Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-05-02 15:51

Svenskt signalspaningsflyg på plats utanför Syrien

I tysthet pågår en svensk skarp utlandsinsats med svenskt signalspaningsflyg utanför Syrien sedan några dagar, vilket uppmärksammats av flera läsare (och på Twitter). Det handlar helt enkelt om att skaffa data på de system som Ryssland har skickat ner till Syrien.
Ryska flaggan.
Flera läsare har påtalat att flygvapnets Gulfstream S102B alltså befinner sig på patrull utanför Syriens kust. Flygplanet flygs av Försvarsmakten åt Försvarets radioanstalt, och den sannolika anledningen är förstås uppgiften signalspaning.

Ryssland ska ha såväl oligarkfinansierings-luftvärn av typen SA-21 Growler (S-400 Triumf) och SA-22 Greyhound (Pantsir-S1) på plats i Syrien och eventuellt vågat slå på systemens spaningsradar igen, nu när det inte föreligger en omedelbar attack från USA, Storbritannien och Nato och man inte längre skakar av rädsla. Man har också eventuellt markrobotar av typen SS-26 Stone (Iskander) på plats. Enligt ryska försvarsministeriet har även det nya oligarkfinansierings-stridsflygplanet Su-57 (känd som Flatline i min roman Midsommargryning, men har ännu inte fått ett västerländskt Nato-namn) satts in i Syrien med lyckat resultat (=de har inte kraschat än).

Ryssland ska också aktiverat elektroniska störsändningar och stört ut andra länders flyg. Därtill används förstås även ryska system för radiotrafik. 

Kort sagt är Syrien just nu en guldgruva för att spela in profiler och signaturer på den senaste ryska utrustningen. Sverige tar helt enkelt chansen att spela in maximalt av det skarpa bruket av ryska system, vilket har mänga tillämpningar både i fredstid, skymningsläge och vid utbruten konflikt runt Östersjön.

Uppenbarligen sker den svenska skarpa utlandsinsatsen i samarbete med Nato-länder, rimligtvis Storbritannien, då man verkar använda Cypern som bas för flygningarna.

.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Låter som en rimlig förklaring. Hoppas bara att det inte är en repris på Libyen på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Litar du inte på regeringen? Du har ju säkert hjälpt till att rösta fram de dårarna.

   Radera
  2. Det är det väl redan, med enorma mängder flyktigar och lidande som följd. Det är ett flertal länder som är där och, i strid mot rådande principer och lagar, bombar och stöttar diverse rebeller.

   Vi får hoppas inte Sverige blir en liknade spelplan för diverse aktörer. Fast jag tycker det verkar som om många vill ha det dit. Grundlagen är tydligen förberedd med konfiskering av mark på etniska grunder.

   Alla länder har en militärt, sin egen eller någon annans.

   Radera
  3. Ja, Hezbollah, Iran och ryssarna har ju t ex blandat sig i. En festlig vändning mot när Assad ockuperade Libanon.

   Radera
  4. @GuDu: Syrien har fortfarande en fungerande regering, i alla fall delvis. Kan bli betydligt sämre än så.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Kalle7: Antingen får man "öppna hjärtan"-dårar som inte kan räkna, "öppna hjärtan"-dårar som kan räkna eller gammelsossar som vill satsa på försvar, skicka ut olönsamma invandrare men som samtidigt har problem med att räkna till 400'000€ och som verkar lite för nära Ryssland.
   På topplistan utanför har vi faktiska nazister och kommunister i AFS och F!.
   Yay valet 2018.

   Radera
 2. Om jag gissar och svenska försvaret inte är helt blåsta (tror inte de är det mer än i retoriken).

  Ryssland minskade sina utgifter till försvaret med 20% 2017. De är vad jag förstår inte oroliga längre och det tror jag beror på att deras vapen nu är så bra att de känner sig säkra.

  Inget flyg rår på försvarssystemet S-400 och de är långt framme med kärnvapen. Skulle någon attackera dem kan de på sin höjd få in lite träffar med andra missiler men responsen skulle bli så ödesdiger så de litar nog på att ingen vågar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de minskade inte försvarsutgifterna. Du pratar om mätt i USD, men Rysslands kostnader är uteslutande i RUB, så det där är bara bullshit. Dessutom har man en omfattande svart budget där pengar till välfärd egentligen går till försvaret.

   Sedan klarade inte S-400 av att försvara Syrien mot USA, Storbritannien och Frankrike. De moderna systemen är främst metoder att dränera skattepengar till oligarkernas fickor och man klarar inte ens av att bygga en modern stridsvagn som fungerar.

   Radera
  2. De har inte använt S-400 i Syrien, ta av dig NATO glasögonen och det finns gott om information om systemet. Många länder som köpt det systemet.
   När USA attackerat Syrien har de pratat med Ryssland innan, båda är med på vad som gjorts

   Radera
  3. Inget S-400 i Syrien, okej låt gå för det! Men det som var aktivt lyckades inte förhindra träffarna. Så oavsett vilket skrot ryssen bidrar med i aktuellt fall, så funkar det inte bra.

   Radera
  4. Jaha så dom pratade med ryssarna innan dom slaktade 200 Wagneranställda? Vad bra, uppskattar säkert deras morsor när dom kommer hem i likkistor.

