Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2018-06-26 21:00

Är köpcenterdöden här än?

"Om du bygger kommer de."
Jag har tidigare skrivit om överetableringen av köpcenter, men den nu passerade högkonjunkturen sköt upp harmageddon ett tag till. Hur ser det ut runt om i landet - har köpcenter börjat slås ut än?
Mitt lokala köpcenter Kungsmässan har grävt upp halva parkeringen (inklusive delen från Stjärnfall), pålar och ska bygga ut för att kunna konkurrera storleksmässigt, men ...


Överetablering av lokaler följer alltid en högkonjunktur, och något som verkligen är överetablerat är köpcentrum, som byggts i mängder de senaste åren. Exempelvis Mall of Scandinavia utanför Stockholm eller Emporia i Malmö.

Enligt en artikel i DI ska visserligen kontors- och industrifastighetsbolagen gått bra på börserna, men fastighetsbolag inriktade på köpcenter ska gått förhållandevis uselt. Kanske ett tecken på att marknaden är mättad och överetablerad?
... här låg Siba i Kungsmässan. Butiken stängdes innan Siba ombildades helt till Netonnet, och lokalen är fortfarande tom. Bådar ju gott inför utbyggnaden.
Störst, bäst, nyast och vackrast är det som gäller om man ska kunna locka till sig de där särskilda butikerna och inte bara H&M och Kapp-Ahl, samt den obligatorisk Espresso House (Kungsmässan har två Espresso House ...). Så det är bara att investera rakt in i kaklet.
Kungsmässan har nu åtminstone tre dedikerade Tesla Destination Chargers, även om de vanliga elbilsladdarna rivits när parkeringen bröts upp. Alltid irriterar separata laddare för Tesla, närmast ingången någon, speciellt bloggläsarna.
Nu visar det ju sig dock att inhemsk konsumtion faktiskt gynnas av lågkonjunktur, då det främst är utlandssemster och nya bilar man drar ner på när det blir knapert. Tvärt om unnar man sig snarare lite extra konsumism i dåliga tider för att kompensera att det inte blev en resa för 70 000:- SEK med familjen till Thailand. 

Så kanske kommer köpcentrena gynnas av lågkonjunkturen? Eller så blir det bara ännu mer e-handel, hur nu köpcentrena ska kunna konkurrera där?

Men hur ser det ut hos dig där ute i landet. Bygger köpcentren ut och/eller gapar lokaler tomma i konsumtionstemplen? Har något nybyggt köpcenter floppat, eller är det de gamla som slås ut?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

103 kommentarer:

 1. Hansa city i Kalmar. Fullt med bilar utanför och en hel del folk i rörelse. Inte på tex Kicks eller Din sko, men på Daischman och H&M. Där var det fullt av småtjejer.

  Dock så pratade jag med en som la ner sin butik där för 1 år sen. Han sa att hyrorna är extrema och att få handlar. Han berättade att kunderna kommer in provar varan och sen åker hem och beställer den på nätet, vilket har gjort att han slagit igen butiken.

  Billiga butiker som tex Jula går det alltid bra för. Alltid snåla SnÅlänningar som åker in till stan och handlar billiga fiskegrejer.

  Går man in på Stadium så är det helt tomt. Nån enstaka kommer in men det är sällan. Man undrar hur de kan ha alla dessa butiker öppna när det är få som handlar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jula kör väl en egen köplada och inte som en del av ett köpcenter?

   Stadium har ju onlinehandel och är rätt billigt på deras egna lågprisprodukter.

   Radera
  2. För min del räknar jag det även som köpcenter om det ligger flera lador bredvid varandra, eller om det finns flera mindre klustrade i anslutning till en stor. Exempelvis Kungens Kurva, eller Länna som exempel på de förstnämnda, och ICA Maxi som exempel på en stor med mindre kluster i anslutning.

   Radera
  3. Mitt intryck av Kalmar är att invånarna inte gör just annat än att vallfärda till de stora köpcentrumen. Att blicka ut från En trappa upp i Hansa city är oftast en smått surrealistisk känsla. Smockat med folk. Bara ett stenkast bort är det lika fullt på Eko. Åk till Giraffen och folk närmast slåss för att komma först in. Det är även högtryck inne på ”gamla” baronen, vad jag märkt. Det enda som går knackigt är kvastenhuset (gamla domus) och det finns gott om lediga lokaler runt om på Kvarnholmen.

