Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-06-08 10:33

Fortsatt rekordutbud av lägenheter - men inte i de tre storstäderna

Hemnets månadsstatistik rapporterar nytt rekordutbud för lägenheter till salu i hela landet. Dock gäller inte detta i de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Lägenheter till salu i Sveirge 201401 - 201805
För säsongen är det alltså ett fortsatt rekordutbud av lägenheter till salu i hela Sverige. I absoluta tal var det fler lägenheter till salu i höstas, men säsongsjusterat har vi alltså ännu ett rekord i maj 2018.

Det samma gäller i Stor-Stockholm.
Stor-Stockholm
Här är siffrorna inte lika dramatiska och bara marginellt högre än 2016.

I själva de tre storstadskommunerna är det dock inga rekordutbud.
Stockholms kommun.
Det var fler lägenheter till salu i maj 2016 i huvudstaden, där siffrorna nu annars är identiska med förra året.
Göteborg.
 För Göteborg är utbudet större än 2017, men något lägre än 2016.

Malmö
Malmös utbud är samma som 2016, men inte i närheten av rekordåret 2014. Utbudet av gamla lägenheter är dock större än förra året.

Hemnets siffror inkluderar inte nyproduktion. Nyproduktion till salu ligger på rekordnivåer i Stockhiolm enligt Booli. Sammantaget är utbudet av lägenheter antagligen på rekordnivåer.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Tittar man på nybyggen för bostadsrätter, och vad jag hört från flera mäklare jag pratat med, så räknar man med blodbad för bostadsrätter framöver. Det är MÅNGA lägenheter, nya som gamla, som förblir osålda eller i bästa fall svårsålda. Prisraset lär bli grymt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa! Det är fredag, solen skiner, ölen är kall och vi har fått ett inlägg om bostadsmarknaden. Ser framemot en härlig ANEKDOTFEST i kommentarsfältet nu att följa under eftermiddagen. Bra start Centrifugen!

   Radera
  2. @Centrifugen: Trodde vi redan lever i framtiden. Verkar som den aldrig inträffar.

   Radera
  3. Nej, framtiden ligger i framtiden. Ibland är det dock lite svårt att veta hur långt in i framtiden olika delar av framtiden ligger. T ex kan det där raset komma 2019 eller 2023 eller 2097.

   Radera
  4. Beror ju på om säljarna går ner eller väljer att ligga kvar och avvakta. Tror att det krävs någon extern faktor som gör att fler känner sig tvungna att sälja oavsett pris.

   Radera
  5. Jag kan tänka mig en bra anledning till att sälja. Att man inte längre behöver någonstans att bo.

   Radera
  6. @Ben Dover: Om framtiden alltid ligger i just framtiden kan den per definition aldrig inträffa. Känns tryggt i sammanhanget :-)

   Radera
 2. Nybyggnationsförsäljningen verkar ta fart enligt samma Hemnet. Den optimistiske kan ana en botten, den pessimistiske kan notera att det ändå säljs mycket mindre nyprod än maj förra året...

  "STOCKHOLM (Direkt) Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet har ökat i maj och särskilt tydligt syns förändringen i Stockholms län, där det såldes närmare 40 procent fler nyproducerade lägenheter i maj än i april.

  Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  Antalet sålda nyproducerade lägenheter har minskat kraftigt på årsbasis, men i maj ser vi nu en relativt stor ökning i Stockholms län jämfört med i april. Vi ser många exempel på att byggbolagen jobbar med olika typer av erbjudanden - som prissänkningar och avgiftsfria månader - och en möjlig förklaring är att dessa erbjudanden fungerar, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

  Även om det är en stor procentuell ökning handlar det i absoluta tal om att det på Hemnet sålts 142 nyproducerade bostadsrätter i Stockholm i maj, jämfört med 102 i april, alltså en ökning med 40 stycken.

  Man ska ha med sig att det är mindre antal, men uppgången är värd att notera, särskilt som det inte verkar finnas samma säsongsmässighet i försäljning av nyproduktion, säger Staffan Tell.

  I hela Sverige har försäljningen av nyproducerade bostadsrätter ökat både i april och maj och är nu på den högsta nivån sedan i december.

