Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-05-07 08:45

"Utan nya bostadsrätter kollapsar ekonomin i Stockholm"

SVT rapporterar om tvärstoppet inom bostadsbyggandet i Stockholm. Flera företag har brutit preliminera markavtal på grund av priserna kommunen vill ha. Oppositionen menar att om det istället skulle byggas hyresrätter kollapsar ekonomin i Stockholm, eftersom markavtal för hyresrätter inte ger pengar nog till den redan byggda infrastruktur. Hela Hagastaden riskerar bli en förlust för Stockholms kommun.
Hagastaden april 2014. "Vi bygger gator och ledningar för kommande bostadskvarter" står det på skylten. Fotot är alltså en arkivbild och speglar inte aktuellt utseende.
Två kvarter i den sk Hagastaden lämnas tillbaka till kommunen efter att företagen Järntorget och Abacus lämnat tillbaka sina preliminära markavtal att bygga bostadsrätter med. Kommunen ser dock inga som helst problem, utan menar att de har en lång kö av intressenter.

Oppositionen konstaterar att det är stopp på flera håll och ifrågasätter att andra aktörer står på kö.

De konstaterar att Stockholms kommuns ekonomi inte går ihop om det blir hyresrätter istället för bostadsrätter.
"Enligt majoriteten finns det ju en kö av andra aktörer?
– Det handlar om hyresrättsprojekt istället. Men om man omvandlar alla bostadsrättsprojekt till hyresrätter så skulle ekonomin kollapsa i Stockholm. Då räcker inte pengarna till vägar och infrastruktur."
Detta bör nog tolkas som att hyresrättsprojekten inte avser att betala 45000:- SEK per m2 för marken, då det inte går att få ekonomin på fastigheterna via hyror till de priserna. Därmed får inte kommunen finansiering av infrastrukturen som behöver byggas.

Vilket de för övrigt inte heller får om två kvarter står tomma i Hagastaden. Infrastrukturen har redan byggts, undantaget den sista lilla inkopplingen av de två kvarteren och Hagastaden riskerar alltså bli en förlustaffär för Stockholms kommun.

Så det får man väl ta på skatten istället...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Detta har ju redan skett i Barkarbystaden. Förväntade intäkter från markförsäljningen har sjunkit och med det kommer också kvalitén på området som helhet att sjunka. Jag tror att det kommer att fortsätta byggas, men det som byggs nu kommer att bli Miljonprogrammet 2.0 (TM).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso, men enligt ringar-på-vattnet-teorin så finns det ingen anledning att lägga 45000:-/kvm i Stockholms kommun när du kan få relativt stor rabatt bara några kilometer utanför med tillgång till spårbunden trafik. Fenomenet är detsamma. Flera grannkommuner till Stockholm har samma problematik t.ex. Nacka (som ska bygga STAAAD! - får se hur det blir med det nu), Barkarby (Järfälla kommun) är bara några exempel.

   Radera
  2. Järfälla har just tecknat samarbetsavtal med Sernecke om att bygga en ny stadsdel Veddesta, komplett med inomhus skidspår. Det går bra nu.

   Radera
  3. HA! Tillåt mig småle. Det ska bli "intressant" att se vad det blir av den där inomhushallen för skidspår. Vi kan väl åtminstone hoppas på att de inte låser detaljplanen så att den omöjliggör någon annan typ av användning. Kanske blir något att hyra ut som serverhall i framtiden?

   Radera
  4. Volymbyggnationen av bostadsrätter i Stockholm är över. Jag tänker på S:a Hammarbyhamnen, Norra Djurgårdsstaden, Järvastaden, Westermalm Strand och liknande stora projekt. Nu är det mer lite udda dyra projekt i marginalen som pågår. Det verkar som efterfrågan är mättad. Jag tror inte det kommer så många unga IT-tekniker och liknande från landsbygden längre till Stockholm. Det finns heller inte tillräckligt många rika som kan efterfråga de nya lyxbyggena - folk vill inte betala runt 100 000 kvm för en Oscar Properties-lägenhet. De ser ett riskabelt högkostnadsprojekt bara. Nej så småningom måste det till ett starkt subventionerat byggande av ett nytt miljonprogram.

