Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-05-04 11:01

Vann just Stefan Löfven valet - S anammar SD:s migrationspolitik

"Papieren, bitte!"
Socialdemokraterna kanske just avgjorde riksdagsvalet och Sveriges statsminister 2018 - 2022 kommer heta Stefan Löfven. I ett utspel idag antog S vad som ser ut att vara SD:s migrationspolitik och öppnar därmed för SD som regeringsunderlag för en helt socialdemokratisk minoritets- och enpartiregering efter valet.
Stefan Löfven, Sveriges statsminister 2014 - 2022.
Migrationspolitiken och invandringen är den fråga som kommer avgöra riksdagsvalet i september, och alla partier positionerar sig utifrån detta allt sedan omläggningen av migrationspolitiken hösten 2015.

Det är inte direkt överraskande om man t ex följt Socialdemokraternas finansiär LO:s linje kring migration (t ex LO-ekonomen Torbjörn Hällö på Twitter), men idag presenterade S sin nya migrationspolitik. 

Utan att i detalj jämfört ser S migrationspolitik ut som en kopia från SD:s migrationspolitik på punkt efter punkt. Det är därför rimligt att anta att om S i regeringsförhandlingarna efter valet lovar SD att följa dessa punkter, så kommer SD rösta för att Stefan Löfven bildar regering. Ingen annan statsministerkandidat kommer kunna få ihop mandatstödet som S+SD kan ordna.

Det blir aldrig aktuellt för S att bilda regering med SD, utan det blir en socialdemokratisk enparti- och minoritetsregering, där SD likt V idag utlovat sitt stöd för ekonomisk politik, fast givet att S följer sin nya migrationspolitik.

Politiken kommer också få en andel av de som gått från S till SD, där det senare partiet är det största bland manliga LO-medlemmar, att gå tillbaka till S.

Samtidigt har Löfven via MP:s amnesti för det som numera kallas ensamkommande ungdomar (tidigare hette det ensamkommande barn) effektivt krossat den sk Alliansen. Till skillnad mot Alliansen behöver inte S en koalition för att bilda regering, och nuvarande partnern MP kan man dumpa över en natt - partiet åker ändå sannolikt ur riksdagen och sosseriet förbereder sig nu på detta.

Man hittar politiken här och som PDF. De som är insatta kan förstås leta skillnaderna mot SD. Punkterna som listsas kommenteras nedan.

Att den nya asyllagen ska ligga fast tills gemensamma regler i EU är på plats.
Till en början ska de sk tillfälliga lagarna alltså permanentas, tills EU enats om gemensamma regler. Lycka till med det senare...

Behålla gränskontroller så länge de behövs och förstärkta ID-kontroller vid behov.
Gränskontrollerna förlängdes alltså igår, även om man skyller på brottslighet och terrorism för att hantera Schengenavtalet. Man öppnar alltså också för förstärkta inre IDkontroller, dvs det av media kritiserade REVA-projektet. Ser du ut att komma från utlandet kommer du få visa legitimation.

Införa centrala mottagningar för asylsökande på ett antal platser i landet innan placering i kommuner. Det skulle förkorta handläggningstider, förbättra säkerheten och öka återvändandet för de som får avslag.
Man vill alltså koncentrera asylsökande till ett antal läger i landet, där de ska interneras under handläggningstiden. Därmed kan de enklare utvisas då de inte kan avvika vid avslag.

Riva upp dagens modell med eget boende (EBO).
Kopplat till föregående punkt. Asyl ska vara koncentrerade i läger och inte ens få flytta om de så ordnar egen bostad, utan när de väl fått uppehållstillstånd anvisas till specifika kommuner och områden med mindre sociala problem. Kanske kan man fortfarande få flytta om man betalar helt själv utan skattefinansierad finansiering? Framgår inte.

Kraftigt utöka åtgärder och befogenheter för att säkerställa asylsökandes identitet.
Tvångsåtgärder alltså. Inklusive biometri (fingeravtryck) får man förmoda, sker redan idag.

Ytterligare öka antalet förvarsplatser och utöka möjligheterna att placera i förvar.
Tvångsåtgärder inför beslut alltså. Kopplat till koncentrationen i läger ovan.

Fördubbla tiden för förnyad asylansökan efter avslag, och förlänga tiden med återreseförbud om man inte lämnar landet frivilligt efter avslag.
Det ska alltså inte bara gå att söka igen. Säkerställandet av identitet via biometri ovan bör ses kopplat till detta.

Avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag.
Inget socialbidrag eller annat ekonomiskt bistånd utan uppehållstillstånd. Egentligen inget problem när de asylsökande är koncentrerade till läger, men de som idag får socialbidrag (försörjningsstöd) trots att de inte får vara i landet blir alltså av med sina pengar.

Avskaffa, eller kraftigt minska, möjligheten att få uppehållstillstånd för arbete om man har kommit som asylsökande och fått avslag på asylansökan.
Nödutgången via jobb stängs.

Öka stödet till säkerhet och humanitära förhållanden i flyktingläger utanför Europa.
Rakt av från SD, dvs att pengarna ska satsas på flyktingläger på plats istället för i Sverige.

Att alla länder vi ger bistånd till, eller som Sverige ger viseringslättnader till, ska behöva ta emot egna medborgare som fått avslag på asylansökan.
Idag vägrar länder ta emot sina egna utvisade medborgare. Då blir det stopp för biståndet.

Bekämpa internationell människosmuggling hårdare och skärpa straffen.

Utöka FN:s internationella kvotflyktingsystem så att ansvaret fördelas på fler länder.

Att Sverige ska vara pådrivande för att stödja fler länders kapacitet att ta emot och integrera migranter för att åstadkomma en bättre hantering av migration i världen.
Återige rakt av från SD, dvs hjälp på plats i grannländer till flyktingkriser istället för i Sverige.

V, MP och C kan ju förstås försöka bilda regering på egen hand, men de kvarstår nu som de enda kvarvarande migrationslyckliga partierna. Det är knappast så att S kan hantera den svekdebatt som skulle uppstå om man frångår dagens utspel efter valet. Beskedet är tydligt: Sverige stänger sina hjärtan och koncentrerar den humanitära stormakten till ett antal läger. Nu återstår för sosseriets valarbetare och mediamegafoner att hantera den pedagogiska uppgiften varför en politiken är röd och inte brun. Kanske för att man inte formulerar sig att vissa grupper är mindre värda? Öst är väst, krig är fred.

Till media säger Stefan Löfven att inte ens barn till asylsökande med avslag ska få tillgång till svensk välfärd, inte ens skolgång. Partiorganet Aftonbladet:

"Det ska gälla även barn som fått avslag och som därmed inte kommer kunna gå i skolan så som i dag, enligt statsministern. – Har man fått nej och inte har tillåtelse att vara i landet kan man inte få ta del av svensk välfärd på samma sätt som människor som ska vara här."
Enligt uppgifter har nu kognitiv bias uppstått på Aftonbladets ledarredaktion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

204 kommentarer:

 1. Kopieringsapparaterna har gått varma under natten och förmiddagen på Sveavägen 69 när SD:s partiprogram i saken kopierats rakt av !

  Det som var rastistiskt-nazistiskt-brun-främlingsfientlighet för mindre än ett (1) år sedan är (S):s officiella politik idag..

  Men uppenbarligen har en egen intern stor och dyr opinionsundersökning av (S) visat på katastrofala siffror för (S).. Speciellt i typiskt starka (S)-fästen med tung processindustri (som idag kör för fullt pgra stor efterfrågan och en låg kronkurs..)

  Kan detta utspel vara det som räddar (S) över 30% ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har man hållit på med rasbiologisk forskning så kan ju knappast SD´s politiska program vara värre att anamma.

   Radera
  2. Äh, det är bara varm luft från ett av Stefans hål, inget annat. Hade han velat det här landet väl så har han haft flera åt på sig att göra det på riktigt istället för att låtsas stänga gränserna. 27.000 pers per år är oxå alldeles för många.

