Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-05-02 17:39

Sveriges EU-avgift höjs med 15 miljarder om året

EU-kommissionens nya budgetförslag innebär att Sverige ska betala 55 miljarder kronor (GSEK) till unionen, en höjning nästan 38% från dagens 40 GSEK. Jean-Claude Juncker kallar detta för en budget "rättvis för alla". Och då speciellt bäst-i-klassen-Sverige.
EU:s flagga.
Höjningen på 15 miljarder kronor per år ska dels täcka upp för att Storbritannien lämnar och även att EU avser att höja sin budget med 2000 miljarder kronor (2 biljoner). Responsen på Brexit är alltså att man satsar ännu mer på centralstyre, korruption, maktfullkomlighet och att alla länder utom Sverige skiter i EU:s regler (t ex Dublinförordningen).

Finansministern Magdalena Andersson (s) säger att det hela är orimligt att att man ej kan acceptera detta. Men vi vet alla att Sverige kommer betala för "vi vill inte förlora inflytande" och oavsett så är det demokrati när tre vargar och två får röstar om vad man ska ha till middag. Utan Storbritannien förlorar Sverige också vår primära bundsförvant inom unionen och kommer köras över och åderlåtas maximalt av övriga EU-länder i ännu högre grad än idag.

Bland annat ska man också införa olika nya EU-skatter, som skattebetalarna får betala direkt istället för via sitt lands EU-avgift. 10% av EU:s budget ska komma från EU-skatter, inklusive en europeisk bolagsskatt. EU-portalen:
"Vi vill att tio procent av våra inkomster ska komma från nya egna medel, det är ungefär 24 miljarder euro, sade arkitekten bakom flerårsbudgeten, kommissionären Günther Oettinger och pekade ut skatt på utsläpp och plast liksom europeisk bolagsskatt. som nya sätt att finansiera EU."
Detaljer hittas hos EU-portalen, som dock skriver fel och anger euro istället för kronor när det gäller Sveriges EU-avgift.

Lösningen för Sveriges del är förstås att gå ur EU och istället gå med i Nato för att få försvarsgarantier när vi inte längre är med i EU. EU-avgiften kan direkt gå till att nå 2% i försvarsbudget och Nato-kravet, förslagsvis uteslutande via inköp och satsningar inom Sveriges gränser. Pengarna skulle därmed stanna inom landet och lösa försvarsfrågan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Alla bostadslösa fattigpensionärer jublar

  SvaraRadera
 2. .. och där fick SD ytterligare några 1000 fler röster den 9:e September...

  TYVÄRR har EU utvecklats från att vara en ömsesidig samarbetsorganisation för enskilda suveräna stater med gemensam kultur och historia och (någorlunda) jämförbara ekonomiska utvecklingsstadium till att bli en alltför övergripande och självuppfyllande "maskin"/"apparat" eller nomenklatura ..

  Själv röstade jag ja när det var folkomröstning om saken men nu tycker jag IMHO att det gått lite för långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD ska man absolut inte rösta på om man vill ha ett EU-utträde. Då ska man rösta på Alternativ för Sverige, AfS. SD kommer nämligen lägga sig platt och vinka igenom Ulf Kristerssons allt annat än EU-skeptiska politik. Så var det med den saken.

   Repatrieringspolitiken är ett annat stort plus med AfS. Ingen integration, ingen assimilation, utan hemskickning av skojarna.

   Radera
  2. Om vi skickar bort arbetskraften vem skall då sköta grovjobben i Sverige! Ett mycket verklighetsfrämmande resonemang Isak.

   Radera
  3. Olle, du dryftar ett fullständigt icke problem. Hur får vi istället den miljonen av människor som av olika anledning inte har ett jobb i arbete. Hur får vi fasta jobb istället för timanställda, hur kan de som vill jobba heltid istället för deltid göra det, hur får vi en bättre matchning på arbetskraften, dvs höjer kompetensnivån.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Sverige har inte en särskilt hög arbetslöshet jämförbart med andra OECD länder. Naturligtvis vore det bra om arbetslösheten minskade. Men att minska den grupp av svenskar som är i arbetsför ålder genom att få de driftigaste invandrarna att emigrera från Sverige skulle bara göra vårt lands ekonomi stor skada.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Olle
   Du hävdar med en dåres envishet att vi behöver alla outbildade invandrare som kommit till Sverige sista åren, men varför kan inte de börja arbeta på alla dessa lågkvalificerade jobb du tror finns?