   Radera
  5. Hmm... Serneke har ju byggt nya områden i Kviberg i Göteborg och en större arena - Prioritet Serneke Arena - med just SKIDSPÅR INOMHUS...
   ;-)

   http://www.prioritetsernekearena.se/att-g%C3%B6ra/skidanl%C3%A4ggning-g%C3%B6teborg/

   Radera
  6. jag bor i järfälla och där de bygger ligger järnvägen e18 och de som vill åka bil kommer att ha ett helvete med att köra till och från jobbet. Finns gott om lediga nyproducerade bostadsrätter och de har börjat ombilda delar av det som skulle bli bostadsrätter till hyreslägenheter eftersom ingen köper. Vet om minst 2 som flyttade till barkarbystaden som har sålt för att det var så mycket skit som hände i området

   Radera
 2. Ja, eller så får man nalla lite av de enorma miljardöverskott som Stockholms Stad har gått med de senaste åren. Det märks att det är valår...

  SvaraRadera
 3. Hoppsan. Så det kan gå.

  Kostar stadens infrastruktur så mycket att man måste ta ut så pass höga priser som 45k/kvm när marken ska exploateras? Kan någon kunnig inom anläggningsbranschen förklara hur det kan vara så dyrt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, de kunniga inom anläggningsbranschen är på permanent kick-off. I Monaco.

   Radera
  2. Eftersom trycket varit så högt i branschen under lång tid har priserna drivits upp något oerhört. Du kan, som markentreprenör, i princip ta vilka priser som helst. Tillgång och efterfrågan dårå. Att ha kommunen som kund är också väldigt trevligt eftersom du i princip kan fakturera fullt och inkomma med ÄTA på ÄTA (ändrings och tilläggsanmälan) och vara säker på att få pengar tillbaka.

   Radera
  3. Mmm, luktar byggkris av det här.

   Synd att man inte tar in fler utländska entreprenörer inom detta område, borde finnas goda möjligheter för en driftig öststatare att tjäna bra pengar. Men det vill förstås inte vänstern i Sverige veta av.

   Radera
  4. Jag förstår ärligt talat inte diskussionen om att det går att bygga billigt i Sverige. Det kommer aldrig att ske utan det enda vi har att se fram emot är ännu dyrare byggen i framtiden.

   Radera
  5. Det går i teorin men det är inget som varken kommun, stat, byggfack eller byggföretag är intresserade av.

   Det är billigare att bygga i vissa andra länder av en mängd olika skäl. Men ja, det är inte troligt att vi plockar upp nån av dessa (lägre löner, billigare material, lägre skatter, sämre standard, billigare mark osv).

   Radera
  6. I teorin är Sverige världens bästa land och allt är möjligt.
   I praktiken ser det helt annorlunda ut.

   Radera
  7. Tyvärr är produktiviteten i byggbranschen ett ständigt sorgebarn i alla länder i västvärlden. The Economist hade en intressant artikel om detta för ett halvår sen eller vad det kan ha varit. Produktiviteten peakade på 60/70-talet överallt.

   Radera
  8. Precis. Så varför ens tro att det går att bygga billigt?
   Om det vore möjligt hade det skett för länge sen.

   Radera
  9. Förr i tiden var grävmaskinist inte så flådigt. Nu har en markarbetare det betydligt bättre ställt än en själv som jobbar inom telecomsektorn. Samtligta sitter med feta hus och bilar känns det som.

   Radera
  10. Bygger billigt väl just vad man gör, att prislappen sedan är allt annat än låg är ju en helt annan sak.

   Radera
  11. Mnils. Jag pratar så klart om pris ut mot slutkund.

   Radera
  12. Klart att det går att bygga billigt!