   Radera
  3. Plus lika många anhöriga. Hur går det med 9.000 hazarer som skulle få uppehållstillstånd utan asylskäl`?

   Radera
  4. Såssarna har ett högre kall, att värna om proletariatet. I och med det kan det säga vad som helst och göra vad som helst med bra samvete för att bliva vid maktens boning, och köttgrytorna förstås, typ fredagstcos. För det gagnar ett högre syfte, en slags religon kan man säga.

   Radera
  5. Hur många går på den finten tro? Löfvén och Alliansen (i vilken mån den nu existerar) har förlorat all trovärdighet. Jag skulle aldrig våga rösta på dem oavsett vad de nu lovar, för jag tror inte de menar vad de säger längre.

   Radera
  6. Dom kanske till slut ändå fattat hur mkt åt helvete landets ekonomi går om man sitter med en miljon outbildade bidragstagare när konjunkturen viker ner. Och hundra tusen kommunalt anställda genuscertifierade tyckonomer.

   Om man tycker det är mkt brunt i stugorna nu så vänta till varslen börjar komma...

   Radera
  7. Omkostnaderna för invandringen är inget som påverkar vårt lands ekonomi, kostnaderna för invandringen är helt enkelt så små att de är helt försumbara.
   De två Nordiska länder som under de senaste tio åren haft de största ekonomiska problemen är Finland och Island.
   De två staterna är också de länder här i Norden som tar in minst invandrare.

   Blir det en rejäl lågkonjunktur så ligger nog Finland sämst till här i Norden. Landet har redan nu när konjunkturerna är goda hög arbetslöshet, statsskuld och har trots de goda tiderna bara under det senaste året tagit sig ut ur en lång recession.


   Radera
  8. @Olle, varifrån hämtar du kalkylunderlaget att kostnaderna för den största posten i statsbudgeten är "så små att de är helt försumbara". Om Finland och Island gjort samma sak som Sverige de senaste 10 åren hade dessa länder fullständigt gått bankrutt. Att påstå att invandring av lågutbildade där bara en liten del har ett heltidsjobb efter 10 år är lönsam faller på sin orimlighet. Vi gör det för att hjälpa människor även om det gått helt snett. Inte för att det ska vara lönsamt.

   Radera
  9. Fast det har ju gått lite, lite snabbare för de senaste årens flyktingar att etablera sig på arbetsmarknaden, faktiskt.

   SCB: "Andel (i procent) förvärvsarbetande kommunmottagna flyktingar, 20-64* år efter antal år efter mottagandet, kön och mottagningsår"

   2011 års flyktingar:
   Efter 0 år: 3,2% i arbete
   Efter 1 år: 9,4% i arbete
   Efter 2 år: 18,8% i arbete
   Efter 3 år: 25,6% i arbete
   Efter 4 år: 35,7% i arbete
   Efter 5 år: 48,5% i arbete

   Sedan har faktiskt varje efterföljande kohort etablerat sig lite snabbare på arbetsmarknaden:
   2012 års flyktingar efter 4 år: 43,8% (jämför med 4-årssiffran för 2011 ovan)
   2013 års flyktingar efter 3 år: 37,7% (jämför med 3-årssiffran för 2011 ovan)
   2014 års flyktingar efter 2 år: 31,6% (jämför med 2-årssiffran för 2011 ovan)
   2015 års flyktingar efter 1 år: 15,8% (jämför med 1-årssiffran för 2011 ovan)
   2016 års flyktingar efter 0 år: 3,7% (nästan inga flyktingar etablerar sig samma år som de anländer)

   ... sen får vi se vad siffrorna för 2017 säger, men det verkar som om tiden att etablera sig på arbetsmarknaden faktiskt gått ner något -- det handlar inte om 7 år eller 10 år innan hälften har jobb, utan snarare 5-6 år. Detta har givetvis med högkonjunkturen att göra, men är ändå uppmuntrande.

   Sen är det såklart så att det inte betyder att man har ett heltidsjobb -- men de allra flesta jobb är på minst halvtid åtminstone.

   Jag tar gärna emot fakta om nyanländas arbetstid om du har en källa på detta. Annars får vi anta att deras arbetstid fördelar sig ungefär på samma sätt som resten av jobben på arbetsmarknaden.

   Radera
  10. Enligt RUT är 34% i arbete efter 15 år i Sverige.

   http://staffandanielsson.blogspot.se/2016/10/flyktingar-i-arbete-efter-16-ar-och-mer.html?m=1

   Radera
  11. Det är lite snårigt med begrepp som sysselsättning som ofta sammanblandas med arbete som ej är subventionerat.

   Radera
  12. Mer precist så har 50% arbete efter att ha varit i landet i 11-15 år, inte de 8 år som ofta används.

   Radera
  13. SIWOTI: Tänk på vad du mäter där. Du mäter hur många av hela gruppen, 0-15 år, som är i arbete. Den siffran dras ju ner otroligt mycket av att nästan ingen flykting som varit i landet i mindre än ett år har ett arbete.

   Så nej, RUT säger inte "34% är i arbete efter 15 år i Sverige". RUT säger "34% i gruppen som varit i Sverige i mellan 0 och 15 år har ett arbete". Det är väl en ganska väsentlig skillnad? Det har ju förstås att göra med att gruppen "0-5 år" är en så stor del av totalen.

   Radera
  14. För att bidra med lite fakta så finns en bra tabell att läsa här, som visar hur etableringen faktiskt gått snabbare de sista åren (på grund av högkonjunkturen).

   Läget är förstås fortfarande inte bra -- framför allt handlar det om lågutbildade kvinnliga flyktingar som har mycket låg sysselsättning -- men inte helt nattsvart heller.

   Om det finns fakta angående andelen anställningar med stöd inom denna grupp så vore det intressant att ta del av.

   Radera
  15. JP

   Jo jag insåg min felaktiga formulering och jag förekom dig med 1 min. Men samtidigt så borde det inte spela så stor roll om 48% är i arbete efter 5 år enligt dina siffror...

   Faktum kvarstår att RUTs siffror vad gäller arbete skiljer sig dramatiskt från siffror som använder sysselsättning.

   Att siffrorna pekar åt rätt håll är glädjande men också väntat i en högkonjunktur, som inte varar i evigt.

   Radera
  16. Jag skulle tro att RUT hämtat sina siffror från SCB. Går säkert att få ihop det hela. Den som har tid över kan ju roa sig med SCBs registerdatabas för integration.

   Notera också att RUT-undersökningen baserar sig på 2013 års utfall, medan det såg mycket bättre ut under högkonjunkturåren 2014-2016. Men det är också logiskt, för den statistiken fanns inte tillgänglig när RUT gjorde sin koll.

   Radera
  17. Island har tillräckligt höga födelsetal för att kunna välja bort invandring men det är annorlunda med Finland. Finlands demografi kräver en massiv import av människor om landets ekonomi inte skall bryta ihop. Finländska politiker har dock valt att inte lita på nationalekonomerna utan istället har finländska politiker valt att smeka en främlingsfientlig opinion medhårs.

   Precis som experterna förutspått så har denna invandringspolitik lett till svåra ekonomiska problem för vårt östra grannland. Tack och lov för våra svenska politiker som tagit upp kampen mot den irrationella främlingsfientligheten!

   Till slut Joakim. Sverige har lägre arbetslöshet, lägre statsskuld och högre produktivitet (BNP per arbetad timme 2016) och sysselsättning än Finland. Om invandringen hade varit en sådan minuspost som du påstår Joakim så hade naturligtvis förhållandet varit det omvända.
   Verkligheten är inte din vän Joakim!


   Radera
  18. Olle: Nu missförstår du nog vad jag försöker visa med statistiken, eller så blandar du ihop mig med någon annan.

