Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-06-23 15:16

Gästinlägg: "Redan i krig"

Nedanstående är ett gästinlägg från Lena Padukova, adrenalena.se, från förra årets resa i arktiska Ryssland och delar av Nordostpassagen.

Jag är äntligen på väg till Arktis igen, den här gången för att segla från Arkhangelsk mot norra Ishavet och vidare längs med Rysslands kust. Här är ett inlägg jag skrev senast gången jag var i arktiska Ryssland, när jag utforskade Barentshavet och Vita Havet under förra sommaren.

Nuvarande resan kommer kunna följas på adrenalena.se, samt på instagram (@adrenalenaadventures) och Twitter (@thewicked), från och med måndagen 25/6 2018. Risk för radioskugga under själva seglatsen.

Varje gång jag reser i Ryssland så får jag nya kulturkrockupplevelser. Det är inte utan att jag njuter av det, det är väldigt charmigt för det mesta. Ibland blir det dock mer hotfullt, tex när jag agerade personlig guide för en kvinnlig författare i Kaliningrad.
Rysk järnvägsstation. Inga militärer på bild för att undvika problem som utländsk turist.
Eller när jag får se nya sidor av utvecklingen.

Jag skrev om militarisering här – det kändes numera av överallt. Tågstationen på vägen hem, till exempel. Klassisk rysk sommar. Korpulent tant går längs perrongen framför tåget som har gjort uppehåll på en mindre station. Skriker: ”Glass, godis, dryck, tidningar!” Bakom henne går en uttråkad polis och promenerar. Skiter i svart försäljning, kanske till och med tjänar en hacka för att skydda henne.

Allt är som vanligt.

Eller nej, jag ser något som är nytt. En digifloraklädd vakt går runt och frågar tågvärdar om huruvida det finns utlänningar i vagnarna. ”Några ickeryssar?” Det blir dock ganska dålig stämning då tågvärdinnorna är ”ickeryssar” själva, de väser ett giftigt ”njet” till vakten och börjar prata ett centralasiatiskt språk mellan varandra. Digifloran rycker på axlarna och går vidare. Okej om de jobbar här, men att resa med tåget från A till B får inga utlänningar göra annars oannonserat, och jag blir haffad och noga genomkollad i egenskap av svensk turist.
En tågstation i Ryssland. Inga militärer på bild för att undvika trubbel.
Solbrända barn gallskriker efter glass, trötta morsor drar i barnen, männen spatserar runt uteslutande med bar överkropp.

Luktar vodka, röker.

Fast nu är det åter igen skillnad. Jag ser några grabbar i 20 - 30-års åldern. De ser pigga ut, så vältränade att jag får lust att själv dra hem och lyfta lite skrot. Inga cigaretter, ingen vodkadoft. Raka ryggar, kort hår. Det här är inga bodybuilders. Det här är militärer.

Jag börjar bli van vid att folk är stolta över militariseringen. Men det är skrämmande hur noga inriktad attityden är mot väst. Radio och TV som ständigt flimrar i bakgrunden klumpar ihop alla länder väster om Belarus till ”NATO”, och Ryssland ”ska minsann visa dem”.
Fotot som nästan fick mig att träffa flera nya och oväntade människor.
På vägen över järnvägsspåret passerar jag öppna vagnar med kol. Långa tågset i vackert böjda spårkurvor. Kan bli en schysst bildbanksbild, hashtag fossila bränslen eller något.

Jag tar ett par foton, folk går förbi. En prydligt klädd medelålders kvinna vänder sig och börjar utan förvarning ropa argt. För jag ska minsann inte gå runt här och ta bilder hur som helst. Amerikaner (sic!) köper sedan bilderna, och använder mot Ryssland för att sabotera och förstöra. De betalar väldigt gott, det vet hon minsann. Men det ska inte få ske! Ge fan i att plåta, annars anmäler hon!

Jag lät bli att berätta att jag plåtade vid Kolahalvöns kust och att det fanns mer spännande saker där jämfört med fullständigt ointressanta helt öppna tågvagnar med kol. Jag stoppade ner kameran, bad om ursäkt, och gick vidare.

Stackars kvinna. Hon är redan i krig.


Sovjetisk propagandaposter från andra världskriget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HMG, hur tror du att det kommer sig att både ni nazister/motsv, samt även svenska kommunister på samma gång gillar Putin och Ryssland? Har du nån teori om varför Ryssland stöder svenska nazister och kommunister på en och samma gång?

   Radera
  2. Vad ryssen behöver i Sverige är nyttiga idioter. Största koncentrationen av idioter finns hos dess.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. HMG är fd Martin efter ömsat skinn. Hur kommer din husgud D. Ickes påtända teorier om reptiler från 4e dimensionen och femte galaxen in i bilden nu igen? Du har ju tidigare bekräftat du tror på honom?

