Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2018-06-02 14:14

EU-förslag krossar Internettjänster

"Det finns ingen lagstiftning som är så dålig att inte EU kan göra den ännu sämre, och sedan svensk tillämpning göra den om möjligt ännu värre." - Lars Wilderäng
Knappt har branden runt GDPR börjat, så arbetar EU med en ny lagstiftning. I praktiken innebär den stopp för alla former av Internettjänster med användargenererat innehåll, undantaget stora etablerade tjänster med miljarder på fickan. I princip måste allt användargenererat innehåll - text, video, musik etc - kontrolleras att det inte bryter mot någon upphovsrätt. Det hela blir om inte annat ett effektivt stopp för många former av startups.
Google har säkert råd att ha automatiserade system som granskar användarnas innehåll.
Alla tjänster på Internet där användare kan skapa innehåll, t ex sociala medier, kommer i en kommande EU-lagstiftning tvingas automatiskt kontrollera att innehållet ej bryter mot någon upphovsrätt. Detta oavsett om det är musik, text, foton eller video.

Tjänster som Googles YouTube har redan detta till viss del, men allt ska i framtiden omfattas, vilket också inkluderar vidarebearbetarningar på innehåll, som satir, parodier, fanhyllningar, citat eller memes. Eller dela nyhetsartiklar. Om det inte finns tillstånd från upphovsrättsinnehavaren så ska det vara förbjudet ens för privat bruk.

Kort sagt måste alla Internettjänster med användargenererat innehåll ha en databas över allt upphovsrättsligt skyddat innehåll som någonsin skapats, inklusive alla texter och foton, för att kunna identifiera att användarinnehåll inte bryter mot upphovsrätt. De flesta inser det orimliga i detta, samt kostnaderna. Utom EU.

I praktiken kommer man krossa alla former av sociala medier, utom giganter som Facebook, som har de finansiella musklerna att ordna detta. Innovationsförmågan stoppar upp, och inte ens Facebook kommer vara sig likt i framtiden. Glöm memes, parodier etc.

Sajten Changecopyright.org sammanfattar på förstasidan:
"How will this impact me?
Technologist
The proposal would make sharing and accessing news online more difficult. It would force most online platforms to monitor all content you post — like YouTube videos, Facebook comments, and DeviantArt submissions.

Creator / Innovator
Everyone in Europe should have the right to remix, create parodies, and share their ideas online — all the forms of expression that make the internet wonderful. The current proposal doesn’t include an exception for everyday user generated content

Scientist / Librarian
The proposal only allows scientific research institutions to mine text and datasets, but we think more people — like librarians, journalists, and independent scientists — should be able to access the information they need to discover innovative solutions for Europe. "
Alla inser sedan hur den svenska tillämpningen av lagen förstås kommer ta lagstiftningen flera steg längre i den svenska Bror Duktig-attityden att alltid vara bäst i EU-klassen till vår egen nackdel.

Jag kan se hur molntjänster omöjliggörs, t ex Dropbox, där man trots allt kan dela sitt innehåll. Och hur ska en tjänst ha koll på att jag faktiskt har upphovsrätten på det jag postar?

Det enda vi kan vara säkra på är förändring, och all förändring är inte till det bättre. Går EU-lagstifningen igenom i nuvarande form kan vi räkna med att undantaget giganterna så kommer Internet förvandlas till en modern dum tevekanal, där fårket endast passivt ska konsumera mediajättarnas innehåll, och inte skapa något eget. Det var kul så länge det varade.

Läs mer på Changecopyright.org.

Som en del av er har observerat har bloggen en egen bildbank, något jag byggt upp sedan ett beslut någon gång 2011. Men hur ska en tjänst vara säker på att det är jag som har upphovsrätten till dessa bilder när jag laddar upp dem någonstans? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Värt att notera är att även de stora nätjättarna tjänar pengar på brott emot copyrighten. Detta trots sina filter. Det tillhör ju till exempel vanligheterna att virala videoklipp och bilder stjäls ifrån den ursprungliga upphovsrättsmannen för att sedan läggas upp på diverse YouTube kanaler och Facebook sidor. Dessa piratkopior får massa views och reklamintäkter som tillfaller både piraterna och siteägarna. Detta trots att den ursprungliga skaparen flaggat videon för upphovsrättbrott. Det kan ta flera dagar innan fulkopian tas bort, vilket är en hel evighet i virala sammanhang. Och under tiden tjänar piraterna pengar på någon annans jobb.

