hoppas att Putin tar ön under Almedalsveckan.

  SvaraRadera
 10. Då vet man iallafall vem som bestämmer. I Sverige är partiledarna bara muppar som visas upp. Dom med riktig makt sitter långt in i skuggorna och styr utan att synas.

  SvaraRadera
 11. I händelse av konflikt i Östersjöområdet så lär G. omvandlas till ett nytt DaNang oavsett vilken sida som anekterar ön och befolkningen kommer att förpassas dit ingen mobiltelefon når med gnällspikarna först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Da Nang frodades redan under Vietnamkriget tack vare hamn och flygbas och har sedan dess expanderat till en stor turistort. Du får välja något bättre exempel om du vill skrämmas, t ex Bataan.

   Radera
  2. Danzig, Königsberg, Polangen ?

   Radera
 12. Var inte så negativ. Se det som en utmaning att utveckla eltanks med energivapen.

  SvaraRadera
 13. Ett annat alternativ är några 100 Tors Hammare som skjuts upp från Esrange

  SvaraRadera