   Kräla tillbaka till Putins Ryssland om du nu inte är där redan, tack.

   Allting som Martin/HMG påstår ska ses i ljuset av detta. Galning.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. @HMG, jag pratar inte om sossarna nu. Ryssland stödjer yttersta vänstern i Sverige. I vänsterytterfalangerna älskar de Putin och Ryssland. I ockuperade Donbass dominerar Sovjetnostalgi och kommunism propagandan. Fienderna till ryska folket målas ständigt upp som fascister. Ryssarna spelar på båda sidor samtidigt. Ironiskt nog fattar inte dessa kommunistidioter att ryssarna samtidigt stödjer deras motståndare nazistfascisterna. Lika lite fattar ni att ni blivit dubbelspelade och att ryssarna på olika sätt understödjer era motståndare kommunist-leninist-marxisterna. När ska du dra ut huvudet ur ditt eget rövhål och inse att du blivit grundlurad? Ryssland använder både er och vänstern för att försöka destabilisera sammhällen. Och ni går lydigt ner på knä och ber om att få ta den i munnen...

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Kapten Crunch
   Jo, David Icke är ju en av de som fått rätt om oerhört mkt. Rekommenderar definitivit att lyssna på hans podcasts. Kan reda ut en del för både dig o andra här inne som sitter fast i etablissemangets bubbla fortfarande.

   Han har likt Elon Musk länge varit inne på att universum mer är en form av simulation. Eller hologram typ. Därav kan det vara svårt för folk som lyssnar på regimmedia att förstå nåt alls av vad han säger överhuvudtaget haha. 

   Detta kan reda ut en del av de värsta missförstånden för de som inte känner till honom:
   https://www.youtube.com/watch?v=yCuEpcciuCs

   Men han pratar mest om politik o maktstrukturer annars. Oerhört lyssningsvärt om man vill försöka pussla ihop vad som sker i världen. Och framförallt varför.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. @Kapten Crunch
   High five man

   Sticker inte under stol med att jag är rätt nöjd över att ha fått Martin/HMG att röja sig.

   Det är bra HMg, bara fortsätt så.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  13. Det är bra, bara fortsätt så.

   Radera
  14. Extra bra blev det nu att Martin återigen bekräftat ödlorna från yttre rymden. Kom ihåg det alla :-)

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  21. The Engineer Du har ju blivit fullständigt hjärntvättad. Finns inget "Ryssland stöttar" mer än USA/Israel stöttar eller vilket annat land som helst. Det finns folk i olika länder som stöttar yttersta högern. Du verkar ha missat att världen blivit globalistisk.. Internet.. Vanligt folk och politiker har kontakter med alla möjliga organisationer o människor kors o tvärs över världen idag.. Du kan ju inte ha missat det?
   Hur kan du ens gå på den här propagandan fortfarande? De här institutionerna och trollfabrikerna har ju blivit avslöjade nu ungefär 365.000ggr med o sitta o hitta på historier om Ryssland.. o diskutera hur man ska få folket att gå på skiten. Media i väst är kontrollerad av CIA. O har varit sen 50/60-talet.
   Det finns inget spel från Rysslands sida att ens tala om när det gäller Sverige. Det finns ett spel inifrån med Sveriges befolkning däremot av Sveriges egen regering och media där man håller på att rasera hela samhället o byta ut folket. O det är inte pga att Ryssland har sagt att de ska göra det. Sluta var så j-ä-v-l-a k-o-r-k-a-d! Det är du som sitter med huvet i röven. Pga att du fortfarande skapar dig din världsbild utifrån lögnpressen. Har de inte ljugit för dig tillräckligt än?
   Angry Foreigner sammanfattar det där fullständiga skitsnacker bra här:
   https://youtu.be/Sgr9Lp9D0JU?t=5m14s

   Radera
 2. Jag har en underlig känsla av att leva under en "förkrigstid", likt 30-talet. Jag kan för övrigt varmt rekommendera Vice News tidigare reportageserie från Donbass (under vilken bl a en av deras reportrar blev fängslad och slängd i en fängelsehåla i Donetsk). En intressant inblick i ett territorie nu styrt av olika rivaliserande gangstergäng som terroriserar sin egen befolkning och skor sig själva, med lagom mycket ryskt stöd för att de inte ska implodera totalt. Förevändningen, att skydda "folket" mot "fascister"...

  SvaraRadera
 3. Intressanta bilder! Speciellt på tåg och tågvagnar.

  Den första bilden är lite extra intressant eftersom den bakersta perosnvagnen har rysk "lastprofil", dvs bredd, höjd och utformning medan de övriga vagnarna med inåt lutande vagnssidorna uppe vid taket mer verkar vara anpassade på den smalare och snävare europeiska lastprofilen.