   Hårt standardiserade och på fabrik tillverkade element till 11-12 våningshus byggda av sämsta möjliga material och av folk ifrån Afghanistan, Mongoliet etc för 25:- / h

   2, högst tre olika varianter oav lägenheter för at tuppnå rationella stordriftsfördelar så att begreppet "normaltrea" befästs

   På mark som byggherrarna - de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen - fått billigt för att inte säg gratis av staten - exv. gamla militära övningsområden och som exploateras hårt.

   Tag sedan bort "onödigheter" som grönområden , parker , skolor etc. så blir det ännu BILLIGARE !!

   Radera
  13. Lägg till stora statliga subventioner av ovan byggande och generösa bostadsbidrag mm
   ;-)

   Radera
  14. Ge dig Bengt, det där är bara fantasifoster. Det är Sverige vi pratar om med allt vad det innebär.

   Radera
  15. Med undantag för det jag skrev om låga löner torde dock det jag skrivit ha full täckning för hur det svenska miljonprogrammet byggdes!

   Tensta, Rinkeby etc. byggdes faktiskt på gamla militära övningsområden som de kommunala bostadsbolagen fick billigt, mycket billigt.

   Den sista delen av detta område - inkl. gamla FOA:s anläggning i Ursvik har de senaste åren också bebyggts!

   Radera
  16. Bengt, miljonprogrammet ansågs dyrt och lyxigt på sin tid.

   Radera
  17. Kommmunens "höga" markpriser beror på kostnader för grundläggning. Järnväg och motorväg ska överdäckas vilket kostar mycket.

   I Göteborg kan det vid älven uppstå dyra och omfattande förstärkningsåtgärder för pålning och älvkantskydd mot översvämning.

   Sedan tycker givetvis kommunerna att det är bra att göra en rejäl affär när man säljer marken.


   Varför ska kommunen göra en sämre markaffär än vad en privat markägare skulle kunna göra?

   Radera
  18. Helvete vad folk är snabba på att dra snabba (och dåliga) slutsatser. Orsaken till att infrastrukturen är dyr är inte att det kostar ohemulskt mycket mer att slänga ner 200mm PP på 1.8m djup än tidigare.

   Den dyra infrastrukturen som påbörjats och som behöver de höga markpriserna stavas Slussen, Stockholms nya avloppsförsörjning, förbifarten och överdäckningen av E18. Inte några tramsledningar i kvarteret utan projekt i 10-siffrorsklassen.

   Radera
  19. Jämfört med andra västeuropeiska länder kan man nu både där och här bygga småhus billigt, runt 10000 kr/kvm om man väljer bort allt onödigt/lyxigt. Skillnaden är däremot stor på det platsbyggda, där har man tappat kunskapen i Sverige medan platsbyggda småhus i tegel eller betong är standard i många länder, med priser som ligger runt de bättre fabriksmonterade husen i Sverige. Och nej, de har inte sämre material eller isolering än de svenska.
   Däremot är lägenheter dyrt överallt, kostar ofta mer per kvm än småhus, så billiga lägenheter är inte något som kommer att bara dyka upp. Inte ens med utländska byggfirmor blir det någon revolution där eftersom byggtekniken redan är ganska lik i olika länder, till skillnad mot småhus.

   Radera
 4. För att ta ett närliggande exempel från Göteborg. Längs med Björlandavägen (bakom Backaplan för utsocknes) så fanns det en större järnaffär i en plåtldada - "Järnbröderna".
  Denna tomt har sedan plåtladan plockats ner legat för fäfot i nästan ett år och exploatören Skanska (?) som tidigare hade skylt på tomten har nu plockat ner denna. Området runt omkring är bostäder och uppenbarligen var detta ett blivande bostadsprojekt som nu fått läggas i malpåse.

  Likaså skulle det ute på Hisingen vid "Skra bro" bygas väldigt mycket.. Endast ett (1) projekt har kommit igång ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när det gäller Skra Bro så beror det väl delvis på att kommunen är så jäkla saktfärdiga med att bygga ut Björlandavägen?

