Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2018-06-11 10:08

40-talisterna har högre ekonomisk standard som pensionärer än i arbetslivet vid 50 års ålder

Inflationsjusterade siffror SCB tagit fram visar att 40-talisterna har 51% högre ekonomisk standard som pensionärer vid 67 års ålder än de hade som 50-åringar i arbetslivet.
Hög standard? Vad f-n är hög standard?
Statskoll.se refererar till en artikel skriver av SCB i tidskriften Välfärd.

83% av pensionärerna hade en högre ekonomisk standard 2016 vid 67 års ålder än 1999 i arbetslivet och vid 50 års ålder. 

Till orsakerna hör stigande reallöner fram till pensionen. Även om pensionen innebär sänkt inkomst så är den ekonomiska standarden fortfarande högre än i medelåldern. Andra orsaker är att man i 50-årsåldern hade barn boende hemma, vilket förstås sänker den ekonomiska standraden. Därtill har man som nybliven pensionär också fortfarande högre utbetalningar från tjänstepensioner, vilket beroende på utformning kan komma att minska längre fram.

Kort sagt går det generellt inte någon nöd på nyblivna pensionärer. Orsaken kan förstås stavas ekonomisk tillväxt i Sverige de senaste decennierna, vilket gör att man bara faller tillbaka till standarden man hade i 50-årsåldern. Uteblir tillväxten och tillhörande reallöneökningar blir det förstås helt annorlunda.

Mer detaljer hos Statskoll.se.

Lär dig skilja på en anekdot och hur något är generellt. Naturligtvis lever du eller dina föräldrar som pensionärer i total ekonomisk misär, men generellt går det alltså inte någon nöd på Sveriges pensionärer. Inte i större utsträckning än de levde i misär 1999.

Man ska också komma ihåg att undersökningen baserar sig på 2016, när börsen låg på topp, och tjänstepensioner och pensionssparande således hade utvecklats väldigt väl. Gör man samma undersökning när börsen är på botten så blir det kanske inte lika muntert i den mån pensionärerna låter pensionskapitalet spela på börsen.

Man kan också tänka sig att 2016 låg bostadspriserna på toppnivåer efter bostadsbubblans absurda utveckling. I den mån detta räknas in i beräkningen så tro f-n det att man har högre ekonomisk standard ... 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Månne detta blir föremål för en ny skatt vänsterblocket kan vinna valet på: Konfiskatorisk "utjämningsskatt" på alla privata pensionsinkomster utöver 25% av grundpensionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som kommer hända är att garantipensioner och bostadstillägg kommer fortsätta stiga. Det råder det rätt bred enighet om, från sossar till sverigedemokrater.

   Det innebär egentligen mest att skillnaden för den som jobbat 40 år och den som inte gjort det blir ganska liten. Dock blir det stor skillnad när man räknar in tjänstepensionen.

   Man kan givetvis spekulera i att inkomster över 25 000 kr/mån beläggs med 99% skatt eller nåt sånt, men vänsterpartiet kommer stå ensamt i en sådan fråga.

   Radera
  2. Det skall till en mycket dålig ekonomisk utveckling för att ett förslag där privata pensioner beskattas mycket hårdare än offentliga.

   Just för att konsekvensen blir så dramatisk.

   vänsterpartiet för inte en normal politik

   Radera
  3. Jag håller helt med, Rickard. Det är inte rimligt, men ändå hör man det klagas då och då på just detta. "Ingen mening att spara, tänk om staten konfiskerar pengarna", trots att detta nästan helt saknar riktiga stora exempel.

   Nu fick ju vänsterpartiet igenom en höjning av ISK-skatten, så att det inte blev fullt lika förmånligt längre -- det vill säga, skatten i år blir väl 0,45% på innehavets värde istället för 0,38% som det hade varit annars.

   Radera
  4. Orsaken till att jag sparar minimalt till pension. Helt övertygad om att när pyramidspelet som heter den allmänna pensionen faller så kommer statens klåfingrar gå direkt på tjänstepensionerna och den privata pensionen. Detta är enklare att motivera än att angripa folks sparkonton.

   Radera
  5. Det är en del prat om att man ska slopa ISK:n.

   Kanske var tanken med ISK:n att lura tillbaka kapital till Sverige.

   I alla fall blir Rövfeldt blir ihågkommen som den största imbecillen någonsin inom svensk politik.

   Ingenting åstadkom han. En total, fullkomlig nolla.

   Radera
  6. Joakim Persson, precis. VP är idioter, men inte fullskaleidioter.