  För dem som inte känner till saken så har olika järnvägssystem olika lastprofiler för hur breda, höga mm vagnarna och lasten kan vara. Denna bestäms av ett flertal faktorer där bl.a tunnlar och broar spelar stor roll.
  I Sverige och Norge har vi en större lastprofil än i övriga Europa medan man i Ryssland och Finland har en vidare.

  Frågan är ju varför man i Ryssland då använder vagnar med europeisk profil där det inte behövs då de snävare vagnarna är relativt få till antalet.

  En riktig rysk personvagn har förutom den vida lastprofilen även axelgenerator för den egna elektricitetsgenereringen och även en egen koleldad värmepanna! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du aldrig tågluffat ? ;-)

   Radera
  2. Blankt: vad har civilstånd att göra med tågvagnsdimensioner? Går det inte att kunna sånt om man är gift eller?

   Radera
  3. 14-åringar kan av förklarliga inte kombinera kompetens och liggande (kompetensutvevkling äter då all tid), så du får nog ursäkta Blankts missförstånd.

   Radera
  4. Hur kommer det sig att de har europeisk lastprofil över huvud taget, när de ändå har större spårvidd och följaktligen inte kan använda vagnarna i Europa?

   Radera
  5. RZD - Rossia Zelechnica Doroga - dvs ryska statsjärnvägen har många s.k kursvagnar till platser i Europa. Ett helt tåg rullar en gång i veckan mellan Moskva - Nice på Rivieran.
   Men förr, på 80-talet fanns det betydligt fler och så sent som 93 rullade en gång i veckan sommartid en rysk RZD-vagn Oslo - Göteborg - Mamö- Berlin - Moskva.

   Lastprofilen har inte med spårvidden att göra utan det utrymme som vagnen tillåts ha i längd, bredd och höjd när den rullar på spåret.

   Kommer även ihåg ute på första tågluffen när just två ryska kurs(sov)vagnar kopplats till tåget i Belgrad på väg mot Aten.
   (Moskva - Aten)

   Mörkt gröna, små rd-vit-rutiga gardiner vid fönstren och försedd med en mycket effektiv AC samt en likaledes mycket "ilsken" vagnsbabusjka som inte ville ha några svettiga tågluffare som tog tillfället i akt och sökte kyla.. ;-)

   Den ryska internationella sovvagnen med europeisk lastprofil var tillverkad av "VEB Waggonbau - Görlitz". Idag är denna klassiska fabrik med anor från fösta hälften av 1800-talet fabrik uppköpt av Bombardier och tillverkar bl.a X50 "Regina" regionaltåg.

   * Kursvagn - vagn som rullar mellan A och B i olika tåg där den kopplas till och ur.

   Radera
  6. Det var intressant att läsa och jag menar det.

   Radera
  7. Jag förutsatte att alla järnvägar i Ryssland hade den bredare spåvidden. Men de har alltså även normalspår för att kunna köra vagnar ut i Europa.

   Radera
  8. Läste mig till på på Wikipedia att de byter hjulen på vagnarna vid gränsen på tåg mellan Moskva-Berlin (tycker det vore enklare om passagerna bytte tåg istället). Detta betyder då att de inte har några normalspår i Ryssland. Skillnaden i spårvidden är knappt 9 cm. Ryssarnas bredare standard kommer från en tidigare spårvidd i USA:s södra delar som är fem fot.

   Så dessa vagnar med den lägre lastprofilen på bilden ovan har den tekniska egenskapen att de kan byta hjul efter spårvidd.

   Radera
  9. @HampusGurra:

   Japp!
   Vid gränsen mellan 1435 mm och 1520 mm som finns i Vitryssland, Moldavien, Ukraína och Ryssland byter man helt enkelt ut boggierna, dvs de hjulsatser som vagnen rullar på. En sådan plats är den för MÖP:iga det kända Brest/Litovsk

   Normalspår finns i "Ryssland" endast mellan Elbing (PL) - Königsberg (RUS)
   Ryskt bredspår finns i Europa från gränsen PL/UA till Nowa Huta utanför Krakow i PL för att kunna förse detta stålverk byggt efter 45 med sovjetisk järnmalm från Ukraina

   Radera
  10. Intressant Bengt. Sen kan väl bärigheten på järnvägen nämnas också.

   Radera
  11. Definitivt!
   Största AXeltryck - STAX - på de svenska jvg har Malmbanan med STAX 30 (ton per meter) medan det vanliga är mellan 20 - 25 ton per meter.

