Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-05-18 10:29

Vilka av bloggens ämnen intresserar dig?

På förekommen anledning kan det vara intressant att se vilka ämnen på bloggen det är som intresserar läsarna. Svara på enkäten nedan.
Herr författarens tangentbord.
Jag skriver om rätt många ämnen, och har ute till vänster exponerat några av dessas samlande etiketter för de som vill se vad som finns i ett enskilt ämnesområde.

Alla läsare är dock inte intresserad av allt, och det kan vara bra att få en uppdatering av vad ni finner intressant. Svara på enkäten nedan.
Kommentera också gärna kring vad du finner intressant och vad du finner icke-intressant.

Vad gäller den periodvis dåliga kvaliteten på blogginläggen så jobbar jag bara 80 timmar i veckan. Periodvis är det mycket resor och framträdanden, samt bokförfattande, vilket påverkar blogginläggproduktion. Någon vecka i våras hade jag fyra framträdanden på fyra dagar på olika platser i Sverige, vilket tog ett tag att återhämta sig ifrån och jobba ikapp. Känner dock inte att jag orkar med mer än 80 h per vecka, men så är det. Snart blir det mycket resor igen, plus slutredigering av Höstregn, vilket kommer påverka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Övrigt = Teknik för min del.

  SvaraRadera
 2. Trädgårdsodling, skog

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag kklickade i "övrigt" i vad som intresserade mig ..
  Fordon och "mode"! Helst mht pris/ekonomi och prepping(prylar)

  I helgen kommer jag att provköra en ny Nissan Leaf. Tyvärr är dess räckvidd fortfarande under det för mig optimala 400 km

  En fråga till "bloggarn"!
  Varför just en Tesla och inte en Nissan Leaf ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Räckvidden. Jag kör massor med långa sträckor på landsväg i jobbet.

   2. Förmånsvärdet var i princip samma för en Leaf som för en Model S 75D. Nu blev det dock en S100D, men likväl.

   3. Månadskostnaden. Den offert jag tog in på Leaf hade en helt annan ränta på leasingen, som gav en högre månadskostnad (visserligen lägre första förhöjd leasing - "kontantinsats"). Tror det var typ 3.95% på Leaf och 0.95% på Tesla.

   4. Leafs batterier klarar faktiskt inte kyla pga avsaknad av förvärmning och slits ut mycket fort vid laddning i kyla eller vid snabbladdning har det visat sig. Och för att komma någon sträcka med Leaf måste man snabbladda. Tesla är byggd för både kyla och snabbladdning. En del tror att Leafs dåliga funktion vid kyla är generell för elbilar, men det är bara dålig teknisk design.

   Radera
  2. 5. Även det lägre återköpsvärdet på Leaf gjorde att månadskostnaden drogs upp. Tror de räknade på ett restvärde på runt 100-150 kkr efter tre år och 6000 mil. Skum offert, men jag tog förvisso bara in en enda.

   Radera
  3. Testade du Tesla X något? Var den ett alternativ eller är den bara stor och dyr?

   Radera
  4. Tackar för upplysningar om "kall-laddningar"!

   Tips! Gör en 2-veckors tur ut i Europa med Teslan och blogga om detta. Laddstationer, körbarhet ur ett konsumentperspektiv mm. Laddning på färjor ?
   Kör allt ifrån autobahn till kullerstensbelagda gamla landsvägar i forna DDR, Polen, Tjeckien och Slovakien.

   Radera
  5. Europs är väl mer än Tyskromerska riket?

   Radera
  6. Johan. X är jättefin, jättestor, jättedyr och sämre räckvidd. Model S fyller mina behov. Har kvar min CRV för tungtransport.

   Radera
  7. @gbd crvx!

   Stämmer!
   Sväng av österut till Lviv/Lwow/Lemberg i Ukraina (visumfritt) och fortsätt till Kiev och Tjernobyl!
   Kanske lite "glest" med laddstationer men som "tjänsteresa" för att studera apokalyptiska miljöer i vår nutid och få inspiration!

   Radera
  8. @gbd crvx

   Varken Slovakien eller östra Polen tillhörde väl det Tyskromerska riket. Speciellt inte landskapet Preussen, det var liksom vitsen med att utropa sig till kung där.

   Radera
  9. En lite större reseskildring med Tesla vore mycket intressant!

   Radera
  10. Tja, slovakien tillhörde iofs Habsburgarnas kronländer och Polen hade väl emellanåt Tyska Prinsar som Kungar. Men det jag främst ville invända mot i Bengts inlägg att han har en lite väl snäv definition av Europa.

