Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-06-05 08:25

FMV: Köp av 300 Patriot-robotar kostar 14.5 miljarder

Till den norska försvarsnyhetssajten Aldrimer uppger svenska FMV:s Joakim Lewin att man har en option på att köpa 300 robotar till det eventuellt ammunitionslösa Patriotluftvärnet för 14.5 miljarder. Tillsammans med överskottsinformation från USA bekräftar detta att inga robotar köps in i den initiala ordern.


Uppgifter till Dagens Industri gjorde gällande att det svenska förvärvet av Patriotluftvärn eventuellt var utan ammunition (nej, två robotar räknas inte). Till den norska försvarsnyhetssajten Aldrimer uppger FMV:s Joakim Lewin att Sverige har en option på köp av 300 robotar till priset av 14.5 miljarder. Dessa 300 robotar ingår alltså inte i den beställning på 10 miljarder som förväntas läggas i sommar.

Aldrimer:
"Avtalen inneholder i tillegg en opsjon på ytterligere leveranser.
– Dette går blant annet på kjøp av opp til 300 missiler. Dersom opsjonen benyttes vil den totale kostnaden bli på rundt 24,5 milliarder kroner, sier Lewin."
Uppenbart är att om 300 robotar kostar 14.5 miljarder, för en totalsumma om 24.5 miljarder för Patriotsystemet, så får man inte plats med många robotar i de första tio miljarder kronorna, som inte bara inkluderar fyra eldenheter, tolv lavettfordon, fyra eldlednignsradar, fyra eldledningscentraler och fyra kraftverk, utan också utbildning med mera.

Väsentligt är att det godkännande som USA:s DSCA specificerat på hela den möjliga ordern är just 300 robotar (100 st MIM-104E GEM-T och 200 st PAC-3). Men 300 robotar hittas alltså i optionen, vilket via den amerikanska överskottsinformationen bekräftar att köpet för 10 miljarder är utan ammunition och innebär enbart en anskaffning av väldigt dyra skenmål.

Angiven amerikansk totalkostnad om 3.2 GUSD inklusive 300 robotar är ytterligare en bekräftelse på att man alltså inte köper några robotar initialt.
Försvarsminister Peter Hultqvist (s).
Så regeringen slänger 10 miljarder på i praktiken ingenting, men kommer antagligen i valrörelsen låtsas satsa på försvaret. Istället anskaffar försvarsminister Peter Hultqvist (s) en gökunge som tränger undan faktisk försvarsförmåga, så länge man inte slänger ytterligare 14.5 miljarder på det hela. Om inte annat kommer sosseriet kunna anklaga nästa regering för att prioritera vapen och det militärindustriella komplexet före välfärd om man lägger den helt nödvändiga tilläggsordern på 14.5 miljarder.

Skrev jag 14.5 miljarder? Med politiken att försvaga svenska kronan är det nu 18 miljarder. Förlåt, 20 miljarder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Skenmål är väl att ta i. Utbildnings material. Jag tror dessutom att det kan finnas en poäng i att inte skaffa några hellre än få, det kommer ju då inte att sen tycka att det räcker... Och man får ju anta att fm och utskott är överens om att man anskaffar system och robotar för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under förutsättning av moderna och med markutrustningen helt kompatibla robotar kan anskaffas mycket snabbt (dagar) i händelse av en skärpning av det militärpolitiska läget behöver en senare ev ammunitionsanskaffning inte vara fel. MEN det är bara det att grundantagandet om färdiga robotars snabba tillgänglighet vid krig/kris är i grunden fel och ett typiskt exempel på svensk blåögdhet. Var och en står då med både förrådsinnehåll och tillverkningskapacitet sig själv närmast, oberoende av fredstida löften.

   Radera
  2. Bra Max, historien har visat att det går inte snabbt att skaffa kvalificerad ammunition när kriget står för dörren. Då skall alla köpa - i vårt fall kommer man prioritera NATO först. Å andra sidan står vi mellan Balt-Nato-länderna och försvaret av dem fungerar inte om inte Sverige är med i matchen.

   Radera
 2. Låter väl inte fel att först köpa systemet och sedan när vår personal är utbildad så köper vi in robotarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter rimligt.

   Det låter inte som att regeringen slänger 10 miljarder på ingenting utan anskaffar själva grundsystemet och kan sedan köpa in den ammunition de vill ha. Dessa robotar har säkert en begränsad livstid så att köpa in 300 robotar på en gång verkar dumt.