   Radera
  2. Den byggdes "ut" och rätades för 5-6 år sedan men INTE blev den bätte för det!
   Flaskhalsen är korsningen med Väster-/Norrleden och ett dubbelkryss med transportvägen in till Volvo PV

   Väster-/Norrleden är en statlig väg och där har TRV sedan länge velat bygga planskilt med Bjölandsvägen men fått mothugg av det bilhtande MP. Tidigare i forn av Kia Andreasson (f.d KPML(r) och Hisingens Kommunala Väljare) och numera av Ulf Kamne (MP)

   Radera
  3. Bara lugn Trafikplats - Hisingsleden/Björlandavägen är på G. Just nu är det "samråd", steg två i processens sex steg. Hittills har det bara tagit fyra år.

   https://goteborg.se/wps/portal/start/byggande--lantmateri-och-planarbete/kommunens-planarbete/plan--och-byggprojekt/!ut/p/z1/hU-9asMwGHyWDl71fbKFpHSTCwmxTJLSQGwtwWkUx21sGVmtoU9fdSy05LbjfrgDAxWYofns2iZ0bmhukdeGH3e0eJY5VbhdLZa43uvdcqPLLWoGh3sGE2X8BwqhjnlxZOkKacGoljwXqEr9lHEtuC4FvIABM3r3Zt9Dd4Y63yBnmCBlUIDpTj2ZX3uCJBMpF4wKthBC8lT8TFfDKZMtGG8v1ltPPnx8dA1hnB6TWDHPM2mda2-WTDbBvxJXNwWofhlh7Kuv_aU_yEk9fAPSfAkE/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

   Radera
 5. Hyresrätter byggs med tomträtt, kommunen får inte pengarna direkt utan utslaget per år och för all framtid om inte tomträtten säljs. Nästan alla hus i Stockholms byggdes så förr.

  Så problem eller inte beror på ideologi. Om man tycker bostadsrätter är att föredra framför hyresrätter.

  SvaraRadera
 6. Kommunen skall INTE under några omstädnigheter "ge bort" mark till aktörer som sedan exploaterar den och tjänar grova penga rpå den IMHO !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de "stulit" den från början är det ju mer oanständigt att ta "betalt" för det.

   Det rimliga vore ju att rättmätiga ägaren fick tjäna pengar på sin mark (och med rättfärdig ägare menar jag då inte staten genom lagstiftningsmonopolet kan göra sig till "rättmätig" ägare).

   Radera
  2. Vafalls har kommunen stulit mark? Trodde i min enfald att det var staten som stal mark, mestadels av urbefolkningen i norr.

   Radera
 7. Lösningen är fler invandrare från länder där löneläget är 1€/dag. Om dessa människor får möjlighet att omskola sig i två år i regi av den superkompetenta Arbetsförmedlingen så kommer de att få högbetalda jobb och köpa lägenheter av Oscar properties.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar mer och mer tro att Oscar Properties är en konstinstallation finansierat av illuminati.

   Radera
  2. Nej, finansieringen sker av andra och är del av installationen...

   Radera
  3. Fast vi är bara avundsjuka. Vem vill inte ha Foppas vattenkran?
   https://twitter.com/markuskylen/status/993068594794778624

   Radera
 8. Någonstans är det ju jäkligt galet i systemet när dom som bygger bostadsrätter är villiga att betala så mycket mer för marken än de som vill bygga hyresrätter.

  Det är dessutom sjukt att kommunerna konsumerar upp pengarna långt innan dom ens är säkrade som verkliga intäkter.

  Men dom kan ju alltid höja kommunalskatterna, jag har hört att Stockholmare tjänar vansinnigt mycket mer pengar än lantisar och det är därför som dom kan betala de höga bostadspriserna i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ganska enkelt, byggs brf kan man baka in enorma lån i föreningen. Alla glada.

   Radera
  2. Ja Stoffe, men det är fortfarande sjukt.

