Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-06-13 09:10

Breaking: Kraftigt ras för fastighetsmäklarbranschen

Antalet nyregistrerade fastighetsmäklare rasar skarpt och lönsamheten i branschen är fallande. Detta talar för att de goda åren är över för mäklarkåren. Lönsamheten viker också för entreprenörer för bostadshus och andra byggnader.
Registrerade fastighetsförmedlare per år. Källa: Bisnis Analys

Siffror från analysföretaget Bisnis Analys, som bloggen har fått ta del av visar på kraftigt fallande nyregistreringar av unika nystartade organisationsnummer med branschkoden fastighetsförmedlare, efter toppåret 2016. Siffrorna för 2018 inkluderar nästan hela första halvåret, men även om man dubblar detta så fortsätter nedgången. Antalet nyregistrerade bolag är inte heller samma som antalet anställda, men är ändå en bra indikator.

Att siffrorna historiskt är så låga beror på att likviderade (avvecklade) eller konkursade bolag inte syns som nyregistrerade i historiken längre. I princip finns inga bolag registrerade före 1970 kvar längre.
Nettomarginal fastighetsmäklare. Källa: Bisnis Analys
Utifrån bokslutsrapporter för de registrerade fastighetsmäklarföretagen är också nettomarginalen fallande efter toppåret 2016. Nuvarande bokslut gäller förstås för 2017, och baserat på 40% inrapporterade än så länge, så viker lönsamheten.

2017 visar även på vikande lönsamhet för kategorin entreprenörer för bostadshus och andra byggnader jämfört med toppåret 2016.
Nettomarginal för entreprenörer för bostadshus och andra byggnader. Källa: Bisnis Analys
Det ser ut på liknande sätt på fler branscher kopplat till byggbranschen och bostadsbyggandet. Och detta var alltså redan 2017. Konjunkturen håller alltså definitivt på att vika och det redan 2017.

Detta inlägg är ej betald reklam för Bisnis Analys, utan bloggen har fått ta del av intressanta siffror från företagets analysverktyg. Läs mer om bolagets tjänster här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Antal anställda under resp SNI-kod går väl också att ta fram hos scb för den som vill.

  SvaraRadera
 2. Syns också fint i konjunkturbarometerns diagrambilaga, se sid 46. Ganska dramatisk nedgång...

  SvaraRadera
 3. Ett tips är att kolla antalet registrerade fastighetsmäklare i fastighetsmäklarregistret. Varje mäklare har en personlig registrering. Det skulle troligen ge mer exakta siffror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då inkluderar du väl även "mäklare" som inte jobbar som mäklare?

   Radera
  2. Nja, registret ger inte antal som sökträff, bara "översteg 300", ger ingen historik och man kan nog stå kvar som registrerad även efter man slutat jobba.

   Radera
 4. Kan inte stämma. SvD säger att vi har urstark högkonjunktur!

  https://www.svd.se/urstark-hogkonjunktur-haller-i-sig/i/senaste/om/naringsliv

  ...
  Enda dagen skriver svd om "hur du förbereder dig för en börskrasch" och dagen efter urstark högkonjunktur. Känns som att få är vakna...

  SvaraRadera
 5. Tesla säger upp en tiondel av sina anställda. "Nästan bara" tjänstemän och produktionen ska inte påverkas sägs det.

  https://twitter.com/elonmusk/status/1006597562156003328/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ffeber.se%2F%3Fp%3D2

  Intressant också att Elon själv skriver i brevet att detta görs för att de ska kunna gå med vinst - vilket tyder på att de inte gör det nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skrev också att vinst aldrig varit ett mål för Tesla :) Det här blankningscaset skriver sig självt..

   Radera
  2. Det är klart de inte går med vinst nu. Musk prognoser är vinst någon gång under andra halvåret.

   Blankarna blöder ur alla kroppsöppningar. Aktien har väl gått upp ca 50% på två månader sedan tjutandet om konkurs var som högst.

   Radera
  3. Helt rätt Cornu. Idioter som baissar Tesla när vi faktiskt vet att caset inte ramlat samman alls. Däremot kan man ifrågasätta Tyskarnas case, där är P/E trevligt på ytan men i djupet har den Tyska politiken satt tillverkarna på pottan.

   Radera
  4. Varför inte utsurca produktionen till något bemanningsöretag som ju ALLTID påstår att de ALLTID lyckas med att attrahera den mest kompetenta personalen eller "lastbalansera" den och varje dag lotta ut vem och hur många som skall få komma innanför fabriksgrindarna...
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=QOLHbQjtSFs&list=PL0uN-RtTS2PLpdSWiPxHQvy0vcGkC5_MA&index=3

   Radera
 6. Som tidigare sagt, om ni tycker att SD ökat dramatiskt den senaste tiden....vänta till bokraschen kommer och de sociala slitningar som kommer att explodera i kölvattnet av det...Det riskerar bli allt annat än "trevlig stämning". "Högkonjunkturen" vi upplever måste vara den mest dopade genom alla tider. Vi får väl se hur mycket högkonjunktur vi har när bobubblans nästa ras nedåt kommer.

  SvaraRadera
 7. Jag vill minnas att samma mönster går igen från 90-talet.
  Samma hausse, "Alla kan bli mäklare" gällde också då när lägenheter och fastigheter nästan såldes av sig själva. Sen kom krisen men nedgångar i bopriserna och mäklarna gick i KK på löpande band.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns efter IT krisen hur jag diskuterade med andra finansintresserade, vi diskuterade bubblor, vad skulle nu komma, fastigheter? Nästan alla skrattade och sa "nej, men vi minns ju..."
   Inklusive undertecknad, som dock såg enorma möjligheter, om om om.

   Radera
 8. Ja, dags att lämna tillbaka de blänkande BMW, Volvo, Audi, MB och Alforna då ...
  Så att de kommer att läggas ut på KVD...

  SvaraRadera