   Den äran tillfaller endast de partier som suttit i regeringsställning och agerat mot bättre vetande/kunskap (asylkris, bostadsbubbla/ränteavdrag mm)

   Att konfiskera privata pensioner är lika med politiskt självmord och förmodligen mycket svårt att få majoritet för.

   Radera
  7. Precis, det kommer inte att hända någon sådan konfiskation. Tim och ni andra får helt enkelt leva på garantipension och bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

   ISK kan mycket väl försvinna i nästa skattereform, som jag hoppas man kan börja snickra på efter valet, men jag tror inte skatten på kapital kommer bli dramatiskt mycket högre. Vänstern vill ha "progressiv kapitalvinstskatt" och förmögenhetsskatet mm, vi får väl se hur det blir med det.

   ISK har varit extremt förmånligt under perioden 2012-2017, på grund av de låga räntorna och de höga avkastningarna -- omkring 10% eller nåt sånt vill jag minnas, mot 30% i vanlig depå. Avundsjukan är stor hos vänsterpartiet (som alltid) men även hos socialdemokraterna (när någon tjänat "för mycket" eller haft tur), så risken finns att det blir försämringar framöver.

   Men först är det val, och det vore ju märkligt om man tog bort _alla_ incitament till långsiktigt sparande.

   Radera
  8. @Rickard Ohlin - Magdalena Andersson verkar ju vara helt inne på att konfiskera så mycket pension hon kan från folk som inte ens bor i Sverige och det verkar inte vara så många som bryr sig.

   Så länge konfiskationen görs en liten grupp i taget så kommer det gå vägen. I början kommer det heta att det är de rika som betalar och på slutet så är det av rättvisa då alla andra redan har blivit av med sitt så varför skall inte den sista tiondelen också rånas?

   Och vänsterpartiet är inte idioter de vet mycket väl vad de håller på med och hur de skall agera för att få igenom sin agenda, ren ondska är en bättre beskrivning.

   Radera
  9. Ja, SINK-skatt som Mnils nämner på 25% för någon som inte bor i landet och saknar möjlighet att nyttja sjukvård etc är hel bisarrt.

   Människor som jobbat, skattat och drivit landet framåt under hela sitt liv.

   Radera
  10. Om politikerna vill minska statens utgifter så sänker de garantipensionen rejält. Sen höjer och styr de övriga bidrag med hjälp av inkomstprövning. Då kommer exempelvis endast de pensionärer utan övriga inkomster ha rätt till bostadsbidrag, tandvårdsbidrag, hemtjänstbidrag eller vad man nu kan hitta på för bidrag. De som har tjänstepension eller privat pension får inga bidrag.

   Ingen får sina pengar konfiskerade men...

   Radera
  11. saknar möjlighet? Är det inte frivilligt?
   Vi är många som jobbar, skattar och driver landet framåt som betalar mer än 25% skatt. Dessutom bor de fletsta kvar tills de behöver dyr vård, då åker de hem.

   Radera
  12. Det exemplet som sossarna retar sig allra, allra mest på är förstås Portugal.

   I Portugal kan du ta ut tjänstepensionen skattefritt. Då kan man till exempel bränna ut tjänstepensionen under fem år medan man bor i Portugal, spara undan pengarna, och sedan flytta hem till Sverige igen och då vips ha tagit ut sin tjänstepension med mycket mindre skatt (noll procent) än övriga. I Sverige får du ju betala inkomstskatt på tjänstepensionsutbetalningar precis som alla andra pensionsutbetalningar.

   Radera
  13. Heja SDnils! Bra liknelse där.

   Det är synd om skattesmitarna..

   Radera
 2. 40-talisterna verkar ha haft tur, skattefinansierad utbildning osv, därefter en växande industri och låg arbetslöshet, inflationen åt upp lånen och nu en välfinansierad pension.

  Finns väl så klart de som inte surfade på vågen (typ blev hemmafruar t ex) som har det fattigt men möjligheterna fanns verkligen.

  Får mig att tänka på han bredbandsJesus med Helly Hansentröjan, han uttryckte sig väl att "Min generation är den första på länge som kanske inte får det bättre än sina föräldrar" vilket kanske är sant. Kan f ö inflika att jag och några polare moonade honom en gång på 90-talet i norra Lund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fan gör Jonas Birgersson idag?

   Radera
  2. Bra fråga. Labs2group gick väl också under.

   Radera
  3. Lab2 verkar leva och har 8 MSEK i omsättning så något gör han väl...