   Radera
  2. Ja robotarna lär ju bli mycket billigare i framtiden när vår krona försvagats ytterligare efter huspris krasch och integrationssammanbrott. Då är det kanske lämpligare att köpa helt andra vapen för att försvara svenskarna.

   Radera
 3. På vilket vis är detta en skandal? Att köpa in robotar innan man har systemet på plats med utbildad personal stärker inte den faktiska försvarsförmågan. Det enda är att det ser bra ut på pappret. Vad varken du eller någon annan (utanför leverantr och köpar-organisationerna)vet är hur fort vi kan få tag på robotar i ett hetare läge.

  Kriget kommer inte utan förvarning, denna gången heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandalen ligger i att patriot är ett dåligt system. De som tvingats se inköpta patriots missiler missa, har köpt andra system

   Radera
 4. Hur fan tänker man? Vi köper ett vapen utan ammo.. för våra G-skallar behöver minst 4 år på sig att träna med vapnen innan vi kan köpa in ammo till dem..

  Geeez.. en kurs på 1 dag räcker för att träna folk till att hantera vapnena, så jvla komplicerade är de inte.

  Gruntsen som sköter pjäserna behöver veta hur man grupperar dem, söker efter mål, markerar mål, avfyrar pjäserna samt laddar om. Resten sköter datorn och robotarna själva. Detta klarar du av att lära dig på en dag.

  Sen behöver du öva in alla momenten så att de sitter i ryggmärgen men efter en dag har du i alla fall en 50% kapacitet, efter en vecka har du i princip 100% kapacitet, men geez, vi köpa in vapensystem utan ammo är "Gör om! Gör rätt!" så det skriker om det.

  SvaraRadera
 5. Köpoption eller säljoption, med vilka villkor?

  SvaraRadera
 6. Tidigare var det rätt mycket gnäll på denna blogg att vi inte hade något luftvärn.

  Nu när regeringen skaffar luftvärn så gnälls det ännu mer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja hela grejen är ju att man faktiskt inte köper in nåt luftvärn tyvärr.. Man köper fordon, radar etc men inte själva robotarna.

   Radera
  2. Kanske för att inköpet i fråga hanterats ganska dåligt?

   Radera
 7. Det är inte så att man av taktiska och ekonomiska själ avstår från att köpa dagens robotar för att vid behov utnyttja beredskapskrediten och då köpa in eventuellt nyare modeller på robotar med bättre prestanda?

  Att köpa robotar för 14,5 miljard som är för dyra för att skjuta med och som sen ligger i ett förråd och bli gamla och omoderna är ju inte direkt någon bra affär det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krigsmateriel är aldrig en bra affär i pengar räknat - för den köpande sidan.
   I fred har man för lite och betalar dyrt för något som kanske inte någonsin används skarpt, i krig måste man skaffa nytt och då blir det ännu dyrare.

   Radera
 8. Utan att veta något i sak har jag läst i media att det finns tredjepartsleverantörer av robotar till Patriot-systemet i Israel som kan erbjuda ett lägre pris. Kanske vill FMV hålla öppet för en sådan order?

  SvaraRadera
 9. Någonting stämmer inte.....
  Polackerna fick köpa 208 st PAC-3 för 10,5 miljarder DOLLAR!
  Rimligt vore därmed att Sverige skulle få en option på 300 robotar för just 14,5 Miljarder.... men då är valutan inte kr utan DOLLAR!
  Jag har svårt att tro att Sverige skulle få köpa robotar för en tiondel av vad polackerna som är ett NATO-land fick betala....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det vara värt att köpa robtora för ungefär 440 msek / st för att eventuellt skjuta ner fighter jets och annat som kostar ungefär detsamma?

   Radera
  2. Du har nog inte läst hela historien eller inte förstått.

   https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot/raytheon-gets-ok-for-10-5-billion-patriot-sale-to-poland-pentagon-idUSKBN1DH2KQ

   "The proposed sale includes 208 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement missiles, 16 M903 launching stations, four AN/MPQ-65 radars, four control stations, spares, software and associated equipment."

   Delaen för 10,5 miljarder dollar inkluderar alltså dessa system och robotar men består inte enbart av dem.

   "In addition, Poland is authorized to buy U.S. government and contractor technical, engineering and logistics support services as well as range and test programs for a total estimated potential program cost of up to $10.5 billion."

   I bästa fall men alla optioner och visslor så kan det bli så mycket som 10,5 miljarder dollar.

   Nyare artikel som handlar om den "riktiga" beställningen:

   https://www.reuters.com/article/us-raytheon-poland-patriot/poland-signs-4-75-billion-deal-for-u-s-patriot-missile-system-facing-russia-idUSKBN1H417S

   4,75 miljarder dollar.