   Radera
  8. Varför tar inte du din kompetens å flyttar?

   Radera
  9. Invandrare utan högre utbildning och i många fall obefintliga kunskaper i svenska bär redan upp stora delar av det svenska samhället genom att arbeta som städare, i restauranger och servicesektorn. Jag förstår inte varför det är så viktigt för Milda Webben att skapa arbetskraftsbrist i Sverige.

   Radera
  10. Anledningen till varför många står utanför arbetsmarknaden i Sverige är:

   1) Inga incitament för att jobba inom en lågavlönad bransch då ersättningen ifall man har många barn och lever på socialbidrag rätt ofta är lika hög och en del lever i en illusion om att "alla vill göra rätt för sig" och gå med på att jobba för samma peng som man hade fått ifall man bara gått hemma

   2) Inom gruppen okvalificerade jobb går det rätt många potentiella arbetare per arbetstillfälle

   3) Trots låga ersättningar är löneläget ganska högt i Sverige för okvalificerat arbete. Anledningen till varför Tyskland kan ha samma låga löner för okvalificerat jobb är att det är 30% billigare att leva i Tyskland och därför är det inte jättedåligt att få ut 1200 EURO. I Sverige är det på gränsen till fattigt. Det lönar sig helt enkelt inte att arbeta för dom pengarna här.

   Att arbetslösheten "bara" ligger på 6,5% i Sverige har ju lite med trixande av statistik att göra som alltid. Folk som ingår i arbetsmarknadspolitiska program (typ FAS 3 o.s.v.), dom som lever på socialbidrag, Nyanlända (flyktingvågen 2015) räknas inte som arbetslösa förrän 3 år efter erhållet uppehållstillstånd d.v.s. ca 4 år. Då Sverige har tagit en rätt stor andel av nyanlända till EU är det inte rimligt att jämföra nuvarande siffror med OECD snittet. Möjligtvis kan man jämföra den svenska arbetslösheten med Tysklands då dom också kör med arbetsmarknadspolitiska program och har tagit emot rätt många sen 2015 men även då ser det mörkt ut i en jämförelse då Tysklands arbetslöshet ligger på under 4% (rätt imponerande med tanke på 83 miljoner invånare).

   Radera
 3. Det här är bara en av många pusselbitar i den "new world order" som man försöker driva igenom och där har Sverige ingen plats.

  Mellanöstern skall bli världens nya handelscentrum, Saudiarabien och en hel del extremt förmögna plöjer ner pengar i det projektet.
  Varor skall i första hand produceras i Asiatiska länder och importeras till Europa. Transporten skall ske genom Suezkanalen som helt kontrolleras av oljepengar.

  Sveriges roll som en så fantastisk industrination man varit ligger inte i deras intressen och det betalas ut frikostiga "pensioner" till politiker som fört en politik för att destabilisera Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om konspirationsteorier. Bekymra dig mer för socialdarwinistiska liberalextremister som vill överlåta allt åt marknaden.

   Radera
  2. Aha, det är därför du stöder Rysslands terrorbombningar i Syrien och Assadregimen. För du vill göra Syrien till världens nya handelscentrum.

   Radera
  3. Cornucopia? Nu var det ju inte Ryssland o Assad utan västregimen som terrorbombade Syrien igen efter att man hittat på ännu en fantasisaga.. för 105:e gången. Det finns en del lämpliga ordspråk för det där med att gå på samma lögnhalsar gång på gång på gång..

   Radera
  4. Konspirationsteori? Det räcker med lite företagsekonomi för att räkna ut vad som är lönsamt.

