Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-06-23 13:27

Bostadsutvecklaren Axxonen i konkurs

Bostadsutvecklaren Axxonen har gått i konkurs. Tidigare har man lagt ner hela sin verksamhet, men det räckte alltså inte. Uppåt 120 MSEK går förlorade för de som lånat ut pengar via Tessin eller preferensaktier.
Det blåser i Stockholm.
Axxonen har alltså gått i konkurs.

Konkursförvaltaren uppger till E55 (ej möjligt att länka pga nyhetssajt och EU) att i princip alla 70 MSEK lånade via Tessin går förlorade, även om det kan finnas pengar i koncernens olika projektbolag. Preferensaktierna döms ut som totalförlust.

Intressant är ju också att detta kan dra med sig Oscar Properties i någon form, eftersom Axxonen köpt ett projekt för 125 MSEK, vilket bokförts av Oscar fast Axxonen aldrig betalat några pengar.

Det tål återigen att noteras att denna konkurs kommer redan efter 10-15% nedgång i lägenhetspriserna i Stor-Stockholm. Diskutera i små grupper vad som händer med övriga bostadsutvecklare när marknaden fortsätter nedåt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Vad har dom för fastigheter som ska dumpas nu då? Är det tillräckligt mycket för att påverka bostadsmarknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl mest byggrätter de har, och uppstartade projekt på pappret antar jag. Inget som någon är intresserad av att köpa iaf, för annars hade man rimligtvis sålt av projekten. Iofs kan man låta konkursboet göra det och slippa ta kostnaden själv. Men utifrån vad konkursförvaltaren sade fanns väldigt få värden i bolaget längre.

   Radera
 2. Jag tycker iallafall att vi har fått den bostadskrasch som ett gäng härinne (mig inräknat) siat om sedan 2012 eller när fan det nu var.

  Nu handlar ju diskussionen istället om hur stor nedgången är, räknas det som en krasch eller inte.

  Man kan ju förneka detta i all oändlighet men villorna i Stockholm är rejält ned från toppen, speciellt svårsålda objekt har ju gått ned en 30-35% från toppen augusti 2017 och fortsatt nedgång gissar väl de flesta på nu?

  Nybyggt säljer väl knappt alls och utvecklare börjar gå i konkurs.

  Det nästa som väl skall komma framöver är att bankerna börjar bli riktigt restriktiva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se om småhusleverantörerna klarar sig. Var väl någon som strök med efter finanskrisen. Skrev en del om det då drar jag mig till minnes.

   Radera
  2. I Göteborg har den där "kraschen" bara kommit när det gäller väldigt dyra objekt samt lägenheter till salu i nybyggda kvarter. Med krasch menas alltså att man får nöja sig med en halv miljon i vinst om man köpt för 1,5 år sedan. Detta räcker inte till nästa drömboende som man hade hoppats få loss 1,5 miljon till.

   Radera
  3. @Toni
   Du kommer att få gå längre och längre tillbaks i tiden vartefter för att du hittar de som gått plus på sina husaffärer.
   "Med krasch menas alltså att man får nöja sig med en halv miljon i vinst om man köpt för 7 år sedan".

   Radera
  4. Ett exklusivt och stort objekt ute i mina "räjonger" såldes snabbt och för stora pengar trots avsaknad av bl.a havsutsikt..

   Radera
  5. Enligt valueguard är priserna på bostadsrätter i Sverige ner ca 8% sedan ATM i augusti 2017, 6% i Göteborg och 9% i Stockholm (mars 2017).


   Sedan december 2017 har priserna på bostadsrätter stigit med ca 3%.

   Den stora frågan är väl vad som händer med priserna när nybyggnationen börjar prissänkas ordentligt. Kanske viker priserna ner igen under en tid. På lite längre sikt har vi både frågan om ränteavdragen och styrräntan som kan komma att sätta press på priserna igen. I andra vågskålen har vi dock de kraftigt minskade byggstarterna som kommer leda till allt färre nyproducerade lägenheter 2019/2020.

   Radera
  6. Framförallt så har vi en vikande konjunktur under 2019 att ta hänsyn till. Det kommer nog påverka mer än något annat. Den som förlorar eller riskerar att förlora jobbet tar inga risker på bomarknaden.

   Radera
  7. Ja, konjunkturen viker 2019 men arbetslösheten är prognosticerad att fortsätta sjunka fram till 2021 och inte ens 2022 (så långt som KI:s prognoser sträcker sig) kommer arbetslösheten att komma upp i samma nivå som 2017. Utifrån KI:s prognoser torde alltså inte arbetslösheten vara en faktor som driver ner priserna i någon närliggande framtid.

   Radera
  8. SIWOTI: Du menar lågkonjunkturen och räntehöjningarna som kommer år efter år utan att komma? :D

   Radera
  9. Toni

   Just det, jag menar just den lågkonjunkturen. :)

   Räntehöjningar brukar sällan sammanfalla med lågkonjunkturer but maybe it is different denna gång om kronan samtidigt försvagas?

   Radera
  10. SIWOTI: Menar bara att det börjar bli komiskt numera. Folk har trott på räntehöjningar och lågkonjunktur sen 2012 i princip. Läste någon artikel här om dagen från 2012 då man skrev att om 5 år ligger bostadsräntan på 6% och för 3 år sen skrev man att nästa stora finanskris sker 2016 och att det var dags att gå ut...Kan ju lika gärna bli att vi får nästa lågkonjunktur 2034....tråkigt för dom som trott något annat isåfall :)

   Radera
  11. Toni
   Så du tror på motsatsen? Att räntorna och högkonjunkturen alltid kommer att vara så här?

   Radera
  12. Var väl lite detta jag menade :)

   Radera
 3. "Diskutera i små grupper vad som händer med övriga bostadsutvecklare när marknaden fortsätter nedåt."

  Haha, rena mellanstadiet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reagerar också på det. Brukar se det skrivas i en del blogginlägg.

   Radera
 4. Min gamla moder lärde mig något mycket viktigt!

  Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket!

  Axxonen och andra liknande bostads-"utvecklare" inom samma "kundgrupp" har ju valt att försöka absolut allra tjäna så mycket pengar som möjligt så snabbt som möjligt men glömt bort det viktigaste. Kundgruppen är ändlig och till slut står någon där med Svarte Petter i handen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bengt: Så socialisterna kan råka ut för att dom som matar dom väljer att flytta och mata ett annat folk som nöjer sig med mindre portioner?

   Radera
 5. Sen blir det väl Tobin Properties. Pengarna tar slut 7 juli om inte deras nyemission lyckas. Med tanke att obligationsinnehavare har krävt inlösen av 55 miljoner sedan prospektet presenterats så ser det inte dirket ljust ut.

  Vi har en fastighets

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra, men Klövern kan tänkas hjälpa dem antar jag.

   Inte utan att man får vissa "Nyckeln"-vibbar av utvecklingen, fast än så länge är det bara företagen längst ut på kanten som drabbats. Krävs nåt mer för att få riktig action.

   Radera