Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2018-06-12 17:38

Norge erbjuder dubblad amerikansk närvaro i Nordnorge

Norge erbjuder upp till 700 amerikanska marinkårssoldater kontinuerlig närvaro i Nordnorge för träning i ytterligare upp till fem år. Nuvarande storlek på styrkan är ca 330 personer och det är alltså en dubblad närvaro av Marinkåren i Norge.
USA.
Idag övar och underhåller 330 marinkårssoldater de amerikanska förplacerade förråden åt en marinkårsbrigad i norska Tröndelagen. Norge erbjuder nu USA en femårig förlängning av avtalet och en utökning av styrkan till 700 man. Dessa kommer inte bara förläggas till Vaernes utan även Setermoens övningsfält utanför Tromsö rapporterar Barnets Observer.
"The Defense Minister says there are no objective reasons for Russia to react to such rotations with allied training.
«That we are training to defend Norway should not worry anyone, in the same way as we accept other countries training on their defense,» Minister Bakke-Jensen says and assures that a prolongation of the deal with the U.S. Marine Corps is in line with Norway policy on not having permanent foreign bases in the country."
Det amerikanska försvaret av Norge (och även övriga Norden inklusive eventuellt Sverige) har sedan länge varit en uppgift för amerikanska marinkåren. Därav finns de förplacerade förråden i Tröndelagen, varifrån de också går att transportera relativt snabbt med tåg till t ex Gävle hamn för överskeppning till Baltikum.

Amerikansk trupp i Nordnorge kommer likt Natos stridsgrupper i Baltium effektivt agera snubbeltråd mot rysk aggression, som därmed inte kan ske utan att blanda in Natotrupp från andra än de angripna länderna. Utökad amerikansk närvaro ska absolut ses som ett besked till Ryssland att man inte tolererar den ryska diktaturens planer på aggression i Nordnorge eller Nordkalotten, men utgör med sina 700 man inget som helst hot mot de skattningsvis ca 100 000 ryska officerare, soldater och sjömän som är utgångsgrupperade på Kolahalvön och angränsande områden.

Setermoen och Tromsö är för övrigt inom räckvidd för Iskanderrobotar på Kola-halvön och angränsande områden Sovjetunionen tog från Finland under andra världskriget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Straffkommendering för marinkårssoldater som misskött sig. Och mycket nytt DNA till nordnorge - alltid välkommet däruppe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.phrases.org.uk/meanings/oversexed-overpaid-and-over-here.html

   Radera
  2. Tänk att bli utbildad till en "killing machine" a la Full Metal Jacket för att sedan hamna i ett fuktigt bergrum i Nordnorge...

   Radera
  3. Knappast straffkommendering. Nordnorge och norra Sverige är vackert, speciellt på sommaren, men vintern är bra också. Höststormar i Nordatlanten kan man nog stå över dock.

   Radera
  4. Främlingslegionär utan vatten i varma Saharaöknen på dagen och kylan på natten låter tungt. Och sedan träna i sydamerikas regnskogar med alla kryp och bakterier som äter upp dig. Näe fy. Komma till Norge är rena semestern!

   Radera
  5. Är det där ett fuktigt bergrum eller är du bara hlad att se mig.

   Radera
 2. Det för Sveriges nationella säkerhet alldeles nödvändiga samförståndsavtalet om värdlandsstöd vilket slöts mellan Sverige och Nato den 4 september 2014 och ratificerades i riksdagen 25 den maj 2016, lämnar stora möjligheter för Sverige att erbjuda närvaro för roterande militära styrkor från den nordatlantiska fördragsorganisationens medlemsstater. Även i ett sådant fall skulle de säkerhetspolitiska signalerna vara betydande.

  Ubåtsjaktförmågan är en av försvarets mest eftersatta, och för gemene man kanske det inte framstår som särskilt allvarligt. Inget kan vara mer fel. Enligt den internationella folkrätten är alla stater förpliktade att kunna värna sin territoriella integritet. En förpliktelse Sverige i dag inte kan uppfylla avseende undervattensdomänen - implikationerna kan vara förödande. En mindre välvillig stat kan med stöd av folkrätten därmed ifrågasätta svensk nationell suveränitet och åta sig att fylla detta geostrategiska utfallstomrum med egna stridskrafter.
  Därav talesättet att alla stater har en armé - en egen eller någon annans. Givet detta vore det en rätt god idé att på rotationsbasis över tid basera en multinationell ubåtsjaktstyrka i anslutning till svenska farvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vacker tanke, men var hittar Du NATO-länder med ubåtsjaktkapacitet för våra förhållanden? Vore det inte bättre att på rotationsbasis ha ett t ex tyskt Patriot-förband på Gotland? Och att vi själva satsar på ubåtsjaktkapacitet?

   Radera
  2. Det ena utesluter nödvändigtvis inte det andra. Självfallet borde vi satsa på substantiell utveckling av den egna ubåtsjaktförmågan - men av någon outgrundlig anledning görs inte det. Ett exempel på vad som inom kort kunnat ge god effekt i detta avseende är att integration av torped 47 i HKP 14F prioriterats, vilket inte gjorts. Natostaternas flottor besitter resurser som efter viss taktikanpassning mycket väl skulle kunna fullgöra sin uppgift även i Östersjön med dess speciella betingelser.

   Radera
 3. Hoppas bara norrmännen är vaksamma mot Putinlakejen Trumps styrkor. Det kan de facto vara en dold rysk invasion.

  SvaraRadera
 4. Och samtidigt i Sverige så går Göran Persson ut med att Löfven måste säga att (s) är emot nato medlemskap för att ha en chans att vinna valet i höst.