   Geo-economics of Saudi Arabia’s NEOM project
   Neom: The City of the Future is Huge, Hyper-Tech and on the Map.

   När man vet det för de gör ingen hemlighet av det här. Titta då på hur de investerar i olika bolag. Titta på vad som händer med bolagen. Då är det enklare och förstå logiken bakom

   Radera
  5. @Cornucopia?

   Orsaken till att man bombar Syrien beror på att man måste driva ut Ryssland, när man drivit ut ryssland och lyckats bygga en gasledning till Europa. Då kan de stänga av gasen från Ryssarna. När man stänger av den gasen då är det fritt fram att införa mängder av "sanktioner", exempelvis mot olja

   Den här strategin har som tur är misslyckas. Men de vill heller inte att den nya silkroad som Kina bygger skall gå för bra

   Radera
 4. Gå ur EU och lägg ner biståndet så har vi plötsligt nästan 100 miljarder mer att röra oss med i statsbudgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får globalisterna i Stockholm färre karriärvägar. Det kan vi inte ha.

   Radera
  2. 100 miljarder är ungefär vad NATO-medlemskapet skulle kosta i utgifter till militären. Dubbelt så mycket som de drygt 50 som EU-medlemskapet kommer kosta.

   Ni kan vara ganska säkra på att stor del av de 100 mdr:erna kommer att hamna i USA, Storbritannien och Frankrike dessutom. Inte som med EU-avgiften som till stor del betalas tillbaka till Sverige.

   NATO skulle vara ett nationalekonomisk klavertramp för Sverige, och ett sänke för hela ekonomin.

   Radera
  3. Ca 90 miljarder är kravet. Varav vi redan betalar 45.

   Nej, endast en liten del av EU-avgiften betalas tillbaka. Sverige är största nettogivare per capita till EU.

   Radera
  4. Så merkostnaden är lika mycket som hela EU-avgiften. Och som tack för besväret binder vi upp prima arbetskraft som hade kunnat producera tjänster till medborgarna.

   Just nu betalar vi ungefär bara 20 mdr netto till EU, eftersom en stor del betalas tillbaka. Av alla länder betalar Sverige minst andel av sin statsbudget till EU.

   Radera
  5. "Minst andel" beror på den enorma svenska statsbudgeten och det enorma skattetrycket. Du tycker alltså det är bra med högre skatt, för då går ännu mindre andel (men samma summa) till EU-avgiften?

   Radera
  6. OK, fel av mig när det gäller nettot, 25 mdr ska det vara pga av tull och moms som betalas till EU.

   Någon som sett vad det nya nettot kommer bli? Misstänker att det blir lite sämre och att vi i högre utsträckning ska bekosta murar, tekniska system och militärer som ska köra runt på medelhavet.

   Radera
  7. Vi har mindre skattekvot än tex Danmark och betalar ändå mindre del av statsbudgeten till EU. Sverige är ett rikt land. Att inte alla får del av rikedomarna är bara vårt eget fel.

   Radera
 5. Äntligen ett inlägg och slutsatts jag håller med om till 100%. Klockrent min åsikt. Ja till nato så vi kan lämna eu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skall vi gå med i NATO? Sverige är ju ändå inte svenskt längre. Finns ingen anledning att försvara landet längre.

   Radera
  2. Obvi ryss-troll ovan. Hur många sådana inlägg måste du slentrianmässigt få ut varje dag för att tjäna ditt levebröd? Är kreativiteten på väg att ta slut på trollfabriken eller?

   Radera
  3. Första idag. En hela vodka och två limpor fick jag för det. :)

   Radera
 6. Märkligt att Magdalena Andersson protesterar. Sverige är ju enormt EU-orienterat. Men jag tror stora delar av statsbudgeten redan är intecknade på grund av den svindyra asylinvandringen. Sverige orkar inte med nåt mer just nu än just det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra politiker är globalister, som bara tycker att det är fint att lämna över Sverige till den globala anarkin. Något annat intresserar dem inte.

