Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-06-02 09:50

Icke-inflationen: C More höjer priset med 40%

Icke-inflationen har slagit till igen och läsare rapporterar att det sk C More har höjt priset med 40% från 99:- SEK till 139:- SEK i månaden. Det kallas enklare för dig som kund.
Från C Mores kundutskick. Gratulerar! Det har nu blivit enklare genom att du betalar 139:- SEK istället för 99:- SEK i månaden.


BreakIt har en artikel om det hela, där chefen för företagskommunikation på Bonnier Broadcasting förklarar det hela som rättvisande:
”Vi bedömer att det är ett mer rättvisande pris i förhållande till innehållet”
Bolaget förnekar att det hela skulle ha med fotbolls-VM att göra, där man tillsammans med SVT äger rättigheterna. Vill man få analys och halvtidssnack under VM får man betala 199:- SEK i månadne.

C More gjorde ett resultat på -483 MSEK efter finansnetto 2016 men +155 MSEK på sista raden. Årsredovisning för 2017 finns inte tillgänglig ännu.

E.On försökte åtminstone inte floskla på kring enklare när de höjde sina elnätpriser med 10%.

Enligt substiutionsprincipen i inflationsberäkningarna ska man nu sluta prenumerera på C More och istället gå på Operan, så inflationen påverkas inte av prishöjningen. Om nu alls modern konsumtion av t ex onlinetjänster ingår i inflationsberäkningarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. F-n vad jag hatar detta CBS.."vi har lyssnat på våra kunder.."

  Är det ens fördelaktigt att ljuga kunden upp i ansiktet? För egen del gillar jag faktiskt bättre när ett företag skriver "Tyvärr tvingas vi höja priserna med X % då våra kostnader för Y stigit med Z. Vi beklagar detta". Skulle faktiskt tom gilla "Vi ser nu ett tillfälle att förbättra vår vinstmarginaler och tar chansen" bättre än detta slemmiga "förbättrar tjänsten"-ljug.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Market will bear it, är oftast svaret.

   Radera
  2. Jo jag fattar att det är "because we can". Finns det några studier att det verkligen är optimalt att ljuga?

   Radera
  3. Vi är många som tycker som du, men merparten av kunderna tycker bättre om reklamfloskelmeddelandet, vilket betyder färre uppsagda abonnemang.
   Jämför med butiksvaror för 9:90 versus 10:00 (eller varför inte 139 mot 140 som ovan) ...

   Radera
  4. Det kille: vet inte om det finns någon studie på det, men jag skulle gissa att det faktiskt är optimalt. Folk har ju enklare att acceptera en prisökning ifall de tror att de får en motsvarande förbättring.

   Enklaste sättet att få folk att tro något som inte stämmer är väl att ljuga för dem?

   Sen om det nu undantagsvis skulle röra sig om en motsvarande förbättring så slipper man förstås ljuga för att få folk att tro det...

   Radera
  5. Det är ren psykologi: skall man berätta något tråkigt, så ska man först börja med en positiv sak, sen det jobbiga och sist något bra igen.
   Exempel: - Vi är mycket nöjda med dina insatser här på firman. Men tyvärr måste vi säga upp dig. Du kommer givetvis att få mycket fina vitsord och 12 månadslöner.

   Radera
  6. Staffan. Borde inte folk ha lärt sig detta psykologiska knep för länge sen? Skall det vara så dj..la svårt att prata rakt och tydligt och t.om. ärligt.

   Radera
  7. wikstrom - Det är ju just det som marknadsavdelningarna gjort för länge sen.
   Eller du tänker på kunderna?
   Det fungerar inte så med marknadspsykologi. Det är som spånna där synvilleteckningar med två pilar där den ena ser ut att vara mycket längre än den andra, du vet - vast du vet att bägge är lika långa så ser dom ut att vara olika - alltså fast du vet att det är ett skitdåligt erbjudande ser det ut att vara bra och därför köper folk. Skulle inte folk köpa, skulle inte marknadsavdelningarna fortsätta med detta.

   Och hade det funkat bättre med ärlighet, tror du dom inte redan skulle används sig av det för att sälja mer / behålla fler abonnenter? Du tror väl inte att dom är dumma?

   Radera
  8. betalar som det är nu 99 kr och de vil ha 139 kr för mnindre innehåll inte mer du blir av med Tv programmen i tv 4 som kommer att ha reklam men om du acepterar reklam i tv serierna behöver du barta betal 10 kr til nämligen 109 kr men allt detta är jävla bullshit.

