Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-05-01 22:19

Vårstädning av ladan: Nostalgielektronik rensas bort

Håller på att vårstädar ladan och ska nu börja slänga en del nostalgielektronik, som blivit liggande. För tolv år sedan kanske det var "bra att ha", men idag är det hopplöst föråldrat och ska återvinnas. Om någon mot förmodan vill ha något gammalt junk, säg till.
Kamera från 70- eller 80-alet. En Palm IIIx med olika fodral och extra pennor, Lucents gamla wifi-kort, inklusive en extern antenn, samt två Xircom ethernetkort/modem.
En nackdel med att ha gott om utrymme är att man tenderar att spara saker. När jag flyttade till gården för tolv år sedan var en del grejer fortfarande inte helt utdaterade, utan sparades för att "de var bra att ha". Men någonstans får det vara nog, så nu åker de ut.
Palm IIIx. 
Redan 1997 skaffade jag en Palm Pilot, kanske den första riktigt användbara och fungerande handdatorn (PDA - personal digital assistant) när jag jobbade på Linné Data. Sedermera uppgraderade jag till en Palm IIIx, som jag baserat på visitkort fortfarande använde när jag jobbade på Cybercom fram till 2004. När exakt jag slutade använda den vet jag inte, bara att min första iPhone införskaffades 2008. Har för mig att jag synkade datorns kalender och telefonbok med min Nokia-telefon från runt 2004 någon gång, så där kan jag nog slutat använda Palmen.

Det är ju lätt att bli nostalgisk, och speciellt det grön-svarta vattentäta neoprenfodralet till Palmen lämnar ju en del habegär.

Ut åker de iaf.

Jag skaffade WLAN (WiFi) rätt tidigt. Exakt årtal minns jag inte, men det var Lucents grejer, där jag körde ett AdHoc-nät med min dåvarande server/brandvägg/automatiskt uppringande modemkopplade dator i källaren på förra villan 2002. Någonstans där kom sedan ADSL-förbindelsen också. Hela 11 Mbit/s skulle WLAN:et klara av i teorin och det fanns inte inbyggt i den bärbara jobb-PC (med RedHat Linux) jag körde på den tiden, utan man fick alltså använda PCMCIA-kort (kallades kanske PC-Card vid det laget).  11 Mbit/s var oavsett snabbare än min ADSL, som låg på 1 Mbit/s det första året, senare typ 2 Mbit/s tills jag flyttade till gården och gick upp till 8 Mbit/s pga närmare till telestationen, sedermera 12 - 30 Mbit/s i praktiken 16 - 18 som jag har nu tills fibern slås på.

Finns det ens datorer som tar PCMCIA-kort längre? Eller inte har inbyggt wifi? Vem vet. Återvinning blir det iaf. Bra att ha blir till över ett decennium helt utan användning.

Om nu någon mot förmodan vill ha något av detta, hör av er så kanske jag kan lägga något i ett kuvert. Inga funktionsgarantier alls, då sakerna har legat i en oisolerad lada i tolv år.

Härnäst ska gammal Shuttle-PC från ca 2001 dammas av från allt hö och en sista gång djärvt försöka startas upp. Har rent av en gammal tjockskärm som kanske går att koppla in om den inte dött efter tolv år på en hylla i ladan. Får bli ett annat separat blogginlägg. Den datorn hade även kittats upp med någon serieporthistoria för att logga temperaturerna på solvärmeanläggningens ackumulatortank i gamla huset. Shuttlen fick ge plats åt en MacMini vid flytten 2006 om jag minns rätt. Den MacMinin finns också kvar i elektronikskrothögen, fast inne i huset. Kan också bli intressant att provstarta så här tolv år senare...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Jag är sugen på wifi-korten. Borde funka med A1200.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på om korten är 32-bitars eller 16-bitars PCMCIA. Bara 16-bitars på A1200.

   Radera
  2. Wifikorten och antennen går till Johan.