   "Poland’s deal, approved in November by the U.S. State Department, envisaged a sale worth up to $10.5 billion. But Warsaw brought the price down by opting for a less ambitious command system and procuring some elements locally."

   Radera
  3. Fortfarande
   Polen 200 robotar + 16 EldE =4,75 Miljarder $
   Sverige 300 robotar + 12 EldE =24 Miljarder Sek

   Sverige skulle altså få 100 fler robotar, men 4 lavetter mindre.....
   Till HALVA PRISET mot polackerna..... Inte särskilt troligt

   Radera
  4. Jag tror att den högre prisalppen beror på att Polen valde en potentare radar än Sverige valde.

   Radera
 10. Man borde väl lägga in några övningsrobotar också, så att man kan provskjuta och se att det fungerar. Tror inte det räcker med att ropa swoosh-pang i det här fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja två ;-) man verkar ju skjuta live rätt sällan men Nato har väl haft några övningar med live robotar senast? I Grekland

   Radera
 11. De kanske väntar på att kronan skall gå upp.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att det är dags att Sverige bygger ett eget luftvärnssystem. Vi har kommunikation, vi har radar, vi har framdrivning vi har styrsystem....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - hur svårt kan det vara menar jag, SAAB har ju redan det mesta för det.

   Och när vi ändå spekulerar i det så med tanke på att vi har byggt stridsflygplan med bra resultat länge så varför ger vi oss inte på att bygga helikoptrar också med tanke på hur galet dyr NH90 har blivit?

   Radera
  2. Så länge ingen extern köper ens grejjer är det okej att bygga eget.

   Men så fort man har en extern part, så blir det väldigt komplicerat. Ansvarsbiten är inte att leka med, för att inte tala om det faktum att man inte kan lägga ner systemet hursomhelst. Bättre att köpa från befintliga system...

   Radera
  3. Det blir extremt dyrt om man själv skall utveckla ett helt nytt system och sedan skall sprida utvecklingskostnaden på de antalet plattformar som byggs....
   Om man sedan bara bygger 12 plattformar blir kostnaden mångdubbelt att köpa ett färdigt system.......

   Radera
 13. Vad kom först, hönan eller ägget?

  Skriv på för leverans så snart som möjligt så att utbildningen kommer igång innan all personal lämnar Lv6, bygg ut bataljonerna med IrisT, överlåt äldre mtrl till Hv och basanläggningar så att dessa finns greppbara när det behövs!

  Upprätta en tredje bat. Med bamse och hawk! Det går åt många häxpipor för att stoppa en mättnadsattack mot tex Tofta eller K-krona eller F17 eller varför inte Götlaborg?

  SvaraRadera
 14. Nu får väl fmv,försvarsmakten och politikerna fan ge sig! Att köpa in ett luftvärns system utan ett initialt behov av robotar, som fmv skriver på sin sida att offerten innehåller, är ungefär lika logiskt som att köpa en lyxbil utan ratt och motor. Stämmer detta att inga robotar köps in med systemet med början 2021 så borde dom stämmas för missbruk av skattemedel.
  PS! Det har aldrig varit tal att köpa 300 robotar på ett bräde. 300 st är en buffert om krig hotar så att fmv inte behöver söka nytt tillstånd.

  SvaraRadera
 15. Kan för mitt liv inte förstå varför man valde Patriot över Aster systemet.
  Dels är Aster systemet billigare och är inte lika resurskrävande och sedan är det designat och tillverkat i Europa. Nato och Europa men framför allt Sverige blir mindre sårbart om vi i första hand köper från europa. Euron är dessutom mycket stabilare i förhållande till den svenska kronan vilket innebär än högre förutsägbarhet gällande kostnader.

  Det som borde köpas är 7st batterier av Aster Samp/T med Aster30NT robotar samt Aster 30 Block2 BMD robotar som utvecklas just nu.
  Dessa kan dessutom integreras med vårt nya robotsystem så vi får ett Närförsvarssystem till Aster batterierna.

  Dessa 7 batterier borde placeras typ såhär: 2st på Gotland, 2st i Södra Sverige (Halmstad och Karlskrona), 2st i Stockholm/Uppsala området och 1 batteri i Kiruna. Detta system skulle då kosta ungefär vad Patriot systemet skulle kosta eller kanske även mindre inkl. robotar.

  Och de robotar som köps in blir då Aster30NT och kompletteras med Block2 BMD varianten när dessa blir tillgängliga.

  SvaraRadera
 16. Det måste bli billigare att bli sams med Putin

  SvaraRadera