   Radera
 2. Eller: "Vi gör detta för att kunna betala överpris för sändningsrättigheter till stora sport- och idrottsevenemang. Inte intresserad av dessa sändningar? Tough shit, du får betala ändå".

  SvaraRadera
 3. Jag prenumererar inte på C More, men jag är positiv till höjt pris om det innebär bättre utbud.

  Skulle betala 500:- per månad om jag kunde få en tjänst liknande Spotify för filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så länge folk är villiga att betala 99:- i månaden för ett begränsat filmutbud så får du inget femhundrakronors-dito (eller 499:- då).
   Att köpa loss visningsrättigheterna till 95 procent av, låt säga de hundra största filmerna varje år, under de 40 senaste åren för hela världen, skulle kosta i storleksordningen två biljoner kronor per år.


   Säg att filmströmningsbolaget har 200 miljoner betalande prenumeranter. Då skulle månadsavgiften hamna på drygt 800 kronor bara för rättigheterna. Sen tillkommer drift, administration och pengar till aktieägarna, så under 1300 per månad lär du inte slippa undan med.

   Radera
  2. Vet inte hur mycket filmbolagen skulle ta, men det intressanta för dem borde vara alternativet, dvs folk laddar ner filmerna på Pirate Bay, eller inte ser filmerna öht.

   Få personer har en filmbudget på 10 000:- per år, så jag tror de kan ta lägre pris utan att förlora på det.

   Sen låter 500:- per månad i drift etc. otroligt dyrt med tanke på att Netflix kostar ca 100:- och de har över 100 miljoner abonnenter och gör vinst.

   Det finns också massa gamla filmer, som inte öht. går att hyra eller köpa. Vad är poängen med att låta de ruttna bort i något arkiv. Det är kapitalförstöring.

   Radera
  3. Det är inte möjligt att bygga en streamingtjänst som erbjuder fri streaming av alla filmer, på grund av rättighetsinnehavarnas affärsmodell.

   Men för en femhundring i månaden kan du se mycket film online, mycket mer än vad jag personligen hinner med på en månad. Finns ju många hyrtjänster där du inte behöver betala någon månadsavgift.

   Radera
  4. Stoffe - det var just den affärsmodellen jag räknade med att streamingtjänsten skulle kunna köpa bort genom att betala väldigt mycket pengar för både nya och äldre filmer.

   Skatt är Stöld - dessa äldre filmer ingår i de som kommit under de senaste 40 åren och ingår likaledes i min beräkning, där jag har utgått från att filmbolagen slänger med det äldre utbudet som ett slags bonus till "film-Spotify".

   Bra om jag tagit till i överkant med driften, då kanske månadsavgiften stannar på en tusenlapp, dvs 999 kronor. Och då börjar det bli intressant för familjen med två barn som går på bio tre gånger i månaden med läskeblask och popcorn. Finns det 200 miljoner sådana?

   Radera
  5. Skatt är stöld: du menar med en undermålig klientmjukvara och så?

   Radera
  6. Har själv Canal Digital av historiska skäl (pre-fiber med parabol). Vet inte vad jag betalar, men det är förmodligen betydligt mer än 139:-. Spelar in en del, mest från BBC Earth HD. Och inspelningsfunktionen är den enda anledningen till att vi fortfarande kör parabol. Finns dock andra i hushållet som ser på andra kanaler. Men på förekommen anledning skall jag nu kolla vad det kostar att bara strömma, borde vara billigare att bara köra via äppel-tv, och enklare att byta leverantör när det passar.

   Radera
  7. Betalar tydligen 379:- i månaden. Och det blir inte billigare att bara strömma.

   Radera
 4. Ehhh...
  MÅSTE man ha dessa srömningstjänster / kabel-TV-kanaler / musik-flöden etc. ?
  :-O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, DVD-filmer brukar vara rätt billigt på Ullared...

   Radera
  2. Bengt: Håller med dig till 100%. Alla dessa tjänster... blir ingen ände på abonnemang och skit. Allt är upplagt att det ska kosta "bara" 99-129-139kr. Men ett par stycken sådana tjänster blir mycket pengar i slutändan.

   Vi har inte ens Spotify längre. Funkar precis lika bra med youtube och en egen spellista. Gratis och lika bra som streaming!

   Radera
  3. Vissa, ja. Men de är ju "gratis".
   Jag har ingen TV, inga kanaler, men jag kan se både farmen och lyxfällan online ju.

   Radera
  4. Ja, det gäller ju att binda upp hjonen, fåren, torskarna på minst 24 månaders abonnemang och sedan fylla dem med hjärndött dravel !

