Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-06-29 13:15

Analys: Alliansen kan inte bilda regering

Efter det senaste dygnets utspel och efterföljande kappvändande har vi fått facit på att alliansen kan inte bilda regering efter valet. De enda två möjliga statsministerkandidaterna är S eller SD. Bra jobbat av alliansen att så här tidigt förklarat detta.
Nästa statsminister på Rosenbad heter alltså Stefan Löfven (s) eller mindre sannolikt Jimmie Åkesson (sd).
Alliansen gjorde igår ett utspel om att de kunde släppa någon ordförandepost i ett utskott till SD, i utbyte mot att man skulle välja en förste talman från ett alliansparti, istället för att låta största partiet få posten (S eller SD blir förmodligen största parti), vilket sosseriet anser är hur det ska gå till. Talmannen nominerar sedan statsministerkandidat, och den kandidaten bildar sedan sannolikt regering.

Nu fick alliansen kritik för detta pga rasism om man låter SD få en ordförandepost och L+C har nu backat. Det tog alltså några timmar av kritik från sosseriets ledarskribenter och en del borgerliga, så kappvände alliansen.

Alliansen kan inte bilda regering utan aktivt eller passivt stöd från SD, även om alliansen blir större än socialisterna i S+Va+MP-partierna. Dagens besked är alltså att alliansen inte kommer bilda regering i höst eftersom någon kommer kritisera detta som samarbete med rasister.

Om alliansen får fler röster än socialisterna, t ex 35% mot 30% (och 25% till SD), så kan man fortfarande bara bilda regering om SD inte går emot utan passivt stöder detta. Det har nu visat sig vara oacceptabelt om någon ledarskribent eller Twitter-profil kritiserar kappvändarna i "opposition framför allt"- Alliansen, således blir det ingen alliansregering.

Stefan Löfven blir alltså nästa statsminister, antingen med rent socialiststöd eller med stöd av en kombination av C+L, aktivt eller passivt.

Vill man att sosseriet återigen bildar regering röstar man alltså på S+V+MP+C+L. Vill man att SD bildar regering röstar på man på SD. Man behöver alltså inte rösta på M eller KD, då de ändå inte kommer ingå i vare sig regering eller regeringsunderlag. Vi tackar alliansen för detta förtydligande, så kan vi nu lägga ner valrörelsen utan vidare valarbete.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. DÖ-partiet kommer att vinna valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer SD verkligen att kunna förklara för sina väljare att de ännu en gång föredrar en Socialdemokratisk regering, eller kommer de som efter valet 2010 att stödja en borgerlig regering utan att få något för det.

   Radera
  2. De kommer kämpa för en M-regering och göra allt för att C inte får något inflytande. Uffe får till slut välja mellan C och därmed DÖ i fyra år till eller samtal med SD.

   Borgerligheten är nere för räkning och om både L och Kd åker ur och M:s kräftgång fortsätter så kan faktiskt SD bli större än hela Alliansen.

   Radera
  3. Det..... är inte helt omöjligt. De traditionella blocken känns otroligt svaga nu. Trist läge.

   Jaja, får väl se om nåt hinner hända innan valet, det här var ju rätt deppigt.

   Radera
  4. Om M får ca 25% så är en egen regering rimlig om dessutom SD fyller på upp till 175 mandat. Jag räknar med att Kd åker ur.

   Om M bara får runt 20%, vilket alltmer pekar på, blir läget knepigare men e M-regering är väl den enda som inte har en riksdagsmajoritet emot sig. Både C, L och SD släpper fram den.

   Radera
  5. Jepp, den är mest trolig. Det blir skakigt men hanterbart. Regeringen får gärna jobba lite på tomgång och köra 60+%-överenskommelser för de viktiga frågorna.

   Så länge S får mindre än 25% och V inte får något som helst inflytande så är jag glad.

   Radera
  6. Its bad you know....

   Radera
  7. Dom har sig själva att skylla iofs.