   Kanske mest sjukt att inte bankerna vet bättre men dom lånar hellre ut pengar åt kreti och pleti för att köpa bostadsrätt än till en företagare som ska bygga hyresrätter. Kreti och pleti får dessutom betydligt lägre ränta än företagaren.

   Skulle du påtala det åt en ekonom så viftar dom snabbt bort det med någon ologisk mening om risker.

   Radera
 9. Jag påstår fortfarande att enligt den (S)-märkta ideologi så skall ALLA medborgare, oavsett önskemål, utbildningsnivå etc. ALLA bo i samma "stora allmännyttiga bostadsområde" för att skapa den "socialistiska människan" !

  Mark får under INTE några som helst omständigheter "ägas" eller besittas av någon utan all mark skall vara och tillhöra det "allmänna"
  Markägare är ju "kulaker" !

  Egnahmesrörelsen på 20- och 30-talen ses idag som en "styggelse" eftersom den fostrade människor som började tänka själva , förstod att d ekunde ta sitt öde i egna händer och inte slött lade sig platt för att några (S)-märkat "ombudsmän" tänkte ÅT dem.. De blev helt enkelt inte goda (S)röstande "boskap"

  Men INTE ens i forna DDR gick det att klumpa samman alla olika sorters människor i exv. Halle-Neustadt utan även i DDR fanns det bostadsområden som var mer eftertraktade och "finare" än andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poäng till Bengt.
   Ännu idag matas vi dagligen om hyresrättens överlägsenhet kontra småhus och BRF.

   Radera
  2. Fan vad du svamlar, Bengt.

   Tänk på bostadsrättsrörelsen (HSB, Riksbyggen). Tänk på de statliga egnahemslånen. Du gillar säkert 50- och 60-talsnostalgi, låna eller köp ett par gamla "Populär Mekanik"-tidskrifter från nånstans mitten av 50-talet, där fanns en bra artikelserie om hur den hände mannen skulle bygga sitt eget hus (med statens hjälp).

   Det är en paranoid idé att tro att sossarna vill att alla ska bo i hyresrätt i miljonprogrammen. Det är det ingen som förespråkar förutom dina fantasifoster.

   Radera
  3. Joakim.
   Det spelar väl ingen roll om det är Socialdemokrater eller andra socialister. Vurmandet för hyresrätten bland socialister är enorm.

   Radera
  4. I Sverige tror ju folk det är fel på en om man har barn och bor i hyresrätt. Det är villa eller ägt radhus som är idealet.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Det kan ju bero på att det svenska folket i grunden inte är socialister.
   Sen att vi har politiker och debattörer som är socialister är en annan femma.

   Radera
  7. Jepp, alltså blir det inte som Bengt projicerar upp.

   Sen, egentligen, jag håller med er på ett sätt -- det är en märklig fascination av HR i Sverige jämfört med i praktiken alla andra länder. Hyresgästföreningen (med band till S) är jättestark och har i princip vetorätt i hyressättningen, många bor mer eller mindre permanent i HR (otänkbart i många länder), det är en självklarhet med "allmännytta" nästan överallt osv.

   Dock lurar man inte folket så lätt utan det är ägt boende som gäller som ideal för de allra flesta utom de närmast troende. Kanske de sista folkhemsnostalgikerna är på väg bort snart, det ska bli jättekul att se vad som händer om S ramlar under 25% i höst...

   Radera
  8. Att se till att folk föds och dör i en hyresrätt är väl det enklaste sättet att se till att de förblir fattiga.

   Radera
  9. Varför "försvann" 20- och 30-talens egnahem där vanliga människor, VERKLIGHETENS FOLK, med egen (hand)kraft kunde bygga sig ett hem och bostad för sig och de sina ...

   Varför fortsatten man inte me detta efter 2:a världskriget ?
   Läs gärna också om hur de "sociala ingenjörerna" Myrdal tänkte sig framtidens Sverige..

   Fundera på den saken @Joakim Persson!