   Vill man se fria kanaler kan man skaffa parabol och rikta in den mot Astra..

   Radera
  5. @Anonym 2018-06-02 11:54

   Stämmer att DVD-boxar är billiga på Ge-Kås!
   Speciellt boxar med gamla filmer där rättigheterna gått ut och således är "fria".
   "Pilsnerboxen", "Beredskapsboxen", "Poppe-boxen" etc. :-)

   Radera
  6. @Bengt
   Alla gamla filmer finns på Netflix. Billigare kan det inte bli.

   Radera
  7. Även "Chuck-Norris-" och "Rambo-boxen"? ;-)

   Radera
  8. Spotify går ju att ha gratis. Visserligen är man begränsad till en dator då, men ändå. Inga problem för PC-generationen ;)

   Radera
 5. Ja, det gäller ju att de dumma "varumärkesstorskarna" att betala mer för samma sak pga något fiktivt påstått "mervärde"...

  Förpackningen är allt - Innehållet är intet!

  SvaraRadera
 6. Fake news!

  De stora paketen är oförändrade, och det finns fortfarande ett paket för 109 enligt artikeln... vilket är mest rätt att använda?

  SvaraRadera
 7. Streamingtjänsterna känner kanske att det är dags att skörda vinsterna efter uppbyggnaden.

  Jag är gubbig nog att föredra fysisk media, som Bluray-skivor och böcker. Där tycker jag priserna hållt sig riktigt låga under lång tid (och gamla böcker kan man ju hitta löjligt billigt på antikvariat eller på bokbörsen osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med dig. Synd bara att de svenska BR-produktionerna är så jäkla dåliga. Översättningen på de flesta filmer jag har är urusel, med stora delar av talet som hoppas över, infantila förenklingar och ibland direkt felöversättning. Känns förjävligt att man som tittare gör ett bättre jobb i realtid än de som haft det som förvärvsarbete, speciellt när man vanligtvis har svårt att höra engelska utan text. Många piratöversättningar är bättre. Så jag har mycket svårt att motivera filmköp numera av den anledningen. Jag gör väl en återkomst när ultra HD blir aktuellt.

   Radera
 8. Ja, idag går det med några knapptryck att avsluta/byta abonnemang. Själv prenumererar jag intermittent på både Netflix och HBO. Mer sällan den senare då den mest vänder sig till barn/mindre vetande. När jag sett klart på det som är något att se avslutar jag och väntar tills det kommer något nytt att se, och betalar då några månader igen tills det är slut på innehåll igen. Har dock aldrig betalat för CMore dock, verkar vara mest sport där. Kan rekommendera Curiosity Stream för de som gillar populärvetenskap. Tyvärr räckte det innehållet bara några månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar använda en gratis månad då och då. Tex när vi byter kreditkort så kan man på det nya kortet få en månad gratis.
   Någon gång i början av 2017 hade vi en månad gratis på Netflix. Nu i februari (tror jag att det var) tog vi en månad gratis när vi bytte kort. Det var ju i stort sätt samma serier, filmer och skit som för ett år sen. Det läggs in en del men det är ju helt okända filmer och serier. En serie vi var intresserade av att kolla på fanns det bara säsong 3 och 4 av. första två säsongerna fanns inte ens med!
   De kommer aldrig att få mina kronor....

   Radera
  2. Ja det är mest skit på Netflix. Själv konsumerar jag bara vissa typer serier, typ Black Mirror och Sherlock, typ 2-3 avsnitt per kväll när det finns något att se. De räcker således inte så länge, så det finns ingen anledning att betala när man inte tittar längre.

   Radera
  3. Absolut! Jag har en nära vän till mig som nästan aldrig kollar på något men han har Netflix, Viaplay och HBO. Han betalar varje månad för att -ibland- vill han och hans sambo titta på något och då vill de ha valmöjlighet.
   300-400kr per månad till ingenting.

   Netflix i Sverige är riktigt skit, men i Amerika´t är den riktigt bra.Där finns det mycket mer! :)

   Radera
  4. Inte för att jag förstår varför nån skulle vilja betala för att bli försoffad o hjärntvättad. Men vill man ha amerikanska utbudet är det väl bara o registrera sig via en amerikansk proxyserver? Funkade iaf förr..

   Radera
  5. Var aningen billigare också eftersom de iaf tidigare gjorde det enkelt för sig o bara multiplicerade dollarpriset med 10 för o få det svenska priset. Var således aningen mer fördelaktigt att betala i "dollar".