  Smarter everyday förklarar det väl:
  https://youtu.be/L6A1Lt0kvMA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen anledning att ta bort kopior på Youtube. De flesta uppmuntrar det då reklamintäkterna automatiskt tillfaller upphovsmannen genom detektering av Youtubes algoritmer.

   Radera
 2. Kan vi inte bara lämna unionen?

  Vi slipper betala 50 miljarder i EU-avgift, kan importera utan tullar och slipper massa eländig byråkrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - en gigantisk byråkratisk koloss som kommer att kväva oss.

   Radera
 3. Donald Trump som EU-president.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle jag kunna tänka mig att avstå från Swexit.
   Men det skulle förutsätta en grundlig träskdränering och försäkrad medlemsstats integritet.

   Radera
 4. Vi får alla ansluta oss till ett EU fritt LAN ihop med våra vänner.

  Hur lång tid tar det innan de släcker sånt här?
  https://darkwebnews.com/help-advice/access-dark-web/

  SvaraRadera
 5. Om några år kommer allt hända på darknet. Nya Appar som gör det enkelt att helt dölja sin identitet kommer utvecklas. När kontanterna försvinner går vi över till kryptovaluta som ej kan spåras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det sådan? Hur fungerar det?

   Radera
  2. The onion router var väl en av de första och mest populäre, men det finns många.
   Sedan finns det ju VPN som inte sparare IP

   Radera
  3. Finns en sådan vad? Det finns redan Tor, I2P, m.fl. Angående kryptovalutor som ej kan spåras så är Monero igång sedan flera år, finns ett antal andra men Monero framstår som den främsta kandidaten när det kommer till anonymitet. http://getmonero.org

   Radera
  4. Mr P "kryptovaluta", frågan var ganska lättolkad i sin kontext (om man läser inlägget jag kommenterade och sedan min kommentar).

   OK, kände inte till den. Fattar inte riktigt hur det funkar men coolt att det finns.

   Radera
 6. Den stora frågan är hur en tjänst ska kunna avgöra om något är copyright-skyddat, eftersom det inte finns något sådant register att kontrollera mot.

  Förövrigt kommer jag att tänka på videon ”Everything is a Remix”, som jag såg för några år sedan:
  https://youtu.be/nJPERZDfyWc

  SvaraRadera
 7. Ja, nu kan man ju ana att google får ta över allt, inte för att de vill, vilket de såklart vill, men hur ska t ex du kunna...

  SvaraRadera
 8. Massflykt till servrar och/eller nya internet-bolag utanför EU. Tackar EU för detta och utvecklingen av ett decentraliserat kommer ett steg närmare.

  SvaraRadera
 9. Cornu: Metadata finns tex. Man kan mata in sin data och copyright i bilderna. Äger du en systemkamera kan man tex lägga in din information i systemkameran. När du tar bilderna läggs den datan i bildkoden. Då vet ju alla som använder bilden att just den bilden är det du som har tagit och äger rätten till.

  Men jag vet inte hur det ska funka med musik. Finns nog något liknande för ljudfiler (?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju tyvärr ganska enkelt att rensa bort denna typ av metadata. Är mer avancerade filter luras än så länge rätt lätt. Bara titta på Youtube och Facebook. Där läggs det upp lätt beskurna eller spegelvända varianter av originalet, vilket än så länge helt lurar deras automatiska filter.

   För att inte tala om de gånger som riktiga original blir falsk flaggade för att vara piratkopior. Roligast blir det när filmbolagen flaggar sina egna europeiska dotterbolag för rättighetsintrång och YouTube sonika raderar deras egna trailers.

   Radera
  2. Är ju även lätt att lägga till egen falsk metadata i filer. Finns för övrigt även för ljudfiler, t ex ID3 för mp3-filer, det är det som gör att man kan få upp titel och artist på en mp3 i displayen på stereon.

   Radera
  3. Metadata som ID3 är inte riktigt samma sak Ett "riktigt" fingerprint göms i bild eller ljudinformationen. Tekniken kallas vanligen stegonografi.
   De flesta printers har för övrigt den funktionen (så att en utskrift kan kopplas till en viss printer).