   Radera
 2. Tar gärna Palmpiloten om den finns kvar? Skulle passa fint i mitt teknikmuseum. :-)

  SvaraRadera
 3. Gjorde nåt liknande idag, men kanske lite modernare grejer... 5 routrar, 2 digitalboxar, 4 mobiler, 2 skypetelefonvarianter, 1 dvdspelare, ett kanske 15 år gammalt surroundsystem, lite annan skit, å så kablar för en mindre gymnasieskola. Kändes lite skämmigt men jag blev tröstad med att jag inte var ensam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså det här är de gamla grejerna i ladan. Sedan har jag saker som är 12 år eller yngre. Inklusive surroundsystem och fina (?) högtalare, som är utbytta mot en soundbar. Det får bli senare inlägg, nu städar jag ladan. De nyare grejerna tror jag inte att jag ger bort gratis.

   Radera
  2. Jag tar rubbet från Gunanr

   Radera
  3. Routrar, mobiler och DVD-spelare är alltid gångbara. Finns alltid någon som vill ha något gammalt till en stuga, lokal eller annan sällanbesöksplats där man inte vill ha prylar som ådrar sig stöldrisk och klarar sig med äldre teknik. Och jag behöver en digitalbox till en gammal TV.

   Radera
 4. Prylar för 10000-tals kronor skänks bort efter några år eftersom man får ofantligt mycket mer för pengarna idag. Hur var det nu med inflationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan väl prova att värma huset med dem, tanka bilen eller äta dem?

   Radera
  2. En soundbar låter ätlig. Får man mycket energi ur den? Viken smak hot salsa eller mer åt fruktig fredagsmys-li?

   Radera
 5. Shit, hur gick det med ladan? Såg en skrämmande sammanträffande artikel på webtidningen GT. Det såg inte alls bra ut.

  SvaraRadera
 6. Om du har något kuvert till tjockskärmen så tar jag gärna den!

  SvaraRadera
 7. Gjorde något liknande för några veckor sedan. Några routrar, mobiler, två digitalkameror + lite andra prylar som var helt utdaterat men fortfarande fungerande.

  Problemet verkar vara att det tar emot att göra sig av med något som fungerar, och då är det lättare att lägga grejorna i förrådet. Något decennium senare hittar man dem och inser att de aldrig mer kommer att användas.

  Frågan istället för att stuva undan grejorna borde vara: "Kommer jag nånsin att använda det här igen?". Är svaret nej så är det bättre att lämna in grejorna till återvinningens avdelning för grejor som fungerar, där andra mindre lyckligt lottade kan hämta fullt fungerande grejor. Vet inte om alla återvinningar har en sådan avdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Komminens hemsida borde hs infå väl? Som du säger återbruk är bättre än återvinning.

   Radera
  2. Jag hde plockat ihop sladdar till alla grejerna, i vissa fall va det helt komplett med kartong och instruktionsbok.. på återvinningscentralen sa de dock att de inte hade möjlighet att testa grejerna så det var elskrot alltihop.. stadsmissionen (tror jag) fanns också där men de ville inte heller ha grejerna av samma anledning.. så det är väl facebookgrupper eller annan form av annonsering som gäller om man vill bidra till återbruk.. å sånt har man ju massa bra erfarenheter av...

   Radera
  3. Jag frågade inte, mottagningen var obemannad, så jag lade grejorna i en låda där det låg annat liknande och gick.

   Radera
  4. Det har jag aldrig sett förr på återvinningscentraler. Inte för att jag varit på så många… Men det är ju strålande!

   Gunanr, var inte så cynisk. Myrorna tar gladeligen emot komplett elektronik. Och det måste ju vara närmare än återvinningscentralen.

   Radera
 8. En annan aspekt handlar om information. Där det gamla analoga mediet kanske inte längre går att läsa av om man inte har kvar de gamla prylarna: super-8 projektor, vhs-spelare, diaprojektor, etc. Men går prylarna sönder får man hoppas att det fortfarande finns någon firma som kan digitalisera dem. Men även digitala medier degenererar med tiden, även om man backar upp eller sparar på CD, DVD eller extern disk så måste man ha en plan för överflyttning/konvertering till nyare medier med jämna mellanrum, alternativt betala för att spara det digitaliserade i molnet.

  Men även gamla bilder och filmer har ett bäst-före datum där kommande generation knappast är intresserade längre (vet jag av erfarenhet).