   De siffrorna jag drar fram visar ju att någonstans efter 5-6 år så har hälften av alla nyanlända flyktingar någon form av sysselsättning. 10 år senare 62% och 15 år senare 66%. Lägre än inrikes födda, men det är inte alls uppenbart att det är en minusaffär totalt sett, särskilt inte med lite strukturreformer. De invandringskritiska skyller alla möjliga problem på flyktingarna, men jag tror personligen att det mest handlar om projektion.

   Radera
  19. Vi kan trots alla siffror alltså slå fast: Invandringen de senaste 10 åren är en stor utgiftspost statsbudgeten eftersom bara ca 50% i arbetsför ålder har någon form av sysselsättning, mer än 1 timme per vecka eller åtgärd, efter 8 år. 50% är helt arbetslösa. Därtill har vi deras anhöriga som skall ha skola sjukvård och övriga välfärdstjänster.
   Återigen, att påstå att Finland och Islands ekonomi skulle gå dåligt pga utebliven invandring av arbetslösa lågutbildade familjer faller på sin egen orimlighet.
   Återigen, deras ekonomi skulle var ännu sämre om de försökte boosta ekonomin med samma metod som Sverige
   Om vi förstår de enorma kostnaderna kan vi också angripa problemen. Har inget med rasism att gör även om det kliar i fingrarna på vissa att slita fram "ordet".

   Radera
  20. Ursäkta Joakim. Jag skrev ditt namn när jag svarade på Bengt Erikssons inlägg, sorry!

   Radera
  21. En undersökning av OECD som publicerade 2013 visade att invandringen beroende på hur man räknar antingen ger en liten vinst eller en liten förlust för den offentliga ekonomin.

   Dina "enorma kostnader" finns helt enkelt inte Bengt.

   Radera
  22. 110 miljarder för ett år måste ses som en enorm kostnad för ett så litet land som Sverige.

   https://faktafabriken.com/2018/05/05/vad-kostar-flyktinginvandringen/

   Radera
  23. Det motsvarar väl ca 10% av statens skatteintäkter?

   Radera
  24. Jag skulle vara dig mycket tacksam Somebody om du kunde backa upp de uppgifter som förs fram på Faktafabriken med någon annan källa.
   Upphovsmannen är inte ekonom och uppenbarligen starkt främlingsfientlig. För den skull behöver naturligtvis inte hans beräkningar vara fel men jag är ganska säker på att han inte riktigt behärskar ämnet.

   Radera
  25. Olle

   Det finns länkar till statens budget och Ruists forskning i inlägget. Är det något fel på dessa ?

   Radera
  26. Olle, du år gärna presentera några aktuella siffror för dina lönsamhetsberäkningar över de senaste 10 årens invandring. Kan ge dig ett exempel: Varför får sedan lång tid invandrartäta kommuner gigantiska utjämningsbidrag för att klara sig ?.

   Radera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Bekräftar den gamla sanningen, Socialdemokraternas enda ideologi är att behålla makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en rätt ointelligent ideologi egentligen. Det bästa för (s) vore ju att släppa fram borgerligheten, med tanke på den krasch som väntar landet under nästa mandatperiod. Så kan (s) återigen skylla landets problem på borgerligheten, när (s) i själva verket skapat problemen under nuvarande mandatperiod. Detta borde väl Göran Persson rimligtvis ha upplyst Löfve´n om. GP var ju en mästare att skylla landets alla olyckor på borgerligheten efter krisen på 90-talet.

   Radera
  2. Det är väl klart att Socialdemokraterna kommer försöka göra allt i sin makt för att behålla makten.

   Tänk om Alliansen hade tänkt på samma sätt. Då hade vi helt plötsligt haft ytterligare en opposition i Sverige förutom SD.

   Radera
  3. @Tova, Alliansen är ett socialdemokratiskt parti som vurmar för toppstyrning och statlig makt över allt annat.

   Enda anledningen att Alliansen existerar är att Moderaterna gjorde just på exakt samma sätt: de sket fullständigt i att opponera socialdemokratin, och brydde sig endast om vilken strategi som kan tänkas vinna ett val (vilket de gjorde).

   Radera
  4. S bah:

   Så ni gillar inte våra värderingar? Ok, då har vi andra mer Sverigevänliga sådana. Rösta på oss, så har vi tyckt hela tiden.

   Radera
 3. Upp till bevis för SD efter valet. Tror inte de kommer att krypa till korset och stödja en socialdemokratisk regering. De kommer hitta något att skylla på för att slippa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då SD == S med denna migrationspolitik borde det inte vara några problem.

   Radera
  2. Vågar du sätta pengar på det?

   Radera
  3. Det kanske är det bästa för landet.

   Radera
  4. Den största friktionen i samarbetet är sannolikt på individnivå snarare än sakpolitisk.

   Båda är trots allt socialistiska partier som värnar "arbetare".

   Radera
  5. De (SD) kanske stöder S:s politik vad gäller invandrarfrågan men de kommer inte att stöda den ekonomiska verkligheten som kommer efter valet; där kanske Stefan L. ångrar att han "leder" landet.
   Dessutom kan man aldrig lita på sossarnas löften då de (alltid) manipulerar sina löften och krånglar till det så att löftena blir urvattnade.
   Uvell: Varför nämns inte de 18 400 unga "ensamkommande" kvinnorna som ärligt uppgav sin faktiska ålder i sammanhanget med de "ålderljugande manliga barnen". Ett gediget arbete av batikhäxorna?

   Radera
  6. SD har väl röstat med S fler gånger än med "Alliansen" under de gångna 4 åren? Med S utspel så lär det bli ännu enklare för SD-valda att rösta med S.

   Radera
  7. Förslaget är fortfarande för urvattnat samt, man kan med rätta säga att man saknar förtroende för att man öht vill genomföra detta urvattnade förslag. Lamt och utan vilja

   Radera
  8. Jimmie Åkesson började i MUF innan han gick med i SD. Dvs hans värderingar är bevisligen mer höger än vänster.

   SD+M+KD = problem solved.

   Radera
  9. Om S nu anammar SD's migrationspolitik till 100%, så har S ingenting att förhandla med i övriga frågor. Varför skulle då SD stödja S i andra frågor än de som de tycker lika?

   Dessutom kommer detta innebära att SD kan flytta fram positionerna gällande migratioen.

   Radera
  10. @Greenious: För att få en regering som till 100% stödjer SD's migrationspolitik, förstås. Vilket S verkar göra.

   Radera
  11. Varför då, de är ju främst intresserade av migrationsfrågan. Det här är ju klockrent för dom. Resten kan de leva med, och Alliansen är en stor risk pga Centern.

   Radera
 4. Hade inte just KD ett förslag om "läger" för mottagandet av asylsökande för några år sedan men blev "halshuggna" av (S) m.fl för at tvara inhumana rasister ?

  Jo !

  "..– Att upprätta flyktingläger på tiotusentals människor utanför Malmö och Trelleborg är jag rätt skeptisk till, säger justitieminister Morgan Johansson (S)..."

  https://www.sydsvenskan.se/2015-11-11/kd-vill-skapa-tre-stora-asyllager-i-skane

  SvaraRadera
 5. Hoppas SD håller fast vid sin antisocialistiska hållning så att detta inte blir verklighet.

  Kommande generationer kommer få stora problem när mörkhyade nekas tillgång till skola. Fördomar kommer omsättas i verklighet och få kommer komma ihåg att det började 2018. De som är barn nu kommer växa upp i Sverige utan skolgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att jag börjar bli hungrig och hjärnan tiltar men vad menar du?

   Radera
  2. Förslaget är att papperslösa ska nekas skolgång. Om man inte får gå i skola kommer det att vara ännu svårare att ta sig in i samhället. Ökad kriminalitet och svartarbete att vänta sig. Detta i sin tur kommer att spä på rasmotsättningar, och det kan bli hur dåligt som helst.

   Radera
  3. Varför ska papperslösa gå i skola eller ens vara i landet?
   Fattar inte.

   Radera
  4. Papperslösa ska gå i skola för att kunna skaffa sig ett riktigt jobb.