   Radera
  11. Den frankofona och den latinska världen är ett alltför stort "kultursprång" för mig och jag har heller aldrig förstått mig på tjusningen med överjäst öl!

   Självklart vet jag att Europa består av delar väster om Rhenfloden och några öar utanför men jag håller mig öster därom!

   Radera
 4. Svar
  1. … och tillhörande skvaller om din mamma i kommentarsfältet.

   Radera
 5. Övrigt: Du skrev ibland förr om guld - och det var väldigt intressant. Tycker också att mer anekdotiska blogginlägg (som det gamla klassiska "strategiskt anfall på Sverige" (tror jag det hette) som ledde fram till "Midvintermörker" är väldigt läsvärda.

  Gästblogginläggen är i övrigt väldigt uppskattade.

  SvaraRadera
 6. Tycker om dina funderingar kring ekonomi i stort. Du har en bra penna för det, du lyfter lite udda ämnen inom ekonomi vilket också är berikade.

  SvaraRadera
 7. Tycker bostadsmarknaden är ett intressant ämne, däremot är inlägget om den på bloggen inte särskilt intressanta. Det brister i insikter och vilja att komma med balanserade analyser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker ofta bloggen är som bäst när den belyser tokigheter i politik/samhälle med ett lite ingenjörsaktigt perspektiv.

   Radera
  2. Nja, ingenjörens binära enfald är väl kanske inte det bästa perspektivet att beskriva komplexiteten i samhällsfrågor...Ja eller nej? För eller emot? På eller av? Sällan det är så enkelt. Däremot uppskattas faktamässig saklighet framom åsiktsflum.

   Radera
  3. Ingenjörer har väl sällan binär enfald. I alla fall inte sådana som är vana att skapa. Det brukar väl mer känneteckna teoretiska ideologer.

   Radera
  4. Ingenjörer/entrepenörer byggde Sveriges välstånd. Ett uns av tacksamhet vore klädsamt.

   Radera
 8. Håller med Jesper, Lars och Unknown ovan om ekonomi, tokigheter, guld, anekdotiska inlägg men jag tycker också om dina populärkulturella inlägg. Du brukar väl få en sissådär fyra kommentarer i genomsnitt på dom därav minst ett är från mig. Sedan Niklas Natt och Dag avslutat bloggen Kulturkrock saknar jag en plats där nördism möter den mer etablerade kulturen. Inte för att Cornu är eller bör bli en sådan plats men ändå...

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 9. Intressant blogg, roligast är när det skrivs om saker som annan medias missar, men...

  De inlägg som är betalda av något företag läser jag inte. Det räcker med betalda "artiklar" i Markbladet. Det är OK med annonser för det brukar min AD-block blockera, men inlägg som "sponsras" av företag drar ned intrycket. Ibland undrar man över en del inlägg, det senaste om "säkerhetshotellet" var på gränsen till textreklam, fast jag tror det betonades att det inte var det. Men det gav mig lite Blondin-Bella vibbar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kan jag till skillnad mot dig inte jobba 80h i veckan gratis, och pga Adblock så får jag ju inte betalt för att blogga. Så textreklam blir det 1-3 inlägg i månaden, av ca 200 inlägg. Beklagar att det är för mycket för dig.

   Radera
  2. Fy fan vad sniken du är. Väldigt missunnsamt att bara vilja ta del av någons heltidsarbete utan att vilja betala för det, om du är emot reklam så får du skicka över någon hundring till Lars, för det är inte mer än rätt.

   Dessutom är de betalda artiklarna väldigt relevanta för målgruppen, och inte reklam för extraerbjudanden på Konsum. Tror inte att Lars skulle vilja göra reklam för något han inte trodde var en bra produkt.

   Radera
  3. Det ligger väl lite i sakens natur att sponsrade inlägg är relevanta för publikationens målgrupp.

   Ang att Lars inte skulle göra reklam för en icke "bra" produkt. Nåja. Pengar in är alltid pengar in. Förhoppningsvis kostar ett sponsrat inlägg för sämre produkt lite mer iaf :)

   Radera
  4. Vad är poängen att arbeta 80h per vecka? Kommer det inte in tillräckligt med deg på 40 gör man något fel eller så lever man för att arbeta. Vilket väcker frågan om det ens kan kallas arbete. Kanske mer ett livsstilsval?
   Bara undrar.