   Radera
  8. M + SD + Kd över 50% är fullt möjligt.

   Radera
  9. Regering s+c+L med röstningsboskapen S+ c+ mp + L + v och M lägger ner sina röster under resten av regerinsperioden väl troligare. Detta är ju S gamla plan som Alliansen helt följer nu.

   Radera
  10. Nej. C och L kommer varken bilda regering med eller bli stödpartier åt S, eller bilda regering som är beroende av SD. De går alltså i opposition som budgetsamverkar med M som bildar regering. M driver strikt migpolitik och pss säkrar man stöd från SD och M har då stöd av ca 60% i riksdagen. Det blir instabilt men det är enda alternativet om vi ska ta C och L på orden. De kommer INTE rösta på Löfven i en statministeromröstning.

   Radera
 2. 7 klövern segrar! Rösta på M eller S , det är sak samma.

  SvaraRadera
 3. En röst på SD kommer att vara en röst på antingen M eller S beroende på vem som släpper till mest. Oavsett vad SVT skriver om tunga frågor så kommer SD rösta för dem som ger dem mest tillbaka och jag är inte förvånad om det blir S ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens besked är att alliansen inte ens kan släppa till en ordförandeplats i ett utskott. Så det blir bara S eller SD som kan bilda regering.

   Radera
  2. Sen när kan man lita på politiker?

   Radera
  3. Tja, finns många som kan bilda regering, det blir rejäla besvikelser om S sitter kvar efter valet med 25% stöd hos folket. Vad som kommer därefter är mer oklart. Det som behövs är att S ger sig och accepterar sin roll som stödparti åt t ex alliansen, eller varför inte en L+C-regering...

   Det blir rörigt vad som än händer, men detaljerna hamras nog fram när valresultatet står klart.

   Radera
  4. Med tanke på hur snabbt detta svängde och hur snabbt man har svängt tidigare så litar jag inte på det ett dugg!

   Radera
 4. Så eftersom vi inte vill ha en SVMp regering igen är enda möjligheten att rösta på Sd, eftersom en röst på Allianspartierna är en bortkastad röst.

  Pest eller kolera.

  Herregud.

  Kom inte med Medborgelig samling och annat trams från gnällhögern, det är önskedrömmar.

  SvaraRadera
 5. En minoritetsregering (M) och ett extraval inom ett halvår? För inte kan väl (L) och (C) svika sina väljare en gång till och släppa fram en vänsterregering p g a sin beröringsskräck för (SD)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det mest troliga alternativet.

   Radera
 6. Varför inte en SD regering, Björn Söder som statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggan sa ju att om man röstade på SD så kunde Jimmie Åkesson bli statsminister. Hon menade det nog som ett hot, men många hoppas nog på att det var ett löfte.

   Radera
 7. Det är väl bara positivt att politikerna visar var dom står innan valet så medborgarna vet dom röstar på, eller?

  SvaraRadera
 8. SD får nog närmare 30% i valet. Jag märker en klar skillnad från tidigare bland mina vänner, bekanta och arbetskollegor. Majoriteten går nu ut öppet och säger att de ska rösta på SD. För ett par år sedan var detta helt uteslutet.

  Ska bli kul att se alla sura miner bland vänstervridna journalister i TV-sofforna när valresultatet presenteras.

  SvaraRadera
 9. Det är fullständigt tragiskt att se hur allianspartierna är så osäkra och ryggradslösa att de måste dubbelkolla sin politik gentemot vänstertomtarna som ändå inte kommer ge dem sin röst...

  De har verkligen ingen VILJA...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Alliansen låter ofta vänstern bestämma agendan, men det är ett spel de aldrig kan vinna.

   Radera
  2. Ja C och L är finhögern. En höger som låter vänstern bestämma agendan. Ungefär som min tidning SvD. Låt stormvinden svepa bort vänsterhegemonin en gång för alla.

