Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2018-06-28 12:08

Försvarsmakten begär mer pengar - kan ej vidmakthålla förmåga annars

Försvarsmakten hemställer i ett kompletterande budgetunderlag formellt om ökade anslag för att alls kunna vidmakthålla befintliga förmågor och enligt politiska beslut öka operativ förmåga fram till 2020. Tillförs sedan inte ytterligare ökade medel kommer försvarsförmågan falla med start 2020. Hemvärnet föreslås också bli en egen försvarsgrensliknande organisation.
Försvarsmaktens kompletterande budgetunderlag.
Som bekant räcker inte försvarsanslagen till att ens vidmakthålla det befintliga svenska försvaret, än mindre till att genomföra de av politikerna fattade besluten. Utifrån ett kompletterande budgetunderlag för 2019, som Försvarsmakten igår skickade in till regeringen ser det ut som att enbart uppskjutna investeringar och neddragningar på vidmakthållande går på nästan 2 miljarder kronor för i år och något mindre nästa år.

Exakt vad som behöver skjutas på framtiden framgår inte i de avhemligade handlingarna, men bloggen har tidigare publicerat vad det delvis kan handla om enbart inom logistikdelen.

Mer generellt skriver Försvarsmakten bland annat:
"En försvarsförmåga som långsiktigt skulle dimensioneras med utgångspunkt i de ekonoimska nivåer som nu ligger till grund för planeringen skulle behöva struktureras annorlunda och ambitionssänkas avseende såväl organisation som förmågor. I det fall Försvarsmaktens hemställan om ekonomiska tillskott inte realiseras behöver planeringen förändras på såväl kort som lång sikt."
Svenskt försvar står alltså inför neddragningar i förmåga såväl som organisation (=nedläggningar) om inte ytterligare medel anslås, och det redan kortsiktigt.

Efter 2020 kommer situationen snabbt bli ännu akutare utan ytterligare ett steg av ökade anslag. Även om försvaret får ökade anslag för 2019 - 2020, så kommer förmågan minska 2021.

Man föreslår också en organisatorisk förändring där Rikshemvärnschefen ska ges fullt ansvar över hemvärnsförbanden, och en försvarsgrensliknande ledningsförutsättningar och resurser för att ta ansvar för produktion av hemvärnsförbanden". Kort sagt att hemvärnet ska bli en egen försvarsgren vid sidan av armén, marinen och flygvapnet.

19 kommentarer:

 1. Halvt off-topic:
  https://www.dn.se/ekonomi/liberalerna-hoppar-av-missilaffaren-med-usa/

  https://www.di.se/nyheter/ls-chockbesked-till-regeringen-drar-tillbaka-stod-for-luftvarnsaffaren/?loggedin=true

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, Kreml gnuggar händerna om anskaffning av luftvärn skjuts på framtiden. Men mest är det enligt uppgifter MBDA som ägnat sig åt lobbying hela våren, vilket nu verkar betala sig.

   Radera
  2. http://lmgtfy.com/?q=MBDA

   Radera
  3. Är L nu alltså s.k. Svärjevänner i din bok? Fattar mindre och mindre av svensk politik....

   Radera
  4. Nä, L är liberaler och tycker väl att luften ska vara fri.

   Radera
  5. L står vad jag vet för Löjliga partiet. Att kalla dem för liberaler tyder bara på att man inte vet vad det är.

   Radera
 2. Varför vill alla göra HV till ett eget vapenslag det kommer bara leda till revirpinkeri.

  SvaraRadera
 3. Den största förändringen blir nog inte att Hv blir egen försvarsgren. Den största förändringen blir att MRstabernas betydelse kommer att öka. Särskilt när det kommer sättas upp MRBataljoner som tillsammmans med Hv blir C MR verktyg. Vilket såvitt jag kan förstå kommer att förstärka linjen LEDS - MR. Vilket kanske medför två separata befälslinjer ned från LEDS. Vilket Isin tur ökar behovet av en ledningsstruktur mellan LEDS och Brigaderna. Intressant utveckling i vilket fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att LEDS kommer att öka sin administrativa förmåga till förmån för HV och att MRstaben får ge efter för HiV-bataljonen och HBTQ-staben

   Radera
 4. Det var väl väntat. Nu är det upp till bevis för de som fördelar pengarna.
  Trist om man hoppar av luftvärnaffären. Men är den inom eller utanför budget? Om den är inom och man hoppas av innebär inte det att det frigörs budgetmässigt medel?

  SvaraRadera
 5. Men regeringen vill ju inte ha några gränser. Då behövs inget försvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är välkomna utom ryssarna men regeringen ska just till Ryssland för att titta på fotboll, helt i sin ordning enligt Wallström då de tidigare sagt att Putin är dum.

   Radera
  2. I en kulturmarxistisk värld finns inga gränser och inga länder. ( No Nations - No Border )
   Ej heller medborgare utan allt flyter omkring som ett enda "klägg"...

   Men alla glider omkring med nya "Ajfånns" i en cafe latte värld och verkar inte göra något ity pngar kommer med helikopter från ovan..
   ;-)

   Radera
  3. Just iPhonekostnaden tillsammans med tolkutgifterna ökar dramatiskt för skattebetalarna. Uppskattar det till ett par miljarder för 2018 men gynnar BNP så det är win-win för oss som betalar skatt.

   Radera
 6. Lite dumt att inte fjäska för USA och köpa deras vapensystem så länge de är den starkaste nationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte Kina något prisvärt att erbjuda? Eller Taiwan?

   Dyra västerländska prylar köper man bara för statusen. Vill man ha funktion till rätt pris köper man asiatiskt.

   Radera
  2. HQ-9 är väl Kinas motsvarighet går säkert att få billigare... Och vem vet de kanske är bra antagligen prisvärda och om man ändå inte kan köpa de volymer man önskar av det man vill ha så kanske det är ett alt

   Radera
 7. Nån som vet vart man får info om svenska aktiva mobbförråd om kriget kommer. Kan vara bra med utrustning innan man flyr till skogs.

  SvaraRadera