   Radera
  4. Jula skulle väl aldrig hyra in sig, de har egna fastigheter, omsättningshyror är inget för dessa gubbar, de kör ett eget race. Jula har ett brett sortiment, både billiga grejer och proffsgrejer, nu lockarman in damerna med sport och träningskläder oxå.

   Radera
  5. Jag kommer ihåg när IKEA skulle etablera sig (och la startskottet för hela Hansa-området). Folk ojade sig och förutspådde att befintliga möbelvaruhus skulle få slå igen men så blev det inte. Tvärt om blomstrade även andra affärer. Det visade sig att iom IKEAs etablering så drog det till sig kunder från 10-15 mil, kanske tom 20 mil och då blev det helt plötsligt många kunder.

   IKEA, Citygross, Bauhaus, Jula, Stadium, XXL Sport, Plantagen, Eko, Biltema, Hela modehuset med massvis med klädesbutiker (samt det obligatoriska gubbdagiset Claes Ohlsson på ovanvåningen). Sen Liljas med vad de själva säger norra europas största bilhall).

   Sen lyckades de använda stora delar av gamla Volvofabriken som annars förmodligen bara stått och förfallit.

   När du ser mycket folk på Hansa - tro inte att det bara är Kalmariter där. De flesta är nog från Växjö, Oskarshamn, Karlskrona, Karlshamn osv.

   IKEA drar väldigt mycket folk - utan det hade det inte blivit mycket på Hansa-området.

   Radera
  6. "Jula skulle väl aldrig hyra in sig, de har egna fastigheter, omsättningshyror är inget för dessa gubbar, de kör ett eget race. Jula har ett brett sortiment, både billiga grejer och proffsgrejer, nu lockarman in damerna med sport och träningskläder oxå."

   Bägge Julas etableringar i Kalmar har de nog hyrt lokalerna.

   Först startade de ju borta vid Giraffen (ett köpcenter i redan befintliga lokaler) och sedan flyttade de till Hansa när Citygross gjorde sin butik lite mindre.

   Radera
  7. Jula har stängt på Jägersro i Malmö i år så de justerar väl om lägena efter försäljning och kostnader. Nu har de kvar i Bernstorp och Svågertorp.

   I Burlöv har Coop forum och Plantagen lagt ner så nu är nog minst en 1/3 av ytan i det köpcentret ledig.

   Radera
  8. Va ? Har det "rääääälija" OBS! i Burlöv lagt ner ???
   Mina släktingar i Skåne sa' alltid så om den orange plåtladan som hette OBS! i Burlöv..
   ;-)

   Radera
  9. JULA, IKEA och Bil-Tema äger som princip alltid sina lokaler via sina egna fastighetsbolag!
   JULA kan ha något undantag som bl.a i Kållered

   Radera
  10. Jula öppnade i (inuti) Forum Nacka för några månader sedan - i Åhlens gamla lokaler (som en anekdot att åtminstone inte alla Jula äger sina lokaler, eller är etablerade i "egna lador").

   Radera
 2. Familia kommer att läggas ner i Hyllinge, det ligger knappt 10 minuter från Väla Centrum, Helsingborg.Väla storsatsade för några år sen och byggde om/ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Entré i Malmö borde lagt ner för längesen.

   Radera
  2. Det är väl nerlagt iom nya ägare med social inriktning. Empori är fullknökat, hela Svågetorp faktiskt.

   Radera
  3. Hur mår trekanten nu för tiden?

   Radera
  4. Trekanten mår bra, tack vare sitt centrala läge. Sugen på att joina?

   Radera
  5. Trekanten, är det nån sexbutik eller? För där tycker jag verkligen nedläggningarna haglat. Pigalle i Adelgatans förlängning försvann för många år sen, därefter tror jag den där namnlösa utan skyltfönster på Bergsgatan lade ner.

   Det är väl bara Grottan på Värnhem som håller ställningarna (he he) nuförtiden? Och så finns kanske Taboo kvar? Det är ändå 50%-iga förluster, minst, och då har jag säkert missat nån.

   Annars håller jag tummarna för han den där pälsbutiken på Bergsgatan, tror han finns kvar trots att djurrättarna kastar rödfärg på entrén med jämna mellanrum. Håll ut, gubbjävel, håll ut!

   Radera
  6. Entré är ju en spillra av sitt forna jag. Från en "vanlig" galleria med utmärkt food court till en spöklik plats med 10 % av butikerna kvar och bara o'learys med mat.