   Om papperslösa ska vara i landet är en ickefråga. De finns redan här, och det finns inget vettigt sätt att ändra på det.

   Radera
  5. I det fallet är det väl mest minderåriga det handlar om. Personligen tycker jag det kan vara rimligt att ett barn vars föräldrar tagit beslutet att begå ett brott och stanna i Sverige trots avvisningsbeslut kan få gå i skolan. Det är knappast en extra skolplats som är kostnadsdrivande i migrationspolitiken, eller?

   Och det skulle ju se märkligt ut att bygga skolor i typ Afghanistan och sen neka samma unge att gå i skolan i Sverige, ärligt talat. Är det nåt vi kan bjuda på är det väl det.

   Radera
  6. Papperslösa på nysvenskas är illegala invandrare i normal svenska. Illegala invandrare är inte välkomna och ska förvisas.

   Ni pratar inte samma språk ovan.

   Om vi inte vill att folk som är här illegalt så ska statsmakten sparka ut dem ur landet. Inte för att det är kul att sparka på just bruna eller med snea ögon, men uppehåller de sig här illegalt så ska de ut. Lagen var väl lika för alla?

   Radera
  7. Så ett nej till asyl ska alltså vara ett ja i praktiken?

   Radera
  8. Klart lag skall upprätthållas och beslut verkställas, men inställningen "dom ska ut och därför behövs ingen skola" ter sig lite naivt.

   Även om vi tiodubblade polisbudgeten skulle dom inte kunna hitta och avvisa alla, så det kommer ju alltid finnas nån illegal invandrare inom Sveriges gränser.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Om de pengar som nu läggs på att flera 1000 män skall få gå i gymnasiet i Sverige och sedan utvisas hade gjort BETYDLIGT STÖRRE NYTTA även för flickor i exv. Afghanistan !!

   Radera
  11. När det handlar om minderåriga vars föräldrar satt dem i situationen så är det rimligt att hålla barnen skadeslösa i sådan mån det går. T ex genom att låta dem gå i skola, även de kanske egentligen borde avvisats och gått i skola i sitt hemland.

   Det ter sig ju som sagt också ironiskt att bygga skolor i ett land och hindra ungar från att gå i skolan i ett annat.

   Radera
  12. De flesta länder är som Sverige och tar inte emot papperslösa. Bare en av anledningen till att de kommer att fortsätta att vistas här.

   Radera
  13. Får de illegala inga bidrag kommer de att lämna Sverige
   Vi bor i ett kallt, dyrt och ogästvänligt land. Men man måste även ta bort gratis tandvård till illegala.
   Det framgår inte ovan hur det ligger till.

   Radera
  14. Follow the money är nyckelordet för att få folk avvisade.

   Radera
  15. Fast det är ändå rätt kul att Svärjevänner vill åsidosätta det kommunala självstyret avseende försörjningsstöd till papperslösa.

   När de var passionerat FÖR det kommunala självstyret när det gällde att ta emot asylsökande...

   Radera
  16. Skola är inte en förutsättning för lärande, böcker och mtrl kan ges till barnen i lägren där de och deras föräldrar själva kan studera.

   Radera
  17. Nån som har koll på vilken socialistisk/kommunistisk organisation som uppfann ordet "Svärjevänner"?

   Radera
  18. Re Iblandekonomi

   Herregud, självklart kan de utvisas om staten vill. Interneras de lär 95% åka hem självmant så småningom. Kan vi fixa HVB-hem till 50.000 "barn" på några månader så kan vi självklart utvisa de som fått besked om att de ska ut. Extremt fånigt argument att det inte skulle gå. Det skulle tvärtom vara den abolut mest lönsamma investeringen Sverige gjort någonsin.

   Radera
  19. @Carmania:

   Visst, 95% är väl realistiskt. Men de 5% som är kvar då?

   @Farliga tankar:

   Gött, nu är vi alltså så småaktiga att vi inte vill bekosta en lärare utan kastar lite böcker och pennor på ungarna istället. Det gör ju allt det där snacket om "hjälp på plats" så trovärdigt, tycker jag. Kasta ner några Snickers från en helikopter så har vi löst Syriensvälten, liksom.

   Radera
  20. Lite sent inlägg, men även Rick Perry, tidigare guvernör i Texas, USA, ansåg att barn till illegala immigranter skulle gå i skola.

   Radera
  21. Detta är rätt intressant, de har varit bra på att bränna pengar på att ge några få "bidragsflyktingar" massor av fina förmåner!

   För samma pengar skulle Sverige kunnat hjälpa dubbelt så många flyktingar som FN gör "UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften av de svenska flyktingkostnaderna"

   Radera
 6. Sd skulle också vinna på ett sammarbete i den mån att Sd skulle normaliseras mycket snabbt om dom stödjer S eftersom hela S PR-maskin skulle pådrvga en normalisering för att S inte skulle behöva skämmas så mycket.

  Tror även S kan vinna på detta långsiktigt om SD kräver att S vänder sig ifrån den identitetspolitiska flumvänstern och dess falang i partiet. Det skulle göra S mer attraktivt för arbetarklassen att rösta på partiet.

  SvaraRadera
 7. Hade det inte varit för SD hade sunt förnuft rådit långt tidigare. Men vinna valet gör sossarna inte i ordets rätta bemärkelse. Däremot möjligt de klänger sig kvar vid makten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nonsens det sunda förnuftet försvann, om inte förr, när Westerberg gick ut ur tvstudion, eller vad han nu gjorde.

   Radera
  2. SD är nog det sämsta som hänt det här landet.
   Kunde ju en apa räkna ut att de andra partierna skulle göra exakt tvärtom SD.
   Nu verkar dock polletten ramlat ner för SAP och M. Här finns röster att vinna!

   Radera
  3. @Stefan Östergren Knappast rättvist att SD får skulden för andra partiers infantila reaktion på deras existens.
   Det sämsta som hänt landet är snarare vår samlade politikerkår.

   Radera
  4. Du fattar nog vad jag menar.
   Det var ju fullständigt självklart att politikerna skulle tycka precis tvärtom SD. Det är så politik fungerar.

   Radera
  5. GuDu: Exakt, braksk*ten Westerberg ställde till det...

   Radera
  6. Sen är ju Åkesson närmast att betrakta som ett geni i jämförelse med de andra partiledarna som gör bort sig exakt hela tiden.

   Radera
  7. GuDu Qvintus.
   Westerberg, Nujen etc. Det finns hur många som helst.

   Radera
  8. @ Stefan

   talk about shooting the messenger, det tankesättet är anledningen till att Sverige är på ruinens kant.

   Radera
  9. Stefan Östergren, är det värsta som hänt SD, en reaktion på fruktansvärt dåliga politiker, eller är det värsta som hänt den kafkeska politiska kultur vi fått i Sverige med dess fruktansvärda politiker som är resultatet?

   Att svenska kappvändande politikers ryggmärgsreflex är att göra tvärtom säger mer om sagda politiker än om SD. Deras förslag är inte alls dåliga, tvärtom, säger jag som illa dold sympatisör. Men så vill jag bara att saker ska funka, jag skiter i etiketten.

   Radera
  10. Roten är så klart politikerna oavsett färg.
   Dock är det ju så att utan SD hade Reinfeldt aldrig betett sig som det barn han är. S och M (och småpartierna) tävlade ju mer eller mindre om vilka som var generösast. Allt för att gå mot SD.

   Radera
  11. Varför måste du ha en förklaring som berättigar ett helt retarderat beteende? Det är precis som den f.d. polischefen efter brott av asylsökande "Tänk vad han måste ha gått igenom". Det sticker bara i ögonen när man läser det, inte för att det nödvändigtvis är osant, men för att det ses som ett sätt att försöka förminska problemet.

   Radera
  12. Inser nu när jag käkat att det inte var helt lyckat det jag skrev.

   Radera
  13. Instämmer i att dagens politiker är ett problem. Framförallt att många av dagens politiker oavsett parti tycks kunna företräda vilken agenda som helst och svänga på en femöring när så krävs vilket flyktingdebaclet de senaste mandatperioderna visat med all tydlighet.