   Radera
  2. Nej, det är inte alls märkligt. Sossarna "protesterar" enbart av populistiska skäl. Ett patetiskt utspel som kommer att vara glömt efter valet. Då blir det lovsång till EUSSR istället.

   Radera
  3. Inte alls märkligt. Det är valrörelse nu. Då säger s exakt vad som säljer just nu.

   Radera
 7. Det är lugnt, när vi skall betala så har kronan gått ner med 50%, så värdemässigt tjänar vi på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från att vi får betala dubbelt så många kronor då. EU räknar belopp i EUR om du missat det...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. I så fall får vi inte en höjning med 15 miljarder, det blir en höjning med 30 miljarder.

   Radera
 8. Angående demokratin så är det nog mer normalt med nio får och en varg och då är demokratin faktiskt inte så dum...

  SvaraRadera
 9. Japp, röstade för både EU och EMU. Tur att det finns mer kompententa bedömare i Sverige, så vi slapp åtminstone den ena genomkorrupta institutionen.

  SvaraRadera
 10. EU har förvandlats till en gigantisk nakba.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nakba, Al Nakba eller Nakbadagen, "Den stora katastrofen", var flytten av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel under 1948 års arab-israeliska krig.

   Du får nog förklara vad du menar...

   Radera
  2. Inte om läsarna är bildade...

   Radera
  3. Jag är inte så bildad, men lär mig gärna mer om allt möjligt. Så förklara gärna för mig, så kan jag kanske kalla mig bildad sedan.
   Tack på förhand

   Radera
 11. Vem bryr sig. Det är väl bättre att våra skattepengar går till något som främjar ekonomisk tillväxt någon annanstans i EU än att det går till det som det går till idag. Går det till det förstnämnda blir resultatet kanske ökad export för Sverige på lång sikt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla borde veta vad den "ekonomiska tillväxten" handlar om vid det här laget.
   https://youtu.be/80eJwvShspA?t=7m

   Radera
 12. Jordbruksdelen i detta skall minskas med 6%, (från 38% till 32%) och allt större del kommer nog att gå till "landsbygdsprogrammet" som innebär att pengarna används till diverse byråkrati, sk. "forskning" och att stötta upp jordbruksverkets kostsamma datasystem... Hur mycket som kommer ut till praktiskt jordbruk blir en allt större/mindre fråga, då Jordbruksverket inte ens klarar att dela ut gamla stöd... (Denna vinter har varit märklig. Långa slaktköer, trots att Citygross påstått att det inte finns svenskt kött att få tag på. En del påstår att slakterierna gör så här för att sänka priserna på slaktdjur, men de svenska priserna är inte högre än motsvarande i Irland eller Frankrike. Så något är riktigt sjukt. En anledning kan vara en sorts kartellbildning då Jordbruksverket tycks behandla uppfödarnas djurregister som en offentlig handling där slakterierna har full insyn. Att organisera en slakterikartell för att pressa priserna hos uppfödarna är då en enkel match...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket luft i dom långa köerna, man anmäler slakt man kanske har vid den tidpunkten. Och eftersom det inte blir några konsekvenser om man inte levererar så tar man kanske i lite extra när man anmäler. Har pratat med flera uppfödare som säger att dom gjort på det viset.

   Radera
 13. Måste tyvärr erkänna att jag länge varit vänligt inställd till EU... men de senaste åren har något hänt, både med mina egna åsikter och insikter, men även med EU självt. Resultatet är att jag nu har mycket svårt att försvara denna koloss till värdeförstörande über-statsapparat.

  SvaraRadera
 14. Hög tid att vi lämnar unionen, så vi slipper betalar 55 miljarder och ha tullar när vi ska importera varor från länder utanför EU.

