Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-06-26 06:04

OMXS30 ner genom stödet

OMXS30 verkar nu fått ett utbrott, fast nedåt, och gick ner ur det stödområde som fanns runt 1550.
Dagschart OMXS30.
Vi kanske har fått ett utbrott nedåt och nedgången fortsätter alltså i OMXS30 efter några vändningar vid ett stödområde runt 1550. Därmed hittas nästa stödområde runt 1500 ca 2.2% ner från gårdagens stängning.

Några triggers på uppsidan för Stockholmsbörsen är svåra att se i det här läget i konjunkturen, och därtill med en mycket stor osäkerhet kring den valrörelse och det val Sverige nu går in i på allvar med start Almedalsveckan till helgen.

Åker även 1500-nivån är vi tillbaka på 2016 års börsnivåer och nästa stödområde ser då ut att ligga ytterligare 7% ner runt 1400. Men vi får väl se.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Bistra toner i USA dessutom. Kanske är lose-lose-handelskriget här på riktigt, och då ska allt ner.

  Extra tråkigt är att politikerna klagar på att börsen går ner -- när politikerna på det sättet kommenterar marknadsrörelser så brukar det vara ett dåligt tecken.

  "I would say more broadly I think today's market reaction is a very large overreaction," Navarro said. "What we have here with Trump trade policy is a tremendous success for this country and this market. It's very bullish."

  Ja, var är uppsidan? Särskilt amerikanska börsen är i utgångsläget högt värderad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är lose-lose-handelskriget? Ett handelskrig är väl alltid lose-lose för alla inblandade parter?

   Merkantilismen dog som fenomen inom nationalekonomi 1776 när Adam Smith släppte Nationernas Välstånd. Sen dess har alla varit överens om att fri handel mellan stater är bra grejer. Förutom populistiska politiker till höger och vänster, "vi måste försvara vår inhemska marknad".

   Radera
  2. Håller helt med, Tim. Alla handelskrig är alltid lose-lose. Det var det jag menade men det var inte så tydligt.

   Radera
 2. ... men tyska fastighetsbolag köper mer än gärna svenska fastighetsbolag med "betongstommar" i f.d allmännyttan..
  De bjuder dessutom mer än USA-bolag..

  https://www.8till5.se/2018-06-26/victoria-park-blir-testballong-at-tyskt-jattebolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom ihåg att Tyskarna är smarta. De gör väldigt långsiktiga investeringar och ser till att få fotfäste i en marknad innan de expanderar. De är skickliga på det mesta. Ett land som var bankrutt efter VK2 och ett par decennier senare ett av världens rikaste länder. Bara att applådera Tyskland med deras inköp...

   Radera
  2. Ja, en mer långsiktig stabil ekonomi utan hysterisk überbelåning , drivor av mer eller mindre suspekta värdepappersderivat , kontanter i.st.f plastpengar, amorteringar mm.

   Sedan så är ju Sverige något av en tillflyktsort ..

   * Landsverk i Landskrona
   * Bofors
   * Scania
   * Kockums U-båtar

   och heller inte att förglömma.. En röd liten Bullerby-stuga i "Emil i Lönneberga-land"

   Radera
  3. Lägg av. Tyskland har tjänat enormt på att lämna d marken och få en undervärderad joro istället, vilket gynnar exporten. Vad är det om inte spekulation?

   Tyskland kommer genomgå ett stålbad framöver när de börjar få anpassa kostnadsläget.

   Att de sedan när det gäller privatekonomi är försiktigare är klokt , i Sverige riskerar många väldigt mycket.

   Radera
  4. Ja, det är ju festligt att det så bespottade Rosengård tydligen bedöms som attraktivt av utländska fastighetsbolag.

   En av våra största UFC-stjärnors storebror är f ö "bosocial chef" på Victoria Park. Oj som han röjde i ADCC på den tiden det begav sig!

   Radera
  5. Jag tror inte de ser Rosengård som "Attraktivt" utan de ser markvärde om 50-100 år.
   Menar du Ilir Latifi? Han är bra men en "stjärna" skulle jag inte kalla honom. Vi har en enda Ufc stjärna och det är the Mauler :)

   Radera
  6. Nä. Antagligen ser de samma värde som de amerikaner som köpte in sig tidigare. Större vinst än genomsnittet, bra tillväxt, etc osv.

   Säg vad du vill, Latifi är rankad fyra i sin viktklass.

   Radera
  7. Jo han är jätteduktig men han är (enl mig) ingen stjärna.