   En diskussion om detta verkar dock inte föras. Enligt mig vore det önskvärt att ändra lagar i en riktning som gör enskilda riksdagsledamöter mer kopplade till och ansvariga inför sin valkrets i motsats till partiet som gäller idag. Sverige må vara en demokrati men inom partierna är det ett dussintal personer som styr och rättar man inte in sig i ledet som partirepresentant är karriären snabbt över. Yrkespolitiker i kombination med denna utsållningsprocess där i princip alla som faktiskt har en fast övertygelse i någon fråga utsorteras och avpolletteras medan kappvändarna fortsätter stiga i graderna kan inte vara gynnsam för landet.

   Radera
  14. GuDu, ännu i början av 2000-talet insåg de traditionella partierna vikten av återhållsamhet och krav. Minns Lejonborgs utspel om språktest m m. Minns Perssons varningar för "social turism". Allt detta försvann när SD kom in i riksdagen och partierna kände sig "tvungna" att inta motsatt ståndpunkt (hur annars gå i polemik med SD). Därtill späddes det på av socialliberalernas framfart, inte minst i media, med epitetet "brun" som kännetecken.
   Finnarna hanterade det ack så mycket bättre.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. För att parafrasera Guy Debord så har politikerna förvandlats till byråkrater. Att de fortfarande är politiker är en enorm, offentlig lögn som förhindrar och förvrider all debatt. I övrigt är "politikerna" dock oblyga och tar åt sig äran för snart sagt alla mänsklighetens framsteg.

   Radera
  17. Problemet som politiker ställs inför är snarlik den inom säkerhetsbranschen. Det är svårt att motivera sin existens alternativt omvald om det aldrig inträffar något för att man vidtog åtgärder i tid och förebyggde krisen. Man framstår som mycket mer handlingskraftig om man när krisen väl kommit över en pekar ut en syndabock och lovar att vidta omfattande åtgärder.

   En redig kris är således inte nödvändigtvis något negativt ur en yrkespolitikers perspektiv utan snarare en karriärmöjlighet.

   Det fanns t ex ett område i USA där bostadspriser inte påverkades och arbetstillfällena fortsatte öka under hela finanskrisen, Washington DC.

   Radera
  18. Problemet är att nationalstaten inte längre duger till och har inte gjort det i större delen av världen under den korta historien de funnits. Den nationalistiska metodologin har alltmer gjort sin historiska uppgift och dagens politiker är alltmer dess fångar:

   https://www.theguardian.com/news/2018/apr/05/demise-of-the-nation-state-rana-dasgupta

   "In each country, the tendency is to blame “our” history, “our” populists, “our” media, “our” institutions, “our” lousy politicians. And this is understandable, since the organs of modern political consciousness – public education and mass media – emerged in the 19th century from a globe-conquering ideology of unique national destinies. When we discuss “politics”, we refer to what goes on inside sovereign states; everything else is “foreign affairs” or “international relations” – even in this era of global financial and technological integration. We may buy the same products in every country of the world, we may all use Google and Facebook, but political life, curiously, is made of separate stuff and keeps the antique faith of borders.

   Yes, there is awareness that similar varieties of populism are erupting in many countries. Several have noted the parallels in style and substance between leaders such as Donald Trump, Vladimir Putin, Narendra Modi, Viktor Orbán and Recep Tayyip Erdoğan. There is a sense that something is in the air – some coincidence of feeling between places. But this does not get close enough. For there is no coincidence. All countries are today embedded in the same system, which subjects them all to the same pressures: and it is these that are squeezing and warping national political life everywhere."

   Radera
  19. @Ocke: " Enligt mig vore det önskvärt att ändra lagar i en riktning som gör enskilda riksdagsledamöter mer kopplade till och ansvariga inför sin valkrets i motsats till partiet som gäller idag." Förespråkar du någon sorts enmansvalkretsar?

   Radera
  20. Man kan inte ersätta nationalstaten blott med marknaden. Och inte heller med ett svagt FN och prat om mänskliga rättigheter. Det är just något sådant våra politiker försökt göra, vilket bara blir demokratikrossande. Vi behöver hållbar demokrati snarare än anarkoglobalism eller MR-globalism.

   Radera
 8. (SD) kommer nu att skärpa sina krav och "pusha" (S) ännu mer.. För makten är ju (S) så kär..

  En inte alltför högoddsare är förbud mot "religösa symboler i skolan" - läs slöja - likt i Frankrike och tiggeri på gator och torg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp!
   (SD) skärper kraven och skruvar dem ett varv till !

   "..Kopplingen till den ansvarslösa invandringspolitiken är tydlig. Nu ger vi ett löfte till svenska folket:
   Varje handling av grövre art, utförd av ickesvenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.."

   https://www.expressen.se/debatt/tiden-nar-sverige-sag-mellan-fingrarna-ar-over/

   Radera
 9. Han är grymt skicklig att lura in amatörerna i alliansen i fällor. Gång på gång. Förmodligen en av de bättre statsministrarna vi haft, speciellt med utgångsläget att vara omgiven av religiösa godagspiltar i alla partier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det är Stefan som ligger bakom "luret" - han har en stor stab som tänker för honom...

   Radera
  2. Nej han är väl inte ensam, men hade det varit staben som gjort huvuddelen av arbetet hade de bytt ut honom mot en snygg tvhallåa eller liknade.

   Radera
  3. Sossarna tycker nog att Löfven är det finaste man har att skylta med. En riktig atbetate ifrån facket osv. Tror nog att de finns någon eller några som bidrar med strategi. Mannen själv verkar inkapabel till sådan list.

   Radera
 10. Ska bli spännande att se vad M gör för att kontra detta. Jag ser två möjligheter. 1) Bli mer vänligt inställda till SD och börja samtala med dem samt kopiera S politik idag. 2) Överge S som huvudmotståndare och totalt krossa blockpolitiken och försöka få till ett samarbete mellan S och M efter valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det logiska är att ställa upp ett alternativ för att satsa på de som bor i Sverige så att alla kan nå sin fulla potential. Och tex inte förbjuda skolgång för vissa grupper.

   Radera
  2. Det finns ju en del väljare som utan att vara nasse eller ens SD tycker att denna grupp är kriminella och bör behandlas därefter.
   Bara som en liten observation.

   Radera
  3. Ja, man kan ju tycka att det ska vara kriminellt att inte ha något jobb också. Så var det ju på den gamla onda tiden. Nu är det kriminellt att flytta vart man vill, en pittoresk rest från livegenskapsregler.

   Radera
  4. Kristersson har målat in sig själv i ett hörn och är nu krossad av Centerns förräderi, och S tuffare invandringspolitik. Finns bara en möjlighet för honom om han vill vara med i matchen, och det är att öppna för samarbete med SD.

   Radera
  5. Nu har du för höga förväntningar på moderaterna och indirekt alliansen. De har inte visat några tecken på varken kampvilja eller list på länge.

   Radera
  6. Överdos av Joakim Lundberg idag..3 inkägg på en gång.. känns lite krystat

   Radera
 11. Om inte SD återinför repatriering i partiprogrammet nu så är de rökta.

  Förresten Lars, nu är väl Stefan Löfven en Svärjevän? Väldigt många som blir Svärjevänner när verkligheten gör sig påmind verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har "återvandringsbidrag" i sitt partiprogram..

   "..Att av ekonomiska skäl tvingas stanna i ett land där man inte trivs och inte vill leva är destruktivt för såväl landet som för den enskilde individen. Ett aktivt och generöst stöd skall därför ges till de invandrare som önskar återvända till sina hemländer..."

   https://sd.se/var-politik/invandringspolitik/

   Radera
  2. Det finns redan ekonomiskt stöd för den som skall återvandra. Totalt 40 000 kan man få som familj. Känns rätt generöst tycker jag.