   Radera
  6. HMG: Ja jag har också hört det. Typ att Netflix öppnade möjligheten för soldaterna i utlandstjänst att titta på Netflix. Man behövde bara ändra något ipadress (förstår mig inte på sånt) och sen ha hela det amerikanska utbudet.

   Radera
  7. Ett tag körde jag så via Hola. Svenska Netflix är inte värt. Inget problem att avstå. Otrevligt med krav på pengar för saker man inte kan returnera.

   Radera
  8. Började se en serie när jag var i USA på semester, men när jag kom hem fanns den inte längre i utbudet. USELT!

   Radera
  9. Och Netflix et al verkar hålla koll på VNC-er, så Hola et al funkar inte längre.

   Radera
  10. Man kan ju köpa en androidbox och ett abonnemang ifrån någon mindre nogräknad ryss eller turk. Brukar kosta typ 200 och då får man typ 1000 TV-kanaler och alla streamingtjänster du orkar.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Det som förvånar är som sagt att utbudet är så mycket mindre i Sverige. Betalar vi mindre per tittare än i USA?

   För övrigt finns det ju ett och annat guldkorn på de flesta tjänsterna, men problemet är att ju måste ha 3-4 stycken tjänster för att täcka in allt. Westworld på HBO, stranger things på Netflix osv. Där har branschen något att knäcka för särskilt kundvänligt är det inte att behöva betala för massa innehåll man inte vill se. Därför fortsätter givetvis också folk att ladda ned.

   Radera
 9. CMore är längst ner på vill-ha listan. Har bara provat det en månad utan att stanna kvar. Netflix och Viaplay är de som gäller samt HBO då och då.

  SvaraRadera
 10. Vem betalar för att titta? Ofattbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig Unknown, folk är bra korkade.

   Radera
  2. Men om ni inte tittar kanske ni missar något, ju.

   Radera
  3. Vad missar jag Bengtsson? Jag ser nästan inget nytt numer och inbillar mig ha sett det mesta gamla fina.

   Dessutom kan jag ju söka på Google så allt är gratis, (det är det jämt om man orkar och vill men det är lite mekk och kan kosta lite för att få maximal uppkoppling mot din hastighet).

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 11. Så blir det med sk marknadsliberalism. Inga lagar och några få jättar som själva skapar lagar och suger ut folket med påhittade prislappar. Våra system blir mer och mer korrupta med politiska ledare som styrs av de mäktiga istället för att tjäna folkets bästa. Kommer framtiden bli dysantropiskt där jättebolag styr jorden. Eller är vi redan där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju ingen som tvingar dig att se på film billigt, så det ordnar sig nog. Till skillnad från vad staten hittar på så kan du välja att inte teckna avtal med TV4.

   Radera
  2. Fast det kan ju finnas fall där pro-business inte är detsamma som promarket.

   Radera
 12. Gäller inte bara tv-bolag. Någon som hört en politiker säga att man ska ”försämra” något? En försämring kallas, i bästa fall, möjligen ”förörändring”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "utmaning"! En "möjlighet"! En "reform"!
   ;-)

   Radera
 13. Tack,kontot avslutt.hade missa det

  SvaraRadera
 14. http://www.thebillionpricesproject.com/us-online-price-index/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, det är en perfekt länk att dra fram när folk börjar yra om att inflationen är 7% eller 10% eller vad man nu fantiserat ihop istället för mer rimliga 2-3%.

   Radera
 15. Apropå pengar: En artikel som borde intressera bloggens läsare: Ingves: E-kronor viktiga i krislägen

  SvaraRadera
 16. Vem farao betalar för C more/TV4? Sämre skit får man ju leta efter. De gör TV som om Internet inte fanns. De gör mest reklam för sig själva, och den skiten slipper man ju inte fastän man betalar extra. Deras fotbollssändningar på damsidan är ett hån och behandlas som paria, skitprogram som Kronofogden knackar på och Booze Patrol går före, ändå köper de rättigheterna. Deras programledare och sportexperter är alla mer eller mindre enerverande. Fotbolls-EM 2017 delades mellan TV4/C more och SVT, och det var en plågsamt stor klasskillnad som satte TV4 i skamvrån. Det mesta som skiljde var egentligen bara att SVT tog det seriöst medan TV4 inte gjorde det. De skippade för fan invigningsceremonin. Dessutom kunde man se SVT:s matcher på SVT Play i flera månader efteråt utan att varken betala eller registrera sig. SVT må vara bespottat av libertardianer, men de kan fan göra ordentlig TV.

  Jag ser fram emot en upprepning av förödmjukelsen i år.

  SvaraRadera