   Radera
  7. Uhhhh.. Gamla "EPA Stormarknad" / "bra" / "B&W" eller bara "Hyllinge"...
   ;-)

   Där brukade alltid folkvagnen parkeras på 70-talet för att göra de sista inköpen innan färden styrdes vidare till släktingarna utanför Lund..

   Radera
  8. Ha ha ha det roligaste var när dom bytte golvet med nån slags förhoppning om att det skulle dra fler kunder?

   Skämt åsido dom har väl både gjort egna misstag och haft omgivningen emot sig. Att dom tog furstligt betalt för parkeringen var väl första misstaget, det kändes som ett rån när man kunde parkera gratis vid t ex Mobilia.

   Sen har det ju varit ett satans busliv därinne pga närheten till Värnhem med både lodare och sysslolösa ungdomar.

   Men, tja, det är ju snyggare än ödetomten som låg där innan med hemlösa i tält och kabelbränning. På nåt sätt symptomatiskt för Malmö att det första man såg var en sjavig ödetomt med hemlösa och sen en enorm felsatsad byggnad.

   Kan ju inflika att det finns en Turning Torso-galleria som ingen ens känner till som ligger intill höghuset, den skiten har jag inte varit i på år och dag men den var lika öde som Entré.

   Radera
  9. Caroli är väl mest mat nu för tiden.

   Radera
  10. Ja den konsult som övertygade ägarna om att det var golvfärgen som var förklaringen till att det inte lyfte skulle jag gärna anställa. Personen måste kunna sälja vilket skit som helst till hutlöst pris!

   Hela Malmö är väl snart ett monument över vad som är fel med sosseriet!

   Radera
  11. Caroli är väl mest tomt nu för tiden?

   Är det någon som vågat sig bort till Leonard på sistone? Det var ju nästan öde redan för 10år sedan, ja förutom någon arab som sålde svulstiga möbler i en alldeles för stor loka1.

   Radera
  12. Ah, Leonard! Det har bytt namn till "Mitt Möllan" nu för tiden. Märkligt ställe det där. Bodde vid Dalaplan en gång i tiden men nu är det rätt länge sen.

   Malmö är ju som det är, men man kan ju själv välja var man uppehåller sig. Tar man "motsolsvarvet" från stationen (västra hamnen -> ribban -> slottsstaden osv) så är ju Malmö en trevlig stad.

   Radera
  13. Ah, Leonard hade jag glömt. Visst hade dom en trevlig foodcourt i nån av sina många inkarnationer? Också en felsatsning eftersom hela Möllan är nerlusat med restauranger.

   Men den (och flera andra, typ Kronprinsen) kan ju knappast tävla med de stora, moderna schabraken och ligger så att de inte kan bygga ut på vettigt sätt. Förmodligen är det väl dessa som först kommer att dö helt.

   Radera
  14. Kan man förresten fortfarande gå "bakvägen" in i Azalee inifrån Leonard/Mitt Möllan? Det var ett härligt ställe förr om åren. För att inte tala om Zarathustra, Squareside, Golden etc.

   Radera
  15. Och Pub 23 längre bort på Ystadgatan. Hade man slips klippte dom av den, helgalkisar som lirade dart och även ett tag samlingsplats för MFF:s "firma".

   Radera
  16. Det är ju fullt med skäggig ungdom från andra delar av landet där runtomkring nu som dricker IPA.

   Ingen ordning, men kanske finns det nån sunkpub i området kvar med stammisar? Eller måste man över andra sidan Nobelvägen?

   Radera
  17. Vet inte hur Nobe är nu för tiden men där fanns i alla fall riktiga original med fasta sittplatser. Tröls blev väl av med alkoholtillståndet nu i somras men det har ju aldrig varit en sunkpub utan bara legat i ett sunkområde.

   Radera
  18. Minns att jag var jävligt förvånad över Tröls, en gång för många år sen upplevde jag det som fullt civiliserat med bra ölutbud, men en annan sen natt för ett par somrar sen var det istället fullt med dreglande, raglande horder av Malmös finaste.

   Nu utan alkoholtillstånd blir det svårt att motivera sig att traska dit.

   Radera
  19. I värsta fall får man gå till reträtt ut i ytterområdena, kan inte tänka mig att t ex Mässingshornet eller Harem på Augustenborg invaderats av en massa fixiejävlar med helskägg och uppländsk dialekt.