   Radera
  4. "Labs2 Sverige AB" skall det vara. Birgersson som VD och styrelseordf.

   Radera
  5. Birgersson, Holsteinkalven, Boocomarna osv. Någon som minns alla dessa driftkuckun och ålarens?

   Intressant hur löntagarfonderna användes till att pumpa upp börsen och så poof! Borta.

   Det som är bra var lönedatorn. Så fick jag råd med min första plattskärm. Då kostade den 8000 för 1280*1024 pixlar med inhomogen bakgrundsbelysning och helt värdelös kontrast. Men jävlar vad.cool den var. Lite mycket ghostinc för att spela FPS spel dock, ahh, those where the days...

   P4, 1GB RAM, 120 GB HD, MX440 graffe.

   Radera
  6. Birgersson bygger nationellt Gigabitnät i Israel idag.

   Radera
 3. Precis så är det. Det har hänt mycket på inkomstfronten (disponibel inkomst) de senaste tjugo åren.

  Och de flesta som går i pension växlar ju ner till säg max 50-60% aktier eller något sådant för att dämpa svängningarna något. "Börsen" (SIXPRX) har dessutom stigit med 26% sen början av 2016 (eller 15% om man mäter från slutet av 2016).

  Och nej, "ekonomisk standard" som det mäts av SCB har inget med bostadspriser att göra. Ekonomisk standard = disponibel inkomst per hushållsenhet.

  SvaraRadera
 4. Finns fler intressanta skillnader. Min farmor har låg pension idag och hon är över 80 år nu. Däremot har hon klarat sig finfint. Det stavas statliga lån, "gratis" hus, inflation. Inga statliga lån, krängde sitt hus i Nynäshamn för 3.3 miljoner 2009. Vill inte ens veta vad det där huset är värt idag. Gissar på minst 50-60% mer. Speciellt om man har renoverat det lite.

  SvaraRadera
 5. Nu är det väl medel som det räknas på i sann socialistisk anda (vem brukar använda det uttrycket? ;) )

  Skulle vara intressant att se det indelat i percentiler - hur hade den "fattigaste" 10-delen i arbetslivet jämfört med den fattigaste i pension.

  Jag skulle gissa att det skiljer mycket mindre i arbetslivet än vad det gör i pension då de som tjänar mycket istället löneväxlar. Resultat blir väl att när de jobbar så skiljer det inte så mycket men när pension inträder så får en ganska stor del det mycket sämre (de som inte kunnat löneväxla, jobbar på flera olika arbetsgivare så premiepensionen blivit konstig osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänstepensionen blivit konstig ska det vara men ni förstod nog iaf.

   Radera
  2. Varför blir TP konstig av att man byter arbetsgivare, tänker du? Avtalen är rätt så lika nu för tiden.

   Tror inte det finns uppdelat både efter inkomstdeciler och ålder, tyvärr. Men även den fattigaste tiondelen har fått det bättre i absoluta tal sedan 1999.

   Radera
  3. Jag lyssnar på P1 och där sänds det ett program som heter Plånboken där dessa problem brukar dyka upp då och då.

   Har för mig att det kan bli konstigt för bland annat de som jobbat inom vissa landsting länge och sedan innan pension byter till det privata.

   Radera
  4. Ah, det kan stämma om det handlar om gamla förmånsbaserade pensioner osv. Har du nån länk till ett exempel? Alltid kul att undersöka buggarna i systemen.

   Inom privat sektor är det sedan ganska länge lugnt att flytta mellan företagen.

   Radera
 6. Det finns rika och fattiga pensionärer. Bägge grupperna är ett problem. De rika för att de sitter i stora villor och vägrar flytta. De fattiga för att de är fattiga.

  Som vanligt har man ingen glädje av ett medelvärde. I genomsnitt har alla det bra. I verkligheten finns det fattiga pensionärer. De är få men de finns. Idag försöker vi hantera problemet med olika bidrag. I morgon kommer det inte att gå. Vi kommer att få massor av fattiga pensionärer. Politikernas lösning verkar vara att vi ska jobba längre och längre.

  Varför är då dagens pensionärer rika och framtidens fattiga?
  Det beror på bostadsmarkanden. Dagens pensionärer köpte hur när huspriserna steg och realräntorna var negativa. Dagens ungdomar köper när priserna sjunker och realräntorna är positiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju alltid socialism. Då finns det inga fattiga människor, eftersom fattigdom är relativ. När alla har det lika illa är alla lika rika.

   Radera
  2. Håller med det är fruktansvärt att folk bor i de hus de köpt och äger!