   Radera
  3. Generöst ja, men förhållandevis till en livstids försörjning av person plus dennes familj är det en försvinnande summa.

   Radera
  4. Mycket billigare att dra in bidragen här så lär de som inte kan försörja sig vandra ut av sig själva. Och som, grädde på moset så lär väldigt få nya oanställningsbara vandra in!

   Radera
  5. Vart ska de vandra, eller flytta som man brukar säga? SD politik är alltid så verklighetsfrämmande.

   Och när de inte släpps in någon annan stans ser vi till att de förblir oanställningsbara, bara för att vissa inte gillar mörkhyade.

   Radera
  6. Ja, 4/5 ska vi minnas som dagen då Lfven blev rasists och socialdemokraterna blev socialnationalister.

   Radera
  7. Ja, detta är dessutom vad majoriteten av svenska folket garanterat ställer sig bakom. Sverige kommer att bli Europas mest nationalsocialistiska land. Åtminstone i ögonen av de 12 % av väljarna som kan diktera vem som bär epitetet och inte.

   Radera
  8. De som avvisats återvänder till sina familjer och sina hemländer så klart.
   De åker ju ändå dit på semester så varför inte bara stanna kvar?

   Radera
  9. Fortuneteller +1

   Tjänsteman på Migrationsverket:
   "Vi får dagligen samtal från syrier som vill veta om de riskerar att mista uppehållstillståndet om de åker hem till Syrien. De ska gifta sig, hälsa på släktingar, åka på semester. Semester!?"

   Radera
 12. Med tanke på vad som i veckan hände i Tyskland - Polisen blev hårt attackerade av 150 - 200 asylanter i ett läger och fick vika - när de skulle genomföra en utvisning av en Togoles så kommer Merkel, hårt pressad av AfD och av CSU i Bayern , att titta på vad (S) i Svedala gör och kan göra och använda detta som mall för at tytterligare pressa ner (SPD) och detronisera AfD..

  https://www.focus.de/politik/deutschland/nach-verhinderter-abschiebung-hatten-angst-sie-nehmen-uns-alle-mit-fluechtling-spricht-ueber-grossrazzia-in-ellwangen_id_8875220.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är en Togoles? Någon från Togo?

   Radera
  2. Japp! En Togoles är en person ifrån det lilla landet Togo i Västafrika!

   Radera
  3. Och en person från Ghana är en ghanan.

   F.ö. är en tabarnes en person från Tabarnien, som vill bli självständigt från Katalonien.

   Radera
 13. Är det ingen som nämnt det gamla Luciabeslutet ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att blanda O'boy och starkvinsglögg? Helst inte.

   Radera
  2. Detta?
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Luciabeslutet

   Radera
  3. Du menar när man skulle besluta sig för om man skulle vara tomte eller stjärngåsse? Var själv alltid tomte, klänning kändes fel när jag var i den åldern.

   Radera
  4. Borde man inte hellre nämna när Palme kontaktade Erich Honecker hösten 1983 för att stoppa de irakiska kurder som tog sig till Sverige över DDR för annars skulle alla diplomatiska förbindelser SE-DDR brytas vilket östtyskarna gick med på (Jonas Widgren, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet 1982-1987 intervjuades om sin roll i detta innan han dog)? Det är annars en historia som borde passa varje "Svärjevän" - Den innehåller ju liksom allt från Folkhemsnostalgi, DDR, gränskontroller, Palme osvosvosv på det temat.

   Radera
  5. @Jet Khun Mae: och inte gått ur roll sedan dess?

   Radera
  6. Okej!
   Jag hade tänkt att INTE skriva någonting om vare sig DDR, Skoda, Ullared etc. idag men skam den som ger sig!

   För DDR var Sverige den vänligt sinnade mönsterstaten nr 1 och en mall att ta efter och vice versa!
   Och som svensk var man alltid välkommen till arbetar- och bondestaten DDR ! :-)
   De vanligtvis så bistra gränsvakterna kunde faktiskt lossa lite på sin preussiska disciplin när de skulle kontrollera ett svenskt pass!

   Radera
  7. Vad är en gåsse? En typ av fågel?

   Radera
  8. ...med en byxa som en rakkniv vass

   Radera
 14. Är det 1:a april idag? Socialdemokraterna (eller Moderaterna) kommer aldrig att acceptera SD som stödparti. Det var därför man bildade DÖ 2014.

  Vill Socialdemokraterna fortsätta regera kan man fortsätta DÖ. I höst är det Moderaternas tur att bilda regering. 2022 är det sossarnas tur igen och så kommer det att hålla på.

  Mha DÖ är Sverige underordnat globalistmaffian. Svenska regeringar är bara slavar som gör det de blir tillsagda.

  Sossarna och Moderaterna kommer att försöka få tillbaka röster och demokratisk legitimitet från SD genom diverse utspel men det har ingenting att göra med politiken DÖ kommer att föra.

  SvaraRadera
 15. "Till skillnad mot Alliansen behöver inte S en koalition för att bilda regering,"

  M kan bilda regering, och har kunnat göra det de senaste 3,5 åren, men de har haft en mental blockering.

  Folk kanske inte kommer ihåg, men SD röstade för den budget M (och Alliansen) la i december 2014. På våren sen började M ändra sin migrationspolitik, tex. tog man bort permanenta uppehållstillstånd. Det hade varit tillräckligt för att behålla SD stöd. Sedan dess har man man varit först med att strama åt, vilket hade garanterat SDs fortsatta stöd.

  Jimmie har ju även sagt att han ser M som främsta alternativ.

  SvaraRadera
 16. Det är skönt att intelligensen har återvänt till svensk politik i någon mån. För bara 2,5 år sedan tedde sig snart sagt alla politiker totalt förryckta. Förhållandena i landet var Kafka-liknande. Jag kände att jag måste flytta härifrån för att jag inte stod ut att bo i ett dårhus. "Liberalernas" dårhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var hittar du någon intelligens? Enda jag ser är maktkåta hycklare finansierade av andras pengar!

   Radera
  2. Naivt att ro att löven kommer genomföra något av detta. Han hänvisar för övrigt också till "överenskommelser i EU om antalet flyktingar " något som aldrig lyckats bli av och inte kommer bli det heller. Hans nödutgång blir att skylla på det misslyckade EU förhandlingarna.

   Radera
 17. Och vad har hindrat honom från att införa allt detta de senaste fyra åren som han haft makten? Och det är ju dessutom S-styrda kommuner som Malmö som betalar ut socialbidrag till illegala invandrare, det hela låter väldigt ihåligt!

  Det här är bara käbbel - inget annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan så har ju t ex Malmö ylat om att slopa Ebo sen Reepalus tid, typ.

   Radera
  2. Om inte Malmö betalade ut soc till alla papperslösa skulle det inte bo tio pers i en etta, det skulle bl tjugo och gatuvåldet hade eskalerat till hittintils oanade nivåer.

   Radera
  3. Ligger Malmö i Sverige ?
   ;-)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Boverket konstaterade redan 2008 att de som bor trångt i Rosengård är asylsökande (alltså ej papperslösa, åtminstone inte än...) som har EBO. Så Rickard Ohlins påstående är felaktigt.

   Angående huruvida Malmö ligger i Sverige så kan man säga att det lär talas 200 språk i Sverige men likväl har jag aldrig hört nån där våldta svenska språket så som du gör Bengt.

   Radera
  6. Jag vill hävda att Skåneland fortfarande är en ockuperad provins under generalguvernör!

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Det är så mycket som är vansinnigt i Sverige att det hjälper inte att ändra på en eller några få saker. Folk (och även asylsökande är folk) är inte dummare än att de anpassar sig efter rådande regelverk och förutsättningar.

   Säger man en sak men sedan delar ut pengar åt de som gör tvärt emot med andra handen så kommer folk att göra tvärt emot, det kvittar fullständigt vad politikerna låtsas att de gör.