   Radera
  3. Vad underbart det skulle va om C visar sig vara enormt överrepresenterade i opinionsundersökningarna, och landar på ett valresultat av 3,9% :)

   Radera
 10. Det stämmer, precis som Cornucopia skriver. Och det är egentligen inget nytt. Annie Lööf och Jan Björklund har varit tydliga med detta, att de inte kommer att sätta sig i en regering som på något sätt är beroende av SD, aktivt eller passivt.

  Problemet är att ingen MSM-journalist har satt press på Lööf och Björklund angående detta. De hoppas kunna glida under radarn med påståendet att de söker allianssamarbete i första hand, och sedan får vi se hur valet går. Problemet är bara att vi med 99% säkerhet redan nu kan säga att alliansen inte får egen majoritet. Och då blir det ingen borgerlig regering.

  Det blir ett rödgrönt hopkok av S+MP+C+L, med stöd av V. Grattis Sverige.

  Ulf Kristersson vet naturligtvis också om detta. Hans enda sätt att bli statsminister är att M blir tillräckligt stora så han kan bilda en enpartiregering med aktivt stöd av SD. Tveksamt dock om M+SD får ihop 50%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror M eventuellt med KD bildar regering, om de rödgröna bilr större än Alliansen men inte får egen majoritet.

   OM C och L går samman med de rödgröna så är de under 4% nästa val. Bättre att vara i opposition med Ulf som statsminister.

   Radera
  2. Sluta drömma, KD kommer i bästa fall ha ett mandat från Jkp län.

   Radera
  3. 12% i Jkpg län räcker...
   Och Alf Svensson ligger nog redan i beredskap!

   Radera
  4. C och L gräver sin grav om de i en statministeromröstning röstar på Steffe framför Uffe efter att ha stått och argumenterat emot Löfven i en hel valrörelse.

   Radera
  5. C och L kommer lägga ned sina röster i statsministeromröstningen. Därmed släpper det passivt fram den begåvade Stefan Löfven

   Radera
  6. Nej, eftersom SD är jämnstora med S och M större än V+Mp så vinner Uffe den omröstningen.

   Radera
 11. Sossar och moderater blir det .

  SvaraRadera
 12. Skulle inte förvåna om Annie Lööf upprepar sitt svek och joinar en vänsterregering; hon verkar inte ha någon som helst skam i kroppen och är maktsugen, denna bondlolla till partiledare. Hoppas människor genomskådar henne!

  SvaraRadera
 13. Fråga: Stämmer det att S+SD har bildat regering på Nya Zeeland? Motsvarande partier alltså.

  SvaraRadera
 14. A Lööf siktar högt på att få en statsministerpost i en S+C+L+(Mp) regering som givetvis kommer att vara i minoritet men kan få stöd av dels V och M.
  Allt för den goda saken nämligen att frysa ut SD från all regeringsmakt.
  Jag tror hon kan lyckas med den planen eftersom det fungerade med S+Mp i förra vändan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon hade kunnat bli statsminister redan direkt efter valet 2014 med motiveringen "jag tar jobbet medan moderaterna saknar partiledare efter Fredrik". Men hon bangade, eller fick inte för bilderberggruppen, vad vet jag.

   Radera
  2. Ja hennes ställningstaganden pekar dithän. Hon flirtar skamlöst med MP och sossarna. Ta bara det här med 9000 som får stanna utan asylskäl. Nu gick både hon och Björklund ut och backade från det som sas igår. Hon verkar distansera sig från M och Kd, alliansen är död för henne oavsett vad hon säger. Hon har en plan som hon tror ska leda henne till makten.