   Radera
 3. Tanums shoppingcenter som öppnade för 2-3 år sedan har ca 2/3 av ytan är tom nu. Flera av de stora butikerna har lämnat. Kvar av de större varumärkena är i princip bara coop, H&M och Burger King. Dessa kompletteras av några lokala varumärken. Kan inte hålla ihop länge till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laddade bilen där i söndags kväll. Var förstås stängt, men såg inte direkt inbjudande ut.

   Radera
  2. Annars finns ju "Sportshopen" i dess närhet (Grebbestad, Nordby, Torp)

   Radera
  3. Norska kronan är låg. Nordby ligger närmare. Torp har mer. Tanum är en liten ort. Inte förvånad alls. Betänk också att Håby, där Mc Donalds ligger strax norr om Munkedal, väntar mark på att också bli ett nytt köpcenter. Det tar nog många år innan ett sådant kan bära sig.

   Radera
  4. Ja men IKEA kom senare. Trollhättan ville att IKEA skulle ligga på Överby köpcenter. Men IKEA själva ville ha norska kunder. Uddevalla kommun satte på sig spenderbyxorna och sålde sig för IKEAs affärsmän, för något som lärde etablerats där ändå. Många kunder är norska också. Svenska IKEA är billigare än norska. Dessutom tvättar norrmännen pengar på IKEA. De betalar alltid med stora buntar kontanter, säger personal som jag känner där. IKEA blev även erbjuden mark vid Håby av Munkedals kommun. Men trotts lite närmare Norge är det väldigt öde där i övrigt. Ingen stad i närheten som vid Torp.

   Radera
 4. Tror det är relativt fulletablerat i mitt närområde med flera köpcentra inom 5 kilometer, med alla de vanliga butikerna plus en del ovanliga. Bara IKEA som saknas (3 mil till Kungens Kurva). Ser vissa tecken på utslagning i det minsta köpcentret bland småbutiker där det ofta byts små butiker och nästan alltid är någon som är igenbommad. Däremot de stora kedjorna, ICA Maxi, Bauhaus, MediaMarkt, etc, verkar gå hur bra som helst. Det är alltid mycket folk där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Eskilstuna bygger de ut vid Tunapark.

   "Utbyggnaden på 8400 m² kommer att stå färdig hösten 2018. När den är klar kommer gallerian vara totalt 24 800 kvm och innehålla ca 65 butiker."

   Kommer inte ihåg årtalet? Men kommer ihåg när de byggde liknande i Södertälje. Festival Park tror jag den hette. Som tur var ligger Scania precis bredvid.

   "Nu förvärvar dock Scania hela anläggningen om 15000 kvm av Södertälje Syd Factory Outlet för att omvandla den till ”kontorsby” för sina tjänstemän."

   Radera
 5. Typiskt förresten att dom pålar till förbannelse på bilden, hela Västsverige rullar ju runt i en lersörja. Inte som Skåne som tryggt vilar på den majestätiska sandstenen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men din mamma pålas väl regelbundet?

   Radera
  2. Åderpåle= när man pålar ner i en brunn?

   Radera
  3. Var på ett projekt i Berlin där man byggde på silt och organisk jord under grundvatten som man ville pumpa bort. Där snackar vi grundarbete innan bygget drog igång.

   Radera
  4. Man pålar i Västra Hamnen till förbannelse. Men pålarna går i kalkberget efter 10-15 m. Inte urberg, utan poröst kalkberg.

   Radera
  5. Ja, jag ljög så klart för att framställa Skåne i bättre dager. Det pålas en hel del härnere också.

   Radera
  6. Järegård - Riket

   ".. med plutonium tvingar vi dansken på knä!"

   ".. här Danmark utsitet av kalk och vatten ... Och där Sverige hugget i GRANIT ... - DANSKJÄVLAR !!.."

   https://www.youtube.com/watch?v=YlTukY9fV9Y

   Radera
  7. Ja, grejen är ju dock att den del av Sverige Ernst-Hugo rimligtvis kan se från Rigshospitalets tak består, precis som Danmark, av kalksten osv. Granit som berggrund förekommer ju mest uppåt landet (även om Skåne har en extremt blandad geologi, nån snutt granit kan man säkert hitta nånstans).

   Radera
  8. Graniten börjar vid Varberg där det även går en kulturell och språklig gräns mellan Skåneland i söder och resten i norr. Tvååkersgränsen.