   Väldigt osolidariskt mot alla andra...

   Radera
  3. Ja !
   ALLA borde bo i en "normaltrea" i stora bostadsområdet hos allmän(o)nyttan...

   Men tänk! Inte ens i DDR bodde alla samhällsklasser jämlikt bredvid varandra i största lycka! Det fanns både "bättre" och "sämre" bostadsområden och även inom bostadsområden i sig så fanns det bostäder avsedda för de lite "finare" kamraterna i arbetar- och bondestaten !

   Radera
 7. Det är väl ingen nyhet att 40-talisterna genom hela livet skott sig på alla övriga generationers bekostnad.

  SvaraRadera
 8. Jodå, när tjänstepensionen och pensionsparandet föll ut, så hade jag samma inkomst efter skatt som under jobbtiden. Nu är dessa tillskott historia för min del, och som 72-åring har jag en pension på 12 500 kr efter skatt. Enligt nya normer är jag att betrakta som fattigpensionär. Knapert...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kanske du kan leva på kapital?

   Jag vet många som har relativt låg pension men klarar sig bra tack vare de har sparat. Och så kanske de inte sätter igång med att tokrenovera huset på 75 årsdagen...låt nästa generation ta den pucken.

   Radera
  2. Tråkigt att höra, men då valde du alltså att "bränna av" tjänstepension och privat pension på fem år istället för att sträcka ut det över tiden?

   Radera
  3. Det vara inte bara lån på bostäder som inflaterades bort på 80-90 talet. Även de inbetalningar till tjänstepension förlorade förmodligen i värde på motsvarande sätt. Hade man inget som behöll värdet ligger man idag risigt till som pensionär.

   Radera
  4. På den tiden var tjänstepensionerna dessutom förmånsbaserade, så det går inte att jämföra riktigt.

   Andra privata pensionsförsäkringar osv gick mycket bra under 80- och 90-talen, på grund av den stora värdeökningen på börsen, långt större än inflationen. Så man prickade nog ganska bra som 40-talist trots allt (ackumulera kapital när det är "billigt", låta det växa när det är stort, och ta ut det när det är som störst...).

   Radera
 9. Ja 8.200 efter skatt är ju inte så dåligt. ?

  SvaraRadera
 10. Klyftan idag är inte mellan olika klasser, fabriksarbetaren och läroverksadjunkten, utan mellan yngre och äldre. Lågräntepolitiken har drivit upp priserna på bostäder / aktier till fördel för de som redan sitter på sådana tillgångar.

  Vad jag tror kommer bli avgörande i framtiden är tjänstepensionen. Beroende på lön och arbetsgivare så är det ganska stor skillnad på hur mycket arbetsgivaren betalar in. Vissa får inget alls, eller kanske någon tusenlapp, medan det för andra handlar om tiotusentals kronor per månad. Vissa är dessutom duktigare på att förvalta sitt kapital, nu när man enkelt kan flytta det med en knapptryckning hemifrån. Kan man t.ex. sälja i tid och undvika ett par börskrascher under sitt verksamma yrkesliv, så kan man ha en pension som är fyra ggr så stor. Eller så kanske man placerar i en fond utan avgifter medan andra har en som drar 2% per år. Det här sammanlagt kommer medföra att vissa har en pension på ynka 25 000:- i månaden medan andra cashar in över 250 000:-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske tjänstepensionen blir som vad sjukförsäkringen är i USA. Många anställda har sjukförsäkring via sin anställning som avtalad förmån.
   Speciellt lite "bättre" jobb (inte MCJobs då)

   Men skiljedelaren blir de som har en bra tjänstepension och de som inte har någon.

   Radera
 11. Dessutom. 1999 var medellivslängden 79,5 år. Det innebar att den tidens yrkesverksamma behövde försörja en pensionär i 79,5-65 = 14,5 år.
  Idag är medellivslängden 82,5 år. Vi som är yrkesverksamma idag behöver försörja dagens pensionärer i 82,5-65 = 17,5 år.
  Vi försörjer alltså dagens pensionärer med en betydligt högre levnadsstandard än de gav till "sina" pensionärer, dessutom gör vi det under 3 år (=20%) längre tid. Ändå är det ett konstant gnällande från dagens pensionärer om att de får för lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 40-talister har alltid varit gynnade. Staten gick in och byggde bostäder åt dem, de fick sänkte marginalskatter när de kom upp i lön, avskaffad fastighetskatt när deras boende stigit i värde, och nu ska de få sänkt skatt på pension på ålderns höst.