   Skall vi sedan gå in på olika typer av koppel vilka kopplar ihop lok och vagnar med varandra kan vi ju nämna att de enda lok och vagnarna som har samma typ som i Sovjetryssland - s.k SA3-koppel. Annars är det gamla skruvkoppel som gäller eller för nyare motorvagnståg s.k Scharfenbergkopple

   Radera
  12. STAX och ton per meter är två helt olika mått. STAX är Största tillåtna axeltryck.

   Ton per meter är helt enkelt hur många ton per meter som banan får belastas med och är t.ex. viktigt på de platser där banan går på en bro eller på annan plats där banunderbyggnadens bärighet är begränsad.

   Radera
 4. Sovjetryssland är väldigt intressant! Inte minst ur ferrovial synpunt. För hur många länder har ett eget järnvägsdepartement" med en högste chef som är en av landets mäktigaste och även kompis med Putin...

  Och VAD skulle Sovjetryssland vara utan järnvägen som binder samman det jättelika landet ekonomiskt och socialt? Som transporterar enorma mängder naturresurser från källorna till konsumenterna såväl i Sovjetryssland som i Europa ?

  SvaraRadera
 5. Varsågod!
  För dig som har lite tid över...
  1,5 timmar tågpornografi!

  Sådant här visas ju aldrig på svensk TV av någon anledning...

  https://www.youtube.com/watch?v=V5VfxaPAkBk&t=2371s

  SvaraRadera
 6. Tänker på Sheldon ��

  SvaraRadera
 7. Svårt att se att Ryssland skulle starta krig mot Europa.

  Det gick ju lite sådär i Ukraina och EU samlade militär är rätt stor även om vissa länder som Sverige valt att lägga ner den till 90%. Polen har ju en ganska ansenlig arme tex.

  Däremot är det väl mycket lågt hängande frukt att elda på nationalism, islamism, andra ismer, rik mot fattig och lägga ett par minor här och där, tex. få avbrott på gas och olje tillförsel mitt i smällkalla vintern. Så som det ser ut just nu verkar det ju inte behövas mycket mer för att implodera EU inifrån :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att diktaturens inhemska retorik är sådan att folket till slut kommer kräva krig, eller byta diktator till någon som gör det.

   Plus att Kreml inte är rationella. Om rådgivarna är nickedockor som säger det styret vill höra så kan styret få för sig att de faktiskt kan ge sig på fler länder.

   Se dem som kriminella. Jävligt svårt sluta.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Och vem betalar dig, Martin?

   Sverige övar inte kärnvapenanfalö mot Ryssland. Ryssland gör det mot Sverige. Varför , om man nu har fredliga planer?

   Varför har man en militär doktrin som går ut på att det är okej att använda kärnvapen? Det är inte okej...

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Klart som korvspad att Ryssland skall ge sjutton i Ukraina. Det är ett annat land som Ryssland inte har något alls med att göra.

   Finns ingen försvarbar koppling till typ ”ja nu invaderar vi!” Samma landroffande slödder som vanligt med totalt inkokta ursäkter.

   Varför ens bry sig om ursäkter typ ”det var kupp ju, tyckte vi, så då får vi ju frikort till att invadera, annektera, mörda sisådär 10.000 människor och skjuta ner trafikflygplan”.

   Det är bara stöld och massmord, inget annat.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Klart att Ryssland kan ge sjutton i Ukraina. Det är inte Ryssland. Ryssland får fokusera på Ryssland punkt.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  13. Abbe Det är väl klart att de inte kan göra när väst försöker destabilisera området... Det finns ingen land i väst som inte hade brytt sig i en liknande situation. Hade nån hållit på så vid USA:s gräns hade det varit kärnvapenkrig för länge sen.
   Sen när du får rapporter om vad Ryssland gör och inte så bör du rimligen förstå att du inte kan lita på västmedia..
   https://www.youtube.com/watch?v=w5eJXXhwG5I
   De har ju hittat på historier om o om igen om Ryssland, och även andra länder, som visat sig vara rena lögner.. Rysshistorierna tog ju fart iomed Hillarys kampanj i USA..
   Regimen i väst har ju satt i system att ljuga för att få befolkningen med sig på krig.. o annan politisk dårskap.. på rent känslomässiga grunder oftast.

   Radera
  14. Ukraina är väldigt stabilt idag. Forged by fire som det heter på engelska. Destabiliseringsförsöken av Ukraina står Rossija ensamt för. Ukraina föll inte ihop 2014 under det ryska landroffarförsöket. Fiaskona i Kharkiv och Odessa är bra exempel. Om några år äter ryssarna kattmat pga av sanktionerna och miljontals rysktalande ukrainare är än mer ukrainapatrioter.

   Ryssarna får väl tänka att semesterhalvön (som de inte har råd att åka till) och rostbältet var värt att roffa åt sig när de mumsar kattmat om några år.

   Kanske du kan göra dem sällskap Martin? De behöver bli lite roade.

   Radera