   Landskapet öppnar upp sig från den kompakta granskogen, det svagt rullande nordvästeuropeiska jordbrukslandskapet tar vid, vindmöllorna spretar sm spaghetti mot skyn, motorvägen blir rakare, snabbare och får 120 km/h, järnvägen likaså

   Radera
  9. Ja, jag ser ju Hallandsåsen ungefär som Tolkiens Morannon, på andra sidan lurar troll och uruk-hai i det klippiga och ofruktsamma landskapet, förbränt och förvridet av nåt slags gigantiskt talande anus som styr över alltihop från ett torn.

   Radera
  10. @Ben:
   *ASG* !!

   Ja, gamla E6 över Hallandsåsen var speciellt vintertid en mycket farlig väg.. Men folkvagnen, konstruerad för att klara ryska vägar och vinter, fixade det utan större problem.

   Men på andra sidan Sundet börjar världen.. ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=ZZSl_IaIQOA

   Radera
  11. Den kvalitativa graniten, den som bland annat Hitler var kund av för sin monumental arkitektur, börjar vid Lysekil och sträcker sig norr ut i en smal remsa efter kusten mot Strömstad. Graniten där är en ung bergart. Bara 900 miljoner år gammal.

   Radera
  12. https://www.youtube.com/watch?v=dtLLz6jRlhY

   Radera
 6. I Göteborg verkar alla gå bra, har nog inte sett några tomma butikslokaler alls det senaste. Och både Frölunda och allum har byggt ut i allafall de senaste åren. För inte så många år sedan fanns det flera tomma i nordstan tror allt är uthyrt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte besökt Kållered nyligen? K-center var ju så tomt så det fick rivas och gamla Eken-huset är det inte mycket spännande i.

   Radera
  2. K-Center rivet. Ekenhuset rivet och är nu köplada istället för butiker.

   Radera
  3. Nej, och är väl iofs inte förvånad. Men sant så totala kvm i området kanske inte har ökat så mycket.

   Radera
  4. IKEA kommer att riva sitt bygge från 72 och ersätta det med ett helt nytt varuhus! IKANO äger marken..

   Även COOP Forum på området är borta sedan ett år trots att det öppnades 1984 om jag inte missminner mig..

   Radera
 7. Kungälvs nya Kongahälla Shoppingcenter på 37,000 kvm skall inhysa 100 butiker vid E6:an och skall öppna nästa vår. Måste berömma fastighetsutvecklare och säljare som har lyckats få med sig kommunen i projektet. Gamla handelsstråket i centrum kommer eka tomt som en ödelagd westernstad med rullande gräsbollar. Kungälv är en förbifart. Folk i Gbg & Uddevalla behöver inte åka till Kungälv för att handla. Bortsett från dom ordinarie 15-25 st hyresgästerna såsom HM,Systemet,Dressman,KappAhl,Lindex osv, så är det 3/4 av butikerna som skall få marginalerna på sin sida trots gissningsvis saftiga butikshyror. Lagom till invigningen så har säkert Amazon öppnat sin e-handel i landet som lök på laxen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och fult som stryk är det. Inte många med pengar som kommer lockas dit är jag rädd. Hoppas jag har fel. Statyn vid nya resesentrum är nog så som kommunpolitikerna ser skattehjonen.

   Vid snålhåla, Eriksdal däremot har man satt upp tio Teslaladdare. Imponerande nog så stod det fyra stycken teslor där någon dag efter att det invigdes. Djungeltrumman går fort i de kretsarna.

   Radera
  2. ... och TYVÄRR kommer ju även "Bräck-Boden" att få stänga när "Göteborgs-kex", dvs norska Orkla flyttar produktionen till Riga i Lettland...

   Gamla busstationen i Kungälv C är idag totalt öde och det finns knappt ens en kios. Västtrafiks resecentrum har ju flyttat ut till "Vita Fläcken" ( ICA Maxi-området )

   Radera
  3. 16 laddare och dragna kablar för fyra till. Störst i Sverige än så länge. Enköping blir dock större när den är klar. Tesla verkar fö dra kablar och asfaltera f utbyggnad längre fram. Åtta förberedda i både Ulricehamn och Mellbystrand utöver de som finns. T o m gigantiska Rygge har åtta förberedda ovanpå de 34 man har nu.

   Radera
  4. För de av denna bloggs läare som inte är så hemmastadda i trakterna av Göteborg..

   "Eriksdal" heter den stora busshållplatsen längst uppe på norra spetsen av Hisingen och precis på stadsgränsen mot Kungälv, Bohus Fästning mm och med just gångavstånd till Kungälv C.