   Radera
  2. Medellivslängden i Sverige kommer att SJUNKA med tanke på det stora inflöde av människor från kulturer där man röker som borstbindare, inte äter hälsosamt utan närmast vräker i sig socker och vitt bröd samt i många många fall inte ens bortar tänderna...

   Radera
  3. Helt fel Bengt. Bisarrt nog har faktiskt utrikes födda utom Europa HÖGRE medellivslängd än inrikes födda. Se https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/BE0701_2015A01F_BR_BE51BR1602.pdf

   Radera
  4. @Jonas ...
   Påståendet motsägs kraftigt av nedanstående länk med referenser !

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

   ... och detta ändras lika lite när gränsen till Sverige överskrides på samma sätt som att jag skulle bli Japan bara av att åka tunnelbana i Tokyo...

   Radera
  5. Nej, det påståendet "motsägs inte kraftigt" av din Wikipedia-länk, Bengt.

   Det förefaller faktiskt som om Jonas har rätt, vilket är rätt överraskande. Också intressant är att de som har låg medellivslängd framför allt är finländare och jugoslaver:

   " Utrikes födda som hade högre medellivslängd än inrikes
   födda var födda i länder utanför Europa, till exempel Iran, Irak, Chile och
   USA eller från något EU-land, bland annat Frankrike och Tyskland. Utrikes
   födda med kortare medellivslängd än inrikes födda var bland annat
   Finland, Norge och Bosnien-Hercegovina."

   Radera
  6. Så det påstås att människor födda i U-länder och som inte haft tillgång till västerlandets medicinska utveckling, undernäring, felnäring, sjukdomar, parasiter mm etc. helt plötsligt bara för att de går över gränsen till Sverige skulle få en högre medellivslängd än i högt utvecklade Sverige sedan födseln uppfödda människor...

   Radera
  7. Du kan fundera på vilka människor som är starka nog att flytta på sig. SCBs rapport innehåller några resonemang kring detta.

   Iran, Irak, Chile, USA, Frankrike och Tyskland är dessutom knappast "U-länder".

   Du har fel och SCB har rätt, Bengt.

   Radera
 12. Väldigt väldigt många 40-talister gjorde sig förmögenheter på att låna till fastighetsköp i kombination med 100% avdragsrätt för räntan och hög inflation...

  Nu vill de missunna kommande generationer att ens få göra avdrag på 30% på räntan till de bostadslån de måste ta...

  SvaraRadera
 13. Vad är en hög/låg/dräglig pension? Jag har en bild av att många förväntar sig att vid pension konsumera på heltid i samma takt som man idag konsumerar på fritiden. Det är klart att det inte går. Man kanske får bo i villan på vintern och i sommarstugan på sommaren och inte byta upp sig utan behålla samma båt i 15 år. Det är ju ett trist slut på livet...

  SvaraRadera
 14. Väldigt vad 40-talisterna har haft det bra... jag minns när jag, som sen 40-talist, hoppade på lånekarusellen så var det 7-8% och steg till 15-22% ... Hur många klarar det idag? I drygt 10 år... De bästa åren då man orkade jobba sju dagars i veckan. Allt man jobbade ihop, som företagare, gick till att hålla banken under armarna. Lön att plocka ut - obefintligt närmast. Idag, som pensionär, så gäller en nettopension på 6000 kr.. som det funkar så lyfts många till 10-12 000 kr netto via bostadstillägget. Men det är naturligtvis främst en subvention till bostadsägaren..ungefär som bostadsbidraget till de yngre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har det lika bra idag som när du jobbade, eller vad menar du?

   Radera
 15. Ja 40-talister eller de som kunde utnyttja ATP-pensionssystemet och hade jobbat minst 15 år innan pension är vinnarna idag
  Vi som är födda efter 1954 tillhör det slimmade pensionssystemet och får givetvis även magra pensioner även om vi jobbat 40 år.
  Ska man försämra för en generation för att göra det mer rättvist så borde de med ATP pension tvingas avstå en del för att flytta över på nästa generation.

  SvaraRadera
 16. Vill man sprida lite positiva vindar inför valet kring pensionssystemet så är 40-talisterna rätt målgrupp att prata om, bostäderna betalda och den sista åldersgruppen med en bra pension, de sista pensionärerna som får större delen från gamla ATP systemet.

  Finns stort behov från regeringspartierna att frammana positiva nyheter om kritiserade delar av Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du föreställer dig måhända att 50-talisternas pensioner kommer bli lägre än 40-talisternas?

   Radera