  Visst, EU kan lägga tullar på svenska varor, och det är bara beklaga, men med all sannolikhet kommer resten av världen också få betala EU-tullar så vi tappar inte i konkurrenskraft mot resetn av världen. Det kryllar av varor och tjänster som vi kan sälja till över 200 länder. Om EU vill göra det dyrare för sina medborgare så får de skylla sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte bygga upp en mur! En mur både fysiskt och med tullar och regler!
   ;-)

   Så att vi kan skydda oss och våra invånare, både gamla och nya ifrån den hemska imperialistiska omvärlden! En skyddsvall mot EU-ismen ! ;-)

   Radera
  2. Svensk handelsbalans mot EU är en smärre katastrof, särskilt mot Tyskland. Skulle det bli ömsesidiga tullar går det med vinst för Sverige. Dessutom kanske vår tids Don Quijote kunde få sin efterlängtade inflation på 2%. Förutsatt att prisstegringar orsakade av importtullar inte räknas bort från KPI-statistiken.

   Radera
 15. Bara att konstatera att EU-motståndarna blev sannspådda till 100 %. Ja, till och med värre än så. Det är på väg att bli ett djävla nytt Sovjetunionen med skillnaden att gränserna står vidöppna mot tredje världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. INTE i Danmark... INTE i Finland...
   Båda länder som är med i EU men som visat att i vissa frågor bestämmer de själva...

   Men så har de ju INTE några HEN till statsminister där heller!

   För i grunden är EU en bra tanke!
   En fri inre marknad utan tullar, där en vara produkt eller tjänst som är godkänd i ett EU-land automatiskt blir det i andra EU-länder också
   En lagstiftning som är hårdast i världen avseende gifter i jordbruk och matvaror, naturskydd mm

   Radera
 16. Varför skall vi krångla med detta när vi strävar efter att vara En Humanitär Stormakt(TM)? Det är väl bara att klämma medelklassen på mer stålar, man får ju inte ställa grupper mot varandra.
  Jag fattar inte varför Jonas Sjöstedt är så emot (dagens P1) - det är alltså OK att ta pengar från "rika" egna medborgare i omfördelningsyfte ("de rika måste bidra mer") men nu när det rika Sverige skall bidra mer till EU är det stopp...?

  SvaraRadera
 17. @Cornu. Om man nu ska ta ställning till EU så bör man kanske, till skillnad från britterna, ta sig en funderare innan vilken sorts Swexit man vill ha. Hård Swexit, mellan (Kvar i tullunioner och gemensamma marknaden) eller inte alls? Vad är din ståndpunkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, en lite mer utförlig artikel:
   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/02/eus-budget-ska-oka-trots-brexit-anser-eu-kommissionen-finlands-medlemsavgift

   Radera
 18. Lika bra att de i svenska regeringen får mindre pengar att röra sig med. Allt och lite till de får över lägger de ändå på gökungen migrationsverket. Snart blir vi utsparkade från vårt eget bo.

  SvaraRadera
 19. Vad är alternativet?

  Samarbeta MER med länder som Kuba, Vietnamn, Angola, Mozambique , Venezuela , Afghanisatn etc. ?

  Tror NÅGON öht att detta skulle gynna veSrige eller dränera landet på ännu mer pengar ?

  Nej, ett EU som återgått till vad det en gång var och där länder som kan sköta ekonomin premieras, med en värdesäker valuta och ett Sverige med en statsminister som INTE är ett HEN !

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bengt: "Värdesäker" valuta. Platsar Sverige i den gruppen? :D

   Radera
 20. Bara bra om EU-budgeten krymper, största delen går till att subventionera fram ett överskott på jordbruksprodukter som sen dumpas i Afrika så familjerna och bönderna där inte kan leva på sitt lokala jordbruk, ena halvan av bönderna och deras familjer sitter och lever på allmosor och bidrag och andra halvan prövar lyckan med en vinglig båttur till Europa över medelhavet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha ett eget jordbruk som kan garantera försörjningen är ur beredskapssynpunkt bra mycket större än att hela tiden tvingas lita till import av genmanipulerade och hårt besprutade livsmedel från andra länder och kontinenter !

   Jämfört med övriga världen så har EU betydligt högre krav på rester av bekämpningsmedel i olika livsmedel etc.

   Radera
  2. Då får vi börja med att producera olja. Utan olja stannar jordbruket.