   Här har även Västtrafik en minst sagt O-smart taxegräns eftersom ett periodkort för Gbg räcker hit men om man så bara åker över bron till Kungälv får betala minst det dubbla.

   Därför är alla smarta (snåla) att ta sig över denna gräns och här uppstod tidigt på 80-talet en inofficiell infartsparkering där man bytte från bil till buss. Snabbt var även en korv-/hamburgerkiosk och en bensinstation på plats.

   Smart av Tesla att anlägga en laddstation här!

   Radera
  5. Vet inte varför det är smart. Korvkiosken blir väl glad. Man får inte stå kvar när bilen är fulladdad, vilket högst tar en timme om bilen var helt tom vid ankomst. Står man kvar när man har laddat fullt får man betala. Så någon pendlingsparkering blir det inte.

   Radera
  6. Borde kunna bli ett köpcenter som lockar Apple till att öppna en butik i göteborgsregionen.

   Radera
  7. Känner tyvärr inte till P-reglerna för Teslas laddparkeringar...

   Radera
  8. Parkeringen vid korvkiosken? Kungälv är inte Kungsbacka. Kungsmässan i Kungsbacka har redan Macforum, som bara säljer Apple-prylar.

   Radera
  9. Man kan numera ladda sin elbil även på Ge-Kås i Ullared.
   Dock inte Tesla snabbladdning på 1 timme utan mer långsam laddning så att bilägarna skall spendera mer tid inne i varuhuset..
   (och handla mer..)
   ;-)

   Radera
  10. Ja, Kungälv blir ett bra komplement till det uppgrävda Göteborg för dom som bor norr on staden.
   Även Jula har precis öppnat i Kungälv.

   Men om man tittar på Göteborgsområdet och lite större köpområden så börjar det bli absurt och det finns tomma lokaler på i stort set alla ställen.
   Om man struntar i centrala stan som ju ändå snart är otillgängligt och uppgrävt så har vi väl:
   Kungsmässan och Hede-området, Kållered (som verkar vara den som har tappat mest men med nytt IKEA så kanske det tar sig), Sisjön/Högsbo 421, Frölunda Torg, Backa Plan, Allum (och det lilla området vid Munkebäck) och Bäckebol (som är lite begränsat).
   Sen tillkommer Kungälv nästa vår, och planer på nytt stort vid Landvetter flygplats.

   Radera
 8. Verkar tyvärr bra i Uppsala också. Däremot så lider city i Uppsala en hel del vilket är väldigt tråkigt.

  SvaraRadera
 9. Entre i Malmö är ju ett eget kapitel. Slog upp portarna 2009 och har aldrig tagit sig. Ägarna har avlöst varandra och tagit stora nedskrivningar men det är fortfarande öde..

  SvaraRadera
 10. Norrköping: Ingelsta, alltid någon lokal ledig, men inte någon stor avflyttning
  Hageby: Plöjdes ned pengar på renovering för ett antal år sedan, men har visst aldrig varit fullt uthyrt.

  SvaraRadera
 11. Det är outgrundligt hur detta är möjligt. Minns att en bekant i Lund hade analyserat butiksytor i Gallerior och köpcenter runt om i Sverige och kommit fram till att vi med lätthet skulle kunna serva upp till 80 miljoner invånare utan problem. Det var 1991! Nu är det ännu värre. Var kommer pengarna ifrån egentligen, ser inte logiken men så läste jag ju inte nationalekonomi heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är ju allting väldigt dyrt också i det här landet. Klart ineffektiviteten måste betalas och eftersom det fortgår så är det konsumenterna som betalar.

   Radera
  2. Låga räntor, pengar söker avkastning. Det är förklaringen

   Radera
 12. Köpcentrum? Vad är det? Då är jag ändå en medelålders vit man. Får erkänna att jag besökt femman en gång de senaste fem åren samt kungsbacka (freeport?) en gång. För ett par år sedan besökte jag några i Thailand och slösade ca 10 timmar på att enbart hitta TVÅ t-shirts jag gillade nog för att köpa, och jag är varken snål eller har ont på pengar på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska många av kedjorna anser inte att de behöver gå plus i varje enskild butik.

   Radera
  2. Du menar kedjor som Teknikmagasinet, Hobbex och Gallerix?

   Radera
  3. Point taken, men t ex HM kör nog på samma tror jag.