  På årsbasis är det fortsatt en stor nedgång för försäljningen av nyproduktion. Jämfört med i maj 2017 har det sålts 35 procent färre nyproducerade bostadsrätter i Sverige och 36 procent färre i Stockholm. Hittills i år är nedgången 35 procent i hela landet och 48 procent i Stockholm jämfört med motsvarande period 2017."

  SvaraRadera
  Svar
  1. De senaste åren färdigställs 5-6 tusen lgh/år i Stockholm. En nedgång på 40-50% borde ackumulera osålda lgh i mängder - stämmer det?

   Radera
  2. Kanske det. Eller så sjunker nybyggnadspriserna till en nivå där folk har råd och sug att köpa igen.

   Radera
  3. @Joakim: Folk har råd att köpa. Nu som för 1 år sedan. I år har dom ännu mer råd att köpa. Alla toksparar i Sverige. Vi är världens rikaste befolkning och på 1 år har varje svensk med jobb lyckats spara ihop ytterliga 200 000 kr. Är man ett par är det 400 000 kr. Har priserna på det man kollat på dessutom sjunkit sen förra året är det bara cash in som gäller. Bankerna lär ju gråta snart. Dom hittar inga nya låntagare då svenskarna sparat ihop så mkt att ingen är beroende av lån längre. :) Sälj bankaktierna.

   Radera
  4. Bara att slå till Toni!

   Radera
  5. Det är inte ja som har en övertro på allmänhetens sparande och vår nationella överlägsenhet.

   Radera
  6. Var har du fått det ifrån?

   Vi har inte ett särskilt stort sparande. Men många tror tvärtom att det enda som händer i Sverige är att folk blint skuldsätter sig. Sverige är inte alls förmodligen det bästa landet i världen heller. Allt är inte svart eller vitt.

   Radera
 3. Söder om söder ser jag massor med nyproducerat som inte räknas som nyproduktion till salu, men som tidigare sagt, det enda som säljer är i princip ettor.

  SvaraRadera
 4. Baserat på efterfrågan, produktionstarter och bygglov, samt historisk byggtat, så ser det ut som att 2019-2020 så kommer det att ha byggts så mycket bostäder att det räcker för minst halva nästa årtionde.

  Så efter 2020 så kommer byggbranchen att ligga i träda i minst 5 år och byggarna kommer sitta med rekordmånga svårsålda bostäder.

  Frågan blir då hur bostadsbyggarna gör med de nybyggda bostäderna. Dumpas de tillvrakpriser de närmaste åren, med prisfall som följd? Eller kommer man att hålla på innehavet och portionera ut bostäderna vartefter, och prioritera stabila priser?

  Allt hänger på den ekonomiska kalkylen. Med nollräntor så går det att hålla på bostäderna i all oändlighet utan problem.

  SvaraRadera
 5. En hel del av bostäder som inte har blivit sålda har stylats om och lagts ut på nytt på hemnet.Med lite lägre pris. En villa i Kalmar gick ut för nästan 15miljoner i december/januari. Nu såg jag den på nytt på hemnet för 13miljoner. 2 miljoner billigare alltså. sen har jag sett flera lägenheter (inte nybyggnation) som kommit på nytt med 100-150k lägre utgångspris, och då pratar vi Kalmar, inte Tokholm eller Götlaaabörg. Börjar röra på sig :)

  SvaraRadera
 6. Det var en kraftig nedgång i höstas/tidig vinter som hämtade sig lite under våren.

  Min högst ovetenskapliga höftning är att villor i segmentet runt 10 miljoner i stockholm gått ned upp till 20% sedan toppen ett par månader innan Augusti 2017 och Augusti 2017 av det jag sett säljas under våren, ganska spretigt men bra villor har gått ett par miljoner billigare än man tyckte att dom skulle, för att man kom ihåg toppen.

  Jag skulle bli mycket förvånad om inte nybyggnation kommer leda en kraftig nedgång i lägenheter som antingen startar i Augusti eller under hösten.

  Det blir väl ett kraftig nedgång på börsen i Oktober i år?

  Kommer nybyggnation dra med sig befintliga beståndet ner i hålet och det blir en kraftigare sättning i priser - det måste väl bero på bankerna vilja att låna ut?

  Går priserna ned och bankerna stramar åt, bokraschen som vi alla härinne förutspått sedan 2012.

  Går priserna ned men bankerna håller kreditlinan öppen, folk börjar köpa och det stabiliserar sig efter en mildare nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20% var att ta i lite, +15%

   Radera