   Dock så är Alex nr 1. Jon Jones sa i en intervju att den enda han har haft svårt att slå och svårast att utmana är Alex. Och då är Jon (nerknarkad ifs) fd världsmästare.
   Spännande om vem som blir Alex nästa:

   https://www.instagram.com/p/Bhw3N4dn4NL/?hl=sv&taken-by=alexthemauler

   https://www.instagram.com/p/BkBJRaDHiaK/?taken-by=alexthemauler

   För övrigt gillar jag skarpt Mirko Cro cop. :)

   Radera
  8. "Kom ihåg att Tyskarna är smarta. De gör väldigt långsiktiga investeringar och ser till att få fotfäste i en marknad innan de expanderar. De är skickliga på det mesta."

   Mja, gick inte så bra när tyskarna skulle köpa köpcentrum i Malmö, Entre såldes med 80 % förlust - detta under en tid när fastighetspriserna i övrigt stigit...

   Den typen av förluster gjordes knappt under fastighetskrisen i början av 90-talet...

   Den största fastighetsfonden i Tyskland lyckades inte heller särskilt bra när de skulle in på Stockholmsmarknaden:

   11 år av innehav resulterade bara i en marginell vinst...

   VP är ett blufföretag som de kommer ångra om ett par år, finns en anledning till att storägarna släppte det så snabbt när de fick chansen. Ett luftslott som kommer falla. Markvärde? Var ska det komma ifrån - värdet är helt o hållet byggt på Sveriges generösa bidragssystem, skulle det komma neddragningar i bostadsstöd så skulle Rosengård förvandlas till Detroit på nolltid. Befolkningstillväxten i Malmö består av bidragsberoende personer som inte kommer bidra till några ökande markvärden...

   Radera
  9. Fast VPs affärsidé ("förädla miljonprogram") verkar rätt bra. Genom klassiska "värdeskapande" renoveringar kan man höja hyran och därmed fastighetsvärdena rätt så kraftigt (dvs mer än vad renoveringarna går på).

   Vad är sannolikheten att grundskyddet skulle försämras? Vad jag vet är det inga partier som vågar gå fram med att t ex sänka försörjningsstöd, garantipension, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. Det är tvärtom något som t ex Sverigedemokraterna gillar att _höja_. Så något parlamentariskt stöd för detta kommer knappast under kommande mandatperiod.

   Radera
  10. I Tyskland finns det företag som just har som affärside att förädla miljonprogramsområden, s.k "Plattenbau" i f.d DDR.

   "Plattenbau" finns överallt , även i små landsortsbyar och de byggdes för att jordbruksarbetarna på kollektivjordbruken skulle ha någonstans att bo. Dock, det är inte dessa som nu rustas upp utan det är de "Plattenbau" som ligger i lite större landsortsstäder med goda kommunikationer.

   Radera
 3. Tycker börsen blir mycket intressant framöver. Perioden runt midsommar fram till mitten slutet av augusti bukar ju historisk vara riktigt sur. Tror det är ner där 10 år av 11 åren som gått. Undantaget tror jag är uppgången efter Brexitbotten?

  Handelskriget sper på den dåliga trenden och stödet vid ca 1480 brakar igenom följt av ca 1400. Mig förvånar inte om vi kommer ned mot Brexitbotten från juni 2016 vid 1241?
  Med ca 50% likvid månadssparar jag men väntar att gå in när/om rätt läge kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, man kan alltid hoppas på en nedgång av den magnituden. Men det kan bli värre än så om vinsterna klappar ihop i samband med en handelsdriven lågkonjunktur/kris eller vad som nu väntar.

   Fast ingen vet ju vad som kommer hända utan det kan bli något helt annat scenario som inträffar -- obligationer och fastigheter är ju också mycket högt värderade. Men man kan hoppas på en nedgång till 2016-nivåerna eller nåt sånt.

   Radera
 4. Ännu så länge rätt nöjd med strategin i år. Nu vid snart 6 månaders slut ligger jag +7,3% i år med hyfsat belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det kanske läge att ta hem vinsten och fira? :)

   (Är inte avundsjuk :)

   Radera
  2. Inte alls dumt. Ligger på +6,3% själv (avkastningsindex ligger på typ +2,7%). Men det kan snabbt slå om till minus, vi får väl se vad veckan bjuder på. Börsen har ju stigit mycket, mycket mer än "normalt" 2012-2017 så det vore inte något särskilt märkligt med -10% eller -20% för helåret 2018.

   Radera
 5. (S)taten verkar tyvärr nu fika efter MILJARDERNA den "förlorat" på ISK:n...
  Eller är det en viss kostandspost i statens budget som redan börjat att "skena"?