   Radera
  4. HM ändrar väl också om rätt frisk i butiksbeståndet, problemet för de stora kedjorna är väl snarare kontraktens längd på lokalerna. Skall man fortsätta att betala hyran för en tom lokal i flera år så kan man kanske acceptera att den går lite back så länge det är mindre än hyran. Men när kontraktstiden tar slut så försvinner även de stora.

   För småbutiker och franchise kedjor så är det ju "bara" att sätta bolaget bakom butiken i KK så är man av med den kostnaden.

   Radera
 13. Jag är Döden. Jag har redan länge gått för att shoppa. Jag lämnar inga uppskov. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... jag betalar alltid med mitt plastkort.. ;-)

   Radera
 14. Får se hur A6 center( eller asecs som man kallar sig nu) kommer bli i Jönköping. Man satsar enormt mycket på att förnya köpcentrent, från små trånga "gator" så blir det ett ljust öppet område. Man märker hur estestiken har blivit så mycket viktigare nu än förr då det bara var att fylla området med så många butiker som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid A6 finns IKEA... Och de väljer inte sina lägen och varuhus på slump !

   Radera
  2. Å andra sidan flyttar de på sig ibland, då de vill ta vinsten av att vara en publikdragare - alltså äga köpcentrumet som ligger intill varuhusen. I Västerås så flyttade de från Hälla till Erikslund - Efter att de flyttade så såldes en del av kåkarna på Hälla med 30 % i förlust...

   Får de korn på ett bra läge i Jönköping så smäller de säkert upp ett nytt köpcenter.

   Radera
 15. Efter ett år i USA med Amazons fantastiska leveranser så har hushållet även här hemma lagt om till 75% handla på Internet. Främst på grund av att det är långt till närmaste butik från Clas O, Kjell & Co, Jula etc. Vissa inköp görs lokalt av strategiska skäl, oberoende av pris, för att vår lilla ort skall ha kvar sina butiker och annan basservice.

  Har inte börjat handla mat ännu på nätet, men det är pga att det inte finns någon som kör ut till ett hushåll på landsbygden. Så länge den lokala butiken överlever så får man vara nöjd.

  SvaraRadera
 16. Flera mindre "köplador" i Malmö har ju fått kasta in handduken...
  Har för mig att ett hette "Entre" ..

  I Göteborg kan man även studera "Arkaden". Ett mindre shoppingcentra/galleria runt den en gång priata gatan Arkaden och som ligger mitt i Gbg CBD och är närmast granne med TESLA-Showroom.. ;-)
  I Arkaden finns ett flertal timma lokaler på dess andra våning och *** trumvirvlar *** en Espresso-House på nedre plan.

  Nej, det är lågpris som gäller och Ge-Kås i Ullared kommer at töverleva även denna gång !

  Just "Kungsmässan" i Kungsbacka är ju lite speciell eftersom den köpstarka befolkningen i kommunen är kräsen och kan välja mellan att handla lokalt eller åka in till den närbelägna storstaden. I Kungsbacka finns ju även Hede Outlet som inriktat sig på att sälja märkesvaror till "lågt" pris. Exv. en skjorta för 400:- som brukar kosta minst det 3-dubbla inne på fina gatan..

  SvaraRadera
 17. Kommer någon ihåg "Köpstaden" ute vid Skara Sommarland ?
  ;-)

  Under min tid som vpl. i slutet på 80-talet gjordes ett besök i [ schö:vvde ] och ävenså ett besök på Sommarland och den då mäkta populära "nattklubben" "Malibu"..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarland, nattklubb och köpstad långt ute på landsorten i ett gammalt f.d grustag..

   Vad farao gick fel ?

   "..— 1988 var jag på muckarresa där. Då stod Lili och Susie på scen och lumparkalsongerna haglade. Dock inte mina, tillägger han med ett skratt..."

   https://www.skaraborgslanstidning.se/article/nu-ska-malibu-aterfa-sin-glans/

   https://www.youtube.com/watch?v=f30pWmF49R0

   kan du vara på det @Ben Dover ?

   Radera
  2. Fasen, 87-88 låg jag på vilske kompani.
   Muckarfest just på Skara sommarland, bra väder den dagen.
   Jodå, jag kom ihåg att lilli o sussie uppträdde.
   Helgen efter var vi på göteborgskalaset.
   Sen en sista vecka av tjänstgöring.