   Radera
  10. Det finns jättemånga fina områden med villor från 50- och 60-talen i våra städer som byggdes enligt samma principer.

   På samma sätt finns det massor med lite mindre spännande 70-tals-radhusområden överallt. Det är en stor och lite bortglömd del av miljonprogrammet.

   Du fantiserar bara när du tror att det som byggts efter WW2 uteslutande varit hyresrättstreor i allmännyttan.

   Radera
  11. Folket har sådan drift att bli ledda så till den grad att dom gör sig själva till skuldslavar medans adeln förtjust gnider händerna.

   Radera
  12. Stefan: men att de vurmar beror nog till viss del att de missförstått hyra vs äga, iaf till viss del. På en normalt fungerande marknad får man betala för att hyra eftersom man ju outsourcat ägande och får en flexibilitet som man inte får annars.

   De har iofs med reglering satt detta ur spel. Istället har man ett system där man får hyra billigare än att äga, bara man är villig att vänta på förmånen att få hyra...

   De har ju iofs därmed gjort att de inte missförstått det längre eftersom de med regleringar har omformat det till att ha de egenskaper de vurmar för...

   Radera
  13. Fast in the long run blir det aldrig billigare att hyra så länge vi har inflation.

   Radera
  14. Nej, kanske inte, men någonstans i regleringarna ligger i att det skall vara billigare än vad det borde.

   Det är ju nog största skälet till att man köper när man bort hyra på en normal marknad. För att få en hyresrätt skall man ju stått i kö några decennier vilket inte gör det till den naturliga lösningen för tillfälligt boende med kort varsel.

   Radera
 10. Läs och titta gärna på detta!

  På 20- och 30-talet var det visst även PK för en vanlig (S)-märkt arbetare från enkla förhållanden i Norrland att kunna bygga sig ett eget "egnahem" i Stockholm..

  "..”Oscar och Greta och huset de byggde” är historien om människor – men också berättelsen om tiden och folkhemsbygget. ”Huset” är ett så kallat egna-hem i Norra Ängby utanför Stockholm. Man fick förmånliga lån och gjorde jobbet själv..."

  https://www.svt.se/kultur/film/ny-dokumentar-tom-alandh-om-sin-egen-uppvaxt

  TYVÄRR finns inte programmet kvar på SVT play...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra(och gripande) dokumentär från ett Sverige som inte längre finns. Rekommenderas.

   Radera
 11. Örebro!

  Here we come!

  "..Högsta byggtakten på 25 år
  Byggandet av bostäder ökade i fjol till 48 227 färdigställda bostadslägenheter i nybyggda hus. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2016 och den högsta byggtakten sedan 1992, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det byggs fortsatt mest i Örebro. .."

  http://www.gp.se/ekonomi/h%C3%B6gsta-byggtakten-p%C3%A5-25-%C3%A5r-1.5898357

  SvaraRadera
 12. Folk har bevisligen inte råd att betala hyra som skulle motsvara vad de betalat för att köpa. Vad kunde gå fel..

  (vet, det är ingen nyhet att fattiga blivit tvugna att köpa bostadsrätt de senaste åren för att de inte har haft råd att hyra, men det är ändå helt förbluffande att se det spelas ut hela vägen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har de råd. Det är bara att ställa sig i kösystemet så har du din billiga hyresrätt om några decennier...

   Sen är det klart att subventionerade BR och ÄR gör det förhållandevis dyrare med HR...

   Radera
 13. Behöver du ett brådskande lån? Vårt företag ger lån utan någon förskottsavgift till låga 2%. Så sök nu och få ditt brådskande lån för att betala dina skulder, räkningar och utöka ditt företag, kontakta oss nu via e-post: [email protected] eller whatsapp: (+151)86286514

  SvaraRadera
 14. Jag jobbar på en kommun med stadsplanering. Blir så trött när Bonavas vd går ut o gråter i media att det måste bli enklare och snabbare planerings- och byggprocesser. Det är total bullshit. Finns hur mkt färdiga detaljplaner som helst i kommunerna där det bara är att skicka in bygglovsansökan från byggherrarna. Men dom gör ju inte det om dom inte får ut tillräckligt med stålar, blir ännu mer märkbart nu när priserna börjat gå ned.
  Byggherrarna tar inte ansvar ett skit för den s k bostadsbristen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle de det? Deras uppdrag är att maximera vinsten. Kommunerna vill heller inte bygga billigt eftersom de vill locka nettoskattebetalare till just sin kommun.