   Radera
  5. Att arbeta kan vara roligare än att roa sig, om man bara hittar rätt saker att arbeta med.

   Radera
  6. Om man är egenföretagare kan det lätt bli 80h vecka. Vill man eller trivs med att vara anställd arbetsenhet räcker det med mindre än 40h. Å andra sidan är det inte helt lätt att separera vad som är arbete och vad som är hobby/fritid när man har så roligt jobb som Wilderäng, och som han dessutom skapat helt själv. Det gäller förstås att smida medan järnet är varmt...

   Radera
  7. Sniket med annonsblockerare. Själv använder jag NoScript, ett alldeles oumbärligt verktyg för webbsurfning numer och den främsta anledningen att aldrig använda annat än Firefox, så effekten blir dessvärre densamma. Tyvärr blir sidorna väldigt tungrodda på mina stackars gamla datorer om jag ska aktivera skripten från alla femtioelva domäner som webbsidor består av numer. Dessutom tar just denna sida en evinnerlig tid att ladda färdigt helt, och NoScript kortar ner detta till en användbar nivå.

   Radera
 10. F ö är "övrigt" teknik i mitt fall.

  SvaraRadera
 11. Med stigande oljepriser kan det kanske snart vara dags för en ny saftig finanskris. Det får du gärna skriva om. Gärna mer "peak everything", alternativt varför vi inte behöver bekymra oss.

  SvaraRadera
 12. Mer om AI och robotar kunde också vara intressant. Världen kommer sannolikt snart förändras riktigt radikalt. Det är väl bra om man "preppar" sig lite inför det.

  Dina försvarsinlägg förefaller inte särskilt informationstekniskt uppdaterade. Nästa stora krig kan bli ett krig med miljoner självgående vapen.

  SvaraRadera
 13. Allt om finanskriser och bostadsbubblan är überintressant! Allt om tesla och solceller är überOintressant. (för mig personligen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt om din mamma är superintressant för mig.

   Radera
 14. Sen tycker jag att du e lite gnällig. Endast 80h! Lite till kan du nog :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett släktdrag. Din mamma har alltid tid för mig och ger alltid så god service utan minsta antydan till gnäll.

   Radera
 15. Heja bloggen! Allt annat är ju poddar.. ibland passar det ena och ibland passar det andra.

  SvaraRadera
 16. Ibland har jag tyckt att bloggen översvämmats av Putinister & Co, men förstår att Din tid inte räcker till för allt. Litet sanering i form av blockering skulle dock sitta skönt som symbolgärning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försåtsminera alla stigar in i kommentarsfältet österifrån. Kommer där nån Putinagent över finska vikens is och försöker smita in i kommentarsfältet så lär han bli av med benen.

   Radera
  2. Tänk vad skönt om vi kunde få en sida med 100% USA-hyllare som inte ställer massa dumma frågor. Skulle ge så mycket bättre diskussioner!

   Radera
  3. Du menar att alla som inte är putinister är USA-hyllare? Rätt svartvit värld du lever i.

   Radera
  4. Fast numer känns det som att putinisterna oxå är USA hyllare. Konstigt.

   Nulli secundus

   Radera
  5. Så är det, den som kritiserar USA på denna sida blir automatiskt en putinist!

   Radera
 17. Det som intresserar mig minst är tydligen ett toppämne för andra - bostadsmarknaden. Hur kan man ha det som intresse? Jag besöker t ex aldrig hemnet. Jag har min bostad. Jag bor i ett hus jag byggt själv. Jag har allt betalt och har ingen avsikt att flytta. Däremot är solceller intressant ämne, vad gäller hus. Det har jag inte själv men funderar lite på. Tyvärr har jag inte taksidor mot söder och ett berg mot öster.

  Intresserar mig på bloggen:

  Ekonomi; Läser gärna om placeringar och konjunkturläge.
  Försvaret; Materiel och inköp. Teknisk fakta om tyngre vapen. Taktik. Fienden (Ryssen). MSB. Lumpen och värnplikt.
  Prepping; Men mest av allt har jag fått mig en tankeställare genom din bok Stjärnklart.
  Politik; Valet. Du får gärna bespotta vänstern inklusive MP för mig.
  Övrigt; Tesla och bilägandet.

  Själv är jag imponerad av hur mycket du hinner med bloggen med tanke på hur mycket du lägger tid på annat. Fanns tid skulle jag gärna önska mig en podd om det som behandlas i bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att utgå från sin egen situation när man ska försöka förstå sig på omvärlden..det är sen gammalt.