   Radera
  3. vill tillägga till ovan att om Lööfs plan inte skulle gå i lås kan vi mycket väl ha ett valresultat där SD får lite drygt 30% och blir största parti
   M kanske får ca 18% och om KD har tur 4,2%
   Detta skulle öppna för ett regeringsunderlag med majoritet för en riktig konservativ vändning i politiken
   Låtom oss hoppas! annars är det risk för Lööf-alternativet och gonatt svedala

   Radera
 15. Är inte detta bara ett sätt att se till att det kommer vara möjligt att kapa åt sig några ordf.poster själva. Alliansens framtid är tack vare C och KD lite skakig så det blocket finns inte längre. Att då redan nu se till att det kommer finnas möjlighet att få ordförandeskap i utskotten baserad på partistorlek är väl bara naturligt?

  SvaraRadera
 16. SD ångar på för full och väloljad maskin och nästa vecka börjar Almedalen...
  På Lördag den 7:e i 7:e kl. 7 på kvällen talar Åkesson...
  När kastar Löfven in handduken ?

  https: //www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-fortsatt-nast-storst-i-svt-novus

  SvaraRadera
 17. Blir intressant att se om S står fast vid att största parti får talmansposten ifall SD blir störst. Kommer S då släppa igenom Björn Söder som riksdagens talman, eller kommer man visa sig vara hycklare? En annan intressant fråga till hela 7-klövern är om de tycker det är särskilt rättvist mot de 20-30% väljare som kommer rösta på SD, att dessa inte får någon representation bland ordförandeposterna? Är det demokratiskt?

  SvaraRadera
 18. Ska alliansen ge passaivt stöd till en S-regering i fyra år till så är de garanterat körda. Väljarna kommer aldrig förlåta dem. M kommer krympa och bli till ett tomteparti på 10% eller lägre. Det logiska för M och KD just nu borde va att dumpa C och L och öppna för ett samarbete med SD. Då har de chans att ta regeringsmakten antingen i detta valet eller nästa.

  SvaraRadera
 19. Finns dock en möjlighet att vi får en M regering med SD som stödparti.
  Tror SD skulle njuta av att vrida om kniven i C och L på det viset :D

  Det förutsätter dock att SD blir största parti med 25% och att M får kring 20 procent.
  Eftersom en hel del procent trillar ur riksdagen så kommer detta att räcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker med att SD+M blir större än de rödgröna, vilket redan är fallet med råge i senaste opinionsundersökningen från Novus.

   Om SD röstar på en M budget (så som de redan har gjort tidigare) så faller den rödgröna budgeten, vilket gör att de knappast kan bilda regering.

   Om C eller L skulle stödja de rödgrönas budget så är de toast och utan riksdagsplats 2022. Man kan inte en hel mandatperiod argumentera mot Löfven för att sen efter valdagen gå i säng med honom. Vill de inte sitta i en M regering med indirekt stöd av SD så får de gå i opposition.

   Radera
 20. Mitt stalltips är SD med M som stödparti. Trots allt kan man inte ignorera SD om det blir största parti. Inget jag vill men det är vad det lutar åt. Så länge alla talar om SD utan att de behöver göra något är de något av ett spöke som inte finns, och tjänar bara på hysterin hos de etablerade, ungefär som tulpanlökarna i Holland då det begav sig.

  SvaraRadera
 21. Vidare noterade jag just att SVT gjorde ett inslag som jag tolkade som mycket positivt för SD, d.v.s. de sade ungefär som det var utan att lägga på en emotionell dimma över det hela. SVT verkar nu ha tagit första steget från folkuppfostring till nyhetsförmedling. Och det kan man förstå i termer av överlevnad när de blir skattefinansierade. Liera sig med makten etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om SD får politiskt inflytande på riktigt kommer det hända saker på SVT/SR.

   Radera
 22. Hur är regeln för vilket parti som får första tjing på att bilda regering?

  Jag trodde såklart att talmannen - största parti var enligt regelverket men vet nu att det bara är praxis som tillämpats i 40år.

  OM SD blir största parti, får dom frågan att bilda regering eller kan man runda det också?

  För mig är detta en demokratifråga, att frångå något som varit allmänt tillämpad praxis i sisådär 40 år för att risken finns att SD får mest röster av medborgarna tycker jag är lite fulspel.

