Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-06-04 18:02

Hur mycket fick du tillbaka på skatten?

I morgon ska utbetalningarna på skatteåterbäringen dra igång i de fall man gjort ändringar i sin elektroniska deklaration, och får skatt tillbaka. Hur ser det ut för din del?
Mmm. Skattepengar ...
Den 5:e och 6:e juni betalas skatteåterbäringen ut för de som ändrat i sina elektroniska deklarationer och ska få tillbaka skatt. Återstår i princip egna företagare som deklarerat på papper. De som betalar kvarskatt får förstås inte tillbaka något nu och får inte heller som jag förstått det något slutskattebesked än.

För egen del ska jag betala kvarskatt i år, då jag t ex återfört uppskovsbeloppet vid tidigare bostadsförsäljning, vilket ger en ränta motsvarande 3.25%. 

Men hur ser det ut för din del? Pengar tillbaka (en del av er har redan fått) eller kvarskatt?
Generellt är ju pengar tillbaka ett misslyckande, då det innebär att man lånat ut pengar till Magdalena Andersson (s) och sosseriet utan ränta. 

Optimalt är att lämna in preliminära inkomstdeklarationer (vilket man kanske bara kan göra som egen företagare, men jag har varit det sedan skogsköpet 2004 och har glömt bort hur det fungerar för löneslavar) så att kvarskatten blir så nära noll som möjligt, alternativt att man redan har exakt rätt belopp på skattekontot och i teorin inte ska få någon straffränta på kvarskatten.

Sedan är pengar tillbaka grovt missvisande. Skattepengarna är dina pengar. Pengar tillbaka innebär bara att staten stulit mindre än du trodde, det är alltså ingen gåva från staten, lika lite som saliven en rånare spottar i ansiktet på dig är en present.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Kvarskatt, såklart. Men det har ju med ISK:t att göra. Ja, varje år blir folk obegripligt glada över att de "får pengar tillbaka", det vill säga att man preliminärt betalat mer skatt än man behövde.

  Man kan optimera enl nedan:

  "Om du ser att din kvarskatt kommer att bli mer än 30 000 kronor behöver du göra två inbetalningar för att undvika kostnadsränta.

  Gör en inbetalning som är bokförd senast den 12 februari året efter beskattningsåret på den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor.
  Gör en inbetalning som är bokförd senast dagen efter inkomstdeklarationen (i början av maj) året efter beskattningsåret på resterande 30 000 kronor."

  SvaraRadera
 2. Egen företagare => per definition kriminell => krångelbrev med frågor att svara på under sommaren och hösten => skattebesked i december
  Optimerar f.ö med restskatt, fyllnadsinbetalning i mars och sedan sista skvätten när det är dags.

  SvaraRadera
 3. Kvarskatt är det bästa. Då har man fått låna helt gratis från staten. Gäller bara att man betalar i tid! Tyvärr får jag tillbaka pengar den här gången.

  SvaraRadera
 4. 200 papp i kvarskatt för min del. Inte helt optimalt men jag har i alla fall inte lånat ut pengar.

  SvaraRadera
 5. Får tillbaka en del. Förra året blev det rest. Inga stora summor dock. Ligger jag inom +-15k så är det helt ok för min del.

  SvaraRadera
 6. Skulle vara restskatt men reseavdraget gör ju att man hamnar på 1-10000 kr tillbaka iaf.

  SvaraRadera
 7. Arbetsgivaren betalar i enlighet med skattetabellen som man uppger, vilket ska vara ungefär korrekt... såvida man inte gör affärer vid sidan om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju mycket som kan påverka den slutgiltiga skatten. Räntor (bolån), ISK-konton, småhusavgift, resor till och från jobbet.

   Radera
  2. För en vanlig förvärvsarbetare så sker dock den stora skatteinbetalningen här, vilket är ganska förutsägbart. Det kan såklart ske andra inbetalningar/avdrag som ändrar den slutgiltiga skatten.

   Radera
 8. Noterar att SKV strök mitt reseavdrag utan kommentar eller frågor. Förlorar dock bara 1h 45 min/dag på att åka kollektivt om jag optimerar avgångarna (inte helt lätt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara att överklaga beslutet om du nu anser att du har rätt till reseavdrag.

   Radera
 9. 31K i kvarskatt, man tackar och bockar!

  SvaraRadera
 10. Nästa år kommer jag få lite avdragsmöjligheter för första gången på 10 är eftersom jag i fredags blev löneslav igen med 10 mil pendling per dag. Räknar med att kunna kvitta fastighetsavgiften och lite annat. I år c:a 12000 kvarskatt.

  SvaraRadera
 11. Få tillbaka ??
  Restskatt som vanligt pga ISK och fastighetsavgift...

  ".. va f-n får jag för pengarna ? .."

  SvaraRadera
 12. Minus några tusenlappar och där kämpade jag för att landa trots en hel del värnskatt(?) inbetalat under året (så har varit rätt övertygad om att jag skulle slå rekord i återbetalning).

  En läxa om att det finns olika typer av ekonomer - jag är inte typen som är eller någonsin kommer bli duktig på bokföring, redovisning eller andra godtyckligt konstruerade lekar. Aldrig mer på egen hand.

  SvaraRadera