   Radera
 21. Bra bränsle för "Swexit"-förespråkarna...

  SvaraRadera
 22. Är det inte lite nationalistiskt, alltså högerextremt, av Maggan att inte visa solidaritet med de sämre bemedlade länderna i EU? Sverige är rikt så det är klart vi ska betala massvis av pengar till EU. Precis som Stockholmsförorter bär Malmös budget så får Sverige bära Ungerns budget i EU.

  SvaraRadera
 23. Finns det nån lista på bra saker som EU åstadkommit? Handelshinder som rivits ner är kanske en sak även om den är subjektiv. Nåt om arbetskraftsflytning men den är väl också subjektiv? Finns det nåt som alla i EU är överens om är bra som EU åstadkommit? Vad säger EU-förespråkare?

  SvaraRadera
 24. Ska man vara rättvis i bedömningen, och det ska man ju, ska man se till hur budgetens sammansättning ändras i det här förslaget:

  https://omeuropa.se/en-perfekt-eu-budget-for-sverige-i-vissa-delar/

  Kontentan är att det är ett budgetförslag som ligger i linje med hur svenska regeringar resonerat sedan länge, och att budgetramen inte kan öka på annat sätt så länge svenska regeringen inte vill tillåta andra intäktskällor än medlemsstatsavgifter. Men det är klart att det är bekvämt för svenska ämbetsmän att inte ändra på de grundförutsättningarna, för annars skulle kvällspress och politiker förlora argument till emotionell utpressning. Se nedan:


  * "Jordbruket får 5 t ex procent mindre medel.
  Medlemslandet får dessutom själv välja hur mycket av stöden som ska gå direkt till bonden och hur mycket som ska gå till miljö- och naturvård.
  Dessutom får medlemslandet gärna pytsa in extra till sina bönder."

  * "Regionalstöden tar också stryk, minus 5 procent.
  Det har nog regeringen Löfven inget att invända mot."

  *"En intressant nyhet är dessutom att stöden ska kopplas till att rättsstaten respekteras.
  Det är förstås ett hot som ska hållas över illiberala Ungern och Polen, de absolut största mottagarna av sådana stöd.

  Här har EU-kommissionen alltså försökt att åtgärda vad som saknas i EU-fördraget – sätt att komma åt ett land som ger sig på en oberoende press och oberoende domare.
  Vi får se om detta överlever budgetstriden men svenskarna kommer att rösta för med glädje."

  *"Forskning får dubbla anslag, totalt 100 miljarder euro över sju år.
  Den digitala delen utmärker sig med nio gånger mer än tidigare (12 miljarder euro totalt).
  Ungdomspolitik (studentutbyte och volontärer bl a) får dubbla anslag – 32 miljarder euro.
  Allt sådant brukar svenska regeringar efterlysa."

  *"Gränsbevakningen, migration och asyl får nära tre gånger så mycket som nu (räcker till 10 000 extra mannar vid gränsen), 33 miljarder euro.
  Säkerhet växer med 40 procent (till 4,8 miljarder euro).
  Svenska hjärtefrågor (för närvarande) alltihop."

  *"Global politik växer kraftigt – får 123 miljarder euro som går till en blandning av bistånd, fattigdomsbekämpning och säkerhetspolitik.
  Räkna med att mycket av detta kommer användas för att ”utrota orsakerna” till ekonomisk invandring.
  Även detta kommer den svenska regeringen gilla.

  Kort sagt – på utgiftssidan har EU-kommissionen plockat ihop rena drömbudgeten för regeringen Löfven."

  "På inkomstsidan kommer dock mardrömmen:
  Den totala budgeten föreslås öka med nära 100 miljarder euro till 1135 mdr euro.

  Sveriges tre rabatter på EU-avgiften (något de fem rikaste länderna har) föreslås fasas ut och försvinna.
  De pengar som Sverige drar in på tullar, ska till 90 procent gå in till EU-kassan istället för till 80 procent som idag.