  "..Det förväntade skattebortfallet från sparformen investeringssparkontots (ISK) sex första år är 42 miljarder kronor, enligt Riksrevisionen..."

  https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/riksrevisionen-sa-stort-ar-skattebortfallet-fran-isk-6921073


  SvaraRadera
  Svar
  1. Blanda nu inte ihop riksrevisionen med regeringen.

   RiR har helt rätt, konventionell beskattning hade lett till mycket högre skatteintäkter, det känns som en helt okontroversiell fråga.

   Men Bengt, har du läst själva rapporten?

   En av slutsatserna är nämligen:

   "Granskningen visar vidare att beskattningsnivån inte har gjort ISK till en attraktiv sparform eller uppmuntrat långsiktigt sparande."

   ... det är alltså inte så att vid normal avkastning (säg närmare 7%/år snarare än 15%) ISK skulle vara särskilt gynnat.

   Radera
  2. Tror med stor sannolikhet att denna utredning kommer att användas av (S) som sista demagogiskt "argument" och "gefundenes fresesn" för att "de rika skall betala" när (S) bottnar under 25%

   För varför presenteras denna utredning NU med bara 10 veckor kvar till valet ?

   Radera
  3. "Gefundenes fresesn", vad är det för nåt? Hr utlandsstudent borde väl dessutom veta att det ska vara stor bokstav på tyska substantiv? I ditt fall menar du väl antagligen "gefundenes Frenulum" iofs....

   Radera
  4. För det första: Väldigt få människor bryr sig om en så teknisk sak som om ISK-beskattningen är högre, lägre eller lika stor som konventionell beskattning av kapitalvinster.

   Det syns också på mediebevakningen. Utanför ekonomisidorna är det väl få som bryr sig om detta. Då är det i dagens nyhetsflöde mer intressant att så många (s)-styrda kommuner synbarligen gynnas vid utlokalisering av statliga myndigheter.

   För det andra: Allt är inte en konspiration. Du kommer inte att få se Magdalena Andersson ta upp ISK-beskattningen i sig som orättvis. Däremot kommer man generellt att ge sig på "skatt på kapital", men inte alltför hårt, för i detta ingår nämligen ränteavdragen -- en fråga man vill spara till efter valet.

   Så, jag tror kapitalskatterna blir ett litet tema i valrörelsen, men förutom vänsterpartiet tror jag det blir väldigt sparsamt förekommande, jämfört med integration / polis / vård.

   För det tredje: Varför det kommer just nu -- Riksrevisionen har ett schema över när utredningar blir klara. Man kanske kan säga att just nu är det tillfälle där det får _minimalt_ med genomslag med tanke på fotbolls-VM och andra nyheter.

   Läs gärna kalendern på https://www.riksrevisionen.se/nu-granskas.html. ISK-granskningen har alltså pågått under en längre tid och är inte något man hållt på. Riksrevisionen är dessutom inte en myndighet under regeringen utan under riksdagen.

   Så glöm snacket om att sossarna har påverkat Riksrevisionen i detta fallet. Det är rent önsketänkande från din sida.

   Radera
  5. Detta med att det skrivs ".. (S)taten förlorat 42 miljarder.." är ungefär som att någon som köpt en biljett får sitta bredvid en som köpt samma biljet "sista minuten" minuten mycket billigare.. ;-)

   Eller att någon sålt sina aktier men att någon annan sålt exakt samma aktier lite senare då dessa gått upp och att då person nr. 1 "förlorat"...

   Radera
  6. Oväntat att staten missat skatteintäkter när allt gått uppåt. Men det kommer inte skrivas om hur mycket de sparat i förlustkvittning via ISK när det rasar.

   Radera
  7. När ISK infördes räknade man med högre räntor och sämre börsutveckling.

   Det slår åt andra hållet när börsen går ner och räntan upp.

   Det är klart att det är "värt" att rapportera, men läs själva rapporten och inte bara nyhetsflashen för att få en lite mer nyanserad bild.   Radera
  8. Eller att Strandhäll lovar 2 GSEK för att hantera vårdköerna. Man plottrar här och där, ingen jävel trro att det gör så stor skillnad.

   2 GSEK, är det 2 eller 3% av vad vården kostar årligen? Dvs det täcker upp inflationen. Typ.

   Satsning my ass.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Nästa stöd runt 1500. Blir spännande att testa det och se om det blir som i april då vi studsade upp ca 10% vilket var trevligt.

  SvaraRadera