   Radera
 18. För övrigt, det som du kategoriserar som trams är ofta mycket underhållande att läsa.

  SvaraRadera
 19. Tycker du skriver väldigt bra och intressant! Ibland kan dock tonen vara väl raljant och överdriven. Men som helhet är bloggen super!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raljant, ja, me like. Överdriven, nä inte alls, tycker jag. Att spetsa till det är nog bloggens främsta kännetecken, det som gör den läsvärd och skapar debatt.

   Radera
 20. Tack för en riktigt bra blogg med intressanta ämnen och intressanta vinklingar. Eloge till dig att du levererar bra läsning dag ut och år in. Stort tack för ditt jobb.
  Till er läsare: jag brukar klicka på reklamen. Klart jag vill uppmuntra bloggarn.
  Men roligast är när reklamen vet att jag yahooat efter en viss vara och reklamen anpassas till det. Då köper jag varan på denna blogg via reklamen. Det ger mer flis till annonsören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, bra också att bli påmind om något jag var ute efter tidigare, klickar då på reklamen och slutför köpet.

   Radera
 21. En superblogg! Gillar analyser av allt möjligt! Fast ibland blir det lite mycket börs och bostad, men det är okej i och med att det andra är på toppnivå.

  SvaraRadera
 22. Gillar det mesta. Bostadsmarknaden och prepping är jag dock inte överdrivet intresserad av.
  Tycker det är spännande de gånger du ifrågasätter svensk utbildning. Som ingejörsstudent har man ju nära erfarenheter med detta vilket gör att det extra intressant just för mig

  SvaraRadera
 23. Kul att det blev en sån diskussion av min kommentar i en tidigare tråd! Jag har läst bloggen sedan 2009 och ofta tycker jag att mina kommentarer drunknar i allt brus om "din mamma" och "men USA då!?" och annat allmänt trollande. Därför var det extra roligt när det fungerade att spetsa till inlägget lite. Till och med herr Bloggarjävel vaknade till liv. Tack Lars! :D

  Jag förstår såklart att du har massor att göra vid sidan av bloggen, med de vändningar din karriär tagit sedan bloggstarten. Jag menar inte att kvaliteten på inläggen sjunkit drastiskt, det handlar bara om vad du skriver om. Min spontana känsla är att bloggen den senaste tiden dominerats av bostadsmarknad/ekonomi (makro). Kom på mig själv med att snabbt surfa vidare till annat varje gång jag gick in på bloggen och då tänkte jag att jag ju åtminstone kunde göra min röst hörd.

  Förstår och accepterar att det är många som är intresserade av ovanstående (det märktes i inläggen efter min kommentar) och jag menar inte alls att du ska sluta bevaka de bitarna.

  Är ju själv lite av en MÖP och säkerhetspolitiskt samt tekniskt intresserad person, därav min önskan om lite fler inlägg i den genren.

  Ovan röstade jag energi, försvar, politik och övrigt (teknik).

  Må väl, det ska bli kul att läsa mer om din Tesla och dina solpaneler. Går själv i tankar kring att installera såna. Har närmast perfekta förutsättningar med ett 1/2-planshus med 45 graders lutning på taket nästan rakt i sydlig riktning (och inte en enda skorsten, takkupa eller liknande åt det hållet). Lillstrumpan out.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lillstrumpa. Ditt inlägg påminde mig om att det var dags för en intressekoll hos läsarna. Det ser ju rätt jämt fördelat ut, så mixen är väl tydligen bra.

   Radera
 24. Som inbiten bokläsare uppskattar jag smakprov ur kommande böcker. Jag har sträckläst alla böcker Lars har skrivit ( snöar lätt in på saker, hör till den diagnos jag själv ställt på min personlighet) och att få uppdateringar och teasers på kommande böcker triggar mina förväntningar.

  SvaraRadera
 25. Klimatförändring. Jag är en sporadisk läsare av bloggen och har missat vad du har för åsikter i frågan. Politik skiter jag numer i. Lösningar på de mest akuta problemen kommer förmodligen inte längre från omröstningar, och vem bryr sig om hur många parkeringsplatser det finns i Sölvesborg (eller nått) när glaciärerna rinner ner i havet och onde Forrest Gump leder världens end stormakt.