   Radera
 18. En given triangulering från de taktiskt kompetenta sossarna. Givetvis var det "pensionärer" och "ordning och reda" som skulle gälla i valet, och det har man harvat med i minst ett år nu.

  Den som vill ha roligt i valrörelsen kan gå runt och fråga tanterna hos MP, V och S valstugor vad de tycker om socialdemokraternas nya migrationspolitik, och fråga dem hur S nu skiljer sig från SD.

  Om detta inte puttar upp S över 30% så kan man räkna med panik i rörelsen.

  SvaraRadera
 19. M har inte lagt fram sitt valprogram än och kanske skruvar de upp det ännu mer??

  Vad jag vet vill SD inte ha någon flyktinginvandring förutom FNs kvotprogram, medan sossarna vill ha som EU-snittet. Väljer M samma linje som SD, dvs det är bättre att hjälpa människor i närområdet, och bara ta emot från grannländer så kommer S vara tillbaka där de var igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M är utmanövrerade tack vare Annie Lööf.

   Frågan är om Annie Lööf i slutändan har något att tjäna på sitt svek eller om hon bara varit en nyttig idiot för S.

   Radera
  2. I nattmössan menar Du?

   Radera
  3. Löfven kan väl knappast vara hjärnan bakom de här diaboliska schackdragen även om det nog blev blev schack matt idag.

   Först döda alliansen genom att lura med sig Annie, sedan döda SD genom att ta över deras politik.

   Radera
  4. Fast Lövens Joropa bygger inga murar...

   Radera
 20. Ryskt Sukhoi kraschat i Syrien enl. kurdisk media:

  http://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/03052018

  SvaraRadera
 21. Jag har svårt att se att det här skulle vara någon stor kursändring för S. Visst, det blir något svårare att gå under jorden och leva illegalt, annars är det ju mest beskedet att de fortsätter med samma otillräckliga politik som de redan kör, istället för att återgå till ännu liberalare regler som gällde tidigare. Om man jämför med SD så har ju de en nollvision för asylinvandring. Så jag tycker det är rätt stor skillnad mellan S och SD fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom, så länge S ställer upp på att låta tiotusentals ensamkommande män från Afghanistan stanna i landet utan anledning, så har de NOLL trovärdighet i invandringsfrågan...

   Radera
  2. En måttlig kursändring som innehåller mycket varmluft. Det är mycket signalpolitik idag och väldigt lite handling. M är nog glada nu då de fått en till snackig signalpartner=S. Sverige är landet lagom. Vi ska ha en lagom restriktiv invandringspolitik. I rest my case.

   Radera
 22. Sent skall (s)yndaren vakna. Vi får hoppas det blir en realitet rent praktiskt.

  SvaraRadera
 23. Ingen frisk människa kan tro på allvar på det här, nu inväntar sossarna kommande opinionsundersökningar och ser om det är en framkomlig väg inför valet för att lura tillbaka arbetare från SD, lyckas man öka på rösterna på en skärpt invandringspolitik så förhandlar man utan protest bort det mesta av politiken med MP och Vänsterpartiet efter valet.

  SvaraRadera
 24. S kommer kanske inte att öka pga detta men de kommer hejda raset neråt.
  Dessutom möjliggör det för en minoritetsregering med passivt stöd av SD.
  Jag har länge trott det ska bli så men vi får väl se efter valet

  SvaraRadera
 25. Jag har oerhört svårt att lita på några andra partier än SD när det gäller invandringsfrågan. Kommer bli SD i år igen, sen om faktiskt sossarna efterlever vad de sagt här, så kan de bli sossarna, ELLER om moderaterna också kopierar rakt av så kan de bli dem. Men mitt hjärta är stängt i detta val, de gamla partierna har flr mycket bagage som behöver tvättas innan man kan lita på dem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det blir mycket svårt att få gamla moderater eller sossar med för den delen gå tillbaks från SD till sina gamla partier. Allt för många är alltför förbannade och det är lögnerna som gör folk arga. Inte att någon har andra åsikter.

   Radera
 26. OT. Tesla verkar vara en favoritförhoppning på bloggen, är Elon nära ett nervsammanbrott.

  http://money.cnn.com/2018/05/02/technology/tesla-elon-musk-earnings-call/index.html

  SvaraRadera
 27. Kanske chansen för en Borgerlig regering nu hänger på att MP KLARAR 4%?

  SvaraRadera
 28. Det gäller ju också att övertyga väljarna om att man verkligen kommer genomföra det här.

  Jag är inte så säker på att den genomsnittlige SD väljaren tror det. Inte efter de många utspelen om tuffare migrationspolitik man har haft tidigare som senare visat sig vara munväder.

  SvaraRadera
 29. Om Socialdemokraterna gör upp med Moderaterna om migrationspolitiken försvinner denna fråga ur regeringsdiskussionerna. Moderaterna respektive Socialdemokraterna kan säga till C respektive Mp att Migrationspolitiker ligger fast i en blocköverskridande överenskommelse och därmed kan de små extremistpartierna inte spela ut det kortet längre.

  SvaraRadera
 30. "Enligt uppgifter har nu kognitiv bias uppstått på Aftonbladets ledarredaktion."

  Menas kognitiv dissonans? Kognitiv bias har de väl alltid?

  SvaraRadera
 31. "Mina murar bygger inget Europa..."

  Chairman Mao

  SvaraRadera
 32. Första (S)-ledamoten har redan lämnat sin plats. Kan som sagt bli en lite kul valrörelse där gräsrötterna kommer få en diger uppgift att förklara svängningen...

  S-riksdagsledamot hoppar av i protest

  "Med dagens utspel ”tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn – barn! – som inte har rådighet över sin situation. Och så idén om centrala ankomst- och avresecenter. ”Det är en mycket obehaglig utveckling och det har gått så fort", skriver Sara Karlsson på Facebook.

  Hon avslutar med att konstatera att ”nu är det valår och förväntningarna är att man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr. Det kan jag inte. Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot”, skriver Sara Karlsson."

  SvaraRadera
  Svar
  1. S är ett parti med stor spännvidd så inte konstigt att en enstaka medlem hoppar av. Media drar på stort kring detta både AB o DN tex. Såklart journalistkåren inte är "glad".
   Är övertygad om att majoriteten i S, och svenska folket för den delen tycker att denna restriktivare linje är välbehövlig.

   Radera
  2. Det är ju underbart att batiktanterna avgår självmant.

   Radera
  3. Jag hoppas dock att ankomst-LÄGREN INTE får förskönande namn likt långvårdsavdelningar typ "Bokskogen", "Björkdungen" etc.

   I Danmark har man "Center Sandholm"

   Radera
  4. Den som inte begriper Bengts käcka skämt ovan behöver lite förklaring.

   Bokskog och björkdunge anspelar alltså på Buchenwaldt och Birkenau, två nazistiska förintelseläger.

   Classy, Bengt. Verkligen.

   Radera
  5. @Ben Dover!

   Det var INTE något "käckt skämt"..

   Du missade uppenbarligen mitt INTE i mitt inlägg trots at jag skrivit det med versaler...

   Hur var det nu egentligen @Ben du skrev i en tråd för några månader sedan...
   Hade du inte i din källare en ouppackad "fältugn" av något obskyrt fabrikat ?

   Radera
  6. @ben !

   ... och detta med läger är inte något som är helt och hållet nytt för (S)...

   http://www.bt.se/boras/bt-journalist-avslojar-svenska-koncentrationslager-i-ny-bok/

   Radera
  7. Lämnar Sara Karlsson verkligen riksdagsplatsen??? Eller hoppar hon bara av partiet men sitter kvar i riksdagen med bibehållen lön???

   Radera
 33. Jag skrev tidigare för drygt någon vecka sedan i annan nära relaterad tråd här på forumet att Stefan Löfvén har en plan och att det vara att hitta minsta gemensamma nämnare med M som ju i många stycken faktiskt delar S syn på hur Sverige skall framföras. Satsning på tekniktung industri, energiutbyggnad, infrastrukturutbyggnad, försvar, polis och rättsväsende, migration.

