Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2018-06-10 15:37

Byggindustrin bekräftar: Sänkta bostadsbyggande slår mot BNP under andra halvåret

Lobbyorganisationen Svensk Byggindustri går nu ut och bekräftar det alla bloggens läsare redan visste - till hösten slår inbromsningen av bostadsbyggandet mot svensk BNP och ekonomisk tillväxt. Stora effekten bilr dock nästa år.
Bostadsbygge.


Till Nyhetsbyrån Direkt säger Sveriges Byggindustriers chefekonom:
"Vi har sett en tydlig inbromsning av bostadsbyggandet och från och med det andra halvåret i år bör vi se sjunkande bostadsinvesteringar, vilket kommer att synas i BNP. Den stora effekten kommer dock först under 2019, då man kan räkna med att fallande bostadsinvesteringar drar ned BNP-tillväxten rätt tydligt [...] Kraftigt stigande bostadsinvesteringar har bidragit till att lyfta tillväxten och när det nu slår om till negativa siffror kommer det också att påverka BNP-utvecklingen negativt, framför allt under 2019."
Bostadsbyggandet förväntas enligt branschprognosen minska med 30% till 2019, jämfört med 2017 års nivå. Att detta kommer slå mot det så hyllade målet och meningen med livet BNP är en lågoddsare, men industrin tänker inte säga hur stor effekten faktiskt blir.

Naturligtvis är uttalandet en partsinlaga i ett försök att få politiska stöd till branschen, vilket också bekräftas av att man säger att det inte blir så här om politikerna vidtar åtgärder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Såklart byggindustrin vill försöka få lite skattepengar såhär i valtider.

  Byggindustrin räknar i första hand med att det kommer byggas lika många bostäder som 2015. De skriver tydligt i sin prognos vad det innebär (sista sidan):

  Bostadsinvesteringar:
  2015: 198,6 miljarder
  2016: 227,0 miljarder
  2017: 259,2 miljarder
  2018: 259,4 miljarder
  2019: 238,0 miljarder

  ... samtidigt räknar man med att lokaler och anläggningsbyggen håller uppe produktionen, så den totala minskningen i volym år 2019 slutar på "bara" 3% (från 507,0 miljarder 2018 till 491,4 miljarder 2019).

  Detta blir ett tydligt sänke för tillväxten, och det kan ju bli mycket värre om vi får en global lågkonjunktur om nåt år, eller om det plötsligt inses att det byggts för många kontorslokaler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viker byggbranschen ner friläggs väl rimligtvis en hel del lokaler som byggfirmorna använder idag.

   Radera
  2. Tänker mer på övriga kontor, om vi får en rejäl lågkonjunktur kanske vi sitter med tomma kontorslokaler helt plötsligt och då åker lokalbyggandet ner också. Det är ännu ingen som diskuterar den möjligheten, men det var ju det som hände i början på 90-talet.

   Radera
  3. Förstod det, men jag menade att det kanske räcker med att byggbranschen viker ner. Även behovet av bostäder kan ju minska snabbt om byggarbetare får för sig att flytta tillbaka till bondhålorna dom kommer ifrån.

   Radera
  4. Mycket möjligt. Ja, se, det finns många spännande sekundära effekter!

   Vad gäller byggjobbarna så ser man i den rapporten jag länkade till, och som alla vet, att det har varit en stor ökning av utstationerade byggjobbare.

   Radera
 2. Lite av en perfekt storm på väg:

  - Stockholm: Bostadspriskrasch
  - Sverige: Byggkris
  - Europa: Statskuldskris med Italien i spetsen
  - USA: Recession efter 9 år av expansion
  - Världen: Handelskrig

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Pensioner...
   250 miljarder i skuld för kommunerna. Sedan alla europeiska som är beroende av 6% om året. Räkna med rejäla skattehöjningar.

   Radera
 3. Arbetslösa byggjobbare kan erbjudas plats på polisutbildningen som ändå står med 100 tomma platser - företräde efter muskelstyrka för maximal gratisreklam i feministmedia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert att snabbutbilda alla letter och polacker som bygger Sverige till att hjälpa till även i vård och omsorg.

   Radera
  2. Ja, med de sänkta kraven så lär man väl ta sig in på polisutbildningen om man haft intellekt att klara en lärlingskurs som snickare.

   Och trycka in avtryckaren lär ju vara busenkelt för någon som jobbat i byggbranschen.

   Radera
  3. Vilken byggare skulle vilja jobba för en polislön? Och med de arbetstiderna?

   Radera
  4. Evald Arne Andersson, 53, sa sig vara intresserad - men - han pratar så mycket när han dricker...

   Radera
 4. Snart är vi 11 miljoner i vårt land och då behös det bostäder igen http://m.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/22141/enorm-demografisk-utmaning-for-vimmerby-huvudbry-varje-dag/

  SvaraRadera