  Nu har vi ju iofs inte sett valresultatet ännu men vi vet ju hur dom tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller rörde jag till allt nu :)

   Radera
  2. Talmannen gör väl en bedömning om en SD-regering är möjlig, men han inser snabbt att den inte är det, även om vi mot förmodan har Söder som talman.

   Radera
  3. Jaha, så allt hänger ihop och syftar till att stoppa SD från att bilda regering och ligger bakom de senaste uttalandena från valfri riksdagspolitiker att SD inte skall få inflytande?

   Då har dom nog drabbats av kollektivt vansinne.

   Vi står inför en REJÄL kris i Sverige, bostadskrasch och kommande finanskrasch (gissar jag).

   Att då med odemoktratiska medel (ja det tycker jag det är) hålla SD utanför allt inflytande.
   Alla får det rejält mycket sämre pga. finanskrisen.
   Och att fortsätta vara öppna-gränser-aktivistiska.

   Det kommer bli ett enormt överslag senast valet efter och SD får egen majoritet precis när ekonomin börjar gå bättre.

   Jag gissar att SD kommer få runt 30%, dom verkar ju dubbla varje val och övriga partier gör ju sitt bästa för att dom skall öka, afghanamnestin bla.

   Radera
  4. Inte ens 30% ger per automatik inflytande över eller deltagande i en regering så länge som övriga partier ser SD som paria. Det är inte odemokratisk, ordförandeposter och talman är dock andra frågor och där bör 30% slå igenom.

   Radera
  5. Nej det jag menar med odemokratiskt är att ändra något som varit praxis i 40år lagom tills det kanske skulle gälla för SD.

   Det står ju de andra partierna helt fritt att inte samarbeta med SD, finns ju ingen lag som tvingar dom till det.

   Dock anser jag att DÖ var på gränsen till vad tanken med vårt parlamentariska system är och jag tycker att regeringens beslut att helt ignorera alla instanser i afghanamnestin också är odemoktratiskt.

   Man skall inte ändra spelets regler bara för att någon annan lyckas bättre.

   Nu verkar ju det straffa sig i rasande väljarstöd iofs.

   Radera
 23. Varför vi fortfarande har vänster-aktivist-asyl-allt-åt-alla från de flesta etablerade partier är för mig ett mysterium.

  Vinden har vänt rejält och EU börjar sansa sig.

  Medborgarna är ganska aviga till allt-åt-alla mentaliteten, att låta de 9000 afghanerna stanna var inte populärt alls, jag känner ingen som tog det positivt.

  Vad är mekanismen bakom detta, har sju av riksdagspartierna verkligen blivit så här arroganta?

  För min del handlar det om att ge bort våra (medborgarnas) gemensamma pengar till några som inte är medborgare och i vissa fall ge dom bättre villkor än medborgare i samma situation.

  Var väl nu senast 10rums villan i Malmö där dom hittade ett par (etniska) svenskar som gått till socialen och knappt fått en sovsäck.

  Det har väl också pratats om att ge CSN medel på 9000kr/månad i bidrag till det 9000, om det klubbats eller inte vete fanken men det är ju lite mer än vad vanliga studenter får.

  Vad hände med -
  Nolltolerans mot importerad brottslighet (dom som fötts i landet kan man inte bli av med)
  Gör vad som är bäst för Sverige (medborgarna)
  Regler och lagar är till för att följas som tjänsteman/civil servant/politiker,  SvaraRadera
 24. Det finns tydligen bara ett vettigt alternativ i detta val, precis som i alla andra val: Socialdemokraterna. Det är i alla fall vad jag lägger min röst på. Då får vi Hultqvisten som försvarsminister 4 år till och satsningar på försvaret. Och så är det fortsatt ordning och reda i statsfinanserna. Det anser i alla fall jag vara viktigt.

  SvaraRadera