   Radera
  5. @least

   Det finns mycket information om vad som egentligen hänt men så länge man läster Aftonbladet och liknande, räkna inte med att hitta det där. Där försöker man slå knut på sig själva för att hitta något som tyder på att insatsen stämmer med ens egna agenda.

   Radera
  6. USA's militärindustri är för korrupt för att de skall klara och ligga i framkant. Det krävs konkurrens, flera företag som tävlar om att bli bäst mm. Inte ett pentagon som vräker ut pengar till privata fickor helt utan kontroll.

   Det är en orsak till att de aldrig skulle våga och att kina och ryssland idag kan skrämmas på grund av att man kommit långt i utvecklingen av vapensystem.

   Om jag spekulerar så tror jag inte de använt S-400 på grund av att de dels inte behövt det och att man akta sig för att visa vad man har. Krig är bl.a. psykologi

   Radera
  7. @Ben Dover Enligt vad jag hört så pratade amerikanerna med ryssarna innan anfallet mot legoknektarna. Amerikanerna frågade om det var ryssarna, men ryssarna svarade som vanligt "Nej det är inte vi". Amerikanerna svarade bara kort "Ok" och resten är historia som man säger.

   Radera
  8. Enligt sipri så verkar det som om Ryssland har varit tvungna att minska satsningarna, men det verkar inte vara pga de känner sig nöjda.
   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/02/sipri-rysslands-militarutgifter-minskar-medan-varlden-spenderar-allt-mer

   Radera
  9. Haha du är rolig dopad. Bra försök ^.^

   Radera
  10. @The Engineer

   Försök till vad? Presenterar bara fakta som vem som helst kan kolla upp. Varför tror du Saudiarabien köpt S-400?

   Radera
  11. Precis som COrnu säger så är försvarssatsningen till för att legalt överföra oljepengar till privata fickor så att man kan visa upp ursprungsintyg på pengarna när de skall föras över till väst. Men tyvärr så är oligarkerna och deras familjer belagda med sanktioner så de måste använda pengarna i RYssland. Hahaha. Lycka till och ha så roligt. Det enskilt bästa "vapnet" mot ryska oligarkdikaturen är just de personliga sanktionerna. De rika ryssarna vill så gärna bli inbjudna till kalas med västs rika, men det kommer inte att ske.

   Radera
 3. Sveriges försvar är där och granskar, möjligen för eventuella inköp

  SvaraRadera
 4. "skakar av rädsla" - ingen bra kombination när man ska avgöra ifall man ska skjuta eller inte skjuta. I Ukraina var man ju "säker" på att det var en ukrainsk fågel som man hade i siktet, priset blev oändligt för dem ombord på MH17. :(

  SvaraRadera
 5. Inget bra detta, ett obeväpnat spaningsplan kommer så klart att få ryssarna att känna sig "omringade av NATO" och vi vet ju vad de gör då - invaderar ett grannland. Azerbaijan kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armenien? Nu när de haft regimskifte och så.

   Radera
  2. Jag menar, kanske kommer det nu en ström av ryska turister, det finns ju så mycket att besöka där

   http://www.armenia.travel/en/see-do

   Radera
  3. Republika Sprska lägger jag min rubel på.

   Radera
 6. Ursäkta men...

  Jag blir bara så TRÖTT på de där länderna nere i "området".. De gör inte annat än håller på och krigar mot varandra, mot interna grupper, mot sig själva och interna klaner mm.

  Ibland kan man faktiskt få tycka att de borde få slåss med varandra till de blir trötta och att vi andra, något mer civiliserade, håller oss ifrån deras interna konflikter...

  SvaraRadera
 7. Lite hjälp får de ju från "oss", förstås.
  2016 bombade fredspristagaren Obama sju länder i "området".
  26171 demokratispridande bomber släpptes över Jemen, Syrien, Libyen, Afganistan, Somalia, Irak och Pakistan.

  SvaraRadera
 8. Om ryssarna fortfarande kör med GLONASS, kan vi då vara säkra på att dom verkligen är i Syrien och inte något grannland? ;)

  SvaraRadera
 9. Det enda som verkar konstigt med detta är ju att både S-400 och Pantsir redan finns stationerade i Kaliningrad. Varför skulle man då från svensk sida behöva/vilja ta sig till Syrien för att möta in sig på dem? I princip kan man förmodligen stå på svensk mark och mäta in signaler från dessa system.
  /Ulf

  SvaraRadera
 10. Haha gött att vi utnyttjar ryssarnas insats i Syrien till att förbereda vårt försvar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan behövas. Kommer någon ihåg vad Nazityskland gjorde i Spanien under inbördeskriget. Testade sin Blitz-strategi, testade radiosamband under marsch och strid samt testade flygunderstöd till rörliga mekaniserade enheter. Det var generalrepetitionen inför anfallet på Polen och sen Frankrike......

   Radera
 11. SA-22 är ju framtaget med Oljepengar från Gulfen.
  Ryssarna hade inte råd att utveckla det själva utan någon av småstaterna där var 1:a kund och stod för utvecklingen.

  SvaraRadera