  Enligt finansminister Magdalena Andersson ger det här en cirka 40 procent högre EU-avgift för Sverige än idag.
  (”Kommer aldrig hända,” säger finansministern och det låter som en bra gissning, Sverige har ju veto.)

  Men så kommer dessutom en riktigt jobbig reform:
  EU-kommissionen föreslår att få ta in pengar på annat håll och på så vis kunna minska den nationella avgiften för varje land.
  Det skulle kunna handla om så mycket som 12 procent av EU-budgeten som då inte går via nationella statskassor.

  De tre intäktskällorna skulle vara:
  20 procent av de pengar som kommer in på handel med CO2-kvoter.
  3 procent på en gemensam bolagsskattebas.
  En plastskatt, på 0,8 euro per ton ej återanvänd plast.

  Det har vi inte hört den svenska regeringens åsikter om än men man är som regel emot alla skatteförslag (gemensam bolagsskattebas, absolut emot!).
  Vidare är man alltid emot idén att EU med egna intäkter gör sig oberoende av medlemsländerna."

  "Sverige har förstås sitt veto men det lär ändå bli en knepig förhandling.
  EU-kommissionens bästa chans är om den har lyckats att söndra och härska.
  Alla EU-regeringar kommer ju, precis som den svenska, att hata vissa delar av budgetförslaget men älska andra.
  Bara inte desamma."


  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ska man vara rättvis i bedömningen, och det ska man ju, ska man se till hur budgetens sammansättning ändras i det här förslaget:"

   Fast om man är rättvis så går det ju inte att skriva inflammatoriska blogginlägg som kommer att sätta igång vissa delar av läsekretsen.

   Radera
 25. Hur mycket kostar ett EES avtal, dvs handelsavtal och tullöverenskommelset, fri rörlighet etc?
  I praktiken är det ju liten skillnad på nära noll i påverkan som idag, och ingen i framtiden på EUs budget/regelverk?

  Sverige har i praktiken inte gjort något för att driva EU mer mot Sveriges syn på ex djurhållning, asylpolitik, miljöolitik etc.

  Nu är det nog osannolikt att vi får med oss Finland, då de infört Euron men i förlängningen skulle en äkta nordisk ekonomisk union mellan relativt jämnbördiga och lika länder ha större framgång.Ett strategiskt läge, gott om resurser, framtida jordbruk (när klimatet gör sydeuropa till en öken) och därmed en motvikt mot Europas Förenta Stater.

  Well dream on, de svenska politikerna kommer aldrig ge upp sin försörjning via EU.

  SvaraRadera
 26. Att Cornu, är NATO lobbare, var ju ingen nyhet. Men hans förslag, att byta EU mot NATO, väcker nya tankar.
  Jag har aldrig varit för att vi skall ansluta oss till NATO.
  Men om de kan lova, att vi går ur EU samtidigt som vi ansluter oss till NATO, är jag nästan beredd att tänka om.

  SvaraRadera
 27. Sverige och Norden borde genomföra ett frihandelsområde i Norden+Baltikum, oavsett vad EU säger, och ett tak för EU-avgifter som går till förlegade jordbruksstöd etc som inte gynnar Sverige.

  EUs budget kräver ENIGHET för att gå igenom, så nu har vi ju chansen! Varför kör man inte bara över EU? Är det korruption??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jordbruksstödet ska minska enligt nya förslaget. Har inte sett siffror på hur mycket.

   Frihandelsområde Norden - Baltikum finns ju redan i och med EU och EU:s avtal med Norge.

   Radera
 28. Det är en underhållande saga det där, att svenska politiker försöker få svenska folket att tro att det är bra att Sverige har inflytande på EU.

  EU har ett extremt viktigt inflytande på Sverige, eftersom EU stoppar vår regering från att våldföra sig allt för hårt på befolkningen. Exempel på motsatsen finns i princip inte - det är bra för sveriges befolkning om svenska politiker får så _lite_ inflytande som möjligt.

  SvaraRadera
 29. Det kommer inte gå genom. Man kommer köra över kommissionen från medlemsländerna och sänka motsvarande Brexit frånfälle.

  SvaraRadera