Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-06-21 12:29

Den blomstertid nu kommer - Midvintermörker möter Stjärnklart

Filmkollektivet Crazy Pictures långfilmsdebut på den stora duken, Den blomstertid nu kommer, levererar från början till slut som en tvättäkta svensk actionrulle, närmast att likna vid om mina romaner Midvintermörker, Höstol och Stjärnklart får ett kärleksbarn, som förlöses av Lars Norén och sedan adopteras av Ingmar Bergman och växer upp på Netflix. Kort sagt bör få av mina läsare bli besvikna, utan gå och se denna film.
Crazy Pictures och huvudrollsinnehavarna på scen inför galavisningen
Jag var av Crazy Pictures personligen inbjuden till galan, och har alltså erhållit vin och tilltugg på galan, samt gratis öl på efterfesten. Förhoppningsvis har det inte färgat mitt omdöme om filmen.

Filmen börjar med nattsvart diskbänksrealism i bästa Lars Norénstil och Crazy Pictures är inte rädda för att med äkta svensk svärta och feelbad sätta bakgrunderna för huvudrollsinnehavarna, för att sedan i en suverän övergång flytta oss till en nutid, där svärtan hänger lika tung som regnet på midsommar.

Sverige har stängt ner den ryska gasledningen Nordstream, och den ryska ekonomin blir lidande. Någon genomför ett serie bombdåd initialt mot Slussen, vilket sätter igång en händelsekedja som får filmens manlige huvudroll att söka sig tillbaka till sina rötter på landsbygden för en uppgörelse med det svarta förflutna som inleder filmen. Men bombdådet mot Slussen är bara början när en okänd angripare inleder ett förödande angrepp mot Sverige, med irreguljära medel. Tids nog avslöjas dessa medel, även om de gick att räkna ut tidigare. 

Crazy Pictures gör inte misstaget att försöka göra Hollywood-action, utan äktsvensk Norrköpingsaction där svensk svärta ersätter Hollywoods action-humor och berättelsen skildras ur den vanlige människans perspektiv istället för på högsta nivå eller med stora massiva scener. Greppet fungerar utmärkt, och ökar bara trovärdigheten och engagemanget i berättelsen.

Det finns flera av Crazy Pictures skruvade scener, även om de på bioduken inte innehåller de höga splatternivåer som man sett i vissa av deras Youtube-kortfilmer, kanske för att hålla sig på en lite mer familjevänlig nivå.

Huruvida det är ett lyckligt slut eller inte är något man kan diskutera. Min tolkning håller jag för mig själv eftersom jag diskuterat slutet med regissören på efterfesten, så jag vill inte komma med något facit här.

Den uppmärksamme MÖP:en får facit på vad som pågår en stund innan slutet, medan alla andra får vänta till eftertexterna, för en modig punchline, som rev ner skratt och applåder. Filmmakarna fick sedan stående ovationer, men det kanske är kutym på galapremiärer?

Jag hoppas att Crazy Pictures Den blomstertid nu kommer bara är inledningen på svensk genrefilm, på samma sätt som vi fått se ett uppsving av techno-thrillers av svenska författare de senaste åren. Bryter man ner storyn ner till den enskilde individen kan man rent av filma Midvintermörker, t ex med Gerd i huvudrullen, även om den är ofilmbar av politiska anledningar.

Gå nu och se Den blomstertid nu kommer och skicka signalen till svensk filmproduktion att detta är vad vi vill se och även betala för. Produktionen är såld till 18 länder än så länge och förhoppningsvis blir resultatet därefter och Crazy Pictures kan leverera nya stordåd.

Jag ger Den blomstertid nu kommer fyra av fem möjliga ymnighetshorn, med extra preppingförråd som spets.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Erkänn, du ville ge 5/5, men backade för att vara trovärdig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, andra recensioner har väl varit lite mer njugga. Dock inte öfr att action- eller dramascenerna varit dåliga i sig utan för attde tyckt att filmen saknat fokus (Är det en action eller drama?)

   Radera
  2. De andra fick väl inte bjud-vin och popcorn då?

   Radera
  3. Såg faktiskt filmen igår. Värre Nato-propaganda får man leta länge efter men alla har rätt att göra precis vad de vill, bara det är inom lagens ramar.

   Filmen var grym, actionspeckad men samtidigt inslag av humor. Helt klart sevärd.

   Radera
  4. Filmen är inte perfekt och felfri.

   Radera
  5. 18.5 miljoner som budget. Vet du vart de fick sådana summor ifrån, tror de amsökte 300k på kickstarter?

   Vill inte vara spydig bara nyfiken

   Radera
  6. SF mfl är producenter. Och förstås regionala filmfonden i Norrköping.

   Radera
  7. Sedan kanske man får förskott vid utlandsförsäljningen, vad vet jag.

   Radera
  8. Och en del spons. En lastbil att krascha fick de gratis i utbyte mit speditionsfirmans namn på bilen.

   Radera
  9. Det finns även EU pengar att hämta mvh 20 i trollywood.

   Radera
  10. Mats Helge Olssons "The Ninja Mission" var ännu billigare att spela in !

   Denna film skall helst ses på suddig VHS-kassett där färgen börjat att blekna..
   ;-)

   Radera
 2. Såg den igår också. Seg början, men kommer igång men action på rätt nivå med en mörk story. Även på min visning drog punchlinen ned applåder och skratt.
  Ska gå och se den igen.

  SvaraRadera
 3. Den lokala biografen har sommaruppehåll, så får antagligen vänta tills min blu-ray kommer nångång i oktober som det ser ut nu. Om det nu inte passar in nästa gång man besöker någon större by.

  SvaraRadera
 4. Såg den redan den 19e. Klart sevärd men inte felfri. Tycker dock att många recensioner varit felaktiga, de läser garanterat inte denna blogg heller med tanke på vad de skriver.

  SvaraRadera
 5. Men hade den en kvinnlig regissör? Och var minst 50% av huvudrollerna vikta till kvinnor som fick mer betalt än alla andra? Annars får den 0 FI av 5 möjliga.

  SvaraRadera
 6. Sitter och häckar i obygden sedan en vecka tillbaka, biobesök för att se denna är bland det första som ska avklaras när jag är tillbaka i civilisationen! Ser verkligen fram emot det, har varit pepp på filmen sedan första teasern för nåt år sedan och det händer fan i det inte ofta nu för tiden.

  SvaraRadera
 7. Precis sett den och klart sevärd. Lite oroväckande lite folk i publiken dock, men jag går ju sällan på bio så vet ju inte hur det brukar se ut.

  SvaraRadera
 8. alltså!!!!! stor besvikelse !!! fortfarande har jag inte sett en enda bra svensk actionfilm. detta var tyvärr inte det undantaget jag väntat på , utan ett bottennapp! varför kan inte Sverige ???? Gå och se Okänd soldat istället, finnarna vet hur man gör !

  SvaraRadera
 9. Nä, den var inte värd mer än en 3:a, en svag 3:a och då var jag snäll. Filmen handlar om ett problematiska förhållande mellan far och son som använder ett anfall mot Sverige som scen. Urtrist. Lars böcker är något helt annat, även om märks att regissören läst böckerna.

  SvaraRadera