  SvaraRadera
 26. Tycker allt är mer eller mindre intressant. Börsen är klart mindre intressant, då det är ett fullkomligt idiotiskt system, men jag läser lite av det också för att hålla mig lite á jour. T ex det senaste om Tesla var ju intressant. Det berörde dessutom ett intressant bolag och område. Det är oftast inte det vanliga börsdravlet. Bockade i allt utom börsen. Jag har en viss fäbless för försvarsämnena även om jag inte begriper ett skvatt av "batterier" och "bataljoner".

  Instämmer med Jesper Värn, Lars B Kurin och anonymous.

  Om jag ska kritisera något så är det att det blivit mer kvantitet och mindre kvalitet och djup sista året eller två. Denna blogg blev ju stor på de långa analyserna.


  Kommentarsfältet är halva bloggen för min del. Där hittar man både inofficiell information och härligt skvaller. Metadiskussionerna är smått fantastiska.

  Jag är dock ledsen över att det inte längre sker någon moderering eller blockering av användare. Nolifer-trollet HMG är bara slöseri med tid och plats på alla sätt. Andra troll kunde vara väldigt underhållande. Minns med värme stofiler som Kapitaist och alag. Urban Persson var tydligen den förste och kanske den störste, men det var före min tid. Där är ju wikstrom kvar, vilken ofta tilldrar sig Ben Dover och hans tangentbordsgiljotin, vilket är mycket underhållande. Men det blir alltmer sällan.

  Kommentarerna har minskat överlag, vilket jag tycker är tråkigt.


  Med allt detta sagt så begriper jag inte hur du kan lägga så mycket tid på bloggen som du ändå gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för Ben Dover jag går in och läser alla kommentarer :) :) :)

   Hans omskrivning av oss Kalmariter är bland det roligaste jag läst :P

   Radera
  2. +1 Tomtens brorson. Kapiltalist började väl på SVDs kommentarsfält och gick väl från att vara libertarian till mer främligsfientlig, därav avstängningen?

   Radera
  3. Minns att jag skrockade gott åt "Kapitalists" spådomar. Om jag nu minns rätt menade han att år 2014 var det "sista fria valet" i Sverige, dvs 2018 skulle vi vara en islamistisk diktatur eller något sånt (fritt från minnet).

   Radera
  4. Ja, han orerade flitigt om "medeltidsbeduiner". Hans vitt skilda men lika tvärsäkra utfästelser om ditt och datt blev allt mer pikanta och intrikata. (Konspirations)teorierna blev allt djärvare och ledde till uttryck om hur Lars "närde sin fiende vid sin barm" vilket utmynnade i crescendot med de vilda spekulationerna bland folk i kommentarsfältet, inklusive Kapitalist själv, om att Ben Dover och/eller Kapitalist egentligen var samma person och/eller Lars alter ego. Vilka tider. Lars verkade måttligt road dock.

   Radera
 27. Jag röstar för att Lars ska ha semester från bloggandet till sommaren, hans fulla fokus kommer behövas på höstens valdebatter.
  Själv gillar jag Lars förmåga att se och belysa saker från icke normativa vinklar.
  Att han kan vara provokativ i vissa av sina blogginlägg ser jag bara vara till fördel för bloggens vitalitet, halva nöjet är att ta del av debatten i kommentarsfältet.
  Tipsar om den nya verktyget i konjunkturbevakningsområdet. Garageportsexpertens renoveringsindex, ett intressant index att följa när hushållens optimistiska låga börja lysa allt svagare.
  I övrigt tycker jag du gör ett fantastiskt jobb Lars. Ditt schema skulle jag dock inte önska min värsta fiende, så ta semester i år! Det är du värd!

  SvaraRadera
 28. Ekonomi, skog/odling/jordbruk. Resor

  SvaraRadera
 29. Bara ett ämne om Elon Musk hade varit intressant. Det mest av de projekt han är inblandad i är intressanta.

  SvaraRadera
 30. Mycket intressanta inlägg om varför bostadsmarknaden, politiken eller försvaret inte fungerar. men tycker det saknas en del konkreta förslag på hållbart statsbyggande. alltså vad är lösningarna på alla problem. Det intresserar mig mest.

  SvaraRadera
 31. Mycket intressanta inlägg om varför bostadsmarknaden, politiken eller försvaret inte fungerar. men tycker det saknas en del konkreta förslag på hållbart statsbyggande. alltså vad är lösningarna på alla problem. Det intresserar mig mest.

  SvaraRadera
 32. Jag gillar överlag bredden på bloggen. I stort tycker jag att slutsatserna är svaga, medan observationerna är starka.

  SvaraRadera