   Radera
  2. Varför skulle byggbolagen riskera miljarder av aktieägarnas pengar på att bygga 2.000 bostadsrätter i köpsvaga Skärholmen, Sthlm? Det projektet är inställt, liksom Brommaplan 700 lägenheter, liksom 5 andra .

   Radera
 15. Man kan tilägga att detta bara är förstahandseffekter av minskat byggande. En stor del av Stockholms kommuns intäkter är byråkrater som avlönas i statlig skattefinansierad verksamhet.
  När statens intäkter minskar och osthyveln åker genom budgeten så drabbas Stockholm extra hårt.

  SvaraRadera
 16. Att hitta ett legitimt lån långivare ([email protected]) har alltid varit ett stort problem för kunder som har ekonomiska problem och i behov av lösning på den. Frågan om krediter och säkerheter är något som kunderna alltid är oroliga när de söker ett lån från en legitim långivare. Men vi har gjort denna skillnad i utlånings industrin genom att erbjuda lån till enskilda och offentliga sektorn som är i behov av ekonomiskt stöd i en låg ränta på 3 procent. Bad Credit acceptabelt, de allmänna villkoren är mycket enkel och hänsynsfull. Du kommer aldrig att ångra något i detta lån transaktionen eftersom vi kommer att få dig att Le. Vårt företag har spelat in en hel del genombrott i tillhandahållandet av förstklassiga finansiella tjänster till våra kunder, särskilt inom området för lån syndikering och kapitalförsörjning för individer och företag.

  Vi utför följande tjänster:

  Inteckningar
  BostadsLån/FöretagsLån, dåliga krediter lån/kommersiella lån,
  Nystartade rörelsekapitallån,
  Bygg lån,
  Bil lån/hotell lån, personliga lån/studielån, skulder konsolideringslån

  VÅRT lån är 100% garanti utan social trygghet, ingen kreditkontroll upp och med 3% ränta. Vi har ett nätverk av investerare som är villiga att ge medel oavsett belopp till individer och organisationer för att starta verksamhet och verksamhet, allt du behöver göra är att låta oss veta exakt vad du vill och vi kommer säkert att göra din dröm. Bli inte lurad, kapital lån hem är det enda svaret och lösningen på dina finansiella problem, när banker och andra vänder du ner kapital lån hem kommer att få dig att Le. För mer information om vårt lån kontakta oss via

  Daniel T.
  FÖRETAGSRÅDGIVARE
  Epost: [email protected]
  Samtal/text + 1 (205) 543-5466
  WhatsApp: + 1 (812) 509-4580
  Adress: 1 Corporate Dr #202, Böhmen, NY 1171776.

  SvaraRadera
 17. Nyårslån är nu lågt 1% {[email protected]}

  Om du behöver ett brådskande lån för att starta ett företag före jul, behöver du ett jullån? Vi ger både företag och privatpersoner, så om du behöver ett brådskande lån nu inom 12 timmar kan vi ge dig ett lån utan förseningar
  Xmas lån är nu tillgängligt till låg ränta på 1%: Kontakta oss direkt på följande adress: [[email protected]]

  Fullständiga namn:..............
  Land:..........
  Stat:..........
  Belopp:..................
  Lånlängd: ..........
  Telefon: .............
  Ockupation:............
  Födelsedatum:.......
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Företagsnamn: ADOIF LOANS
  E-postadress till företaget: {[email protected]} eller vad är app på +1 902-500-1339
  Jag önskar er allt bäst,

  SvaraRadera