  Jag blir bara mer och mer övertygad att vi inte lever i ett land utan ett skämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja Sverige är ett mycket sjukt land!

   Radera
  2. Elaka tungor vill göra gällande att det hela passerat nivån skämt, och att Sverige inte längre är ett land - utan en diagnos. Möjligen så illa att detsamma kan anses vara en psykos.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Wikstrom, du är utvisad från bloggen och inte välkommen här. Gör nu som utvisade ska göra och försvinn.

   Radera
  5. Cornu, kan du inte publicera de utvisades kätterska kommentarer så att vi andra får se vad vi skall akta oss för på det att vi inte drabbas av bannlysningens laserstråle?

   Radera
  6. Står på sidan för kommentarsregler.

   Radera
  7. Sverige ett skämt ?

   Tja, Österrike-Ungern var en enda stor komisk operett 1918...
   ;-)

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Du är utvisad wikstrom, försvinn.

   Radera
 5. Var inte Sverige alliansfritt? Eller ljög man igen. Sverige får väl öka sin försvarsbudget, annars blir vi snart utslängda från Nato samarbetet. Trump gillar inte snåljåpar som lever på andra. Vi får väl köra med våra 42 stridsvagnar eller skjuta med vårt enda LV-regemente. Hur många lavetter är det? 3?. Hade vi någon kanon? 2? stycken i Boden!! Finlands militärer undrar om Svenska politiker har mentala problem. MP sitter och hurrar i ett hörn samtidigt som dom ritar in nya dieselfria zoner i städerna. Det tog ju två år från ha varit bästa miljöval till förbjudas. Deras mentala förmågor överglänser allt. Frigoliten och skolan går ju bra. På 12 år har han sänkt skolan totalt så den är sämst i Europa. Vilken lirare, hade han haft minsta självkritik hade han avgått för länge sedan, men inte då....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur svårt kan det vara egentligen? Det kan inte finnas mer än en handfull områden där staten har en ovillkorlig skyldighet att lösa sin uppgift. Tänker på försvar, rättsväsende, infrastruktur, (viss) akutvård, grundskola och liknande.

   Kollade budgetproppen för 2018. Hur kan man avsätta en enda krona till "nämnden för hemslöjdsfrågor" innan man har sett till att vi har ett tillräckligt försvar och ett fungerande rättsväsende? Vad är det egentligen för prioriteringar våra politiker gör?

   Radera
  2. Självklar prioriterar de sig själva först, därefter deras kompisar och släkt.
   Sitter säkert någon gammal politruck i nämnden för hemslöjdsfrågor och lyfter arvode.

   Radera
 6. Det kan vara klokt att förstärka de norra delarna med tanke på att ryssen troligtvis kommer att erövra de övre delarna av Finland, Norge och Sverige.

  SvaraRadera
 7. Är det en f-104 starfighter på bilden? Den fyrkantiga metallbiten på högerkanten ser lite malplacerad ut dock. Luftwaffe piloterna hatade f-104 för den var svår att landa med och många dog. Ändå prackade politikerna på dom skrothögarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämt från den tiden.

   Hur kommer man enklast över en Starfighter?

   Man köper en bit land i Tyskland och väntar.

   Radera
  2. Rätt sannolikt en MacDonnell Douglas AV-8B Harrier II ur USMC.

   Radera
  3. Fotot är taget ombord på hangarfartygsmuseumet i New York.

   Radera
  4. ... och föreställer vänster luftintag på en McDonnell F3H Demon, ett jaktplan från 1950-talet.

   Radera
  5. Ok tack!
   MacDonnell Douglas AV-8B Harrier II: Intaget på harrierna ser ut att vara större och har små fyrkanter kring intaget, vilket saknas på bilden.
   McDonnell F3H Demon: the canopy når en bit över intaget, vilket inte syns på bilden.

   Tack för förslagen, men ingen av dem verkar passa, eller vad säger ni?

   Radera
 8. Kan Norden försvara sitt territorium utan inblandning från NATO? Ryssland är ett u-land. NATO har sina fördelar men en tydlig nackdel är att Norden dras in i konflikter som är utan strategisk betydelse för oss i Norden.

  SvaraRadera
 9. "Därav finns de förplacerade förråden i Tröndelagen, varifrån de också går att transportera relativt snabbt med tåg till t ex Gävle hamn för överskeppning till Baltikum."

  Putins pojkar är självfallet i förhand. Driften i Gävle hamn ägs och sköts av bolaget Yilport Norden som via sitt turkiska moderbolag Yildirim uppges ha starka kopplingar till den ryska regeringen. Yildririm finansieras av den Kreml närstående VTB Bank, vars ordförande oligarken Andrey Kostin är uppförd på det amerikanska finansdepartementets sanktionslista för att ha finansierat och orkestrerat desinformations- och påverkansoperationer riktade mot amerikanska väljare och därigenom ha medverkat till att världen nu får uthärda Trump som president i USA. En Trump - hårt hållen i koppel av sin förebild och välgörare Putin - som kanske inte alls tycker det är en god idé att ha enheter ur USMC stationerade i Norge (jmfr. den aktuella utvecklingen i Sydkorea).

  https://transportnytt.se/nyheter/yilport-uppges-ha-koppling-till-ryssland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fan kan man sälja ut svenska hamnar. Man blir så inihelvete arg. Finns det verkligen ingen begränsning på idiotin hos politiker? Helt hjärndöda. Den idioten som släppt igenom affären borde aldrig mera få ett jobb.

   Radera
 10. Så länge enheterna stannar i Norge lär hamnen i Gävle och dess drift vara ointressant. Om den skulle användas för utskeppning av amerikanska styrkor österut blir läget ett helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera