Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-06-06 01:19

Kommenterar ej pågående insats

Försvarsmakten genomför just nu en sk oanmäld beredskapskontroll av hela det svenska hemvärnets 22 000 personer. Även om det kallas en övning så avser jag ej kommentera det hela under tiden det pågår, då detta är just en av de metoder man kan tillämpa om Sveriges regering inte går med på att utlysa hemvärnslarm, dvs mobilisera hela hemvärnet. Jag kommenterar som bekant ej pågående insats. Skriv inte om insatsen i sociala medier, då hemvärnet kan röra sig på sina skarpa krigsuppgifter.
En svensk håller truten.
Försvarsmakten skriver på sin hemsida om det hela och det räcker således med den informationenen. Läs mer där.

Eftersom det inte är hemvärnslarm och heller inte ordinarie inplanerade obligatoriska förbandsövningar, så bygger hemvärnspersonalens deltagande i detta läget på frivillighet. Det blir ju också ett kvitto på var olika hemvärnsmäns lojalitet ligger, t ex de personer som just nu deltar i en konferens för högerextremister i Moskva och gärna stoltserar med att de minsann är hemvärnsmän.

Hemvärnet är ett svenskt snabbinsatsförband med mycket hög beredskap, och de som antagligen är först ut med vapen i hand, undantaget vissa mindre enheter ur ordinarie försvar. Mobilisering av hemvärnet kallas för hemvärnslarm och beslutas av regeringen. Om regeringen inte vågar utlysa detta, t ex genom främmande makts påverkansoperationer eller inflytelseagenter inom regeringen, kan inte hemvärnet mobiliseras. Överbefälhavaren kan ge order om hemvärnslarm i väntan på besked från regeringen, men så fort regeringen nås kan mobiliseringen alltså avbrytas om regeringen inte bekräftar hemvärnslarmet.

I så fall återstår en oanmäld beredskapskontroll likt sker just nu. Eftersom den bygger på frivillighet blir den inte lika omfattande.

Rapportera inte i sociala medier om var hemvärnet befinner sig, då de sannolikt tar sig till sina skarpa uppgifter. Betrakta beredskapskontrollen som skarp. En svensk håller truten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Just detta - att inte twittra svenska förbands positioner eller annan information som kan skada militär eller räddningspersonal - var det jag saknade mest i "Om Kriget kommer".

  SvaraRadera
 2. ”Överbefälhavaren kan ge order om hemvärnslarm i väntan på besked från regeringen, men så fort regeringen nås kan mobiliseringen alltså avbrytas om regeringen inte bekräftar hemvärnslarmet.”

  -All information om att mobiliseringen ska upphöra är falska

  Intressant upplägg för konflikt då ingen kan avblåsa ÖBs mobilisering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. men hur vet man då om sverige kapitulerat ??

   Radera
  2. Kapitulera? Vad betyder det? :P

   Radera
 3. Om kompanichef på hemvärnet själv berättar vart de är och vart de kommer vara samt vad de ska göra?

  Det var nämligen vad som hände i lokalblaskan här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om hemvärnet själva informerar om övningen/insatsen är det väl för att man anser att det inte gör någon skada. För oss andra är det omöjligt att göra den bedömningen och därför gör vi bäst i att hålla truten.

   Radera
  2. "...berättar VAR de är och VAR de kommer att vara.."

   Radera
 4. "Foliehatt på"
  Skogsbränder torde vara en tämligen enkelt och riskfri operation för att utarma samhällens resurser. http://tt.omni.se/feda15b7867c1de658184008eceff4d0efa2d06b
  "Foliehatt av"

  Någon som har koll på om detta förekommit?

  SvaraRadera
 5. Det borde skrivas mer om hemvärnet för att göra reklam för det.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är en "oanmäld beredskapskontroll" är det ju inte särskilt hedervärt klandra dom hemvärnsmän som råkar befinna sig utomlands.

   Radera
 7. Bra att försvaret tillåts öva oftare.

  SvaraRadera
 8. Sammanträffande att det inträffar på nationaldagen, då många av "fienderna" firar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget sammanträffande. De flesta är lediga från sina jobb och intressekonflikten mellan jobb och hemvärnet uteblir därmed. Vill man öva så stor uppslutning som möjligt väljer man förstås en helgdag eller ett veckoslut.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Någon som vet varför man gör det över huvud taget och varför nu?

  SvaraRadera
 11. Hemvärn i all ära, Sverige behöver även pansarbrigader, artelleri, luftvärn, infanteri, specialtrupper, flotta och flyg. Allt är otroligt eftersatt av våra idioter till politiker. Sverige gjorde sig av med försvaret innan 2'a världskriget. Inte i samma omfattning dock, som tur var, annars hade Engelsmännen och sen Tyskarna invaderat oss. Och kanske Ryssarna på slutet av kriget. Då hade Sverige varit ett helt annat land idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedrustningen efter första världskriget, det är nästan 100 år sedan. "Artelleri" och specialtrupper dvs jägarförband som vi säger i Sverige är förmågor som byggs upp efter behov.
   På nationaldagen är vi enade mot de som försöker så tvivel.

   Radera
  2. Om engelsmännen invaderat hade de puttat in oss helt i famnen på Tyskland och de hade fått ytterligare en aktiv fiende. Som allierad med Tyskland, tillsammans med Finland hade det kunnat förändra utgången av kriget, med en offensiv mot Moskva från Finland.

   Radera
 12. https://www.youtube.com/watch?v=VN4_UWTICzA

  SvaraRadera
 13. Läs detta. Perspektiv!! https://www.google.se/amp/s/thedefensepost.com/2018/06/06/sweden-mobilizes-home-guard-major-military-exercise/amp/

  SvaraRadera
 14. Skarp användning av krisberedskapsplaner: https://www.hd.se/2018-06-07/prioritet-har-legat-pa-att-radda-liv

  SvaraRadera