  SvaraRadera
 9. Ahhhh... En gammal analog kamera för vanlig film! :-)
  Min föstta systemkamera köpte jag för svenska koronor på "Intershop" i f.d DDR 1985 när jag åkte med "päron" på bilsemester i Europa i DDR, Tjeckoslovakien och Ungern..

  Eftersom vinylskivor och dito vinylskivspelare - grammofoner - återigen blivit populära så tror jag på en "revival" även för analog film !

  PCMCIA-kort hade min första jobb-lap-top 1998 :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan så har jag ett 56,6 pip-modem "sparat" .. ;-)
   Inköpt på en "klassiskt obskyr" butik på Sveavägen i Sthlm.. "Lap Power".. ;-)

   https://techworld.idg.se/2.2524/1.532795/lap-powers-uppgang-och-fall

   Radera
  2. Fick Bengt till det med 5+1 (Kanske via Intershop?) på samma resa till öst? ;)

   Radera
  3. Och hur kopplar du in analog-modemet, det finns ju varken POTS abonnemang, serieportar eller modempooler längre?

   Radera
  4. Jag köpte faktiskt för egna pengar min första systemkamera, en Praktica, på en Intershop i DDR 1985!
   Vad är det för konstigt med det? Vet flera andra som också gjorde detta.

   Dessutom en intressant upplevelse och erfarenhet att styra ut min fars Passat - vilken till minst 50% bestod av delar från DDR - på den till 100 km/h hastighetsbegränsade "autobahn"...

   Inspirationen till resan kom ifrån...

   https://www.youtube.com/watch?v=SpQxb4NHH4c

   Jag tror att vissa är "avundsjuka"... ;-)

   Radera
  5. Ja, vi är verkligen "avundsjuka" på dina äventyr i Ullared samt i forna Öst. ;-)

   Radera
  6. @least !

   Vänta du bara till vi kommer att diskutera över tid värdebeständiga artefakter som exv. veteranbilar..

   Värdet på gamla Trabanter håller på att gå upp! ;-9

   Radera
  7. Från 12 kr till 13 kr.

   Radera
  8. @Ben !

   Nej! Skall du ha ett hyfsat körbart exemplar som inte kräver en egen hemmaverkstad så får du börja med ca 10 000:-

   https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=24200&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING

   Radera
  9. Uj uj, såna "pengar" har man inte tillgängliga hur som "helst". ;-)

   Radera
 10. Bara i Sverige folk slänger prima elektronik för att den är lite gammal…
  En del använder fortfarande sådant, tro det eller ej. I annat fall finns gott om samlare för såna där grejer. Varför är folks instinkt i Sverige att slänga gamla men fina saker istället för att ge bort det?

  Routrar, mobiler och DVD-spelare är alltid gångbara. Finns alltid någon som vill ha något gammalt till en stuga, lokal eller annan sällanbesöksplats där man inte vill ha prylar som ådrar sig stöldrisk och klarar sig med äldre teknik. Digitalboxar är inte heller helt fel, jag behöver en faktiskt. Kameror är särskilt intressanta, det finns en stor samlarscen för detta, och tämligen ofta folk som vill ha en billig kamera att faktiskt använda, även analoga. Ångrar att jag gav bort mina sista SmartCard för några år sedan. Idag är detta rariteter som betingar ett icke oansenligt monetärt värde.

  CRT-skärmar är högvilt bland retroentusiaster. Jag vet flera som gladeligen kommer och plockar upp CRT-skärmar i hela södra Sverige. SLÄNG INTE DIN GAMLA TJOCKSKÄRM!

  Jag tar gärna allt som blir över. Jag är särskilt intresserad av MacMinin då jag har just en 2006-modell som inte fungerar och jag behöver en extra att testa mot och byta delar med. Den användes fram till nyligen då den oförklarligt gav upp, och nu är det mitt jobb att antingen få liv i den eller rädda datan åt ägaren.

  SvaraRadera
 11. Palm IIIx var varianten med lite mer minne. Trots det blev den fort full. Bättre blev det när handdatorerna fick plats för minneskort.

  Tror att både min Palm IIIx och Palm m500 fortfarande fungerar. Hög kvalitet på den tiden!

  Använde faktiskt min palm m500 som ebokläsare ända fram till 2010 då den ersattes med en amazon kindle

  SvaraRadera