   Radera
 18. I Sundbybergs centrum försvinner många butiker. Istället etablerar sig allt fler restauranger, nästan alla butikslokaler i bottenplan säljer mat. Det ska bli intressant att se hur konjunkturkänsligt det är i krogbranschen nu när bostadsbankomaterna börjar klappa igen. Krogar är bra för en stad som inte vill att folket ska behöva ha bil, det som köpes transporteras i magen.  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slog mig nu.
   Miljöpolitiken är: Sälj bilen ät kött.

   Radera
 19. Annars är det mest "coola" köpcenter som finns dte som ligger uppe i Långflon i nordligaste spetsen av Värmland på gränsen mot Norge.

  En köplada mitt ute i skogen och det är som vanligt i desa gränsbygder norska intressen bakom. Traditionella svenska köpladubutiker som H&M etc. saknas dock utan det är mer lokala kedjor.

  SvaraRadera
 20. Kristianstad har många stora köpcenter utanför stan i förhållande till sin storlek. I den levande stadskärnan så byggde man nytt för några år sedan, fortfarande verkar det bara vara 40-50 % av ytan som är uthyrd, Galleria Boulevard, loket som blev oket. Förra året stod C4 Shopping klart på ca 32000 kvm med mycket tom yta. Detta byggde också på något av Sveriges bördigaste jordbruksmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boulevard ja, sista tredjedelen står fortfarande tom eller?

   Radera
  2. Samt lite tomma lokaler i det som varit uthyrt.

   Radera
 21. Varuhusgruppen Åhlens är en bra temperaturmätare på hur det står till i svensk handel. Antalet varuhus toppade för ett antal år sedan på 77 (cirka) och när jag senast tittade till kundregistret fanns det bara 62 varuhus kvar. En dramatisk minskning för den butik som ofta är (typ) flaggskeppsbutik i köpcenter och stadscentrum.

  SvaraRadera
 22. Finns ett litet trevligt program/app där man kan se hur lång tid det tar att åka till en viss plats med bil eller kollektivtrafik.

  Om man exv. vill se hur stort "täckningsområde" "Center Syd" i Löödeköpinge har så ser man att det med 45 min med bil täcker in hela västra Skåne ..

  https://app.traveltimeplatform.com/#/search/0_lng=12.98922&0_tt=45&0_mode=driving&0_title=Center%20Syd%2C%20L%C3%B6ddek%C3%B6pinge%2C%20Sweden&0_lat=55.76942

  För "Backaplan" i Göteborg ser det ut så här..

  https://app.traveltimeplatform.com/#/search/0_lng=11.95357&0_tt=45&0_mode=driving&0_title=Hjalmar%20Brantingsplatsen%2C%20Gothenburg%2C%20Sweden&0_lat=57.72069

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..och så har vi då Ge-Kås i Ullared... ;-)

   Här drog jag upp restiden till max - 90 min .. Mer än så mäktar inte programmet med.

   Skulle man räkna med 180 min, dvs 3 timmar så skulle dock täckningsområdet bli hela södra Sverige inkl. Själland i DK med Köpenhamn..
   Dvs de befolkningsmässigt tunnga delarna av landet..

   Tyvärr ligger "noll-åtta" fortfarande i "Sibirien"...

   https://app.traveltimeplatform.com/#/search/0_lng=11.95357&0_tt=45&0_mode=driving&0_title=Hjalmar%20Brantingsplatsen%2C%20Gothenburg%2C%20Sweden&0_lat=57.72069

   Radera
 23. Tycker Starbucks har godare kaffe än Espresso House. Ser hellre att de etablerar sig.

  SvaraRadera
 24. Stinsen i Sollentuna utanför Stockholm ska rivas, trots att den inte har många år på nacken.
  https://www.market.se/nyhet/klart-att-stinsen-rivs-osakert-vad-som-hander-med-kvarvarande-butiker

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Det borde finnas kunnigt folk/företag som kan ge råd till företag som vill öppna fysiska butiker. Företag som kan räkna ut om det är lönsamt för andra företag att öppna butiker eller inte, tala om var marknaden är mättad osv

  SvaraRadera
 27. Jag tror snarare att det är centrumbutiker och fastighetsägare i centrum av kommunerna som kommer dra det kortaste strået.

  Fundera lite över hur städerna en gång i tiden skapades som platser för bönder att byta bort sina varor. Nu håller kommunpolitiker i hela Sverige på förstör alla dess förutsättningar med gågator, logistikhinder, brist på parkering etc.

  Därför skapas nu nya "städer" för handeln. Jag väntar bara på att det ska börja byggas bostäder runt dessa köpcentrum.

  SvaraRadera