  Mycket enklare att förhandla rejält med en motpart än att lalla med muppar av olika färg och form som vill ta leva på maskrossoppa eller rödvinsflumma.

  Tysk lösning snart i Sverige, vilket analysgänget i pressen nu ser som vägen fram idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analysgänget? Du menar väl asylgänget...

   Radera
 34. I vanlig ordning så är det stora ord innan valet och sen blir det ett urvattnat förslag som mer eller mindre blir samma jävla röra som nu! Litar inte ett dugg på varken (S) eller (M)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns bara ett riksdagsparti med trovärdighet i invandringsfrågan! Alla vet vilket ^.^

   Radera
  2. @ The Engineer. Japp, så är det. Det finns inget parti förutom SD som har någon som helst trovärdighet i denna fråga. Vem kan vara så "dum" att man röstar på ett parti som medvetet har skapat problemet?

   Radera
  3. Jag kan varken förlåta eller lita på socialdemokrater. Förra veckan fick 9000 utan flykting skäl stanna i Sverige, idag försöker de låta som SD. Löfven saknar all trovärdighet.

   Radera
 35. Jag tror nog att Cornucopia är ganska rätt ute i att förutspå en rent socialdemokratisk regering, som släpps igenom av SD.

  Kruxet är väl huruvida S blir tillräckligt stora för att bilda regering. Enligt opinionsundersökningarna ligger de på 26-27% i dagsläget. Visst kan dagens utspel om skärpt invandringspolitik locka över en del SD-sympatisörer, men samtidigt kommer troligen de vänsterliberala väljarna söka sig till V eller C, beroende på om man gillar rött eller grönt. Sossarna brukar inte öka i opinion under valrörelsen heller så det handlar nog mer om att minska tappet snarare än att växa.

  Den andra varianten är att alliansen trots allt bildar regering. C-L-M-KD har relativt stor samsyn i de ekonomiska frågorna. Om Kristersson gör som han säger, kör över Centern och gör upp med Löfven i migrationsfrågan, då kanske det fungerar? Det beror förstås på om Centern låter sig köras över. Och varför skulle Löfven gå med på att förlora regeringsmakten och sedan ändå göra upp med Kristersson om invandringen? Vad vinner sossarna på det?

  Nej, det är nog troligast att Löfven sitter kvar. Då får vi socialdemokratisk ekonomisk politik och sverigedemokratisk invandringspolitik. Jag skulle kunna leva med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 26% är glädjesiffror. Tror de skulle få 20-22% om det var val idag.

   Radera
  2. Med dagens besked från S och C:s totala haveri i migrationsfrågan så får nog vuxne Uffe bita i det sura äpplet och samtala med JÅ on han vill bli statsminister.

   Radera
 36. Jag förväntar mig att S offentligt ber alla som tidigare kallats för rasister och främlingsfientliga, om ursäkt. Sen kan de gott avgå hela j ävla högen. Snacka om att tappa allt förtroende för ett parti. Inte för att jag röstat på dem, men någonstans trodde man ju att det fanns lite heder. Icke.

  SvaraRadera
 37. Allt går åt rätt håll om fem år kanske vi diskuterar utvisning av en miljon invandrare, vilket vore det bästa för Sverige.

  SvaraRadera
 38. Ja det blir ett spännande val och se hur nästa regering kommer se ut. Vad som helst kan hända.

  SvaraRadera
 39. Marcus Oscarsson e ju så sugen... kan de inte bara göra det offentligt. ”Det här är bara en analys”

  SvaraRadera
 40. Tror S får backa. MP kommer styra upp detta via Svt som de indirekt kontrollerar via alla MP-journalister.

  SvaraRadera
 41. I Sverige så finns det två frågor som avgör den politiska inriktningen, valet av statsminister/regering och omröstningen av budgeten.
  I båda fallen så gäller att flest röster vinner, dvs det behövs inte någon majoritet.
  I början på denna mandatperiod delades dessa två upp så att vänstern fick regeringsmakten men alliansen fick budgeten. Detta pga att Sd är vågmästare mellan alliansen och vänstern. Efter detta följde DÖ och allianspartierna har sedan dess röstat på sin egen budget, vilket har neutraliserat Sd:s vågmästarroll.

  Om nuvarande väljarbarometerresultat står sig så kommer läget att ändras efter valet. Sd kommer att bli "supervågmästare", dvs Sd + M kommer vara större än vänstern, och Sd + S kommer vara större än alliansen.

  Det betyder att, oavsett om alliansen eller vänstern blir störst och bildar regering, så kommer Sd att kunna rösta fram en annan budget än regeringens. Om alliansen bildar regering röstar Sd på S-budgeten, och vinner alliansen så röstar Sd på M:s budget.

  Det enda alternativet som både kan få regeringsmakt och budget efter valet blir därför M+S. S+C med stöd av V kan vara ett alternativ. Dock är gapet mellan C och V så stort att det kan vara svårt att få ihop denna konstellation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om alliansen bildar regering röstar Sd på S-budgeten, och vinner alliansen så röstar Sd på M:s budget."

   Om SD gör det flera ggr i rad under samma mandatperiod (eventuellt med extraval) så kommer SD anses vara oansvariga. Det kommer ligga dem i fatet.

   Även med S senaste utspel så tror jag SD kommer stödja M. M har större trovärdighet (de var det första partiet att ändra sin migrationspolitik) och det finns fortfarande sådant som S inte ställer upp på, som t.ex förbjuda tiggeri.

   Radera
  2. Kan mycket väl vara som du säger, men min poäng var att det parlamentariska läget blir annorlunda. Idag är inte Sd vågmästare tack vare DÖ, men om opinionsmätningarna är rätt så kommer de de facto att bli det efter valet. Dvs DÖ sätts ur spel.

   Det ändrar den politiska spelplanen, sen är det en följdfråga hur matchbilden kommer se ut.

   Radera
 42. "Det är knappast så att S kan hantera den svekdebatt som skulle uppstå om man frångår dagens utspel efter valet."

  Jodå. Efter fyra år och the mother of all lågkonjunkturer så har svenskarna glömt. S kommer att vika sig inför krav från C, t.ex.

  SvaraRadera
 43. Dubbelmoral i sann sosseanda. Detta får väl anses vara valfläsk av fetaste sort

  SvaraRadera
 44. Till åren kommen och har följt svensk politik i mer än ett halvsekel så kan jag bara konstatera att Löfvén, eller rättare sagt det lag för vilket Löfvén är coach, nu lyckats spela upp Alliansen på läktaren för vilken gång i ordningen?
  Samt att man inför valrörelsen lagt rabarber på initiativet i två av de frågor som kommer att spela väsentlig roll ... nämligen "Pensionerna" och "migrationen/integrationen".
  Samt att man gjort detta genom att återgå till Socialdemokratisk migrationspolitik som den såg ut innan SD gjorde karbonkopia på den och angav den som sin egen ... någon härovan som påminde om Palmes hänvändelse till Honecker, Luciabeslutet under Carlsson samt Göran Persons formuleringar om "social turism"... Jag börjar äntligen känna igen mitt parti igen och kan nog instämma i Wilderängs inledande förmodan om att S och Löfvén härmed vann valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 45. Jag minns Stefan säga "Vi ska inte röra ROT-avdraget" innan valet, efter valet så slaktade han ROT-avdraget, när nån reporter på SVT frågade honom om detta var ett brutet vallöfte så svarade han: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/har-slingrar-sig-lofven-om-brutna-valloftet
  4 ggr klarade han inte av att svara på en rak fråga :D
  Alla floskler om stramare invandringspolitik kommer sluta med att löfven säger "Jag tror att det svenska folket vill att vi tar ansvar för omvärlden blablabla" och allt han sagt innan valet glöms omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överskottsmålet är ett annat exempel där S sagt en sak före valet och sen ändrat sig.
   https://www.youtube.com/watch?v=WvCBj36kgE0

   Radera