   Radera
 10. Du håller dig till att enbart säga Bror-Duktig, varför inte
  Bror Åkerson-lig. Människor är konstiga, förbjud, tillåt, förbjud, tillåt, och allt bygger enbart på egna intressen när man samtidgt säger att man är hel-ylle soose och tänker på allas bästa. Tänk en gång till eller två och varför inte tre! Jag är totalt utanför men undrar? Varfär, om du nu inte gillar systemet, håller du dig innanför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man ogillar något så behöver man ju inte bryta mot lagen. Man kan ju följa den och påpeka att man tycker den är fel ändå...

   Radera
 11. En likadan lagstiftning är på gång i USA.
  https://www.theregister.co.uk/2018/05/18/us_congress_copyright_extension/

  SvaraRadera
 12. Det kommer förmodligen att svänga in sig till en acceptabel medelväg tillslut, precis som politiken i Sverige. Men just nu verkar det vara överslag åt ena hållet. Verkligheten träder småning om in och rättar felen som människorna tänkt ut.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är en kvarleva från jordbrukssamhället där 98% var bönder, 2% var handelsmän och 1 på 1000 blev något slags folkvald adminstratör/organisatör - mer behövdes inte eftersom folk tog hand om varandra och sina närmaste grannar.

   Och alla hade ungefär samma kunskaper och insikter i hur det var för andra och hur saker och ting fungerade.

   I dag är demokrati en religion bland alla andra - samhället har blivit så komplext att ingen, absolut ingen, har detaljerad kunskap om hur allt fungerar.

   Och religiösa samhällen antingen kollapsar under sin egen ineffektivitet, eller utvecklas till masskontrollerande stenhårda diktaturer.

   Radera
  2. Tack Peter! Precis så är det. Vi skapar regler och restriktioner för att kontrollera. Vissa för att vinna på det och vissa för att få rättvisa men i slutändan skapar det bara elände. Varför försöker komplicera och försöka skapa redskap för att kunna hantera allt när vi alla bara kan välja att leva ett simplare liv. Och så kan vi använda den tiden det skulle ta för oss att förhålla oss till alla regler för att istället reflektera över oss själva och vad som faktiskt gör oss lyckliga.

   Radera
 14. EU är en enda jävla sopbrand, framförallt demokratiskt.
  Sveriges korrupta politiker sopbranden bättre.

  Ett Swexit i anslutning till systemskiftet vore bra för även för EU

  SvaraRadera
 15. Politikerna lovade att alla medlemsländer skulle vara oberoende och vi inte skulle tvingas följa varenda lag från EU. Eftersom detta uppenbarligen var lögn så kan man väl säga att kontraktet är brytet och att Sverige kan lämna EU omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte ett löfte, det var en målsättning you know... ;-)

   Radera
 16. Låter ju inte alls som ett sätt att införa diktatur bakvägen. Nej då, sov vidare. SovjetEUnionen med ein reich, ein führer och 200 miljoner afrikaner är inte alls i antågande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar inte du hylla Putin och Ryssland? Där är ju diktaturen redan införd komplett med ein reich ein führer och statskontrollerade media.

   Radera
  2. Nej det brukar jag inte. Däremot ser jag igenom de taffliga försöken till smutskastning av Ryssland från ett alltmer desperat etablissemang som behöver rikta fokus mot en yttre fiende.

   Varför havererar du om Putin hela tiden? Är det för att hålla dina MÖP-romaner ständigt aktuella?

   Radera
  3. Men hallå, om du inte utan att ifrågasätta köper allt som västmedia säger så är du de facto ett rysstroll!

   Radera
  4. Isak, lär dig ryska och flytta till Ryssland. Studera lämplig skola och skapa dig ett liv där. 250 miljoner Ryssar kan inte ha fel - Ryssland är ett fint land för de som trivs där !

   Radera
 17. Gissar på att BMG och dylika haft input på nuvarande förslag(artikel 13) sedan ~6 månader tillbaka, vi får väl se om MEPs blir nedringda igen såsom förra gången.

  relaterat: https://edri.org/coordinated-action-censorship-machine-call/

  SvaraRadera
 18. Lätt fixat. Någon sätter upp ett API där innehåll kan komtrolleras. Så blir det tillgängligt även för de små.

  SvaraRadera
 19. Lobbying kan förklara en hel del !

  SvaraRadera